Hjem Indien Jaipur – den lyserøde by

Jaipur – den lyserøde by

+ praktisk information til dit besøg i Jaipur nederst på siden

Lad det være sagt med det samme; Jaipur er ubeskrivelig. Et hektisk og farverigt sted med alt for lidt plads til alt for mange mennesker. Her er tiggere, vanvittig trafik, konstant dytten, køer på vejen, påtrængende sælgere og bunker af affald.

Forurening, der får det til at kradse i halsen, dromedarer som trækdyr, aber på tagene og forarmede krøblinger. Gamle rickshaws, farverige bazarer, mænd med turban og kvinder i sarier. At komme til Jaipur er næsten som at komme til en helt anden planet.

Bazaren er fyldt med mennesker. Mest små grupper af kvinder, der er på jagt efter stof til en ny sari. Om få dage starter divali-festivalen, og Jaipur dirrer af spænding. Vi bliver tilbudt alt fra t-shirts til guld af de ihærdige sælgere, men det er nu mere spændende at følge med i det pulserende byliv.

Nåh ja, vi bruger også ufattelig meget tid på at holde øje med, hvor vi går, for man vader bogstaveligt talt oven i hinanden og at krydse vejen er næsten umuligt.

Jaipur bliver også kaldt den lyserøde by, men farven på byens huse er nu mere en falmet blå-orange nuance, der måske har været lyserød engang.

Dengang i 1876, hvor maharaja Ram Singh malede byen som en gestus til prinsen af Wales, der aflagde Jaipur et besøg. Lyserød symboliserer gæstfrihed, og man har siden prinsens besøg forsøgt at bevare farven.

jaipur
Jaipurs gader er fulde af liv

I Rajasthan bor rajputterne. Et folkeslag, der i over 1000 år har beboet området og forsvaret det til den bitre ende.

Rajputterne var nærmest eksperter i konflikter – ofte lå de i krig med andre folkeslag og magter, men indbyrdes stridigheder var også en del af hverdagen. At overgive sig var ikke et tema for rajputterne, man begik hellere kollektivt selvmord.

Rajasthan var opdelt i småstater, der var styret af en maharaja. Da englænderne kontrollerede Indien lod de maharajaerne beholde deres titler, men de havde ingen reel magt.

At det ofte har været nødvendigt for rajputterne at forsvare sig ses tydeligt i de mange borge og fæstninger i landskabet.

Da Indien blev selvstændigt indvilligede Rajasthan i at indgå i den nye stat mod at maharajaerne beholdt deres titler og værdier. Desuden skulle de modtage et anseeligt beløb fra regeringen.

Det skabte en overklasse, hvor maharajaerne indgik i det nationale jetset-liv. Men pengekassen blev hurtigt tom og med Indira Gandhis stop for årlige betalinger og inddragelse af ejendomme, var maharajaernes tid for alvor slut.

I dag eksisterer maharajaerne fortsat. De lever et liv øverst i samfundet, og mange er uddannet på de fineste skoler i England. Økonomien er dog trængt, og en del af dem har ombygget deres gamle paladser til hoteller.

Jaipur er grundlagt og opkaldt efter maharaja Jai Singh, der i 1727 forlod Amber Fort udenfor byen for at opbygge den nye by omkranset af en lang mur. I dag hedder denne del af Jaipur Old City, og det var den del af byen, der i 1876 blev malet pink af maharaja Ram Singh.

jaipur
Port ind til Jaipurs lyserøde bydel

På rundtur i bazaren

“Mere, mere”, brokker manden sig højlydt, da jeg giver ham 80 rupees. Han har netop kørt os hjem til vores hotel efter en lang dag i Jaipur, og selvom vi har aftalt 50 rupees er manden ikke tilfreds. Det er også lidt af en omvej han har taget, og det er hårdt arbejde at cykle passagerer rundt i gaderne fra morgen til aften.

Men sådan er Indien. Mange kæmper hårdt for at overleve, og man skal bestemt ikke være sart for at rejse i det spændende, men fattige land.

På vej til bazaren ser vi en far med sine tre børn, der er lige så beskidte og forarmede som ham. Datteren ligger helt stille på en trækvogn og er tydeligvis syg. Hun har et stort åbent sår i maven, hvor en hær af fluer holder fest.

Synet er en stor kontrast til de forventningsfulde kvinder i bazaren, der er i gang med at købe nyt tøj til den årlige divalifestival. Oprindelig var festivalen til ære for Rama, men i dag er det Lakshmi, gudinde for rigdom og velstand, man tilbeder.

Man giver gaver, skyder fyrværkeri af og tænder olielamper, og divalifestivalen kaldes også for lysets festival.

jaipur
I bazarens kringlede gyder

Der er masser at kigge på i bazaren. I de smalle kringlede gader bugner det med varer og vi kommer forbi Hawa Mahal, Vindenes Palads, som man ofte ser på billeder fra Jaipur.

