Playa del Carmen på Yucatán-halvøen er en populær badeby med strandbarer, gode spisesteder og hippe beach clubs. Der er dog ikke langt til seværdigheder i verdensklasse, og byen er et perfekt sted at kombinere sol og strand med kulturoplevelser.

Læs mere om den populære ferieby i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Playa del Carmen guide.

Efter en længere tur rundt på Yucatán-halvøen er vi nu i Playa del Carmen. Engang et lille fiskerleje, men i dag en populær turistby, hvor alt er inden for rækkevidde. Til daglig bliver byen bare kaldt ”Playa”, og beliggenheden midt mellem Cancún og Tulum kunne ikke være bedre.

Playa del Carmen er en blanding af de to lige så populære feriebyer. Mens amerikanerne foretrækker Cancún med de store højhushoteller, så er europæerne mere til Playas laid back atmosfære og lillebystemning i området omkring Avenida 5, der er epicentret for turismen.

Strandene langs Riviera Maya som kysten kaldes er intet mindre end formidable. I centrum af Playa del Carmen har man desværre bygget så tæt på vandkanten, at stranden flere steder blot er få meter bred.

Med sandsække prøver man nu at redde lidt af kysten, men det synes at være for sent. Til gengæld er der både nord og syd for byen fremragende strande med hvidt sand og det klareste turkisblå vand.

Nu til min Playa del Carmen guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

playa del carmenn guide
Sundowner på Fusion Bar i Playa del Carmen

Playa del Carmen – orientering og oplevelser

”Kom ind i min butik. Tøj, læder og smykker”, råber sælgerne efter os. På den lange gågade Avenida 5 ligger barer, butikker og restauranter på stribe.

Fra morgen til aften er her fyldt med turister, der vandrer op og ned ad gaden i håb om et godt tilbud. Og dem er der mange af ifølge de temmelig påtrængende sælgere, der sjældent tager et nej for pålydende.

Udvalget er enormt, og nogle af souvenirbutikkerne så gigantiske, at vi spekulerer på, om de nogensinde kommer af med alle deres varer.

Men kigger man godt efter, så er der faktisk flere fremragende specialbutikker, der formår at skille sig ud. Var det noget med tøj fra lokale designere, en håndlavet hængekøje eller smukke og unikke broderier lavet af mayaerne?

Avenida 5, der blot kaldes La Quinta, starter omkring Plaza Mayor, som med lidt god vilje kan sige at være centrum i Playa del Carmen. I hvert fald for turisterne, men det er en hel befrielse at komme her om søndagen, hvor de lokale bruger pladsen som mødested.

Turisterne kommer til Playa del Carmen for strandene og det gode natteliv. I selve byen er der stort set ingen seværdigheder af betydning, men som nævnt er der ikke langt til spændende oplevelser.

Gågaden Avenida 5, La Quinta, er en travl turistgade

Strande i Playa del Carmen

De store loungesenge står på stribe. Gardinerne, der skal give skygge blafrer let i vinden, mens tjenere serverer mojitos. Mod nord gennemskæres La Qunita af Avenida Constituyentes og på den anden side af gaden kaldes stranden Playa Mamita.

Det er her vi er nu, og det er her strandgæster med hang til lidt luksus har booket de enorme solsenge på Mamita’s Beach Club.

På Playa Mamita ligger de store beach clubs på stribe, men du behøver ikke leje en solseng for at nyde den brede sandstrand. De fleste gør som os: kaster et håndklæde i sandet og lader os varme af den mexicanske sol.

Lige bortset fra ved strandbarene, småhotellerne og de hippe beach clubs i centrum af Playa del Carmen, så tager turisterne nord og syd for byen for at dase ved det caribiske havs turkisblå og krystalklare vand.

Playa Mamita er den mest tilgængelige strand, men vi går længere mod nord forbi lækre resorts som Mahekal Beach Resort, der ligger beach front, hvor der er masser af næsten øde strand at boltre sig på.

