Hjem Mexico Calakmul og Chicanná – paradis på Yucatán

Calakmul og Chicanná – paradis på Yucatán

På opdagelse i det ukendte Yucatán

calakmul
Den fantastiske udsigt fra struktur 2 til struktur 1 i Calakmul

Toppen af de ældgamle bygninger skyder op gennem det grønne tæppe af frodig skov. Kun fuglekvidder og edderkoppeabernes skrig afbryder nu og da den totale stilhed. Fra toppen af Struktur 2 i Calakmul går jeg i hælene på arkæologer og opdagelsesrejsende, der også vil lære mere om en af mayaernes vigtigste byer.

Enestående Calakmul

Når man rejser som almindelig turist, går man som regel i fodsporene på tusinder af andre rejsende. Men ved det arkæologiske område i Calakmul på den vestlige del af Yucatán-halvøen, har man mulighed for at være blandt de første.

Mayaruinerne ligger ca. 60 kilometer fra hovedvej 186, der forbinder Escarcega med Chetumal, et godt stykke fra de almindelige turistruter.

Vi er netop drejet væk fra hovedvejen og kører nu gennem tæt skov. Vejen er smal, og her der ser vi et par af junglens dyr, der nu må dele det enorme jungleområde med nysgerrige turister.

Det store biosfærereservat er heldigvis fredet og store turistbusser har ikke adgang. Det gør, at turismen er begrænset. Vil man opleve de spændende mayaruiner, så må man køre i egen bil eller undersøge om man kan købe en guidet tur i f.eks. Chetumal.

Mayabygningerne i Calakmul blev genopdaget i 1931, men først mange år senere begyndte arkæologerne at interessere sig for de gamle ruiner. Underligt nok, for man ved, at Calakmul har været en af mayernes mest betydningsfulde byer. I 130 år lå man i krig med en anden berømt by, Tikal, i det nuværende Guatemala.

Fra år 250 til 695 e.kr. var Calakmul den mest dominerende by, og bl.a. ved hjælp af gode alliancer kunne man holde Tikal i skak.

I et berømt slag i år 679 lykkedes det endda Calakmul at løbe deres hovedfjende over ende, men 20 år senere var det Tikal, der trak det længste strå. Calakmul kom sig aldrig over nederlaget og mistede gradvist sin dominans.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Et par af de 120 steler man har fundet i Calakmul

Det arkæologiske område i Calakmul er berømt for de 120 steler med inskriptioner. Deres præcise ordlyd har været svær at tyde, da mange af stelerne er eroderet. Hovedattraktionen er dog de to store pyramider struktur 1 & 2. Struktur 2 er nemmest at komme til, da den ligger på det arkæologerne kalder torvet.

Pyramiden er hele 53 meter høj, og inden i den har man fundet ni grave. En af dem er graven for Jaguar Klo, der var en berømt konge i Calakmul. Det er tilladt at kravle op på pyramiden, og det er heroppe jeg sidder og skuer ud over den tætte regnskov.

Jeg har også en fin udsigt til struktur 1, og bare 30 kilometer væk ligger Guatemala og endnu længere væk Tikal, der blev Calakmuls endeligt.

Lige nu er stelerne, pyramiderne og adskillige jademasker det mest betydningsfulde man har fundet på området, men udgravningerne er først lige begyndt. Calakmul bliver betragtet som det vigtigste arkæologiske område i Mexico, og man ved, at der findes op mod 6.000 bygninger på et 100 km2 stort areal, så der er noget at gå i gang med.

Calakmul biosfærereservat hænger i øvrigt sammen med nationalparken El Mirador dos Lagunas-Rio Azul i Guatemala, og i de to beskyttede områder lever der dyr som jaguar, puma og flere abearter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Et kig op på struktur 2

Oasen i Chicanná

Det er sen eftermiddag, da vi når frem til Chicanná Ecovillage Resort, der viser sig at være et skønt sted at bo. Oplevelserne i Calakmul har været fantastiske, og vi er nu kørt en halv times tid mod sydøst til Chicanná, hvor vi skal overnatte.

Det hyggelige resort ligger indenfor Calakmul biosfærereservat, og det synes at væres den totale modsætning til Yucatán-halvøens overbefolkede turistbyer, der ligger som perler på en snor fra Cancún i nord til Tulum i syd.

Chicanná og de nærliggende arkæologiske områder Bécan, Xpuhil, Balamku og Riu Bec er mindre kendte mayabyer, der alle er kendetegnet ved at være i den såkaldte Rio Bec-stil, hvor der ofte er tårne på bygningerne. Byerne er fra den præklassiske periode, men har været beboet helt frem til år 1000 e.kr.

Vores eco-resort ligger som en skøn plet midt i reservatet. En del af bygningerne er lavet i naturmaterialer, og her er hverken tv eller telefon. Man bruger solenergi og sorterer affaldet, helt uhørt på disse breddegarder.

Vi føler os vidunderligt tæt på naturen. Der er kun myggenet og træskoder for vinduerne, og det er ganske enkelt fantastisk at falde i søvn til lyden af cikader og frøer og vågne til fuglekvidder. Der er noteret omkring 175 fuglearter omkring hotellet, og hver morgen kan man følge en ranger ud i reservatet for at spotte dem.

Vi kunne godt have brugt længere tid i Chicanná og det dejlige resort. Men alting har en ende, og om en times tid er vi tilbage ved kysten og Riviera Mayas turistmylder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vores skønne eco-lodge i Chicanná

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her