Hjem Danmark Munke og middelalder på Esrum Kloster

Munke og middelalder på Esrum Kloster

+ praktisk information til dit besøg på Esrum Kloster nederst på siden

Det var cisterciensermunke, der i 1151 opførte Esrum Kloster. Her får jeg et spændende indblik i livet som det udspillede sig lige præcis her for mere end 800 år siden.

I Danmark blev mange klostre revet ned efter reformationen i 1536, men i Esrum er en af bygningerne bevaret, og den er i dag indrettet som museum.

Cistercienserordenen blev grundlagt af abbeden Robert af Molesme i 1098 i den franske by Cîsteax. Ordenen udsprang af Benediktinerordenen, men Robert ønskede en mere enkel og disciplineret tilgang til kristendommen, der bl.a. var uforenelig med benediktinernes enorme formue.

En af Cîsteax’ munke, Bernhard, blev i 1115 abbed for det nye kloster i Clairvaux, hvorfra cistercienserordenen bredte sig til store dele af Europa. Også til Danmark, hvor Eskil, der var Lunds magtfulde ærkebiskop, i 1144 opførte det første danske cistercienserkloster i Herrevad øst for Helsingborg.

Det var også Eskil, der stod bag Esrum Kloster, som blev datterkloster til Clairvaux. Eskil havde været i Frankrig og gav ved den lejlighed Bernhard et landområde, hvor han kunne opføre et kloster. Esrum kloster fik efterfølgende en række datterklostre under sig – bl.a. i Sorø, Vitskøl ved Løgstør og flere steder i Tyskland.

Efter reformationen i 1536 overgik Esrum Kloster og dets ejendom til kongen. Det var meningen, at hele klostret skulle rives ned, men en af bygningerne blev bevaret til brug som jagtslot for Frederik 2. Det er den bygning, jeg er på vej ind i nu for at lære mere om Esrum Kloster og livet som munk i cistercienserordenen.

esrum kloster
Den eneste tilbageværende bygning på Esrum Kloster

Museet på Esrum Kloster

Den eneste tilbageværende bygning fra Esrum Kloster er bygget af mursten og sandsynligvis opført i 1400-tallet. Det var cisterciensermunke, der introducerede brugen af mursten som byggemateriale – de såkaldte munkesten var lidt større end dem, der bruges i dag.

Museet i den fine gamle bygning er enkelt indrettet med masser af information om dagliglivet på klostret.

Cistercienserordenen var den første orden, der opbyggede et egentligt hieraki, hvor abbeden var øverste leder. Han satte dagsordenen i hverdagen, men var også med til at bestemme de overordnede retningslinjer ved de årlige møder i hovedklostret Cîsteax.

Prioren var næstkommanderende og herefter kom brødrene, der bl.a. bestod af klostrets munke. De levede et liv dedikeret til Gud med otte daglige tidebønner og mindst én messe. Munkene var i forhold til den øvrige befolkning lærde mennesker, der kunne læse og skrive og med en vis viden om f.eks. landbrug og lægevidenskab.

Der er masser af lærerig læsning på museet, der desværre kun indeholder få originale effekter. F.eks. er den udstillede altertavle en kopi af den, der blev opsat i klosterkirken i 1495 og som i dag kan ses på Nationalmuseet.

Til gengæld er selve bygningen med dens hvælvinger og rå udtryk flot og lige præcis sådan jeg forestiller mig et kloster i middelalderen.

Lille del af museet

Esrum Kloster og Møllegård

Klostret ligger lige nord for Esrum Sø og var i sin storhedstid af en betydelig størrelse. Som nævnt er kun en af bygningerne bevaret, men klostret har bestået af flere sidefløje og en imponerende korsformet kirke, der har været mellem 60 og 70 meter lang.

Selvfølgelig havde Esrum Kloster også en omfattende have, der gjorde cisterciensermunkene selvforsynende. Haven bestod også af medicinske urter, som ifølge troen havde fået hver deres helbredende effekt af Gud.

Der knytter sig en interessant historie til urtehaven på Esrum Kloster. Da man under en restaurering i 1990’erne gravede i jorden begyndte frøene fra middelalderen at spire – bl.a. dukkede svaleurt, bulmeurt og skarntyde op.

Et par hundrede meter fra klostret ligger Møllegård, hvor der i begyndelsen af 1600-tallet blev opført en vandmølle, som gjorde det muligt at male mel og senere producere strøm. Ikke nok med at cisterciensermunkene introducerede en ny byggestil – de tog også vandmølleteknikken med til Danmark.

Møllegård er i dag en del af Esrum Kloster, der er et af få steder i Danmark, hvor du kan opleve en fuldstændig intakt bygning fra før reformationen. Det er bl.a. det, der gør klostret så interessant og værd at besøge.

Har du fået lyst til selv at besøge Esrum Kloster, så kan du finde praktisk information under billedet.
Møllegård med klostret i baggrunden

Praktisk information til dit besøg på Esrum Kloster og Møllegård

Esrum Kloster ligger på adressen Klostergade, 3230 Græsted. Den adresse skal du dog ikke sætte ind i din gps, hvis du er i bil. Klostrets parkeringsplads har indkørsel fra Frederiksværkvej – uanset hvilken side du kommer fra, så er der skilte, der leder dig på rette vej. Parkering er gratis.

Fra parkeringspladsen når du først Møllegård, der har en cafe og en spændende butik med bl.a. egne produkter, diverse bøger og specialvarer fra lokale producenter.

Selve området omkring klostret (inklusive haven) og Møllegård er gratis at besøge, mens der er entré til museet.

Voksne: 85 kr
Børn under 18 år: gratis adgang
Du kan finde aktuelle åbningstider på Esrum Klosters hjemmeside.

Museet har en fast udstilling, men også særudstillinger med forskellige temaer. På klostret kan du også besøge klosterkælderen, der serverer øl, most og kaffe.

Flere oplevelser ved Esrum Kloster

Esrum Kloster ligger tæt på en stribe rigtig gode seværdigheder i Nordsjælland. Først og fremmest skal du besøge området omkring Fredensborg Slot, hvor en tur i den flotte have er et must.

Få kilometer herfra kan du få en anderledes oplevelse på Falkonergården. Her fortæller og falkoneren Edith Wenzel om rovfuglenes verden, som hun har beskæftiget sig med i mere end 30 år. På Falkonergården kan du komme MEGET tæt på bl.a. falke og ørne.

Tæt på ligger også Gurre Sø og Slotsruin. Der er heller ikke langt til Helsingør, der har så meget at byde på.

Overnatning

Har du brug for overnatning, så er der mange muligheder i Nordsjælland. Hotel, lejlighed eller bed & breakfast kan du finde på f.eks. booking.com, der har det største udvalg.

Esrum ligger ikke langt fra nordkystens sommerhusområder, hvor du finder feriehuse i alle størrelser – se mere her.

Du kan også se efter pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk, der ofte har nogle gode deals.

Kort over Nordsjælland

Fine hvælvinger i Klosterkælderen
Haven på Esrum Kloster
Caféen på Møllegård
Området omkring Møllegård er ren idyl

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her