Sådan er det også syd for Playa del Carmen. Selvom strandområdet Playacar med de mange all inclusive hoteller i den grad er overrendt, så er det bare om at gå videre mod syd, hvor kilometervis af fin sandstrand venter.

playa del carmen guide
Playa Mamita nord for centrum – her er bredere strand og mere plads

Playacar

Playacar er et velfriseret hotelområde, hvor intet synes at være overladt til tilfældighederne. De gigantiske resorts ligner hinanden og her er ikke skyggen af det rigtige Mexico.

Det eksklusive hotelområde ligger syd for Playa del Carmen, og her er der private villaer, 18-hullers golfbane og 15-20 større hoteller, som kører efter all-inclusive konceptet.

Flere af Playacars resorts er ejet af hotelkæden RIU, hvor gæsterne kan vælge og vrage blandt et utal af faciliteter, barer og restauranter. De store buffeter er overvældende, og du kan forsyne dig med bl.a. is, øl og softice og selvfølgelig få serveret mad og farvestrålende cocktails 24 timer i døgnet.

Orker du ikke at gå, er der såmænd også råd for det. Adskillige gange bliver vi overhalet af små golfvogne, der kører turisterne få hundrede meter fra hotellet ned til stranden, hvor de bliver læsset af på en solstol.

Ud for hotellerne er stranden travl og parasoller og solstole står på stribe. Også her er man i gang med kystbeskyttelse, men stranden i Playacar er stadig bred og i verdensklasse.

De dovne turister går til gengæld glip af det bedste. I stedet for at ligge i lag, så har vi mod syd kilometervis af øde strand at boltre os på. Vi undrer os over, at der så tæt på all inclusive konceptets højborg kan være så få turister.

Xaman-Ha

Playa del Carmen kan faktisk også prale af lidt historie. Mellem centrum og Playacar ligger det arkæologiske område Xaman-Ha, der er en mindre bosættelse, som man mener mayaerne brugte som havn for skibe med kurs mod Isla Cozumel.

Xaman-Ha blev sandsynligvis grundlagt i 1200-tallet, men hører ikke til de vigtigste mayaområder på Yucatán-halvøen.

Loncheria i den lokale del af Playa del Carmen

Oplevelser andre steder

Der er masser af muligheder for at tage på nogle gode udflugter fra Playa del Carmen. Først og fremmest er Yucatán-halvøen berømt for sine mayaruiner, men der er også et hav af forlystelsesparker. Se mere om dem længere nede på siden.

Isla Cozumel

Ud for kysten ved Playa del Carmen ligger Isla Cozumel, der absolut er et besøg værd. Her kan du opleve endnu flere lækre strande, men også beach clubs og naturparker. Øen har også dykning i topklasse.

Det tager ca. 45minutter at sejle til Isla Cozumel, og du ankommer til den lille hovedby San Miguel, der kan være travl, når krydstogtskibene lægger til. Du kan læse mere om øen i indlægget En dag på Isla Cozumel.

Tulum

Syd for Playa del Carmen ligger Tulum, som har udviklet sig til et trendy ferieområde, der tiltrækker alt fra backpackere og skabshipper til jet-settere og new yorker-bohemer. Stranden er omdrejningspunktet, men Tulum har sit eget spændende ruinområde fra mayaperioden. Læs mere i indlægget Tulum – strand og mayaruiner på Yucatán.

Chichén Itza

Chichén Itza er selvfølgelig et must at besøge. Det verdensberømte ruinområde med Kukulcán-pyramiden kan nemt nås på en dagsudflugt fra Playa del Carmen. Læs mere i indlægget Chichén Itza og historien om mayaerne.

Stranden ved Playacar syd for Playa del Carmen

Playa del Carmen – en fin oplevelse

Playa del Carmen vil uden tvivl være et hit hos strandfreaks og de, der trænger til en daseferie på stranden. Men noget af det bedste ved byen er faktisk de mange gode oplevelser i nærheden. Playa er et perfekt sted at kombinere sol og strand med spændende kulturelle seværdigheder.

Og så er der maden og de gode barer og beach clubs. Vi besøger både den legendariske Blue Parrot, hvor vi med fødderne i sand sipper mojitos, men også den lille interimistiske bambusbar, der har barstole lavet som gynger. Jo, det gælder om at skille sig ud og være lidt hip – akkurat som Playa.

