Hjem Indien Delhi – på rejse til Indiens hovedstad

Delhi – på rejse til Indiens hovedstad

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

delhi

Cyklen bumler af sted. Forbi tiggere, skopudsere og handlende. Scootere og autorickshaws suser rundt om os, mens bilerne dytter af de store trækvogne, der er proppet med varer. Velkommen til Old Delhi, hvor vi i cykeltaxi er ved at udforske bydelens kaotiske gader.

Her er forbavsende tomt. Ingen mennesker og der er god plads på de brede veje. New Delhi er næsten en by i byen, og området adskiller sig markant fra resten af den indiske millionby.

Det er et pompøst område med gaden Rajpath som livsnerve. Det er her, vi netop passeret India Gate – et 42 meter højt mindesmærke, der er opført til ære for de faldende soldater under 1. Verdenskrig.

I det fjerne kan vi skimte vores mål; det lille plateau med to enorme bygninger, der står på hver side af vejen. De er opført i en sær blanding af indisk og europæisk arkitektur og huser i dag regeringskontorer og ministerier. For enden af Rajpath ligger præsidentpaladset, som vi kigger på gennem den store jernport.

Delhis historie følger i høj grad Nordindiens. Mindst otte gange er der grundlagt en by i dette område, og altid har den haft stor betydning for de lande og folkeslag, der har haft magten.

Der er spor efter alle tidligere byer, de første fire gange Delhi blev opført lå byen syd for det nuværende centrum. Efterhånden rykkede byen mod nord, hvor New Delhi ligger i dag. Kaukaserne gjorde Delhi hinduistisk, men med Qutb-ud-dins erobring af byen i 1193 var hovedreligionen Islam.

Stormogulen Shah Jahan flyttede hovedstaden fra Agra til Delhi, hvor han grundlagde Shahjahanabad, der i dag blot hedder Old Delhi.

Da englænderne kom til Delhi var byen ikke hovedstad, men til gengæld et betydeligt handels- og finanscentrum. I 1911 flyttede englænderne hovedstaden fra Calcutta (Kolkata) til Delhi – et stort byggeprojekt blev sat i gang, og i 1931 stod New Delhi færdig.

delhi
Gandhi Smriti, et fint museum om Gandhi

Gandhi Smriti og Raj Path

Hans sidste minutter i live bliver fortalt igen og igen. Her sad han, her gik han og her stod han, da han blev myrdet. Mahatma Gandhi var Indiens elskede fader, og det er som om, at mange stadig ikke kan forstå, at han er død.

Man kan ikke tale om Indien uden at nævne Mahatma Ghandi, der har en helt speciel plads i indernes hjerte.

Mahatma Gandhi blev indernes leder i kampen for selvstændighed, hvor han med ikke-vold, civil ulydighed og demonstrationer tog kampen op mod den engelske besættelsesmagt. Hans bedrifter er i den grad bemærkelsesværdige og førte til, at englænderne i 1949 trak sig ud af Indien.

Indien skulle nu have sin egen stat, men desværre nåede Gandhi ikke at opleve det store øjeblik. I 1948 blev han myrdet i New Delhi, hvor der i dag findes flere museer med hans liv og død som tema. Det absolut bedste er Gandhi Smriti, et museum lavet præcis der, hvor han tilbragte sine sidste timer og senere blev myrdet.

Det er her vi i bogstaveligste forstand følger samme rute som Gandhi. Han havde boet 144 dage i et hus i New Delhi, da han efter et møde gik til fællesbøn. En person kom ud fra mængden og skød ham på klods hold.

delhi
Raj Ghat, hvor Gandhi blev kremeret

Huset, hvor Gandhi var gæst, er nu lavet om til museum med adskillige plancher, enkelte udstillinger og et videorum. Man kan også se Gandhis seng og hans få ejendele.

Fra huset er der lavet fodspor på den sti han gik ad minutter inden han blev myrdet. Stien fører op til en lille pavillon, hvor fællesbønnen skulle foregå. Det hele er meget detaljeret, og det er som om at inderne tror det bare er end drøm, og at Gandhi pludselig en dag står der lyslevende igen.

