Her sidder jeg. Med udsigt til det dybblå hav og en fuldstændig klar himmel, der farves i rød-orange nuancer. I baggrunden spiller et band reggae og på mit bord står en kølig Sol. Jeg er på stranden i den mexicanske by Playa del Carmen, hvor livet lige nu synes at være som Caribien; afslappende.

Efter en længere tur rundt på Yucatán-halvøen er vi nu havnet i Playa del Carmen. Engang et lille fiskerleje, men i dag en populær turistby, hvor alt er inden for rækkevidde. Til daglig bliver byen bare kaldt ”Playa”, og beliggenheden midt mellem Cancún og Tulum kunne ikke være bedre.

Playa del Carmen er en blanding af de to lige så populære feriebyer, og mens amerikanerne foretrækker Cancún med de store højhushoteller, så er europæerne mere til Playas laid back atmosfære og lillebystemning i området omkring Avenida 5, der er epicentret for turismen.

Strandene langs Riviera Maya som kysten kaldes er intet mindre end formidable. I centrum af Playa del Carmen har man desværre bygget så tæt på vandkanten, at stranden flere steder blot er få meter bred.

Med sandsække prøver man nu at redde lidt af kysten, men det synes at være for sent. Til gengæld er der både nord og syd for byen fremragende strande med hvidt sand og det klareste turkisblå vand.

playa del carmen
Sundowner på Fusion Bar i Playa del Carmen

Avenida 5 og Plaza Mayor

”Kom ind i min butik. Tøj, læder og smykker”, råber sælgerne efter os. På den lange gågade Avenida 5 ligger barer, butikker og restauranter på stribe.

Fra morgen til aften er her fyldt med turister, der vandrer op og ned ad gaden i håb om et godt tilbud. Og dem er der mange af ifølge de temmelig påtrængende sælgere, der sjældent tager et nej for pålydende.

Udvalget er enormt, og nogle af souvenirbutikkerne så gigantiske, at vi spekulerer på, om de nogensinde kommer af med alle deres varer.

Men kigger man godt efter, så er der faktisk flere fremragende specialbutikker, der formår at skille sig ud. Var det noget med tøj fra lokale designere, en håndlavet hængekøje eller smukke og unikke broderier lavet af mayaerne?

Avenida 5, der blot kaldes La Quinta, starter omkring Plaza Mayor, som med lidt god vilje kan sige at være centrum i Playa del Carmen. I hvert fald for turisterne, men det er en hel befrielse at komme her om søndagen, hvor de lokale bruger pladsen som mødested.

playa del carmen
Gågaden Avenida 5, La Quinta, er en travl turistgade

Strandliv på mexicansk

De store loungesenge står på stribe. Gardinerne, der skal give skygge blafrer let i vinden, mens tjenere serverer mojitos. La Qunita gennemskæres af Avenida Constituyentes og på den anden side af gaden kaldes stranden Playa Mamita.

Det er her vi er nu, og det er her strandgæster med hang til lidt luksus har booket de enorme solsenge på Mamita Beach Club.

Vi kommer også forbi Kool Beach Club, men i stedet for at leje en solseng kan man også bare gøre som os og de fleste andre på den dejlige brede strand; Ligge i sandet.

Lige bortset fra ved strandbarene, småhotellerne og de hippe beach clubs i centrum af Playa del Carmen, så tager turisterne nord og syd for byen for at dase ved det caribiske havs turkisblå og krystalklare vand.

Playa Mamita er den mest tilgængelige strand, men vi går mod nord forbi lækre resorts som Mahekal Beach Resort, der ligger beach front, og finder ud af, at der er masser af næsten øde strand at boltre sig på.

Sådan er det også syd for Playa del Carmen. Selvom strandområdet Playacar med de mange all inclusive hoteller i den grad er overrendt, så er det bare om at gå mod syd, hvor kilometervis af fin sandstrand bare venter på at blive brugt.

playa del carmen
Playa Mamita nord for centrum – her er bredere strand og mere plads

Lokalliv i Playa del Carmen

Det er enkelt, men smager godt. Og så er de små hapsere ikke i nærheden af at ligne noget af den mexicanermad, man får serveret i Danmark. Når man går på La Quinta skulle man ikke tro, at der er lokalliv i byen, men oppe i gaderne kan man indsnuse lidt mexicansk atmosfære.

Blot få hundrede meter fra den travle gågade står vi ved en såkaldt loncheria, der er en typisk madbod, som serverer den mexicanske udgave af fast food.

Et Loncheria er ofte kendetegnet ved deres yderst sparsomme indretning, og borde og stole er som regel af plastic. Det er mest taco og torta med forskellige fyld, der bliver langet over disken, og det er glimrende som et lille let måltid.

