Hjem Tyskland Berlin – weekend i den tyske hovedstad

Berlin – weekend i den tyske hovedstad

+ praktisk information til dit besøg i Berlin nederst på siden

Øllet flyder, slagermusikken spiller og pølserne bliver serveret i rekordfart. Det er sådan jeg forestiller mig Tyskland i festhumør.

Ved jubilæumsdagen for den tyske genforening bliver jeg ikke skuffet. Her blot 200 meter fra Brandenburger Tor, hvor jeg sidder nu, er stemningen glad og løssluppen. Præcis som i 1989 da øst mødte vest og Tyskland atter blev forenet.

Checkpoint Charlie og Berlinmuren

Det lille træskur står ensomt midt i gaden. Omringet af nye moderne huse synes det uendelig malplaceret. Men tag ikke fejl. Hvad skuret ikke har i størrelse, har det i symbolværdi.

Tænk, at det ikke er længere tid siden, at byens indbyggere skulle her forbi for at komme fra Østberlin til Vestberlin. Sådan var det i hvert fald indtil den skæbnesvangre nat i 1961, hvor øst og vest for alvor blev adskilt og den kolde krig gik ind i en ny fase.

Efter 2. verdenskrig blev Tyskland delt i to. Det gjorde Berlin også. Den østlige del var kontrolleret af Sovjetunionen, mens den vestlige del blev delt op i tre sektorer som henholdsvis USA, England og Frankrig kontrollerede.

berlin
Checkpoint Charlie sen aften – der er stadig lys i skuret

Udviklingen i øst og vest gik dog ikke lige stærkt. Mens vestberlinerne oplevede fremgang, så stod det anderledes til i det sovjetkontrollerede område. Her udviklede den socialistiske republik DDR sig til Moskvas forlængede arm. En selvstændig stat styret af Sovjets ekstreme udgave af kommunisme.

Det betød forgyldelse af partitoppen og forfølgelse af alle, der ikke var enige i ideologien. Det betød også, at frihedstrængende østberlinere flygtede til vesten i håbet om et bedre liv.

Mange af de såkaldte afhoppere var veluddannede mennesker, der efterhånden tømte Østtyskland for uvurderlig viden. Officielt var det ikke grunden til at DDR opførte muren, men for at beskytte befolkningen mod det fascistiske Vesten.

I dag er det kun få steder, man kan se rester af Berlinmuren. Til gengæld står det lille træskur ved Checkpoint Charlie på Friedrichsstraße lige foran mig. Rundt om i gaden har man ikke forsømt at gøre opmærksom på stedets historiske betydning. Det officielle museum har udstillinger, og en stribe butikker sælger alt fra plakater til stykker af muren.

berlin
Neue Wache – tid til at tænke

Neue Wache

Den næsten tomme bygning kalder på tanker. Med de bare vægge og den sorte statue i midten er der heller ikke så meget andet at tage stilling til. Og mon ikke det lige præcis er det, der er meningen med Neue Wache. Det gamle vagthus opført af Frederick William 3. af Preussen står i dag som et mindesmærke for ofrene for krig og diktatur.

Selve bygningen står i stor kontrast til indholdet. Den neoklassiske arkitektur har romerske træk med søjler og en kunstfærdig front. Indenfor vil de fleste nok blive overraskede over enkeltheden og de rå bare vægge. Det bliver jeg i hvert fald.

Statuen, der sidder ensomt midt i det store rum hedder Mor med hendes døde søn. Den nuværende statue er en forstørret version af Käthe Kollwitz’ skulptur, og det var Helmuth Kohl, der efter genforeningen foreslog at beholde Neue Wache, som i DDR-tiden fungerede som mindesmærke for fascismens ofre.

Selvom Tyskland har lagt de to verdenskrige bag sig, og det er ved at være en del år siden øst og vest blev genforenet, så er det som om fortiden stadig spøger.

Hadet og ekstremismen synes at blomstre, ikke bare i Tyskland, men overalt i verden, og det er som om, at flertallet af regeringslederne lader sig styre af magt, penge og skjulte dagsordener. Jo, der er stadig masser af ting, der kan sætte tankerne i gang.