Vi har svært ved at forlade byen, men det er tid tid at vende snuden mod Danmark. På stranden få meter fra vandkanten nyder jeg en kold Sol og lytter til calypso i olielampernes skær, mens de sidste stråler fra den caribiske sol rammer horisonten.

Nej, livet er nu ikke så ringe endda her i Mexico, hvor stemningen er fuldstændig som Caribien: afslappende.

Herunder finder du min Playa del Carmen guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Hyggelig bar på stranden i centrum af Playa del Carmen

Transport

Ind og ud

Nærmeste større lufthavn er den i Cancún. Fra Billund og København kan du flyve med ét stop via Amsterdam med KLM/Martinair. Find og sammenlign de bedste og billigste flybilletter her.

Der er 55 km fra lufthavnen til Playa del Carmen. Du kan tage en taxi udenfor ankomstterminalen eller booke privat transfer hjemmefra til en fast pris.

Billigst er det at tage busselskabet ADOs busser, der kører regelmæssigt på ruten. Prisen er ca. 10 USD og bussen stopper ved busstationen på 5th Avenue i Playa del Carmen.

At komme rundt

Centrum af Playa del Carmen er ikke større end at man kan gå rundt. Fra Playacarområdet er der 1-2 km til Plaza Mayor og La Quinta, mange tager en taxi frem og tilbage, men det er en overkommelig gåtur der tager ca. 25 minutter i rask tempo fra hotellerne længst væk.

Taxa

En taxa kan prajes på gaden eller man kan ringe efter den, men der er masser af taxier i byen og chaufførerne skal nok gøre opmærksom på sig selv. Overfor shoppingcentret Paseo del Carmen findes en taxiholdeplads. Der er faste priser på turene, men aftal altid pris inden start.

Fra Playacar til Playa del Carmen bør prisen være ca. 50 pesos. Det er også muligt at leje en taxa for en hel dag, det er dog ret dyrt. I byen findes mange tourbureauer der stort set har samme udflugter på programmet – dvs. dykning/snorkling, Tulúm, Cobá, Xcaret m.m.

Arrangerede udflugter

Af en eller anden grund er det vanvittig dyrt at tage på arrangeret tur i området, en tur til f.eks. Chichén Itza koster ca. 250 kr. pr. person. Løsningen er gør-det-selv-ture, langt mere besværligt, men der er mange penge at spare.

Lej en bil

Alternativt kan man leje en bil, det koster ca. 400-500 kr. pr. dag. Større firmaer som Avis og Hertz er repræsenteret i området, husk forsikring der i Mexico er ret dyr. Vejene i Mexico er forholdsvis gode, dog kan skiltning og belysning være mangelfuld.

Brændstofpriserne er lavere end i Danmark, til gengæld koster det penge af køre på to af halvøens motorveje. Man skal være fyldt 21 år for at leje bil.

På nogle af de mexicanske motorveje kører de såkaldte “Green Angels” som turistministeriet står bag. Green Angels hjælper turister med eventuelle problemer, de kan reparere mindre skader, sørge for brændstof og skifte dæk. Ordningen er gratis.

Bus

Playa del Carmen har to busstationer, den ældste ligger lige i centrum ved Plaza Mayor og Calle 5 (La Quinta). Herfra kører der primært 2. klassesbusser og busser til Cancún og lufthavnen. Ved Calle 12 ligger den nye ADO terminal med flest 1. klassesbusser.

Fra Playa del Carmen er der ruter til bl.a. Cancún, Chichén Itza, Tulúm, Mérida, Chetumal, Cobá og Palenque. For samtlige busruter kan det betale sig at reservere plads i forvejen.

Colectivo

Ca. 400 meter fra den gamle busterminal, lige på hjørnet af Calle 2 og Av. 20, ligger holdepladsen for Colectivos til Tulúm og Cancun. De kører når de er fyldt op eller efter ca. 10-15 minutter. Bemærk at Colectivos kører til Tulúm By og ikke ruinerne. Prisen er ca. 35 pesos.

