Hjem Indonesien At rejse på Bali – tips og gode råd

At rejse på Bali – tips og gode råd

Tips, gode råd og praktisk information til din rejse til Bali

Jeg har besøgt Bali og de omkringliggende øer flere gange. Det er generelt meget meget nemt at rejse rundt i området, hvor man de fleste steder er vant til turister.

Indoneserne er gæstfri og supervenlige, og alle – dog begrænset af engelskkundskaber – vil uden tvivl hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Rejs med et åbent sind og brug din sunde fornuft – med den kommer du langt.

Vejret og rejsetidspunkt

Bali kan som udgangspunkt besøges året rundt. Det bedste vejr får du i sommermånederne, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. Ydersæsonen ligger fra marts/april til oktober, hvor du også kan forvente masser af sol.

I november kommer regnen og december til februar er de vådeste måneder på Bali. Det betyder ofte lavere priser – men Bali er populær året rundt, og især mange australiere kommer til øen i vintermånederne primært omkring jul og nytår. Uanset hvornår du besøger Bali, så forvent temperaturer på 28 til 32 °C.

Transport og indrejse

Ind og ud

Rejsen til Bali kan synes lang, men heldigvis kan man fra både Billund, Aalborg og København flyve til Denpasar (Balis hovedby) med kun ét stop.

Fra Billund og Aalborg med KLM (via Amsterdam) og Turkish Airlines (via Istanbul), mens der fra København er adskillige muligheder. F.eks. med KLM, Emirates, Thai Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines og Singapore Airlines.

Har I booket overnatning på forhånd, kan I altid få jeres hotel eller guesthouse til at hente jer i lufthavnen. Alternativt kan du tage en taxi – chaufførerne står udenfor ankomstterminalen, men der er ikke faste priser. Ankomst til Bali uden transport kan med andre ord være lidt kaotisk og kræver god forhandlingsevne.

Nogle hanker op i kufferten og går udenfor lufthavnsporten, hvor de tager en taxi, der kører på taxameter. Andre tager elevatoren op til afgangsområdet for at fange en af de chauffører, der netop har sat gæster af.

To måder at komme billigere fra lufthavnen til dit hotel. Har du behov for lufthavnstransfer eller anden transport på Bali, Gili og Lombok, så kan vi hjælpe – se mere her.

Har I booket rejsen hos et rejsebureau, vil transport fra lufthavnen til jeres hotel som regel være inkluderet, og I behøver således ikke tænke på ovenstående. I kan booke skræddersyede rejser til Bali med fly, hotel og transport på min side thailandrundt.dk – se mere om rejserne her.

Der kræves visum til Indonesien, men turister kan opnå visa ved ankomst (visa on arrival) i udvalgte lufthavne ved ophold under 30 dage – deriblandt Bali og som noget nyt også Lombok (Mataram). Se mere på Udenrigsministeriets hjemmeside om pas og visum til Indonesien.

Selvom langt de fleste turister ankommer til Bali med fly, så forlader mange øen med båd til f.eks. Lombok eller Giliøerne. Jeg vil anbefale, at I flyver til Lombok – har I den mindste tendens til søsyge, så skal I benytte samme mulighed til Giliøerne.

Dit hotel kan højst sandsynligt hjælpe dig med transfer fra lufthavnen på Lombok til Giliøerne. Alternativt kan I booke her – Gili Island Transfers har jeg selv brugt uden problemer.

Hvis I vil sejle fra Bali til Giliøerne, så findes der flere udbydere. Det kan bookes online hos f.eks. gilibookings.com, eller du kan få dit hotel til at bestille billetter for dig. De fleste steder er transport fra dit overnatningssted til havnen inkluderet i prisen.

Det er værd at bemærke, at det kan være en temmelig anstrengende tur. Kort fortalt, så løber den såkaldte Wallacelinje ned gennem strædet – en linje, der adskiller den asiatiske zone fra den australske.

Strædet er meget dybt, og det kan give enorme bølger – jeg har selv taget turen, og selvom jeg ikke har tendens til søsyge, så var det mildest talt en udfordrende oplevelse!

At komme rundt

Det mest benyttede transportmiddel på Bali er de såkaldt bemoer – små minibusser, der dækker stort set hele øen. Næsten alle byer på Bali har en bemostation, men det kan være tidskrævende at finde ud af ruter, priser og om der kørers direkte eller med skift undervejs.

Taxier er en anden mulighed for at komme rundt. De er mest almindelige i turistbyerne på den sydlige del af øen. Selskabet Blue Bird bruges af de fleste balikendere – her køres der efter taxameter. Taxier kan prajes på gaden som herhjemme.