Berlin
Unter den Linden

Unter den Linden

Med besøget ved Neue Wache er vi nået til Unter den Linden. Den berømte gade, der forbinder Brandenburger Tor og Alexanderplatz er yderst populær blandt byens turister. Unter den Linden har fået sit navn efter de utallige lindetræer, der pryder midterrabatten, og gaden har med sin bredde mere karakter af boulevard.

Mange af bygningerne langs Unter den Linden blev sønderbombet under 2 . verdenskrig, og siden genforeningen har man været i gang med at bygge nyt. Ikke alt er lige heldigt. Den moderne arkitektur skæmmer i den grad gaden og er med til at gøre den kold og usammenhængende.

Den heftige trafik er bestemt heller ikke noget plus, og jeg er en anelse skuffet over den manglende charme. Alligevel kan jeg nemt forestille mig hvordan befolkningen i det 17. århundrede har elsket dette sted med de skyggefulde lindetræer. Dengang bilen ikke var opfundet, og byens indbyggere jagtede den nyeste sladder lige præcis her.

Unter den Linden blev oprindelig anlagt af John George af Brandenburg, der brugte gaden til at få nemmere adgang til hans jagtområder i det nuværende Tiergarten. Det er et historisk sted, der ikke er til at komme udenom, når man besøger Berlin.

Vi ser den smukke og imponerende domkirke, der ligger ved Spree-floden, men også andre interessante bygninger som Humboldt Universitetet og flere museer, der har overlevet krigens bombardementer.

berlin
Berlins flotte katedral (Berliner Dom)

Berlin – hvor forskelligheden mødes

Alle typer synes at blive tiltrukket af Berlin. Nåh ja, ikke alle, for der er bare et eller andet med tyskere og mode. Det er tydeligvis ikke her de nyeste trends inden for hår, sko og tøj bliver skabt.

Til gengæld er stilen behageligt afslappet, og mens det kun er få, der fører sig moderigtigt frem, så vrimler det til gengæld med hipstere, punkere, højreorienterede og et væld af andre subkulturer.

I en sidegade til Unter den Linden langs Spree-floden besøger vi kunstmarkedet, der er så typisk tysk. På en eller anden måde er det old school og selvfølgelig er det i en by som Berlin kreativiteten får lov til at udfolde sig.

Vi ser værker, der i den grad afspejler den tyske forskellighed. Fra de politiske budskaber hos kommunister og nazister til miljøforkæmpernes håb om en bedre verden.

Bogmarked på Unter den Linden

Brandenburger Tor

Jeg ville nu gerne have et perfekt billede af Brandenburger Tor. Sådan skal det ikke være. Det er jubilæumsdagen for den tyske genforening og området omkring den gamle byport er fyldt med telte og udstyr, der bruges til den storstilede fest, som vi hurtigt bliver en del af.

Langs Straße des 17. juni er der proppet med boder. De fleste sælger øl og pølser, og hele weekenden er der underholdning på den store scene ved byporten. Nogle sover sikkert stadig branderten ud fra lørdagens fest, men dagens program starter tidligt – her ved middagstid er de første gæster allerede dukket op.

Det kan synes pudsigt, at Brandenburger Tor oprindeligt skulle have heddet Frihedsporten. Måske indbyggerne i det gamle DDR finder titlen passende i dag, men dengang i midten af 1700-tallet da porten blev opført, kunne kunstneren næppe forestille sig hvilken fremtid riget gik i møde.

Østrigskrigene, Napoleonskrigene, revolutioner, verdenskrige og efterfølgende spændinger mellem øst og vest ventede før Brandenburger Tor endelig kunne leve op til sit navn. Der er bestemt noget af fejre i disse dage, og det gøres selvfølgelig på tysk maner med øl, pølser og underholdning i rigelige mængder.

berlin
Den ikoniske Brandenburger Tor

Den tyske Rigsdag

Bygningen står endnu. Et mirakel når man tænker på dens turbulente historie og ikke mindst placeringen i centrum af Berlin. Et stenkast fra Brandenburger Tor ser vi den smukke og imponerende Rigsdag, der blev grundlagt i 1884.

