Endelig fik Danmark udpeget en række nationalparker, hvor natur og kultur er i fokus. I alt er det blevet til fem nationalparker, der skal være med til at udvikle, sikre og bevare enestående natur, landskaber og kulturhistoriske værdier.
En af nationalparkerne er Kongernes Nordsjælland, hvor du ikke blot finder smuk natur, men også en lang række historiske områder og bygninger. Arresø, der er landets største sø, er en del af nationalparken og det samme er Gribskov, som er Danmarks andenstørste skov.
Spredt rundt i nationalparken ligger gamle klostre, slotte og borgruiner. To steder er på UNESCOs verdensarvliste – det gælder Kronborg Slot i Helsingør og Parforcejagtlandskabet, der strækker sig fra Jægersborg Dyrehave i syd til Gribskov i nord.
Nationalpark Kongernes Nordsjælland er et overflødighedshorn af oplevelser. Udover den smukke natur kan du lære mere om danmarkshistorien og gå i fodsporene på skiftende konger, der alle havde et nært forhold til Nordsjælland. Find alle seværdighederne på kortet nederst på siden.
1 Esrum Kloster
Cisterciensermunke opførte i 1151 Esrum Kloster, hvor du kan få et spændende indblik i livet lige præcis her for mere end 800 år siden. Klostret ligger umiddelbart nord for Esrum Sø og var i sin storhedstid imponerende stort.
Mange klostre i Danmark blev revet ned efter reformationen, men her lod man en af bygningerne stå til brug som jagtslot for Frederik 2. I den tilbageværende bygning er der indrettet et fint lille museum, der fortæller om munkeordenen og dagliglivet på et af Danmarks ældste klostre.
Gå en tur i den lille klosterhave og besøg den tilhørende Møllegård, der har en café og en spændende butik. Læs mere om Esrum Kloster.
2 Frederiksborg slot
Fantastiske Frederiksborg Slot ligger ikke bare idyllisk ved søen i Hillerød, men har også en smuk barokhave.
Hovedattraktionen er dog Det Nationalhistoriske Museum. I Christian 4.s imponerende slot ligger i dag det spændende museum, der indeholder en næsten ufattelig samling af malerier, møbler og effekter fra kongelige såvel som fra danske berømtheder.
Slotskirken er overdådig og du skal også besøge riddersalen og audienssalen. Udover Det Nationalhistoriske Museum er der også skiftende udstillinger på Frederiksborg Slot. Læs mere om Frederiksborg Slot.
3 Parforcejagtlandskabet
Det er ikke uden grund, at nationalparken hedder kongernes Nordsjælland. En af de absolut største attraktioner er parforcejagtlandskabet, der i en årrække var de danske kongers legeplads. Grundlagt af Christian 5. efter fransk forbillede var det her kongerne kunne vise deres magt og overlegenhed.
Landskabet består af snorlige veje og stier, der gjorde det nemmere for jægerne at følge den udvalgte kronhjort som kongen til sidst slog ihjel. Det er en barsk, men vigtig historie som du kan opleve flere steder i Nordsjælland – f.eks. i Store Dyrehave og Gribskov. Læs mere om Parforcejagtlandskabet.
4 Kronborg
Imponerende Kronborg er et af nationalparkens absolutte højdepunkter. Fortællingen om Erik af Pommerens fæstning Krogen som Frederik 2. omdannede til et pragtfuldt renæssanceslot, er en spændende del af danmarkshistorien som den udspillede sig omkring år 1600.
Det var herfra kongen kontrollerede indsejlingen til Øresund og via Øresundstolden indkasserede store summer.
Kronborg er flot og velholdt med mange smukke møbler og fantastiske rum. Dansesalen er i en klasse for sig, men også slotskirken er bemærkelsesværdig. Slottet, der selvfølgelig også er kendt for Shakespeares skuespil Hamlet, kom helt fortjent på UNESCOs verdensarvliste i år 2000. Læs mere om Kronborg.