Indien gik nærmest i stå ved nyheden om Gandhis død. Alle ville følge ham på hans sidste rejse, og myndighederne var nød til at finde et sted med plads til tusinder af mennesker.

Valget faldt på et stort område, der ligger mellem Old Delhi og Yamuna-floden, og her blev Gandhi kremeret. I dag er stedet kendt som Raj Ghat, en enorm park, men selve mindesmærket er ganske lille, helt i Gandhis ånd.

På vej hen til stedet passerer vi adskillige skoleklasser. Hans grav skal naturligvis besøges og skolebørnene skal lære om den mand, der gav inderne deres frihed. På området er også Indiens første premierminister Nehru kremeret. Det er hans datter, Indira Gandhi, og hans barnebarn, Rajiv Gandhi, også.

delhi
Jama Masjid i Old Delhi er Indiens største moské

Jama Masjid og Old Delhi

Moskéen er let at få øje på. Dens minareter skyder op som to raketter og er væsentlig højere end nogle af de gamle huse i Old Delhi. Jama Masjid er Indiens største moské og da vi står i den store gård prøver vi at forestille os det menneskehav, der hver fredag møder op for at bede til Allah.

Her er plads til 25.000 mennesker i den store gård, men lige nu er her forholdsvis tomt. Da vi kommer tættere på moskéen tæller vi alligevel flere end 100 muslimer i gang med at bede.

Vi har ikke lov til at gå indenfor, men må nøjes med at se den imponerende moské udefra. De 40 meter høje minareter er udført i bl.a. marmor og rød sandsten – akkurat som mange lignende bygninger i Nordindien. Jama Masjid blev påbegyndt af Shah Jahan i 1644 og stod færdig i 1658.

Det er da vi forlader Jama Masjid, at vi tager en tur rundt i Chandi Chowk med cykeltaxi, der kan køre os rundt i de små markedsgader. Vi kommer forbi sikh-templet Sisganj Gurdwara før vi igen kører ind i labyrinten af smalle gader.

Flere steder er det umuligt at køre, og står der bare det mindste i vejen i gaderne giver det trafikprop. Chaufførerne af de irriterende scootere, der er overalt, sidder og trykker på hornet indtil problemet er løst. En udvikling som vi hurtigt finder ud af er en del af den nye indiske trafikkultur.

De største køretøjer er øverst i hierarkiet. Så kommer scootere og autorickshaws, oksekærer, kameler og så almindelige rickshaws. Fodgængere er blot i vejen, og noget man kører ind i. Bazarens gader er delt nogenlunde op i varegrupper, og vi kommer bl.a. forbi sølvgaden, bryllupsgaden, gaden for husdyr og endda også en gade med reservedele til biler.

Old Delhi, der oprindeligt hed Shahjahanabad, blev opført af mogulen Shah Jahan som det syvende Delhi. Bydelen var tidligere omkranset af en lang mur med flere flotte porte.

Portene eksisterer fortsat, men der er ikke meget tilbage af muren. Old Delhi fungerer som en by i byen, og området er indbegrebet af Indien, et sandt kaos og sansebombardement.

delhi
Med rickshaw gennem Chandni Chowk

Qutb Minar

I dag ser det store område ikke ud af meget, men lige præcis dette sted er af stor betydning for Indiens historie. Det var herfra islam bredte sig for at udfordre hinduismen som den foretrukne religion. En udfordring, der på trods af Indiens deling stadig ikke er løst.

Qutb Minar er fællesbetegnelsen for hele det store område, hvor Qutb-ud-din grundlagde Delhisultanatetet, der regerede i Nordindien før stormogulerne. Qutb-ud-din var general i Mohammed af Ghurs hær, og han besejrede det sidste hindukongerige i Delhi.