Generelt mangler der ikke transport i Balis byer – chaufførerne står i bogstaveligste forstand i kø for at få dig med ud at køre.

Dit hotel vil helt sikkert også kunne hjælpe dig med transport fra a til b. Enten i egen bil eller hos deres samarbejdspartner. De kan også arrangere udflugter for jer, men det er værd at sammenligne priser og indhold med tourbureauerne i turistbyerne.

Vil I selv stå for transporten på Bali, er det selvfølgelig også muligt at leje både bil og scooter. Førstnævnte kræver dog internationalt kørekort.

Overnatning

Bali har et overflødighedshorn af overnatningssteder i alle prisklasser. Generelt er det billigt at bo på hotel på Bali, og det er et sted, hvor du får rigtig meget for pengene. Billigst er hostels og guesthouses, men du har også masser af muligheder for at bo i overdådig luksus.

Først og fremmest er det en god idé at finde ud af, hvilken hotelstandard I ønsker og måske lige så vigtigt, hvad ferien skal indeholde. Bali er en forholdsvis stor ø, hvor du har mulighed for bl.a. at bo midt i den pragtfulde natur, på rolige strande eller i et af de livlige turistområder med barer, restauranter og masser af shopping.

Kort om de forskellige steder på Bali:

Kuta og Sanur

Balis klassiske ferieområder ved stranden med masser af liv i form af barer, cafeer, restauranter og forretninger henvendt til turisterne. Her ligger mange gode og større resorts, men forvent påtrængende sælgere og meget begrænset lokalliv.

Seminyak, Legian, Jimbaran og Canggu

Mindre turistområder på Balis sydvestkyst tæt på Kuta. Her er der mere roligt, og Seminyak er sammen med Canggu Balis hippe feriested lige nu. Seminyak er nu fuldt udbygget, mens Canggu er til backpacker, digital nomade og first mover-segmentet.

Ubud

Balis kulturelle centrum er travl og velbesøgt, men hvor I har mulighed for at bo omgivet af den smukke natur. Ubud har mange gode oplevelser og en række fremragende restauranter.

Amed og Candi Dasa

To byer på østkysten, der er opdaget af turisterne, men som i forhold til Kuta og Sanur er helt nede på jorden. Her har I alle faciliteter inden for rækkevidde, men med nem adgang til spændende lokalliv. Amed er også kendt som et populært sted for dykkere.

Lovina og nordkysten

Tidligere Balis lille hemmelighed for primært backpackere, der flygtede fra Kuta og Sanur. Det lange og nu etablerede ferieområde har udgangspunkt i den meget lille by Lovina og strækker sig i alt 10-12 km langs nordkysten. Tempoet er dog stadig i bund og på alle måder mindre turistorienteret end Kuta og Sanur.

Nusa Dua

Balis lukkede ferieområde henvendt til de, der gerne vil bo luksuriøst og ikke interesserer sig det mindste for lokalliv. Nusa Dua er et velfriseret turistområde, der kunne ligge et hvilket som helst sted i verden.

Andre steder

På Bali har I også mulighed for at bo midt i naturen med udsigt til f.eks. skov og rismarker. Det er ofte mindre steder enten som homestays eller boutiquehoteller, der udover naturen også giver mulighed for at bo et stenkast fra lokallivet og de små landsbyer.

Er I til natur og autencitet, så se nærmere på rejsen Det ægte Bali som vi tilbyder på thailandrundt.dk.

Mad og drikke

Maden på Bali er lækker, og spiser I i de lokale restauranter er det også rigtig billigt. En håndfuld retter I ikke kan undgå at stifte bekendtskab med er f.eks. nasi goreng og mie goreng, der er henholdsvis ris og nudler med grøntsager.

Satay, de lækre grillspyd, serveret med peanutsauce er en anden genganger på menukortene, men bliver også spist som en snack. Nasi cambur er ris med en række småretter – en slags miniudgave af den mere kendte rijstaffel, hvor der er et udvalg af surt, sødt, stærkt og mildt blandt retterne.

Rijstaffel er en glimrende måde at blive introduceret til det balinesiske køkken. Du vil typisk få serveret 6-8 retter, der er forskellig i smag og tekstur. Det kan være pickles, nødder, satay, æg, fisk og sambal (stærk rød sauce).

På Bali er man vant til turister, og du kan selvfølgelig finde spisesteder med mad fra hele verden i turistbyerne. Skal det være fint og fornemt kan alle øens luksushoteller tilbyde overdådige middage, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Mange af de pænere/dyrere steder tilbyder transport fra jeres hotel til restauranten og tilbage igen.

