Hjem Indonesien At rejse på Bali – tips og gode råd

At rejse på Bali – tips og gode råd

Tips, gode råd og praktisk information til din rejse til Bali

Jeg har besøgt Bali og de omkringliggende øer flere gange. Det er generelt meget meget nemt at rejse rundt i området, hvor man de fleste steder er vant til turister.

Indoneserne er gæstfri og supervenlige. Alle – dog begrænset af engelskkundskaber – vil uden tvivl hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Rejs med et åbent sind og brug din sunde fornuft – med den kommer du langt.

Vejret og bedste rejsetidspunkt

Bali kan som udgangspunkt besøges året rundt. Det bedste vejr får du i sommermånederne, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. Ydersæsonen ligger i marts/april og oktober, hvor du også kan forvente masser af sol.

I november kommer regnen, og december til februar er de vådeste måneder på Bali. Det betyder ofte lavere priser, men Bali er populær året rundt, hvor især mange australiere kommer til øen i vintermånederne primært omkring jul og nytår. Uanset hvornår du besøger Bali, så forvent temperaturer på 28 til 32 °C.

Indrejse og transport

Ind og ud

Rejsen til Bali kan synes lang, men heldigvis kan du fra både Billund, Aalborg og København flyve til Denpasar (Balis hovedby) med kun ét stop.

Fra Billund og Aalborg med KLM (via Amsterdam) og Turkish Airlines (via Istanbul), mens der fra København er adskillige muligheder. F.eks. med KLM, Emirates, Thai Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines og Singapore Airlines. Søg og sammenlign flybilletter her, men jeg anbefaler, at du booker direkte hos flyselskabet.

Ønsker du at booke din rejse til Bali hos et dansk rejsebureau, så kan du klikke ind hos f.eks. Bravo Tours, der også tilbyder rundrejser.

Fra lufthavnen til hotellet

Har du booket overnatning på forhånd, kan du altid få dit hotel eller guesthouse til at hente dig i lufthavnen. Alternativt kan du tage en taxi – chaufførerne står udenfor ankomstterminalen, men der er ikke faste priser. Ankomst til Bali uden transport kan med andre ord være lidt kaotisk og kræver god forhandlingsevne.

Nogle hanker op i kufferten og går udenfor lufthavnsporten, hvor de tager en taxi, der kører på taxameter. Andre tager elevatoren op til afgangsområdet for at fange en af de chauffører, der netop har sat gæster af. To måder at komme billigere fra lufthavnen til dit hotel.

Har du behov for lufthavnstransfer på Bali eller Lombok booket hjemmefra til en fast pris, så kan du se mere hos Welcome Pickups.

Har du booket rejsen hos et rejsebureau, vil transport fra lufthavnen til hotellet som regel være inkluderet.

Visa ved ankomst og turistskat

Der kræves visum til Indonesien, men turister kan opnå visa ved ankomst (visa on arrival) i udvalgte lufthavne ved ophold under 30 dage – deriblandt Bali og som noget nyt også Lombok (Mataram). Se mere på Udenrigsministeriets hjemmeside om pas og visum til Indonesien.

Der er i 2024 indført turistskat på Bali. Alle skal betale 150.000 rupiah (IDR), der er ca. 65-70 kr. alt efter kurs. Du kan betale online i forvejen på denne side, men også ved ankomst.

Videre rejse til Gili og Lombok

Selvom langt de fleste turister ankommer til Bali med fly, så forlader mange øen med båd til f.eks. Lombok eller Giliøerne. Jeg vil anbefale, at du flyver til Lombok – har du den mindste tendens til søsyge, så skal du benytte samme mulighed til Giliøerne.

Dit hotel kan højst sandsynligt hjælpe dig med transfer fra lufthavnen på Lombok til Giliøerne. Alternativt kan du booke her – Gili Island Transfers har jeg selv brugt uden problemer.

Hvis du vil sejle fra Bali til Giliøerne, så findes der flere udbydere. Det kan bookes online hos f.eks. gilibookings.com, eller du kan få dit hotel til at bestille billetter for dig. De fleste steder er transport fra dit overnatningssted til havnen inkluderet i prisen.

Det er værd at bemærke, at det kan være en temmelig anstrengende tur. Kort fortalt, så løber den såkaldte Wallacelinje ned gennem strædet – en linje, der adskiller den asiatiske zone fra den australske.

Strædet er meget dybt, hvilket kan give enorme bølger – jeg har selv taget turen, og selvom jeg ikke har tendens til søsyge, så var det mildest talt en udfordrende oplevelse!

At komme rundt

Det mest benyttede transportmiddel på Bali er de såkaldt bemoer – små minibusser, der dækker stort set hele øen. Næsten alle byer på Bali har en bemostation, men det kan være tidskrævende at finde ud af ruter, priser og om der kørers direkte eller med skift undervejs.

