Bilbao er kendt for sine gode spisesteder, hvor især pintxosbarerne synes at ligge overalt. De små hapsere er et must at prøve, men når det gælder mad er der bestemt mere at komme efter i den spanske by. Se mine forslag til gode spisesteder i Bilbao.
Pintxos er baskernes svar på tapas. Overalt i Bilbao ligger pintxosbarer, der er en del af den lokale kultur og madtradition. I den klassiske version er Pintxos små skiver flute med forskellig topping sat sammen med en tandstikker. I dag er pintxos mange steder noget mere avancerede, hvor der er kræset for både smag og udseende.
Pintxos spises typisk som en snack ledsaget af et glas vin eller en øl. Du bestiller dem i baren, hvorefter de med det samme gøres klar til servering. Nogle skal en tur i mikroovnen, mens andre får et skud sauce eller den sidste garniture på toppen.
Fra kl. 13-15 og igen fra kl. 19-21 er pintxosbarerne hektiske og tætpakkede – her skal du forvente at stå op at spise, ligesom det kan være svært at få personalets opmærksomhed. Kom udenfor de mest travle tidspunkter, hvis du vil have tid til at se udvalget og spise dine pintxos i nogenlunde fred og ro.
Pintxosbarerne kan være meget forskellige. Som regel spiser man stående eller sidder på barstole, men flere steder, især på Plaza Nueva, serveres der ved bordene. Mange spisesteder i Bilbao har i løbet af dagen kun pintxos ellet et begrænset udvalg af retter. Senere, til aftensmad, er der også á la carte.
Der ER selvfølgelig muligt at få andet end pintxos på Bilbaos restauranter. Fisk og skaldyr er stort i byen, hvor bacalao, torsk, er en del af mange retter ligesom blæksprutte og krabber. Nogle traditionelle retter du kan prøve i Bilbao kunne være disse:
Bacalao al pil pil – pandestegt torsk, der færdiggøres i en sauce af mild chili og masser af hvidløg.
Marmitako – tunstuvning, eller simreret, med tomat, kartofler, peberfrugt, paprika og hvidløg. Spises typisk i de kolde måneder.
Kokotxas – fiskestuvning med havbars serveret i sauce med bl.a. hvidløg og hvidvin, men også grøn sauce (salsa verde).
Pimientos Rellenos – fyldte peberfrugter. Fyldet kan varierer. Spises som regel som tilbehør.
Der er mange andre ting på menukortet i Bilbaos restauranter, hvor du mange steder også kan få robuste kødretter. Bilbao har ligesom andre steder i denne del af Spanien udviklet et verdensberømt køkken, hvor foodies fra nær og fjern strømmer til byen for at spise på de populære restauranter. Du kan få inspiration i f.eks. Michelinguiden.
Prisniveauet på mad og drikke i Bilbao er absolut rimeligt og væsentligt billigere end i Danmark. Vil du virkelig have værdi for pengene, kan du gå efter restauranter med frokosttilbud, men der er også flere steder, som tilbyder menu del dia – tre retter for 15-20 €. Nogle steder er menuen fast, andre steder kan du vælge mellem en håndfuld retter til forret, hovedret og dessert.
Nu til mine anbefalinger til spisesteder i Bilbao. Byen har selvfølgelig flere andre rigtig gode restauranter og er lidt af et hotspot for madelskere. Husk at reservere bord de mest populære steder, så du ikke går forgæves.
1 Gure Toki
På Plaza Nueva i Casco Viejo (den gamle bydel) ligger adskillige pintxosbarer. En af de absolut bedste er Gure Toki, der laver lækre pintxos, som her er nytænkt og ikke nødvendigvis behøver at inkludere brød.
Der vil typisk være 10-15 pintxos at vælge mellem, men også sandwich, empanadillas, iberisk skinke og flere lokale specialiteter. Pintxos varierer i pris, men fås her for 3-5 € pr. stk. Du kan stå eller sidde inde og ude – personalet serverer gerne din mad – det koster dog ekstra.
Gure Toki er en travl pintxosbar, der er superpopulær hos både lokale og turister. Er køen for lang på Gore Toki, så kan du tjekke hos naboen Sorgìnzulo, der også laver rigtig gode pintxos
2 Los Fueros
Jeg boede lige ved siden af Los Fueros, der skulle vise sig at være en perle af en restaurant. Det var først senere, jeg var fandt ud af, at Los Fueros har fået en bib gourmand i Michelinguiden. Helt fortjent. Ikke nok med at maden er fantastisk, så spiser du også til en rigtig god pris.
På Los Fueros serverer man baskisk mad med et twist. Du kan få en række af de mest klassiske retter, hvor der især er en hel del fisk og skaldyr på menukortet. Der er selvfølgelig også et udvalg til dig, der ikke spiser fisk, ligesom du kan få flere traditionelle tapas som snack eller hel portion.
Der er et glimrende vinkort og rigtig venlig service på Los Fueros, hvor jeg anbefaler, du reserverer bord – både til frokost og aften. Ikke kun pga. stedets popularitet, men også fordi restauranten er ganske lille. Bemærk, at der er lukket om eftermiddagen mellem frokost og aften. Los Fueros ligger på adressen Foru Kalea 6.