Da Mohammed af Ghur døde, skete der en splittelse i riget. De indiske besiddelser blev overladt til sig selv og det resulterede i, at Qutb-ud-din tog magten og blev den første hersker i Delhi-sultanatet.

Han opførte i 1193 moskéer, tårne og minareter, der ikke blot var en hyldest til islam, men også fungerede som vagttårne og forsvar mod sultanens fjender.

Selve Qutb Minar er med sine 73 meter Indiens højeste minaret. Den er i fem etager, men Qutb-ud-din har dog kun bygget første etage, de efterfølgende sultaner byggede videre på tårnet, der stod færdig i 1368.

Lige nu går vi rundt mellem en række ruiner og bygninger og ser bl.a. Quwwat-ul-Islam Masjid, der er Indiens ældste moské.

Den er bygget samtidig med Qutb Minar på resterne af et hindutempel, hvilket tydeligt ses ved de blandede stilarter og afbildninger af dyr og mennesker. Moskéens gård er bygget af Qutb-ud-din’s svigersøn, Altamish, mellem 1210 og 1220.

I gården står en mystisk syv meter høj jernsøjle, der er væsentlig ældre end Qutb Minar. På inskriptionerne kan man læse, at søjlen er rejst til minde om Chandragupta, der regerede fra år 375 til 413.

Den har i sin tid stået ved et Vishnu-tempel, men ingen ved hvordan den er havnet i gården. Eksperter er i øvrigt imponerede over jernets renhed, efter næsten 2000 år er der stadig ikke rust på søjlen.

På den nordlige del af området står Alai Minar, en mindre minaret, der faktisk skulle have været dobbelt så høj som Qutb Minar. Men ved Qutb-ud-dins død var minareten kun 27 meter høj, og det siges, at ingen havde lyst til at fuldføre opgaven. På Qutb Minar-området findes i øvrigt flere gravsteder for mogulernes familier og lærde muslimer.

delhi
Qutb Minar minareten

Humayuns Mausolæum

Det er en solrig dag. Fuglene pipper lystigt og i træerne får vi øje på en gruppe aber. Vi er på vej op ad alléen til Humayuns Mausolæum, der ligger som et smukt, men bombastisk gravmæle.

Humayun var ældste søn af mogulrigets grundlægger, Babur. Det var ikke en selvfølge at ældste søn skulle arve tronen, men Humayun var Baburs valg. Det var svære tider da Humayun overtog riget, dels rørte afghanerne igen på sig, og sultanen af Gujarat var også en trussel.

Derudover havde Humayun tre brødre, der var rasende over at blive vraget som tronfølgere. Humayun gav dem alle store områder de kunne herske over, men det formildede dem ikke.

Humayun var hverken en stor leder eller stor kriger, desuden havde han et alvorligt opiumsmisbrug. Alle disse faktorer var en medvirkende årsag til, at lederen af Sur-riget, Sher Shah, tog magten over mogulriget. Humayun måtte flygte til først Persien og senere Afghanistan, hvor han søgte støtte til en tilbageerobring hos forskellige fyrster.

I 1544 døde Sher Shah, og det bliver begyndelsen på en årelang strid om tronen. Sur-riget var splittet, og da Humayun på det tidspunkt havde besejret sine brødre i Afghanistan, så han det som et perfekt tidspunkt at generobre Nordindien. I 1555 kunne han således igen kalde sig stormogul.

Desværre døde Humayun kun et år efter, og på det tidspunkt var ikke alle områder erobret. Man mener derfor, at det store og flotte gravmonument også var et signal til omverdenen om, at her lå en mægtig leder og at mogulriget levede videre.

Mausoleet er et vellykket mix af persisk, mogulsk og lokal arkitektur. Det er fra det 16. århundrede og opført efter ordre fra Humanyuns kone, Haji Begum. Kombinationen af rød sandsten og hvid marmor gør bygningen helt speciel. Øverst er der en kuppel, og man siger at mausoleet har stået model til Taj Mahal i Agra.

delhi
Humayuns flotte mausolæum

Byliv og spændende markeder

Fra vores hotel har vi ikke langt til Connaught Square, der er en slags centrum i Delhi. Pladsen er blot en stor rundkørsel med tæt trafik og flankeret af masser af hoteller og butikker.