Jo længere væk man kommer fra stranden, jo mere lokalt bliver det i Playa del Carmen. Den stærkt trafikerede Avenida 30 skærer gennem byen og her handler mexicanerne stort ind i de gigantiske varehuse.

Den tid er forbi, hvor Playa var et intimt lille sted, der kun var kendt af eventyrer og backpackere. Byen har i dag langt over 100.000 indbyggere og de mange turister og ankommende krydstogtskibe giver tiltrængte arbejdspladser, der er som en magnet på mexicanerne.

Byen kan faktisk også prale af lidt historie. Mellem centrum og Playacar ligger det arkæologiske område Xaman-Ha, en mindre bosættelse som man mener mayaerne brugte som havn for skibe med kurs mod Isla Cozumel.

playa del carmen
Loncheria i den lokale del af Playa del Carmen

Playacar – all inclusive og gigantiske resort

Byen forsvinder langsomt bag os og bliver erstattet af et velfriseret hotelområde, hvor intet synes at være overladt til tilfældighederne. De gigantiske resorts ligner hinanden og her er ikke skyggen af det rigtige Mexico.

Syd for Playa del Carmen besøger vi det eksklusive område Playacar, der består af private villaer, 18-hullers golfbane og 15-20 større hoteller, som kører efter all-inclusive konceptet.

Flere af Playacars resorts er ejet af hotelkæden RIU, hvor gæsterne kan vælge og vrage blandt et utal af faciliteter, barer og restauranter. De store buffeter er overvældende, og du kan forsyne dig med bl.a. is, øl og softice og selvfølgelig få serveret mad og farvestrålende cocktails 24 timer i døgnet.

Orker du ikke at gå, er der såmænd også råd for det. Adskillige gange bliver vi overhalet af små golfvogne, der kører turisterne få hundrede meter fra hotellet ned til stranden, hvor de bliver læsset af på en solstol.

Ud for hotellerne er stranden travl og parasoller og solstole står på stribe. Også her er man i gang med kystbeskyttelse, men stranden i Playacar er stadig bred og i verdensklasse.

De dovne turister går til gengæld glip af det bedste. I stedet for at ligge i lag, så har vi mod syd kilometervis af øde strand at boltre os på. Vi undrer os over, at der så tæt på all inclusive konceptets højborg kan være så få turister.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stranden ved Playacar syd for Playa del Carmen

Playa er mad og drikke i topklasse


Vi er tilbage igen. På stranden i Playa del Carmen, hvor solsengene er ved at blive fjernet til fordel for borde og stole. Det er med andre ord tid til en sundowner, og den slags gøres bedst med en mojito eller kold øl til lyden af et lokalt band.

Noget af det bedste ved Playa er udvalget af barer og restauranter. Jo, der findes selvfølgelig de typiske turistfælder med tvivlsom mad og musikere med mexicanerhat, der står foran restauranten for at ramme den rigtige stemning, men generelt er niveauet højt.

Det gælder også beach clubs og barer. Hvorfor ikke leve livet på stranden? Vi besøger både den legendariske Blue Parrort, hvor vi med fødderne i sand sipper mojitos, og så er der den lille bambusbar, hvor tempoet er i bund og med barstole lavet som gynger. Jo, det gælder om at skille sig ud og være lidt hip – akkurat som Playa.

Endnu en dag er gået. Desværre også den sidste. Her på stranden i Playa få meter fra vandkanten nyder jeg en kold Sol og lytter til calypso i olielampernes skær, mens de sidste stråler fra den caribiske sol rammer horisonten. Livet er nu ikke så ringe endda her i Mexico, hvor stemningen er fuldstændig som Caribien: afslappende.

playa del carmen
Hyggelig bar på stranden i centrum af Playa del Carmen

Nyttige links til din rejse til Playa del Carmen

• Hotel i Playa del Carmen – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Mexico – Sammenlign priser her
• Pakkerejser til Playa del Carmen – Book fly og hotel sammen
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Playa del Carmen – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Centrum af Playa del Carmen er ikke større end at man kan gå rundt. Fra Playacarområdet er der 1-2 km til Plaza Mayor og La Quinta, mange tager en taxi frem og tilbage, men det er en overkommelig gåtur der tager ca. 25 minutter i rask tempo fra hotellerne længst væk.

En taxa kan prajes på gaden eller man kan ringe efter den, men der er masser af taxier i byen og chaufførerne skal nok gøre opmærksom på sig selv. Overfor shoppingcentret Paseo del Carmen findes en taxiholdeplads. Der er faste priser på turene, men aftal altid pris inden start.