Bali er en livlig ø med masser af cafeer, barer og klubber. Generelt er der mest fest og farver på sydvestkysten omkring Kuta og Seminyak. Kuta er Balis største ferieby og kendt for sit heftige natteliv.

Med få undtagelser er der ikke noget hipt over Kutas barer og klubber – den slags finder du til gengæld i primært Seminyak. Her ligger også en stribe skønne beach clubs som f.eks. Ku De Ta og Potato Head Beach Club.

ubud

Shopping

Tag bare den store pengepung med når I besøger Bali. Ikke fordi det er dyrt, men fordi der er så mange fantastiske ting at købe. Selvfølgelig slipper I ikke for alle de mange souvenirs og varer at tvivlsom kvalitet, men få steder i Østen har I mulighed for at købe så fantastisk håndværk, som man tilbyder på Bali.

I kan bl.a. finde smukt træarbejde i Mas, sølvhåndværk i Celuk og i og omkring Ubud er der et væld af gallerier med kunst (læs mere i indlægget Ubud – Balis kulturelle centrum).

På Bali er man også dygtige vævere, og især i Ubud og Seminyak finder I et stort udvalg af varer kreeret af lokale designere – f.eks. sko, accessories og tøj for enhver smag.

På markeder og i mange forretninger er det normalt at prutte om prisen, men de fleste designershops har faste priser på varerne. Her bliver det også mere og mere normalt at kunne betale med kreditkort.

Værd at vide og gode rejseråd

Kultur og religion

Bali har en unik og enestående kultur, der selvfølgelig skal respekteres. Selvom Indonesien er muslimsk, så er balineserne hinduer. Den form for hinduisme, der praktiseres på Bali er dog meget anderledes end den i Indien. Balineserne har mere fokus på animisme og en slags forfædredyrkelse.

Tag lange bukser på eller medbring en sarong når I besøger templer og helligdomme. Skuldrene skal være dækket. Mange steder får du udleveret tørklæde og sarong, som du skal bære. Ofte er det inkluderet i entreprisen, men nogle steder betaler du et symbolsk beløb for udstyret.

Penge

Møntfoden i Indonesien hedder Rupiah. Dem kan du hæve i en af de mange kontantautomater, der også har menu på engelsk.

Veksler du kontanter i en af vekselboderne, er det vigtigt at have styr på kursen og at tælle pengene efter. Du får en ordentlig stak sedler, og forvirringen bruger nogle vekselerer til at snyde turisterne ved at give for lidt tilbage.

Som nævnt er kreditkort udbredt i visse forretninger, og du vil helt sikkert kunne betale med kort på bedre hoteller og restauranter.

Drikkepenge

Balineserne forventer som udgangspunkt ikke drikkepenge, men det er normalt at give f.eks. guider, chauffører og rengøringspersonale en skilling. Også tjenere kan du give drikkepenge, men nogle restauranter lægger selv service på regningen.

EL

På Bali bruger man samme slags stik som i Danmark.

Fotografering

Der er et hav af fotomuligheder på Bali, men husk at spørge om lov inden du tager billeder af mennesker. Du vil uden tvivl se farvestrålende optog og ceremonier, hvor det kan være fristende bare at knipse løs med kameraet (du kan se lidt af mine billeder fra Bali her).

Sprog

I byerne og hvor turisterne færdes er balineserne rimelige til engelsk, mens man på landet kan have svært ved at kommunikere med de lokale. Heldigvis vil alle du møder på din vej være tålmodige og gøre alt for at gøre sig forståelige.

Forsikring og sundhed

Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Øvrigt

Du kan hente Udenrigsministeriets app “Rejseklar”, hvor du kan få tips og gode råd til rejsen. Du kan også skrive dig på Danskerlisten. Hent app’en her.

Nyttige links til din rejse til Bali

Hotel på Bali – Book med prisgaranti
Flybilletter til Bali – Sammenlign priser her
Skræddersyede rejser til Bali – Få et uforpligtende tilbud
Pakkerejser til Bali – Book fly og hotel sammen
Transport på Bali – Få et tilbud fra dansk rejsebureau
Vaccinationer til Bali – Se anbefalinger her
Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
Bøger og rejseguides – Køb dem online her
Husk rejseforsikring – Få tilbud her

Ubud

2 Kommentarer

  1. Mange tak for denne utrolig velinformerende og nuanceret artikel. Jeg har gemt den til når vi igen kan tage ud at rejse. Nu er det endnu sværere at skulle vente på at grænserne lukker op igen.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her