Taxier er en anden mulighed for at komme rundt. De er mest almindelige i turistbyerne på den sydlige del af øen. Selskabet Blue Bird bruges af de fleste balikendere – her køres der efter taxameter. Taxier kan prajes på gaden som herhjemme.

Generelt mangler der ikke transport i Balis byer – chaufførerne står i bogstaveligste forstand i kø for at få dig med ud at køre.

Dit hotel vil helt sikkert også kunne hjælpe dig med transport fra a til b. Enten i egen bil eller hos deres samarbejdspartner. De kan også arrangere udflugter for dig, men det er værd at sammenligne priser og indhold med tourbureauerne i turistbyerne.

Vil du selv stå for transporten på Bali, er det selvfølgelig også muligt at leje både bil og scooter. Førstnævnte kræver dog internationalt kørekort.

Overnatning – områder på Bali

Bali har et overflødighedshorn af overnatningssteder i alle prisklasser. Generelt er det billigt at bo på hotel på Bali, og det er et sted, hvor du får rigtig meget for pengene. Billigst er hostels og guesthouses, men du har også masser af muligheder for at bo i overdådig luksus.

Først og fremmest er det en god idé at finde ud af, hvilken hotelstandard du ønsker og måske lige så vigtigt, hvad ferien skal indeholde.

Bali er en forholdsvis stor ø, hvor du har mulighed for bl.a. at bo midt i den pragtfulde natur, på rolige strande eller i et af de livlige turistområder med barer, restauranter og masser af shopping.

Du kan booke hotel på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Vær opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.

Herunder kan du kort læse om de mest populære steder på Bali:

Kuta og Sanur

Balis klassiske ferieområder ved stranden med masser af liv i form af barer, cafeer, restauranter og forretninger henvendt til turisterne. Her ligger mange gode og større resorts, men forvent lidt højere priser, påtrængende sælgere og meget begrænset lokalliv.

Hotelanbefaling Kuta: Kuta Puri Bungalows
Hotelanbefaling Sanur: Sudamala Resort

Seminyak, Legian, Jimbaran og Canggu

Mindre turistområder på Balis sydvestkyst tæt på Kuta. Her er der mere roligt, og Seminyak er sammen med Canggu Balis hippe feriested lige nu. Seminyak er nu fuldt udbygget, mens Canggu er til backpacker-, digital nomade- og first mover-segmentet. Et af Balis dyrere områder.

Hotelanbefaling Seminyak:Amadea Resort & Villas
Hotelanbefaling Legian: Solia Legian Bali

Ubud

Balis kulturelle centrum er travl og velbesøgt, men hvor du har mulighed for at bo overraskende billigt omgivet af den smukke natur. Ubud har mange gode oplevelser og en række fremragende restauranter.

Hotelanbefaling: Sri Ratih Cottage

Amed og Candi Dasa

To byer på østkysten, der er opdaget af turisterne, men som i forhold til Kuta og Sanur er helt nede på jorden. Her har du alle faciliteter inden for rækkevidde, men med nem adgang til spændende lokalliv. Amed er også kendt som et populært sted for dykkere. Et billigt område på Bali.

Hotelanbefaling i Candi Dasa: Hotel Genggong

Lovina og nordkysten

Tidligere Balis lille hemmelighed for primært backpackere, der flygtede fra Kuta og Sanur. Det lange og nu etablerede ferieområde har udgangspunkt i den meget lille by Lovina og strækker sig i alt 10-12 km langs nordkysten. Tempoet er dog stadig i bund og på alle måder mindre turistorienteret end Kuta og Sanur.

Hotelanbefaling: Frangipani Beach Hotel

Nusa Dua

Balis lukkede ferieområde henvendt til de, der gerne vil bo luksuriøst og ikke interesserer sig det mindste for lokalliv. Nusa Dua er et velfriseret turistområde, der kunne ligge et hvilket som helst sted i verden.

Hotelanbefaling: Holiday Inn Resort Bali Benoa

Andre steder

På Bali har du også mulighed for at bo midt i naturen med udsigt til f.eks. skov og rismarker. Det er ofte mindre steder enten som homestays eller boutiquehoteller, der udover naturen også giver mulighed for at bo et stenkast fra lokallivet og de små landsbyer.

Mad og drikke

Maden på Bali er lækker og på de lokale restauranter også rigtig billigt. En håndfuld retter du ikke kan undgå at stifte bekendtskab med er f.eks. nasi goreng og mie goreng, der er henholdsvis ris og nudler med grøntsager.

Satay, de lækre grillspyd, serveret med peanutsauce er en anden genganger på menukortene, men bliver også spist som en snack. Nasi cambur er ris med en række småretter – en slags miniudgave af den mere kendte rijstaffel, hvor der er et udvalg af surt, sødt, stærkt og mildt blandt retterne.