Fra Playacar til Playa del Carmen bør prisen være ca. 50 pesos. Det er også muligt at leje en taxa for en hel dag, det er dog ret dyrt. I byen findes mange tourbureauer der stort set har samme udflugter på programmet – dvs. dykning/snorkling, Tulúm, Cobá, Xcaret m.m.

Af en eller anden grund er det vanvittig dyrt at tage på arrangeret tur i området, en tur til f.eks. Chichén Itza koster ca. 220 kr. pr. person. Løsningen er gør-det-selv-ture, langt mere besværligt, men der er mange penge at spare.

Alternativt kan man leje en bil, det koster ca. 400-500 kr. pr. dag. Større firmaer som Avis og Hertz er repræsenteret i området, husk forsikring der i Mexico er ret dyr. Vejene i Mexico er forholdsvis gode, dog kan skiltning og belysning være mangelfuld.

Brændstofpriserne er lavere end i Danmark, til gengæld koster det penge af køre på to af halvøens motorveje. Man skal være fyldt 21 år for at leje bil.

På nogle af de mexicanske motorveje kører de såkaldte “Green Angels” som turistministeriet står bag. Green Angels hjælper turister med eventuelle problemer, de kan reparere mindre skader, sørge for brændstof og skifte dæk. Ordningen er gratis.

Playa del Carmen har to busstationer, den ældste ligger lige i centrum ved Plaza Mayor og Calle 5 (La Quinta). Herfra kører der primært 2. klassesbusser og busser til Cancún og lufthavnen. Ved Calle 12 ligger den nye ADO terminal med flest 1. klassesbusser.

Fra Playa del Carmen er der ruter til bla. Cancún, Chichén Itza, Tulúm, Mérida, Chetumal, Cobá og Palenque. For samtlige busruter kan det betale sig at reservere plads i forvejen.

Ca. 400 meter fra den gamle busterminal, lige på hjørnet af Calle 2 og Av. 20, ligger holdepladsen for Colectivos til Tulúm og Cancun. De kører når de er fyldt op eller efter ca. 10-15 minutter. Bemærk at Colectivos kører til Tulúm By og ikke ruinerne. Prisen er ca. 35 pesos.

Mad og drikke

Playa del Carmen har mange fremragende restauranter. Du kan få mad fra det meste af verden, men mexicansk mad er lækker, og holder du af at spise den lokale mad når du er ude at rejse, så er der rigtig gode muligheder.

De fleste forbinder mexicansk mad med taco, burritos og chili con carne, det findes selvfølgelig også, men det er så meget andet end det. Yucatán har faktisk sit eget køkken, det er forholdsvis ukendt, men retter som limesuppe og cochnita pibil, marineret svinekød bagt i lerpotte er traditionelle retter fra Yucatán.

Derudover har mange byer også deres helt egen ret. Man gør sjældent meget ud af at anrette maden pænt – en gang marineret kød med mole ser lidt trist ud, men smager skønt. Mole er den traditionelle mexicanske sauce, der findes et hav af opskrifter på.

Der kan være lige fra fem til 40 ingredienser i en mole, og de mest raffinerede er komplicerede at lave. I Europa kalder vi ofte mole for chokoladesauce, men det er ikke i alle moleopskrifter man bruger chokolade.

Mole skal ikke forveksles med guacemole, den grønne dip lavet af primært avocado. Den fås naturligvis også – ofte serveret med nachos som en appetitvækker.

I Mexico er der sjældent langt til det næste måltid, her er små gadekøkkener og madboder hvor man kan få billig og enkel mad, de serverer taco og tortas med forskelligt fyld. De billige lokale spisesteder hedder Loncheria – de er ofte kendetegnet ved deres yderst sparsomme indretning og borde og stole er som regel af plastic.

Maden i Mexico kan være stærk – de fleste steder har salsa stående så man selv kan krydre maden og det er ofte disse salsaer man skal passe på. De er lavet med frisk chili og kan være vanvittig stærkt.

Mexicanerne drikker selv øl til maden og det er et fremragende valg, i landet produceres god øl, de mest kendte mærker er Sol, Corona og Montejo. Vin er normalt ikke noget man forbinder med Mexico, men i delstaten Baja California er der gode forhold for fremstilling af vin – i dag findes flere glimrende mexicanske mærker.

Overnatning

Med undtagelse af et par store resorts, så er hotellerne i centrum af Playa del Carmen forholdsvis små – til gengæld er det her, man finder billig overnatning.