3 Kokken
Kokken er nok den restaurant i Bilbao, der har den kedeligste beliggenhed. Gemt væk i en gård i bunden af et lejlighedskompleks er det et sted, man ikke lige finder, men skal kende i forvejen. Det er der tilsyneladende mange, der gør. Kontrasten fra den stille gård til den travle restaurant kunne ikke være større. Kokken er populær og med god grund.
Det lidt pudsige navn og konceptet i det hele taget er inspireret af Skandinavien, men maden er baskisk i en nyfortolket version. Der benyttes primært råvarer i sæson til de lækre retter, som du kan prøve ved at bestille en af de tre menuer: short (5 retter til 23,50 €), medium (7 retter til 29,50 €) og long (9 retter 35,50 €).
Kokken har åben fra morgen til aften, men der kan være lukket mellem frokost og aften. Både til frokost og aften skal du reservere bord. Du får god og venlig betjening på Kokken, der kan være larmende og måske ikke byder på megen hygge, men til gengæld rigtig god mad. På Quintana Kalea 3.
4 Lasai
Lasai er en superlækker restaurant i bydelen Abando. Her kom jeg forbi til frokost velvidende at der nok ikke var plads. Men den populære restaurant, som michelinkokken David Garcia står bag, kunne akkurat finde et bord til mig. Det skulle blive et af de bedste måltider i flere år.
Lasai er i høj grad en innovativ og nyskabende restaurant. Køkkenet har rødder i den lokale madkultur ved brug af råvarer i sæson, men der synes ingen grænser for eksperimenterne på Lasai. Det kommer der fremragende og overraskende retter ud af. Det ikke bare smager godt, men er også smukt anrettet.
Med tanke på kvaliteten er prisniveauet absolut rimeligt. Der er hovedretter fra ca. 28 € og opefter. Du har også mulighed for at prøve en af Lasais to tastingmenuer, hvor du kan få seks retter for +70 € og syv retter for +85 €. Vinkortet er lige så spektakulært som maden, mens indretningen er enkel med vægmalerier af Pablo Gallo.
Lasai ligger lidt pudsigt i en gyde med en beskeden indgang under en trappe. Den er til gengæld indgangen til et gastronomisk paradis og et af de bedste spisesteder i Bilbao. Bordreservation er et must. På Printzipe Kalea 4.
5 Vegaizan (Ekoizan)
Som navnet antyder er der her tale om en vegan- og vegetarrestaurant. Bilbao er i høj grad en by, hvor man holder fast i traditionerne, og det er ikke helt nemt at finde et godt spisested, der tilbyder mad uden kød og fisk. Et godt bud kunne være Vegaizan i bydelen Abando tæt på kulturhuset Azkuna Zentroa.
På Vegaizan kan du få bl.a. bowls, salater, burger, sandwich, lasagne og små tapas, der kan spises på stedet eller som take away. Du kan også få menu del dia – dagens menu til under 10 €. Vegaizan har også kaffe og et udvalg af kager og desserter.
Restauranten har åbent fra kl. 8-20 i hverdagene, mens der er lukket søndag. Vegaizan ligger på adressen Poza Lizentziatuaren Kalea.
6 Rio-Oja
Mange spisesteder i den gamle bydel synes at tilbyde det samme. Er der ikke tale om en pintxosbar, så er det en mere eller mindre tvivlsom turistrestaurant. Der er selvfølgelig steder, som skiller sig ud, og et af dem er Rio-Oja, der er stedet at prøve klassiske Bilbaoretter. Her serveret MEGET uformelt.
Jeg fik serveret bl.a. bacalao al pil pil og carrilleras de cerdo Iberico (svinekæber af iberisk gris). Der er meget andet at vælge mellem – både fisk, skaldyr og kødretter – f.eks. store bøffer. I løbet af dagen bestilles ved disken, hvor du kun kan vælge de færdiglavede retter, men om aftenen er der også servering ved bordene.
Rio-Oja er et travlt sted, hvor du også kan komme forbi til en øl, drink eller kop kaffe. Der er desuden et fint vinkort. Rio-Oja vil sandsynligvis ikke være for alle og enhver, men vil du prøve noget andet kunne restauranten måske være noget for dig. På Txakur Kalea.
Praktisk information til din rejse til Bilbao
Transport
Fra København kan du flyve direkte til Bilbao (kode: BIO) med Norwegian og SAS. Der kan være tale om sæsonruter, somkun flyves fra forår til efterår. Fra Billund og Aalborg er det nødvendigt med en mellemlanding – f.eks. i Amsterdam.
Fra lufthavnen til centrum eller dit hotel kan du tage lufthavnsbussen (linje 3247), der kører til bl.a. den store rundkørsel på Gran Via centralt i Bilbao. Du kan også hjemmefra booke en privat transfer til en fast pris.
Overnatning
Bilbao har et store udvalg af hoteller i alle prisklasser. Du kan booke hos f.eks. booking.com eller hotels.com – de to sider har langt det største udvalg og som regel også de laveste priser.
Vær opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her.
På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.