Den bemærkelsesværdige bygning, der skulle gøre det muligt for haremskvinderne at følge med i folkelivet uden at blive set blev opført i 1799 af maharajaen Sawaj Pratap Singh. Hawa Mahal er et storslået eksempel på rajasthani-arkitektur.

Bygningen ligger lige ud til en af byens hovedgader og er nem at få øje på. Et lille tip er at besøge Hawa Mahal om morgenen, hvor der er de bedste muligheder for et godt billede.

Det er billigt, og så smager det fantastisk godt. Vegetarrestauranten er fyldt med lokale, og så er der os, som peger på menukortet og er spændte på, hvad der bliver serveret. Vi er bestemt ikke skuffede, og endnu en gang er vi overraskede over, at vi slet ikke savner kød.

Det bliver sent før vi møder vores rickshaw chauffør. Han okser gennem Jaipur og ligner en, som har fuldstændig styr på, hvor vi skal hen. Mange kilometer senere når vi vores hotel, hvor vi efter en fantastisk dag siger farvel til den stærkt utilfredse mand.

Jaipur omkring centrum

City Palace og Jantar Mantar

Kongefamilien bor her stadig. Den har ingen reel magt, men som man siger i Jaipur; har du penge, har du også magt.

Vi er på besøg i City Palace som Maharaja Jai Singh opførte, da han flyttede sit residens fra Amber Fort til Jaipurs bymidte. Det såkaldte palads syner noget mere beskedent end fortet udenfor byen, men her er mange rigtig spændende ting at se.

Det første vi støder på er en gårdsplads med bygningen Mubarak Mahal, der nu er lavet til museum. Her kan man se datidens klæder og dragter, og vi imponeres især over de guldbelagte dragter, der vejer 5-10 kg. Sjovt er også Sawai Madho Singhs tøj. Han vejede 250 kg, og hans klæder er derefter.

Skråt over for besøger vi våbenmuseet, hvor der er knive, sabler og geværer i massevis. Især nogle af sidstnævnte er med deres vægt på 25 kg bemærkelsesværdige. I tilstødende gård ligger Diwan-I-Khas, maharajaens private modtagegård. Under en pavillon står to enorme krukker, der siges at være verdens største sølvkrukker.

City Palace

Fra gården går vi ind i den offentlige modtagehal, hvor der er en lille udstilling med bl.a. billeder af alle maharajaerne. I forlængelse af Diwan-I-Khas ligger den lille gård, Pitar Niwas Chowk, der har nogle fantastisk flotte indgangspartier.

Overfor City Palace besøger vi observatoriet Jantar Mantar. Engang var det en del af paladset, men i dag er de to attraktioner adskilt. Jantar Mantar er et stort observatorium som Jai Singh opførte i 1728.

Han siges at have været meget intelligent og yderst interesseret i astrologi og astronomi. Jai Singh byggede adskillige instrumenter, der kunne måle solens, månens og planeternes placering i forhold til jorden.

For Jai Singh var det ikke bare en hobby. Han ville se hvilken indflydelse himmellegemerne havde på menneskekroppen. Jai Singh sendte folk til udlandet for at få inspiration til sit observatorium, og det vides ikke, om det er grunden til Jantar Mantars arkitektur, men det ligner mere en samling skulpturer end et observatorium.

Vindenes Palads

Amber Fort

Kunne man dog bare skrue tiden tilbage. Bare opleve livet lige præcis her i et par timer som det var engang. Et par minutter måske. Amber Fort er sådan et sted, hvor det kunne være spændende at følge med i livet dengang maharajaerne regerede i Rajasthan.

For det tidligere palads er overdådigt og som taget ud af en Hollywoodfilm. Majestætisk ligger det på en bakketop og ser uindtageligt ud. Nogle turister rider på elefant op til paladset, men vi tager bilen og gør et stop ved et lille hindutempel.

Solens stråler får paladsets facade til at glimte, som var det en stor diamant. Indgangen er utrolig smuk, og det er tydeligt, at persiske arkitekter og bygningsarbejdere har haft en finger eller ti med i spillet.

Vi kommer først ind på maharajaens private område. Til venstre nyder vi det flotte sommerresidens Jai Mandir, der gør sig bemærket ved nogle flotte dekorationer i form af spejle, marmorudskæringer og yndefulde tegninger.

Det er smukt i dag, men må have været endnu mere fantastisk i maharajaernes tid. Mange dekorationer er desværre slidt væk, men den helt store synder er den indiske regering, der har fjernet ca. 90 % af bygningernes indhold, da store dele af Rajasthans kulturarv blev overdraget til myndighederne.

Amber Fort

Overfor Jai Mandir, i den lille gård, passerer vi Sukh Niwas, maharajaens vinterresidens. Det syner lidt mere beskedent, men her kan man se, hvordan man har benyttet små kanaler til opsamling af vand, som blev brugt til afkøling.