Populære valg i centrum er hotellerne Playa del Karma, Posada Mariposa, Illusion Boutique Hotel og La Tortuga. I Playacar-området, 1-2 kilometer syd for Playa del Carmen, ligger de store all-inklusive hoteller, hotelkæden RIU har en håndfuld resorts her, flere af dem direkte på stranden.

Selvom RIU-hotellerne bliver præsenteret hver for sig, f.eks, RIU Playacar, RIU Yucatán og RIU Palace Riviera Maya, så kan man som gæst på et af hotellerne benytte faciliteterne på de andre hoteller. Nord for Playa del Carmen findes flere Cabanas-hoteller.

Cabanas, hytter på stranden, er Tulum ellers kendt for, men Playa kan tilbyde et par gode muligheder, f.eks. Mahekal Beach Resort (tidl. Shangri-La Caribe).

Næsten uanset hvor man bor i Playa og Playacar, så er der ikke langt til stranden – den nås på maksimalt 10 minutter. For et stort udvalg af hoteller i Playa del Carmen og Riviera Maya-kysten, så klik ind på hotels.com.

Aktiviteter

Dykning og snorkling langs kysten er et helt kapitel for sig og en af hovedårsagerne til at turister valfarter til området. I alle turistbyer kan man købe udflugter til de imponerende koralrev. De bedste dykkemuligheder finder man på Isla Cozumel, en kort bådtur fra Playa del Carmen. Her er noget for enhver, uanset om man er nybegynder eller erfaren.

På øen findes adskillige dykkercentre, men nogle tourarrangører i Playa del Carmen har selvfølgelig også Cozumel som mål for deres ture, men også Xpu-Ha er et meget benyttet område fra Playa del Carmen, her er fremragende rev og mange fisk.

Ved Cozumels sydvestlige kyst ligger Palancar-revet. Det var her det hele startede, da Jaques Cousteau lovpriste området og kaldte det et af verdens bedste dykkesteder i sine berømte programmer fra dybet.

Palancar-revet har et fantastisk liv – her er sunde koraller, masser af fisk, rokker, napoleonsfisk, kuffertfisk, muræner og hajer. Desuden kan man udforske spændende huler.

Et andet rev ved Cozumel er Paraiso, ikke helt så udfordrende og varieret, men afgjort værd at prøve. På Rivera Maya-kysten kan man også dykke i de såkaldte cenoter, underjordiske grotter og huler dannet i den bløde kalksten.

Vandet kommer fra underjordiske kilder og er krystalklart, men cenoterne har næsten ingen fisk. Der ligger adskillige cenoter langs kysten, tourudbyderne kender selvfølgelig de bedste steder. Omkring Cancún er revene ikke helt af samme standard, til gengæld kan man prøve såkaldt junglesnorkling i mangroven.

Isla Mujeres har kun ét rev, der til gengæld er et rigtig godt sted at snorkle. Også Puerto Morelos syd for Playa del Carmen er fremragende for snorklere – her kan man gå ud fra stranden og se flotte fisk.

Xcaret er en enorm forlystelsespark ca. seks km syd for Playa del Carmen. Her er oceaner af muligheder og stedet er næsten et must at besøge, hvis I rejser med børn.

I parken kan man bl.a. svømme med delfiner, opleve en sommerfuglepark, besøge en rekonstrueret mayaby, se fugle, og snorkle i underjordiske grotter. Desuden har parken to laguner med god snorkling, og om aftenen er der underholdning i form af traditionel dans og musik.

Økoparken Tres Rios lige nord for Playa del Carmen. Her er en klub for børn, men man  kan også padle, ride på heste og dykke.

Xaman Ha er en fuglepark i Playacar, der har åbent i dagtimerne. Crococún Krokodillepark er som navnet antyder en krokodillepark, hvor man bl.a. kan man fodre krokodilleunger. Parken har også papegøjer og aber. Den naturlige bugt ved Laguna Yal-Ko i Akumal er et af de bedste steder at se fisk. Godt sted for børn – vandet er krystalklart.

I Cancún ligger Aqua World med adskillige aktiviteter for vandhunde. Her bliver arrangeret sejlture til bl.a. Isla Mujeres og Cozumél. I parken kan man prøve paragliding, jetski, fiskeri, dykning m.m.

Parque Nizuc er et stort vandland i Cancún, hvor man kan svømme med delfiner, rokker og hajer. Desuden vandrutcjebaner og bølgebassin. Xpu Ha er endnu en økopark, her kan man gå ad stier i jungle og se dyr som fugle, skildpadder og krokodiller. Også kajak og dykning.

18-hullers golfbane ligger i Playacar et par km fra Playa del Carmen, Også baner i Cancún og Puerto Aventuras. Der er rigtig gode muligheder for fiskeri langs hele kysten. Utallige udbydere, både fluefiskeri og dybhavsfiskeri.