Mad og drikke

Playa del Carmen har mange fremragende restauranter. Du kan få mad fra det meste af verden, men mexicansk mad er lækker, og holder du af at spise den lokale mad når du er ude at rejse, så er der rigtig gode muligheder.

De fleste forbinder mexicansk mad med taco, burritos og chili con carne – det findes selvfølgelig også, men det er så meget andet end det. Yucatán har faktisk sit eget køkken, det er forholdsvis ukendt, men retter som limesuppe og cochnita pibil, marineret svinekød bagt i lerpotte, er traditionelle retter fra Yucatán.

Derudover har mange byer også deres helt egen ret. Man gør sjældent meget ud af at anrette maden pænt – en gang marineret kød med mole ser lidt trist ud, men smager skønt. Mole er den traditionelle mexicanske sauce, der findes et hav af opskrifter på.

Der kan være lige fra fem til 40 ingredienser i en mole, og de mest raffinerede er komplicerede at lave. I Europa kalder vi ofte mole for chokoladesauce, men det er ikke i alle moleopskrifter man bruger chokolade.

Mole skal ikke forveksles med guacamole, den grønne dip lavet af primært avocado. Den fås naturligvis også – ofte serveret med nachos som en appetitvækker.

Maden i Mexico kan være stærk – de fleste steder har salsa stående så man selv kan krydre maden og det er ofte disse salsaer man skal passe på. De er lavet med frisk chili og kan være vanvittig stærkt.

Mexicanerne drikker selv øl til maden og det er et fremragende valg, i landet produceres god øl, de mest kendte mærker er Sol, Corona og Montejo. Vin er normalt ikke noget man forbinder med Mexico, men i delstaten Baja California er der gode forhold for fremstilling af vin – i dag findes flere glimrende mexicanske mærker.

Gode spisesteder

Prøv El Chuleton på Avenida 20, der serverer god og billig mad fra Yucatán/Mexico. På Amate 38, der ligger på Calle Norte 38, får du bl.a. specialiteter fra  Yucatán. Her er også retter til veganere og vegetarer.

For den bedste taco skal du kigge indenfor hos El Fogon, der er et billigt og lokalt sted, som ligger flere steder i byen – bl.a. på Avenida Constituyentes. Det skal også nævnes at flere af de bedre beach clubs serverer glimrende mad. Menukortet er internationalt, men det er som regel forholdsvis dyrt sammenlignet med byens øvrige spisesteder.

Loncherias

I Mexico er der sjældent langt til det næste måltid. Her og der ligger små gadekøkkener og madboder hvor man kan få billig og enkel mad som taco og tortas med forskelligt fyld. De billige lokale spisesteder hedder loncheria – de er ofte kendetegnet ved deres yderst sparsomme indretning og borde og stole er som regel af plastic.

Overnatning i Playa del Carmen

Med undtagelse af et par store resorts, så er hotellerne i centrum af Playa del Carmen forholdsvis små – til gengæld er det her, du finder billig overnatning.

Populære valg i centrum er hotellerne Playa del Karma, Posada Mariposa, Illusion Boutique Hotel og La Tortuga. I Playacar-området, 1-2 kilometer syd for Playa del Carmen, ligger de store all-inklusive hoteller – hotelkæden RIU har en håndfuld resorts her, flere af dem direkte på stranden.

Selvom RIU-hotellerne bliver præsenteret hver for sig, f.eks, RIU Playacar, RIU Yucatán og RIU Palace Riviera Maya, så kan man som gæst på et af hotellerne benytte faciliteterne på de andre hoteller. Nord for Playa del Carmen findes flere Cabanas-hoteller.

Cabanas, hytter på stranden, er Tulum ellers kendt for, men Playa kan tilbyde et par gode muligheder, f.eks. Mahekal Beach Resort (tidl. Shangri-La Caribe).

Næsten uanset hvor man bor i Playa og Playacar, så er der ikke langt til stranden – den nås på maksimalt 10 minutter. For et stort udvalg af hoteller i Playa del Carmen og Riviera Maya-kysten, så klik ind på hotels.com.

