Hjem Mexico En dag på Isla Cozumel

En dag på Isla Cozumel

Isla Cozumel er en god udflugt fra Playa del Carmen

Sandet er blændende hvidt og vandet så klart som glas. Mens palmerne vajer let i vinden flyver et par elegante fregatfugle lavt hen over havoverfladen. Ved Laguna Quantanaab finder vi hurtigt ud af, at Isla Cozumel ikke kun er et paradis for dykkere, men også for strandelskere.

“Jeg skal derover for at dykke”, fortæller den hollandske mand, vi kommer i snak med i køen til den lille færge, der skal bringe os til Mexicos største ø. Isla Cozumel kom for alvor på landkortet, da den berømte franske marinebiolog Jacques Costeau i 1961 udråbte området som et af verdens bedste dykkesteder.

Men selvom alverdens scubadivere stadig tager til Isla Cozumel for at opleve livet under havoverfladen, så er det ikke helt som det var engang, fortæller vores nye ven. Overfiskning og periodevise orkaner, der her og der har ødelagt revene, har sammen med stedets popularitet gjort, at kvaliteten er dalet.

Det er ikke den fantastiske dykning, der tiltrækker os, men til gengæld en god portion nysgerrighed. Isla Cozumel ligger lige ud for kysten ved Playa del Carmen, så det er oplagt at tilbringe en dag på øen, der også har haft bosættelser fra mayatiden.

Det var især mayakvinderne, der fandt Isla Cozumel vigtig. Det var her de tilbad frugtbarhedsgudinden Ixchel, hvis helligdom, San Gervasio, kan ses på den nordlige del af øen. Mayaerne havde flere andre bosættelser på Cozumel, men de er stort set væk i dag. Især spanierne, der kom til øen i 1518 har ødelagt en stor del af mayabygningerne.

Plaza Mayor i San Miguel

San Miguel

Havnen er et sandt kaos. Sådan er det hver gang færgen fra fastlandet lægger til i Isla Cozumels største by San Miguel. Taxierne kæmper om kunderne, og det samme gør øens temaparker, hoteller og tourbureauer, der med skilte gør opmærksom på sig selv.

Vi ser med på afstand, mens vi nærmer os byens torv Plaza Mayor, der ligger på den anden side af strandvejen.

Torvet er flankeret af gamle huse, der minder om noget fra kolonitiden, og stemningen er mere caribisk end mexicansk. Her er butikker og restauranter, men både Plaza Mayor og de omkringliggende gader er hurtigt overset.

Umiddelbart nord for byen troner det ene store resort efter det andet. Det er også her krydstogtskibene lægger til, og de mange guld-, sølv- og juvelbutikker langs strandvejen bærer tydeligt præg af kundekredsen.

San Miguel

Parque Chankanaab

Strandene ligger som perler på en snor langs Cozumels østkyst. Med hvidt sand og klart turkisblåt vand, er de som en magnet på turisterne. Også vi er tiltrukket af de lækre strande, og med taxi er vi på vej ad kystvejen mod syd, hvor vi blot skal vælge, hvor vi vil dyppe fødderne og have sol på kroppen.

Parque Chankanaab står der på skiltet, hvor vi drejer af. Parken har både beach club, delfinarium og en fin udstilling om mayaerne. Men det er stranden og livet under havoverfladen vi er kommet for. Sidstnævnte skuffer dog en del. Jeg ser kun få fisk og snorkelområdet er temmelig dybt.

Til gengæld er stranden skøn. Vi ligger under en palapa og drikker kolde øller, mens vi nyder livet. Ofte er der mange mennesker på øens strande, men sådan er det heldigvis ikke i dag.

Folk kommer og går, men de fleste bliver her ligesom os i timevis. Parque Chankanaab tiltrækker både backpackere og krydstogtturister, og langt de fleste besøgende er som på Yucatán-halvøen amerikanere.

Bag stranden ligger en vidunderlig smuk lagune med det klareste turkisblå vand. Det er næsten et overjordisk sted og af den slags, man som regel kun ser på billeder.

Leguaner og skildpadder går rundt på området, der hænger sammen med det åbne frilandsmuseum, som er overraskende godt. Selvom vi har været en tur rundt på Yucatán og set masser af mayaruiner, så lærer vi faktisk noget nyt.

Tilbage til Playa del Carmen

Vi kommer tilbage til San Miguel akkurat som færgen til Playa del Carmen sejler. Men intet er som bekendt så dårligt, at det ikke er godt for noget. Vi finder en café på Plaza Mayor, hvor et mariachiband underholder. Det bliver til en meget sen frokost, før vi atter er på vej tilbage til fastlandet.