Rijstaffel er en glimrende måde at blive introduceret til det balinesiske køkken. Du vil typisk få serveret 6-8 retter, der er forskellig i smag og tekstur. Det kan være pickles, nødder, satay, æg, fisk og sambal (stærk rød sauce).

På Bali er man vant til turister, og i feriebyerne kan du selvfølgelig finde spisesteder med mad fra hele verden. Skal det være fint og fornemt kan alle øens luksushoteller tilbyde overdådige middage, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Mange af de pænere/dyrere steder tilbyder transport fra dit hotel til restauranten og tilbage igen.

For at spise lokalt kan du se efter skiltet warung, der betyder restaurant. Typisk har det været de små familieejede spisesteder, der stadig bruger ordet warung, men de senere år ses det også på pænere restauranter – måske for at virke mere lokal.

Aften- og natteliv

Bali er en livlig ø med masser af cafeer, barer og klubber. Generelt er der mest fest og farver på sydvestkysten omkring Kuta og Seminyak. Kuta er Balis største ferieby og kendt for sit heftige natteliv.

Med få undtagelser er der ikke noget hipt over Kutas barer og klubber – den slags finder du til gengæld i primært Seminyak. Her ligger også en stribe skønne beach clubs som f.eks. Ku De Ta og Potato Head Beach Club.

Shopping

Tag bare den store pengepung med når du besøger Bali. Ikke fordi det er dyrt, men fordi der er så mange fantastiske ting at købe. Selvfølgelig slipper du ikke for alle de mange souvenirs og varer at tvivlsom kvalitet, men få steder i Østen har du mulighed for at købe så fantastisk håndværk, som man tilbyder på Bali.

Du kan bl.a. finde smukt træarbejde i Mas, sølvhåndværk i Celuk og i og omkring Ubud er der et væld af gallerier med kunst (læs mere i min Ubud guide).

På Bali er man også dygtige vævere, og især i Ubud og Seminyak finder du et stort udvalg af varer kreeret af lokale designere – f.eks. sko, accessories og tøj for enhver smag.

På markeder og i mange forretninger er det normalt at prutte om prisen, men de fleste designershops har faste priser på varerne. Her bliver det også mere og mere normalt at kunne betale med kreditkort.

Værd at vide og gode rejseråd

Kultur og religion

Bali har en unik og enestående kultur, der selvfølgelig skal respekteres. Selvom Indonesien er muslimsk, så er balineserne hinduer. Den form for hinduisme, der praktiseres på Bali er dog meget anderledes end den i Indien. Balineserne har mere fokus på animisme og en slags forfædredyrkelse.

Tag lange bukser på eller medbring en sarong når du besøger templer og helligdomme (også mænd). Skuldrene skal være dækket. Mange steder får du udleveret tørklæde og sarong, som du skal bære. Ofte er det inkluderet i entréprisen, men nogle steder betaler du et symbolsk beløb for udstyret.

Sprog

I byerne og hvor turisterne færdes er balineserne rimelige til engelsk, mens man på landet kan have svært ved at kommunikere med de lokale. Heldigvis vil alle du møder på din vej være tålmodige og gøre alt for at gøre sig forståelige.

Penge

Møntfoden i Indonesien hedder Rupiah. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der også har menu på engelsk.

Veksler du kontanter i en af vekselboderne, er det vigtigt at have styr på kursen og at tælle pengene efter. Du får en ordentlig stak sedler, og forvirringen bruger nogle vekselerer til at snyde turisterne ved at give for lidt tilbage.

Som nævnt er kreditkort udbredt i visse forretninger, og du vil helt sikkert kunne betale med kort på bedre hoteller og restauranter.

Drikkepenge

Balineserne forventer som udgangspunkt ikke drikkepenge, men det er normalt at give f.eks. guider, chauffører og rengøringspersonale en skilling. Også tjenere kan du give drikkepenge, men nogle restauranter lægger selv service på regningen.

EL

På Bali bruger man samme slags stik som i Danmark. Vil du være på den sikre side, så medbring en adapter – den kan du købe hos f.eks. Rejsegear.

Fotografering

Der er et hav af fotomuligheder på Bali, men husk at spørge om lov inden du tager billeder af mennesker. Du vil uden tvivl se farvestrålende optog og ceremonier, hvor det kan være fristende bare at knipse løs med kameraet (du kan se lidt af mine billeder fra Bali her).

Forsikring og sundhed

Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Øvrigt

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indonesien inden du tager afsted – den finder du her. Du kan også hente ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få tips og gode råd til rejsen samt skrive dig på Danskerlisten.

2 Kommentarer

  1. Mange tak for denne utrolig velinformerende og nuanceret artikel. Jeg har gemt den til når vi igen kan tage ud at rejse. Nu er det endnu sværere at skulle vente på at grænserne lukker op igen.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her