Aktiviteter og forlystelser

Dykning og snorkling

Dykning og snorkling langs kysten er et helt kapitel for sig og en af hovedårsagerne til at turister valfarter til området. I alle turistbyer kan man købe udflugter til de imponerende koralrev. De bedste dykkemuligheder finder man på Isla Cozumel, en kort bådtur fra Playa del Carmen. Her er noget for enhver, uanset om man er nybegynder eller erfaren.

På øen findes adskillige dykkercentre, men nogle tourarrangører i Playa del Carmen har selvfølgelig også Cozumel som mål for deres ture, men også Xpu-Ha er et meget benyttet område fra Playa del Carmen, her er fremragende rev og mange fisk.

Ved Cozumels sydvestlige kyst ligger Palancar-revet. Det var her det hele startede, da Jaques Cousteau lovpriste området og kaldte det et af verdens bedste dykkesteder i sine berømte programmer fra dybet.

Palancar-revet har et fantastisk liv – her er sunde koraller, masser af fisk, rokker, napoleonsfisk, kuffertfisk, muræner og hajer. Desuden kan man udforske spændende huler.

Et andet rev ved Cozumel er Paraiso, ikke helt så udfordrende og varieret, men afgjort værd at prøve. På Rivera Maya-kysten kan man også dykke i de såkaldte cenoter, underjordiske grotter og huler dannet i den bløde kalksten.

Vandet kommer fra underjordiske kilder og er krystalklart, men cenoterne har næsten ingen fisk. Der ligger adskillige cenoter langs kysten, tourudbyderne kender selvfølgelig de bedste steder. Omkring Cancún er revene ikke helt af samme standard, til gengæld kan man prøve såkaldt junglesnorkling i mangroven.

Isla Mujeres har kun ét rev, der til gengæld er et rigtig godt sted at snorkle. Også Puerto Morelos syd for Playa del Carmen er fremragende for snorklere – her kan man gå ud fra stranden og se flotte fisk.

Forlystelsesparker

Xcaret er en enorm forlystelsespark ca. seks km syd for Playa del Carmen. Her er oceaner af muligheder og stedet er næsten et must at besøge, hvis I rejser med børn.

I parken kan man bl.a. svømme med delfiner, opleve en sommerfuglepark, besøge en rekonstrueret mayaby, se fugle, og snorkle i underjordiske grotter. Desuden har parken to laguner med god snorkling, og om aftenen er der underholdning i form af traditionel dans og musik.

Økoparken Tres Rios lige nord for Playa del Carmen. Her er en klub for børn, men man  kan også padle, ride på heste og dykke.

Dyreparker

Xaman-Ha er en fuglepark i Playacar, der har åbent i dagtimerne. Crococún Krokodillepark er som navnet antyder en krokodillepark, hvor man bl.a. kan man fodre krokodilleunger. Parken har også papegøjer og aber. Den naturlige bugt ved Laguna Yal-Ko i Akumal er et af de bedste steder at se fisk. Godt sted for børn – vandet er krystalklart.

Vandlande

I Cancún ligger Aqua World med adskillige aktiviteter for vandhunde. Her bliver arrangeret sejlture til bl.a. Isla Mujeres og Cozumél. I parken kan man prøve paragliding, jetski, fiskeri, dykning m.m.

Parque Nizuc er et stort vandland i Cancún, hvor man kan svømme med delfiner, rokker og hajer. Desuden vandrutcjebaner og bølgebassin. Xpu Ha er endnu en økopark, her kan man gå ad stier i jungle og se dyr som fugle, skildpadder og krokodiller. Også kajak og dykning.

Andre aktiviteter

18-hullers golfbane ligger i Playacar et par km fra Playa del Carmen, Også baner i Cancún og Puerto Aventuras. Der er rigtig gode muligheder for fiskeri langs hele kysten. Utallige udbydere, både fluefiskeri og dybhavsfiskeri.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Mexico – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Penge

Banker, kontantautomater og vekselboder findes i stort tal omkring La Quinta. Bemærk at du i nogle banker skal have dit pas med for at veksle penge. I Mexico hedder valutaen pesos. I Mexico kan man som regel betale med både pesos og amerikanske dollars, pesos giver dog den bedste kurs.