Bank og valuta

Banker, kontantautomater og vekselboder findes i stort tal omkring La Quinta. Bemærk at du i nogle banker skal have dit pas med for at veksle penge. I Mexico hedder valutaen pesos. I Mexico kan man som regel betale med både pesos og amerikanske dollars, pesos giver dog den bedste kurs

Vejret i Playa del Carmen

Playa del Carmen har varmt vejr året rundt, mest om sommeren hvor temperaturen er over 30 °C. Sommeren er også fugtigere end vintermånederne hvor temperaturen ligger omkring 25 °C, det kan i perioder være koldere.

Fra ca. juni til slutningen af oktober er det orkansæson i området. Det er ikke sådan at Playa del Carmen bliver ramt hvert år, men risikoen er der.

Værd at vide

Der skal pruttes om priserne i Playa del Carmen. Mange butikker kører dog med faste priser, der er vist i både amerikanske dollars og pesos – her kan man få et indtryk af prisniveauet inden man går ud og forhandler.

Vi fandt Playa dyr – det er helt tydeligt, at man er vant til at handle med amerikanske turister. Af samme grund er det udbredt at betale i dollars, men omregner man til danske kroner, kan det bedst svare sig at betale i pesos.

Skal du på udflugt til f.eks. Mérida eller et andet sted langt væk fra kystens turistbyer, så køb dine souvenirs der – det er langt billigere!

Enlige kvinder får megen opmærksomhed fra byens sælgere – der bliver spurgt ind til deres privatliv, ofte med tydelige seksuelle undertoner.

Drikkepengesystemet er udbredt i Mexico; kuffertbærer, tjenere og rengøringspersonale forventer alle drikkepenge. På restauranter er 10-15 % det normale – en del steder lægger selv drikkepenge på regningen, og her skal man naturligvis ikke lægge ekstra oveni.

12 Kommentarer

 1. Playa er skøn. Glem ALT om Cancún og tag til Playa eller Tulum. Bare ik Cancún! Det er ligesom Gran Canaria.

 2. Vi vil godt have god strand men det ser ud som om at stranden er bedst i playacar? Hvor langt er der til byen derfra?

  • Der er et pænt stykke vej – ca. fem kilometer. En gåtur på ca. 45 minutter. Men du har helt ret; stranden er væsentlig bedre ved Playacar og endnu bedre længere mod syd. Men prøv også at kigge mod nord. Der er kortere gåafstand fra centrum af Playa del Carmen.

 3. Tak for en god rejsebeskrivelse. Nu glæder jeg mig endnu mere til, det snart bliver mig som skal der hen.
  Yderst god beskrivelse ??

 4. Tusind tusind tak for al den information. Vi er rigtig glade for at have fundet din side som tilmed er gratis. Vi har prøvet at booke et hotel gennem banneret på din side som tak, vi håber det er gået igennem. Glade hilsner fra familien Skov

  • Hej. Tusind tak for jeres bidrag til at holde siden kørende. Det er jeg rigtig glad for :-). Ha’ en fantastisk ferie.

 5. Hej
  Tak for en spændende rejseblog:)
  Min mand og jeg skal til Mexico sidst i januar. Vi skal rejse med C&C Travle, en pakkerejse med 3 dage i Mexico City og videre til Playa Del Carmen i 7 dage. Kan du fortælle lidt om sikkerheden og priserne på udflugter i Playa Del Carmen? Vi har hørt det skulle være voldsom dyrt!
  Venlig Louise

  • Hej Louise. Jeg ved, at der er sket en udvikling sikkerhedsmæssigt siden jeg var der for et par år siden. Umiddelbart har jeg ikke indtryk af, at turister skulle være i fare, men at det mere er banderelateret. Det er i hvert fald det man kan læse på diverse medier. Hvis du mener den generelle sikkerhed – bil, udstyr m.m., så har jeg indtryk af, at de fleste steder er professionelle – mexicanerne har jo serviceret turister fra USA og Canada i årtier. Alternatvit kan I booke gennem jeres hotel.

   Du har helt ret i, at udflugter er utrolig dyre – jeg tror også jeg skriver det i mit indlæg om Playa. Mexico generelt er ikke sådan superdyr, men af en eller anden grund koster udflugter bare mange penge. Måske I kan høre CC om de kan skrue nogle udflugter ind i jeres rejse – det giver måske også en vis tryghed/sikkerhed, at det er et dansk bureau, det er booket gennem.

   Mange hilsner fra Carsten og ha´en fantastisk rejse

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her