5 Gribskov
Gribskov er en del af parforcejagtlandskabet, men også Danmarks andenstørste skov. Her finder du varieret natur med bl.a. søer og vandløb, men du kan også se de gamle egetræer, der blev plantet i årene efter 1807, hvor englænderne tog den danske flåde. Træerne skulle bruges til nye skibe og et af dem kaldes meget passende for Lord Nelsons Eg.
Gribskov er også hjem for bl.a. vandsalamander, ynglende fiskeørne og Danmarks største bestand af dådyr. Skoven ligger smukt ud til Esrum Sø, og du kan gå på jagt efter jættestuer og gamle mindesmærker. I 2026 udlægges Gribskov som et af få steder i Danmark som urørt skov.
6 Arresø
På trods af navnet handler Nationalparken ikke kun om de danske konger. Godt nok har Arresø, der er Danmarks største sø, masser af spændende historie, men her finder du også et fantastisk fugleliv med arter som f.eks. havørn, rørhøg og isfugl.
Arresø er udpeget af EU som Natura 2000-område, der bl.a. skal beskytte sjældne og truede dyrearter. Der er også sat bævere ud i søen, og et af de steder man kan være heldig at se dem er ved Dronningholm Slotsruin på Arrenæs.
Det var Valdemar den Store der opførte Dronningholm i slutningen af 1100-tallet. I sommerperioden kan du i øvrigt tage en tur ud på søen med den lille båd Frederikke. Læs mere om Arresø.
7 Frederiksværk
En kanal fra Arresø til Frederiksværk få kilometer væk gjorde det i midten af 1700-tallet muligt at fremstille krudt og kanoner ved hjælp af vandkraft. Frederiksværk er således en af Danmarks ældste industribyer, og her kan du besøge Krudtværksmuseet og se det fine Gjethus, hvor man engang støbte kanoner.
Kanalen løber lige gennem byen og er med til at give Frederiksværk sin charme. Har du lyst til en lille vandretur, så kan du gå langs bakkestien bag Frederiksværk, der engang var domineret af krudttårne. Udsigten over by og fjord er flot, og du har mulighed for at spotte sjældne planter som svalerod og tjærenellike.
Læs meget mere om Frederiksværk på min side Mit Halsnæs.
8 Fredensborg Slot
Det var Frederik 4., der opførte det som ved indvielsen i 1722 var tænkt som et jagtslot ved Esrum Sø. Oprindelig lå lysthuset Østrup her – et sted som Christian 5. og hans søn Frederik 4. ofte besøgte.
I mange år stod slottet tomt, men da Frederiksborg Slot var udsat for en brand i 1859 tog Frederik 7. det i brug igen. I dag er Fredensborg Slot mest kendt som Dronning Margrethes sommerbolig. Også her ligger en fin barokhave, der blev renoveret i 2014.
9 Gurre Slotsruin
Ved den ganske lille by Gurre ikke langt fra Helsingør ligger Gurre Slotsruin. Den ældste del af borgen er fra omkring år 1300, men blev udbygget af Valdemar Atterdag i 1360. Borganlægget ligger ved Gurre Sø og er i dag kun ruiner, men det er alligevel nemt at forestille sig, hvordan det har set ud i sin storhedstid.
Det store centraltårn er tre meter højt og man kan følge ringmuren med de fire hjørnetårne hele vejen rundt om borgen.
I 1375 døde Valdemar Atterdag på Gurre Slot, der omkring 1535 mistede sin betydning, da magten blev flyttet til det daværende Krogen, der senere blev til Kronborg Slot. Vil du besøge den gamle borg, så husk også at gå en tur ved Gurre Sø.
Nyttige links til din ferie i Nordsjælland
Nationalpark Kongernes Nordsjælland ligger tæt på populære feriebyer som Hornbæk, Gilleleje, Tisvildeleje og Liseleje, der har nogle af Danmarks bedste strande.
Her kan du f.eks. leje et sommerhus, men hvorfor ikke prøve at overnatte på nogle af nordkystens ikoniske badehoteller. Det kunne f.eks. være Marienlyst Strandhotel i Helsingør, Villa Strand i Hornbæk, Gilleleje Badehotel eller Helenekilde i Tisvildeleje.
Andre muligheder er at se efter pakketilbud hos Risskov Bilferie, der ofte har nogle gode deals.