Hjem Mexico Fascinerende Uxmal – 4 flotte bygninger

Fascinerende Uxmal – 4 flotte bygninger

Uxmal er et af de mest spændende mayaområder i Mexico

Knap så kendt som Chichén Itza, men mindst lige så imponerende og med væsentlig færre turister. Uxmal, der ligger omtrent midt mellem Mérida og Campeche er en af mayaernes berømte byer.

Her kan du opleve nogle af de smukkeste bygninger fra maya-perioden, og samlet set har området flere intakte bygninger og en mere sammenhængende struktur end Chichén Itza.

Uxmal er et af de bedste steder at se den karakteristiske Puuc-arkitektur, der regnes for en af de fineste og mest raffinerede. “Puuc” betyder bjerg, en henvisning til det bakkede område, hvor den gamle mayaby ligger.

Arkitekturen er kendetegnet ved strenge linjer, smukke udskæringer, mosaikker og næsten monumentale bygninger. Uxmal blev grundlagt omkring år 600 e.kr., og ligesom andre byer i området er arkitekturen stærkt præget af stilen i det centrale Mexico.

Regnguden Chac var af største betydning i dette regnfattige område, og hans ansigt ses på adskillige bygninger. Mayaerne havde i dette område ingen cenoter, i stedet byggede man vandreservoirs, således at man havde vand til de tørre perioder.

Uxmal blev forladt i år 900, hvorfor ved man ikke, men måske var det netop pga. vandmangel. Området blev genopdaget i 1800-tallet og restaureret af bl.a. danskeren Frans Blom i 1929. Uxmal betyder “bygget tre gange”, men faktisk er byen bygget hele fem gange.

Som ved andre attraktioner på Yucatán gør man også her klogt i komme så tidligt som muligt for at undgå varmen og især den store menneskemængde, der som nævnt er langt fra så stor som i Chichén Itza. Området åbner klokken 8.00 og entréprisen er ca. 95 pesos, der også inkluderer lyd- og lysshow. Der er mulighed for at leje en guide.

1  Troldmandens Pyramide

uxmal

Uxmals største attraktion er Troldmandens Pyramide. Den adskiller sig væsentligt fra andre bygninger og pyramider ved at have runde hjørner.

Også denne pyramide er bygget oven på ældre pyramider, øverst kan man se et lille tempel, hvor man siger, at Dværgen af Uxmal boede. Ifølge mayaerne blev Uxmal grundlagt af en dværg, der var på kant med den lokale konge.

De udfordrede hinanden, kongen forlangte at dværgen skulle bygge et hus på én dag, og næste morgen var Troldmandens Pyramide opført.

Sidste udfordring bestod i, at de begge skulle slås i hovedet med en hammer, men kun dværgen overlevede, da han blev beskyttet af en hellig tortilla. Man må nøjes med at betragte de store munde på dværgens tempel nede fra jorden, heller ikke på Troldmandens Pyramide må man kravle op på.

2  Nonneklostret

Uxmal

Nonneklostret er nok den flotteste og mest komplette mayabygning. De fire bygninger er nogle af Uxmal’s mest berømte byggerier. De blev navngivet af en spansk munk, men man er i tvivl om, hvad bygningerne egentlig har været brugt til.

Militærboliger, skole eller en del af et palads har været en del af forslagene. Personligt synes jeg det ligner en arena med tilskuerpladser, men det forklarer jo ikke de mange rum langs den ene side.

Nonneklostret er opført med dekorationer i flere stilarter, bl.a. kan man se Chac, regnguden og Kukulcan, mayaernes navn for toltekernes vigtigste gud. Bygningen har i øvrigt været til inspiration for Pedro Vasquez, der tegnede det Antropologiske Museum i Mexico City. Lige syd for Nonneklosteret ligger Uxmals boldbane, der er ganske lille.

3  Guvernørens Palads

uxmal

Hvis Nonneklosteret er den flotteste mayabygning, så kommer Guvernørens Palads lige efter, i hvert fald er det en af Uxmals mest bemærkelsesværdige bygninger. Paladset er 100 meter langt og dekoreret med imponerende udskæringer, øverst kan man se regnguden Chac.

Paladset er opført til Uxmals mest berømte konge Chan Chak Kaknal Akaw. Man kan gå op på plateauet som paladset ligger på for at kigge nærmere på udskæringerne eller nyde den fantastiske udsigt over området. Nedenfor paladset kan man se en jaguartrone.

4  Gran Piramide

Uxmal

Lige bag Guvernørens Palads, mod syd, finder man Gran Piramide, den store pyramide, der er 32 meter høj. Gran Piramide er bemærkelsesværdig, det er kun fra nordsiden at den egentlig ligner en pyramide.

De øvrige sider har tydeligvis været intakte, men eksperter mener, at pyramiden er blevet revet ned for at bygge en højere, der aldrig er blevet færdiggjort. Det er muligt at kravle op på Gran Piramide, og fra toppen har man en forrygende udsigt, hvor man kan imponeres over hvor stort det arkæologiske område egentlig er.

Det er mig lidt af en gåde, hvorfor Uxmal ikke nyder samme anseelse som Chichén Itza. Uxmals arkæologiske område er mere sammenhængende, bygningerne større og mere velbevarede.

Der er ingen sælgere på området og ikke så mange turister, hvilket giver en mere intens oplevelse. Uxmal overgår i mine øjne Chichén Itza og er et must at opleve på en rejse til Yucatán.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her