I knap 40 år fungerede bygningen som parlament. Først for det tyske kejserrige, derefter for Weimarrepublikken og til dels for det nazistiske Tyskland.

I 1933 blev Rigsdagen sat i brand, og ingen havde interesse i at renovere bygningen, der blev endnu mere ødelagt under 2. verdenskrig af primært russerne. Siden var den for alvor i skudlinjen, da de allierede bombede Berlin i slutningen af krigen.

Utroligt nok overlevede Rigsdagen. I hvert fald ydermurene. Indvendig var den en ruin, men det blev alligevel besluttet at renovere bygningen. Det var dog først efter beslutningen om, at den tyske regering skulle flytte fra Bonn til Berlin, at Rigsdagen gennemgik en ny og omfattende restaurering.

Det betød bl.a., at bygningen igen fik den store glaskuppel på taget, der ved grundlæggelsen blev betragtet som både vovet og imponerende. I dag kan man stå på Rigsdagens tag og kigge ned på parlamentet gennem kuplen.

Ved Brandenburger Tor synes den historiske bygning lidt klemt, men fra den store plæne har vi et herligt kig til den smukke facade, der står i stor kontrast til den nye og rædselsfulde arkitektur på nabogrunden.

Endnu en gang forundres jeg over den manglende røde tråd i byggeriet af det moderne Berlin, der ligner et dansk industrikvarter. Lige præcis i dette område, der også inkluderer den nye banegård, er det kun den rolige Spree-flod, der giver en snert af liv og intimitet.

Rigsdagsbygningen

Restaurant Austria og curry wurst

Hvor skal jeg dog starte. Jeg vender tallerkenen et par gange for at angribe den enorme schnitzel, der ligger foran mig. Vi er på Restaurant Austria i bydelen Kreuzberg, hvor det østrigske køkken er i fokus

Det betyder selvfølgelig wienerschnitzel á la Alpelandet, og her er tilbehøret lidt anderledes. Vi får serveret sur-sød agurkesalat og syltede kartofler til, men til min overraskelse så passer det perfekt til kødet.

Lige så overraskende er det at den store wienerschnitzel, der er banket helt flad, er så mør. Det smager fremragende, men jeg kan simpelthen ikke spise op.

Restaurant Austria har andre lækkerier på menukortet. Bl.a. tyroler knödeln og svinemørbrad med sauerkraut. Austria er et hyggeligt spisested, der er yderst populær hos både lokale og turister, og vi er glade for, at vi har bestilt bord.

Det tysk-østrigske køkken er måske ikke så kendt, men lavet med kærlig hånd er de robuste retter glimrende. På gaden ser vi pølsesælgerne, der sørger for fast food til sultne berlinere, og vi smager klassikeren curry wurst, der serveres overalt i byen.

Det er bestemt ikke noget gastronomisk højdepunkt og en lidt pudsig sammensætning. Tænk pølser skåret i stykker overhældt med ketchup og drysset med karrypulver.

Både på Spree-floden

Alexanderplatz

Festen vil ikke slippe os. På Alexanderplatz er der liv og glade dage med alverdens boder, hvor både lokale og turister flokkes om de mange tilbud. Vi ser strikkede huer, farvestrålende slikpinde og de karakteristiske kringler, der synes at være ligeså populære som curry wurst.

Vi sætter os i en biergarten for at følge med i begivenhederne. Fra vores plads bagerst på Alexanderplatz kan vi også se verdensuret og selvfølgelig det store Fernsehturm, fjernsynstårnet, der opført af østtyskerne under den kolde krig var tænkt som et magtsymbol.

Berlin er helt sig selv og en slags lokal verdensby. Nok er det Tysklands hovedstad og en by med et internationalt udsyn, men det er som om, at udviklingen har overhalet befolkningen indenom. Mange ting har ikke forandret sig siden murens fald, og traditionerne bliver holdt i hævd. Heldigvis. For hvad ville Tyskland være uden øl og pølser?

Har du fået lyst til selv at besøge Berlin, så kan du finde praktisk information under billedet.
Alexanderplatz med TV-tårnet i baggrunden

Praktisk information til dit besøg i Berlin

Transport

Ind og ud

Fra Danmark er der adskillige veje til Berlin. Nemmest og hurtigst er det selvfølgelig at tage flyet fra København. Søg og sammenlign flybilletter her.