Vi har kun set en meget lille del af Isla Cozumel, der fortjener et besøg af længere tid. Det må blive en anden gang. Til lyden af det samme band, der underholdt på udturen nærmer vi os Playa del Carmen. Det har været en god dag på den smukke ø som dykkere og strandfreaks nu også må dele med velhavende krydstogtturister.

Har du selv fået lyst til at besøge Isla Cozumel, så kan du finde praktisk information under billedet.
Den flotte lagune i Parque Chankanaab

Praktisk information til dit besøg på Isla Cozumel

Transport

Der er to færgeselskaber, som sejler til Isla Cozumel fra Playa del Carmen. De har hver deres billetdisk med et skilt, der fortæller hvornår næste båd afgår.

Et godt tip er at købe en enkeltbillet. Køber du en retur forpligter du dig til at sejle tilbage med samme selskab, men det er jo ikke sikkert, at de lige har en afgang når du vil hjem, så køb en enkeltbillet sådan at du har flere afgange at vælge mellem.

Allerede når du kommer ned i terminalen, eller ventesalen om man vil, kan du være sikker på at du vil få alverdens tilbud om hvad du kan foretage dig på Cozumel.

Bådene fra Playa del Carmen og retur går ca. en gang i timen i tidsrummet 6.00-23.00 – i vinterperioden kan der dog være et par timer mellem afgangene.

På Isla Cozumel kan du leje en bil eller scooter, tage på snorkeltur eller købe en øtur til 50-60 dollars. Når du ankommer til Isla Cozumel kommer du først til rækken af bil- og scooterudlejere. Dernæst rækken af udbydere af snorkel- og dykkeudflugter, der alle er meget påtrængende.

Det er som regel kaos når båden ankommer, alle vil gerne have fat i dig og du skal ikke se tøvende ud i mange sekunder før du har alverdens mennesker på nakken.

Der er ofte kø for at få en taxi når færgen ankommer, men der er ufatteligt mange taxier på øen, så prøv at gå til højre når du komme ud af terminalen.

Overnatning

Isla Cozumel har overnatning for enhver smag og pengepung. Øen bliver både besøgt af backpackere, dykkerentusiaster og velhavende amerikanere. De bor primært på all inclusive-hotellerne syd for San Miguel.

Søger du billig overnatning, så se nærmere på Hostel Auikyani (der også har almindelige værelser) eller det hyggelige Hacienda Boutique Mi Casa tu Casa B&B.

Et godt mellemklassehotel er Hacienda San Miguel, mens du kan se nærmere på The Landmark Resort of Cozumel, hvis du er til luksus.

Du kan se det fulde udvalg af hoteller på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de billigste priser.

Aktiviteter

Der er ikke meget at komme efter i byen, men her er faktisk et museum – Museo de Cozumel, der viser en udstilling om mayaerne, spaniernes ankomst og øens natur. Museet ligger ud til vandet, ca. 300 meter nord for færgeterminalen. Fortsætter man et par kilometer længere mod nord støder man ind i hotelzonen.

Her ligger store og dyre hoteller direkte ud til havet. Hotellerne har ofte en masse faciliteter og på stranden kan man prøve vandsport. San Miguel kan også tilbyde lidt shopping i form af butikker i krydstogtterminalen og indkøbscentret Punta Lagosta.

Hele vejen rundt om Cozumél er der fantastiske strande, de fleste besøger dem på vestkysten syd for hovedbyen San Miguel. Her er vandet roligt og de bedste muligheder for at snorkle og dykke.

Flere af strandene har beachclubs hvor man kan leje solstole og parasoller, købe mad og drikke og prøve forskellig slags vandsport. Underligt nok har ingen af øens beachclubs repræsentanter stående i terminalen, man bliver nødt til at tage en taxi eller leje scooter elle bil for at komme dertil.

Første sted af interesse på øens vestkyst syd for San Miguel er Parque Chankanaab, her er en lille strand og gode dykke- og snorkelforhold. Længere mod syd kommer Playa Mia og Playa San Fransisco med solstole, parasoller og vandsport, disse strande hører til de bedste på øen.

Helt mod syd på Cozumél kan man både opleve et af verdens bedste dykkesteder, Palancar-revet, og ecoparken Punta Sur, hvor man kan se skildpadder, mangrove, og hvis man er heldig, krokodiller. Cozuméls østkyst er barsk, her findes dog smukke strande, men badning frarådes pga. høje bølger og stærk strøm.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Mexico inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.