Der skal pruttes om priserne i Playa del Carmen. Mange butikker kører dog med faste priser, der er vist i både amerikanske dollars og pesos – her kan man få et indtryk af prisniveauet inden man går ud og forhandler.

Vi fandt Playa dyr – det er helt tydeligt, at man er vant til at handle med amerikanske turister. Af samme grund er det udbredt at betale i dollars, men omregner man til danske kroner, kan det bedst svare sig at betale i pesos.

Drikkepengesystemet er udbredt i Mexico; kuffertbærer, tjenere og rengøringspersonale forventer alle drikkepenge. På restauranter er 10-15 % det normale – en del steder lægger selv drikkepenge på regningen, og her skal man naturligvis ikke lægge ekstra oveni.

Vejret i Playa del Carmen

Playa del Carmen har varmt vejr året rundt, mest om sommeren hvor temperaturen er over 30 °C. Sommeren er også fugtigere end vintermånederne hvor temperaturen ligger omkring 25 °C, det kan i perioder være koldere.

Fra ca. juni til slutningen af oktober er det orkansæson i området. Det er ikke sådan at Playa del Carmen bliver ramt hvert år, men risikoen er der.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

12 Kommentarer

 1. Playa er skøn. Glem ALT om Cancún og tag til Playa eller Tulum. Bare ik Cancún! Det er ligesom Gran Canaria.

 2. Vi vil godt have god strand men det ser ud som om at stranden er bedst i playacar? Hvor langt er der til byen derfra?

  • Der er et pænt stykke vej – ca. fem kilometer. En gåtur på ca. 45 minutter. Men du har helt ret; stranden er væsentlig bedre ved Playacar og endnu bedre længere mod syd. Men prøv også at kigge mod nord. Der er kortere gåafstand fra centrum af Playa del Carmen.

 3. Tak for en god rejsebeskrivelse. Nu glæder jeg mig endnu mere til, det snart bliver mig som skal der hen.
  Yderst god beskrivelse ??

 4. Tusind tusind tak for al den information. Vi er rigtig glade for at have fundet din side som tilmed er gratis. Vi har prøvet at booke et hotel gennem banneret på din side som tak, vi håber det er gået igennem. Glade hilsner fra familien Skov

  • Hej. Tusind tak for jeres bidrag til at holde siden kørende. Det er jeg rigtig glad for :-). Ha’ en fantastisk ferie.

 5. Hej
  Tak for en spændende rejseblog:)
  Min mand og jeg skal til Mexico sidst i januar. Vi skal rejse med C&C Travle, en pakkerejse med 3 dage i Mexico City og videre til Playa Del Carmen i 7 dage. Kan du fortælle lidt om sikkerheden og priserne på udflugter i Playa Del Carmen? Vi har hørt det skulle være voldsom dyrt!
  Venlig Louise

  • Hej Louise. Jeg ved, at der er sket en udvikling sikkerhedsmæssigt siden jeg var der for et par år siden. Umiddelbart har jeg ikke indtryk af, at turister skulle være i fare, men at det mere er banderelateret. Det er i hvert fald det man kan læse på diverse medier. Hvis du mener den generelle sikkerhed – bil, udstyr m.m., så har jeg indtryk af, at de fleste steder er professionelle – mexicanerne har jo serviceret turister fra USA og Canada i årtier. Alternatvit kan I booke gennem jeres hotel.

   Du har helt ret i, at udflugter er utrolig dyre – jeg tror også jeg skriver det i mit indlæg om Playa. Mexico generelt er ikke sådan superdyr, men af en eller anden grund koster udflugter bare mange penge. Måske I kan høre CC om de kan skrue nogle udflugter ind i jeres rejse – det giver måske også en vis tryghed/sikkerhed, at det er et dansk bureau, det er booket gennem.

   Mange hilsner fra Carsten og ha´en fantastisk rejse

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her