Uanset hvor du bor i Danmark, så tager ikke lang tid at køre til den tyske hovedstad. Bemærk dog, at der er af og til er lange køer omkring byen.

Busrejser til Berlin er rigtig populært, og mange danske rejsebureauer tilbyder forlængede weekender eller en hel uge i Berlin med transport og overnatning inkluderet. Vil du bare have billig transport til Berlin, så kan du se mere hos Flixbus.

At komme rundt

Er du med flyet lander du i Brandenburg lufthavn, der har offentlig transport ind til centrum. Billetautomaterne er nemme at bruge. Der e rengelsk menu og du kan købe enkeltbilletter eller såkaldte turistbilletter, der gælder i f.eks. 24, 48 eller 72 timer.

Tog, S- og U-bahn bruger samme billetsystem. Berlin er inddelt i zone a, b og c. På et kort kan du se, hvilke zoner du skal bruge for at nå din destination. I billetautomaterne kan du købe billetter til zone a og b eller a, b og c.

Bor du omkring Brandenburger Tor eller Alexanderplatz kan du nemt gå til seværdighederne i centrum. Men Berlin har et rigtig godt offentligt transportsystem, der dækker hele byen. Når du først har sat dig ind i, hvordan billet- og zonesystemet fungerer (se længere oppe) er det nemt at komme rundt.

Overnatning

Berlin har selvfølgelig alt i overnatning. Fra hostels og homestays til overdådig luksus. Er du kort tid i byen kan det anbefales at bo så centralt som muligt. F.eks. omkring Brandenburger Tor og Alexanderplatz, der gør det nemt at gå mellem seværdighederne.

Selvfølgelig er alle de store hotelkæder repræsenterede, men Berlin har masser af mindre og hyggeligere steder, der langt bedre afspejler byens sjæl. Er du til den slags, så søg mod Kreuzberg og Friedrichshain.

I den modsatte grøft finder du skøn luksus i centrum og Charlottenburg. Skal det være tjekket, men alligevel helt nede på jorden, så er Prenzlauer Berg værd at overveje. Den største koncentration af overnatningssteder finder du langs Kurfürstendamm.

Prisniveauet er højt, men i betragtning af, at Berlin er en af Europas største byer, så er gennemsnitspriserne faktisk rimelige. Gode steder at bo i Berlin (med topanmeldelser fra tidligere gæster):

Pfefferbet Hostel – Prenzlauer Berg – billigt
Grand Hostel Berlin Classic – Kreuzberg – billigt
Mövenpick Hotel Berlin – Kreuzberg – mellempris
Boutique Hotel i31 – Mitte – mellempris
Pension Parlamento – Prenzlauer Berg – mellempris

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.

Vil du have tips til hotelbooking, så læs mere i indlægget Sådan booker du billige hoteller.

Mad & drikke

I Berlin har du alle muligheder for at komme verden rundt, når det gælder gastronomi. Byen har i omegnen af 20 michelinrestauranter og er således med helt fremme blandt verdens førende madbyer.

Det tyske køkken er måske ikke så kendt, men tænk pølser, kartofler, kål og masser af svinekød. Maden er robust og mættende, men i længden lidt trist. Det råder de nye unge kokke dog bod på ved deres nytænkning af tyske klassikere.

Overalt i Berlin finder du steder at stille sulten, og det er som om, at morgenmaden tages mere seriøst end aftenmåltidet. Caféerne spiller en vigtig rolle som madsted, især ved dagens første måltid.

Som mange andre steder i Europa, så tilbyder mange restauranter i Berlin også treretters frokostmenuer til ofte favorable priser.

Skal man pege på en ret som man bare skal smage og som er kendetegner Berlin og Tyskland, så må det være karrypølsen. Som regel serveret til et hurtigt måltid med tomat- eller chilisauce og overdrysset med karrypulver.

Aktiviteter og forlystelser

Kun fantasien sætter grænser for alt det man kan opleve i Berlin. Tjek f.eks. Visit Berlin, Time Out Berlin eller Germany Travel for aktuelle aktiviteter.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Berlin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her