Hjem Mexico Tulum – strand og mayaruiner på Yucatán

Tulum – strand og mayaruiner på Yucatán

Tulum har både lækker strand og et spændende ruinområde fra mayaernes tid

Tulum

Havet er ubegribeligt blåt, og så langt øjet rækker er der strand. Ovenover den smukke kyst troner den gamle bygning, der vidner og tidligere tiders storhed.

Hvordan mon livet her været lige præcis her i starten af 1500-tallet, da spanierne invaderede byen og degraderede en af verdens mest berømte civilisationer til simple arbejdere.

Det er ikke alle der synes, det er lige fedt at blive presset ind i en allerede overfyldt minibus. Men sådan er det nogle gange, når man tager den lokale transport, og sådan er det lige nu for os. I Mexico er de såkaldte collectivos en god måde at komme fra a til b.

Da vi i en af Playa del Carmens små sidegader sætter os ind i bussen med kurs mod Tulum, er vi villige til at vente til den næste bus kører, men chaufføren ligner en, der kun har ventet på os.

Collectivos er en slags kombineret deletaxi/bus, der kører i fast rute, men stopper hvor som helst undervejs. Musikken drøner ud af højttalerne og chaufføren suser mod sydvest i en hæsblæsende fart.

Det er tilsyneladende helt normalt, for alle tager det roligt. De lokale er utrolig hjælpsomme og sørger for, at vi kommer af det rigtige sted. Ved mayaruinerne i Tulum, der ligger guddommeligt smukt.

Tulum
Det arkæologiske område i Tulum

Ruinområdet i Tulum

Selvom bygningerne på det store arkæologiske område ikke er store, så hører de alligevel til nogle af de mest bemærkelsesværdige mayaruiner. De er forholdsvis velbevarede og den enestående beliggenhed oppe over den kridhvide strand og det turkisblå hav er bestemt noget særligt.

Det er den intakte mur rundt om byen også. Det gør området sammenhængende og giver et indtryk af, hvordan en befæstet mayaby har set ud.

Eksperter mener, at det kun var kongen og overklassen, der har boet inden for murene, mens den almindelige befolkning blev henvist til områder udenfor. Ruinerne er fra sent i den postklassiske periode, dvs. efter 1200-tallet. Byen var en yderst vigtig havn og fungerede stadig mens mange af de klassiske mayabyer var forladt og i forfald.

Vi ser El Castillo, en af Tulums vigtigst bygninger, der har været brugt som fyrtårn. Forskere har placeret lyst i tårnets vinduer, og det viste sig, at præcis, hvor begge lygter kan ses fra havet er en slags sejlrende, der hjalp skibene til at komme sikkert i havn.

Også Templo de las Pinturas er interessant. I forhold til mange af de majestætiske og langt mere berømte bygninger man har fundet fra mayaperioden, så ser den sølle ud. Men arkæologer mener, at lige præcis dette tempel meget vel kan have været den sidste mayabygning, der er opført inden spanierne erobrede Yucatán. En fantastisk tanke.

El Palacio, der ligger lidt tilbagetrukket, stelernes tempel og templet for den nedstigende gud er andre flotte bygninger. Ruinerne i Tulum har fine udsmykninger, og overalt kan man se illustrationer af Kukulcán (mayaernes vigtigste gud) og regnguden Chac.

tulum
Templo de las Pinturas – måske den sidste mayabygning før spanierne kom

Tulum Pueblo

Fra ruinerne ved kysten går vi et par kilometer ind i landet til Tulum By, der i daglig tale bliver kaldt Tulum Pueblo.

Byen er ganske lille og ligger midt på hovedvej 207, og havde det ikke været for ruinerne og områdets andre attraktioner som f.eks. det imponerende biosfærereservat Sian Ka’an og mayaruinerne i Cobá, så var Tulum Pueblo nok bare en by man kørte forbi.

Men det er heller ikke byen, der har sat Tulum på landkortet. Det er de lange strande og den lidt løsslupne atmosfære, som hippierne var med til at starte for år tilbage. Langs kysten ligger stadig primitive cabanas, men også fancy resorts med alt i faciliteter.

Tulum
Tulum Pueblo

Heldigvis formår Tulum stadig at skille sig ud. Strandens afslappede laid-back stemning er heldigvis intakt og nået helt op på hovedgaden, hvor vi på en lille lokal café snupper en god frokost.

Langs hovedgaden er der gallerier, småbutikker og en stribe caféer og restauranter. Det er hurtigt overset, og det er som om at stranden trækker mere i os. Her er skønt, og efter besøg i både Cancún og Playa del Carmen er der ingen tvivl om, hvor jeg ville tage hen, hvis turen igen gik til Yucatán; Tulum

Efter en dag blandt gamle ruiner, lokale kunstnere, moderne hippier og newyorker-bohemer, er det tid til at vende snuden mod nordøst. Vi siger farvel til det lille barfodsparadis, og med en collectivo tager det kun en halv times tid før vi er tilbage i Playa del Carmens turistmylder.

Kastellet, El Castillo
Strand og ruin
Strand i Tulum
Strand i Tulum
Udsigt over Riviera Maya

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her