Lignende konstruktioner er lavet mange steder i paladset, hvor man også vil kunne se en masse kroge, der har været brugt til at hænge tæpper i. En måde at skabe en lille brise i Rajasthans stegende sommerhede, hvor temperaturen ligger på omkring 45 °C.

I den næste gård kommer vi til kvindernes kvarter. Her kan man se 12 åbne rum med en fællesgård i midten. Der boede en kvinde i hvert rum, og på 1. sal kan man se små balkoner, hvor det siges, at eunukkerne har stået og rådgivet maharajaen om, hvilken kvinde han med fordel kunne fornøje sig med.

De 12 rum har hver sin bagindgang således, at maharajaen diskret kunne gå ned til den udvalgte kvinde i haremmet.

Der er et virvar af rum og gange i paladset. Flere steder går vi op på taget, hvorfra der er en formidabel udsigt over søen nedenfor. Vi ser også den lange mur, der omkranser fortet.

I bunden af dalen ligger mange huse fra maharajaens tid, og det var her, den almindelige befolkning boede. Kigger man op, vil man øverst på nabobjerget se Jaigarh Fort, der er bygget i 1726 af Jai Singh. I modsætning til Amber Fort er Jaigarh Fort stadig i Rajastahns kongelige families besiddelse.

jaipur
Indgangen til Amber Fort

Jaipur – en fantastisk oplevelse på godt og ondt

”Hvem er det”, hører jeg mig selv råbe halvt vågen halvt sovende. ”Det er roomservice”, siger en spinkel stemme udenfor vores dør. Vi er tilbage på vores hotel I Jaipur, og klokken er kun 7 om morgenen, da det banker på døren.

Til vores overraskelse er det hotellets personale, der finder tidspunktet perfekt til at fylde op i vores køleskab, som på femte døgn ikke virker.

Man vil så gerne i Indien, men måske er det kulturforskellen, der gør, at nogle ting bliver så overgjorte og malplacerede. Som f.eks. denne unge fyr, der tydeligvis har det skidt med at vække os og som burde have en chef, der vidste bedre.

Men på en eller anden måde ved inderne bare ikke, hvordan de skal opføre sig over for os vesterlændinge. Ting, der er så åbenlyse som at fixe vores køleskab og som vi har bedt om flere gange ignoreres. Til gengæld kan man tilbyde at fylde vores minibar klokken 7 om morgenen.

Vi bliver sendt af sted af tre smilende fyre i nystrøgede jakkesæt, der står bag skranken i receptionen og synes at være ligeglade med vores køleskab. Udenfor træder vi lige ind i deres totale modsætninger; de forarmede tiggere, der er mere døde end levende.

Jo, kontrasterne er til at få øje på i Indien, og i udkanten af byen på vej mod øst kører vi lige gennem et faldefærdigt område, hvor fattigdommen er til at få øje på. Så majestætisk som det gamle Amber Fort til det mest usle slum. Sådan er Jaipur – hvad mon, der venter os i morgen?

Har du fået lyst til selv at besøge Jaipur, så kan du finde praktisk information under billedet.
Water Palace som man oversvømmede for at lave et vandresovoir

Praktisk information til dit besøg i Jaipur

Transport

Ind og ud

Til og fra byen kan man tage både bus, tog og fly. Der er busruter til bl.a. Delhi, Agra, Bikaner, Jaisalmer, Udaipur og Jodhpur. Busser findes med og uden aircondition.

At komme rundt

Byen har masser af taxier og rickshaws. Igen: vær på vagt – en del af chaufførerne dem vil gerne sælge noget eller har en aftale med et hotel hvor de får kommission. Man kan sagtens hyre en autorickshaw for en dag og lave sin egen sightseeingtur – husk at prutte om prisen inden start.

Overnatning

Jaipur har samme problem med påtrængende billethajer og taxi/rickshawchauffører som Delhi. Kommer du med offentlig transport, kan du være sikker på at der står mængder af indere og venter på dig – de er meget påtrængende.

Mange turister kommer til byen på en rundrejse og har bestilt hotel i forvejen – det er en god idé, også for backpackere. Mange hoteller og guesthouses kan hente dig på tog- eller busstationen

I Jaipur er der en enestående mulighed for at bo i et af de gamle paladser som maharajerne har lavet om til hoteller – ikke alle er lige velholdte, men det er en god oplevelse.

Mad

Rajasthan har sit eget køkken. Traditionelt har man i det tørre ørkenlandskab ikke haft adgang til det store udvalg af grøntsager, men til gengæld er mejeriprodukter i høj kurs. I dag hvor transport mellem landsdelene er blevet nemmere kan man selvfølgelig få alle de indiske klassikere i Jaipur, men det er jo altid sjovt at prøve de traditionelle retter.

Aktiviteter

Også i Jaipur kan man prøve Ayurvedicmassage. Ca. 15 km udenfor byen ligger Chakhi Dhani, en slags temapark hvor man kan se mere om den lokale kultur og traditioner.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her