Hjem Mexico Calakmul – de gemte mayaruiner

Calakmul – de gemte mayaruiner

+ praktisk information til dit besøg ved Calakmul nederst på siden

calakmul

Toppen af de ældgamle bygninger skyder op gennem det grønne tæppe af frodig skov. Kun fuglekvidder og edderkoppeabernes skrig afbryder nu og da den totale stilhed. Fra toppen af Struktur 2 i Calakmul går jeg i fodsporene på arkæologer og opdagelsesrejsende, der også vil lære mere om en af mayaernes vigtigste byer.

Når man rejser som almindelig turist, går man som regel i fodsporene på tusinder af andre rejsende. Men ved det arkæologiske område i Calakmul på den vestlige del af Yucatán-halvøen, har du mulighed for at være blandt de første.

Mayaruinerne ligger ca. 60 kilometer fra hovedvej 186, der forbinder Escarcega med Chetumal, et godt stykke fra de almindelige turistruter.

Vi er netop drejet væk fra hovedvejen og kører nu gennem tæt skov. Vejen er smal, og her der ser vi et par af junglens dyr, der må dele det enorme jungleområde med nysgerrige turister.

Det store biosfærereservat er heldigvis fredet, og store turistbusser har ikke adgang. Det gør, at turismen er begrænset. Vil man opleve de spændende mayaruiner, så må man køre i egen bil eller undersøge om man kan købe en guidet tur i f.eks. Chetumal.

Mayabygningerne i Calakmul blev genopdaget i 1931, men først mange år senere begyndte arkæologerne at interessere sig for de gamle ruiner. Underligt nok, for man ved, at Calakmul har været en af mayernes mest betydningsfulde byer. I 130 år lå man i krig med en anden berømt by, Tikal, i det nuværende Guatemala.

Fra år 250 til 695 e.kr. var Calakmul den mest dominerende by og bl.a. ved hjælp af gode alliancer, kunne man holde Tikal i skak.

I et berømt slag i år 679 lykkedes det endda Calakmul at løbe deres hovedfjende over ende, men 20 år senere var det Tikal, der trak det længste strå. Calakmul kom sig aldrig over nederlaget og mistede gradvist sin dominans.

Et par af de 120 steler man har fundet i Calakmul

Det arkæologiske område i Calakmul er berømt for de 120 steler med inskriptioner. Deres præcise ordlyd har været svær at tyde, da mange af stelerne er eroderet. Hovedattraktionen er dog de to store pyramider struktur 1 & 2. Struktur 2 er nemmest at komme til, da den ligger på det arkæologerne kalder torvet.

Pyramiden er hele 53 meter høj, og inden i den har man fundet ni grave. En af dem er graven for Jaguar Klo, der var en berømt konge i Calakmul. Det er tilladt at kravle op på pyramiden, og det er heroppe jeg sidder og skuer ud over den tætte regnskov.

Jeg har også en fin udsigt til struktur 1, og bare 30 kilometer væk ligger Guatemala og endnu længere væk Tikal, der blev Calakmuls endeligt.

Lige nu er stelerne, pyramiderne og adskillige jademasker det mest betydningsfulde man har fundet på området, men udgravningerne er først lige begyndt. Calakmul bliver betragtet som det vigtigste arkæologiske område i Mexico, og det anslås, at der findes op mod 6000 bygninger på et 100 km² stort areal, så der er noget at gå i gang med.

Calakmul biosfærereservat hænger i øvrigt sammen med nationalparken El Mirador dos Lagunas-Rio Azul i Guatemala, og i de to beskyttede områder lever der dyr som jaguar, puma og flere abearter.

Har du fået lyst til selv at besøge Calakmul, så kan du finde praktisk information under billedet.
calakmul
Et kig op på struktur 2

Praktisk information til dit besøg ved Calakmul

Calakmul ligger afsides, og det kræver lidt arbejde at kommer dertil. Uanset hvor på Yucatán du opholder dig, så kan ruinerne ikke nås på en dagsudflugt.

Nærmeste by er Xpujil, som har en lang række overnatningssteder, der fungerer som base for ruinområderne Bécan, Xpuhil, Balamku, Riu Bec og Calakmul.

For at komme til Xpujil kan du leje en bil (det er populært at køre selv i Mexico) eller tage bussen fra Tulum eller Campeche. Det er busselskabet ADO, der kører på ruten.

Fremme i Xpujil kan du leje en taxi til ruinområdet. Som nævnt er det 60 km gennem skoven, og det er en god idé at forhandle en pris, hvor chaufføren venter på dig, når du er færdig med din sightseeing. Det er dog forholdsvis dyrt.

Overnatning

Du kan finde overnatning i Xpujil her. De fleste hoteller ligger i selve byen, men du kan også vælge at bo naturskønt væk fra hovedvejen. F.eks på Chicanná Ecovillage Resort, hvor jeg selv har boet. Dit hotel vil sandsynligvis også kunne hjælpe dig med transport og udflugter.

Det er muligt at bestige pyramiderne i Calakmul, så medbring ikke for meget bagage. Tag en lille rygsæk med og eventuelt et regnslag – det kan du købe hos f.eks. rejsegear.dk.

Husk

Læs udenrigsministeriet rejsevejledning til Mexico inden du tager afsted – den finder du her.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her