Connaught Square er mildest talt ikke særlig interessant, og vi finder det mere spændende at udforske Janpath Markedet få hundrede meter derfra. Her er gang i handlen, men sælgerne er ret påtrængende. Priserne er dog latterligt lave og vi får pruttet os til et par tasker.

Delhi er naturligvis en by, man skal besøge når man rejser i Nordindien. Det er det nye og gamle Indien der mødes, og det er her landets spændende historie er mest nærværende. Fra de smalle gyder i Chandi Chowk til de velfriserede parkområder i New Delhi.

Har du fået lyst til selv at besøge Delhi, så kan du finde praktisk information under billedet.
Connaught Square

Praktisk information til dit besøg i Delhi

Transport

Transport i og omkring Delhi kan være en kompliceret affære. Konstant bliver man tilbudt kørelejlighed af alverdens mennesker, og af og til virker det som om, at alle Delhis indbyggere kører taxi eller rickshaw.

Chaufførerne er virkelig påtrængende, og det er ikke altid man bliver kørt derhen hvor man gerne vil, så medmindre du er vant til at rejse rundt i verden og kan ignorere den store horde af mennesker, så er det værd at bestille transport ved et velrenommeret rejsebureau og helst hjemmefra hvis muligt. Dette gælder især transport fra lufthavnen.

Taxier og rickshaws kører efter taxameter, men bruger det sjældent. Få det sat til eller få en præcis pris på turen inden du kører. Der findes et par taxistande, hvor man betaler inden man kører.

Tourbureauer

Byen har et væld at tourbureauer, men heller ikke her kan man være sikker på at få det man betaler for. Det bedste råd er at forhøre sig hos andre rejsende om deres erfaringer.

Mange bureauer siger at de samarbejder med det officielle turistbureau, men det er sjældent sandt. Der ligger små filialer af turistbureauet i lufthavnen og på banegårdene, men hovedkontoret ligger på Janpath Road, en gade der løber stik syd fra Connaught Place, hvorfra man nemt kan gå. Se mere på www.incredibleindia.org.

Der findes faktisk et par mere eller mindre seriøse turistforeninger, de er ikke officielle, men skulle dog være af en vis kvalitet. Man kan som minimum sørge for at det tourbureau man vælger er medlem af en af foreningerne.

Metro

Den bedste mulighed for at komme rundt er faktisk Delhis nye metro. Man går selvfølgelig glip af bylivet, når man rejser under jorden, men det kan være helt befriende.

Tog

Indien er berømt for sit store tognet, det er en god måde at komme rundt på, men også her er der grund til at være på vagt. Det er sikrest at købe sine billetter på New Delhi Station.

Bus

Delhi har også mange busruter til f.eks. Agra, Dharamsala, Amritsar osv. Det gode er at busserne er statsejede og ikke udsat for samme snyd og bedrag som andre transportmidler.

Fly

Alternativet til bus og tog er selvfølgelig fly, en noget dyrere løsning, men hurtigere og trods alt mindre nervepirrende. Hvis du syntes det lyder som om at der er anarkistiske tilstand omkring transport, så har du fuldstændig ret, jeg kan kun anbefale at være påpasselig og opmærksom.

Overnatning

Delhi spreder sig over et enormt areal, og det kan være en god idé at finde overnatning tæt på begivenhederne, således at man ikke er afhængig af transport. Groft sagt kan man sige at New Delhi primært har de pænere hoteller, mens den billigste overnatning findes i Old Delhi.

Omtrent midt mellem de to bydele, ca. 500 meter vest fra togstationen, ligger Paharganj der er en slags backpackerkvarter. Ihvertfald kan man her finde adskillige guesthouses, bed & breakfast og billigere hoteller.

Jeg fandt New Delhi lidt trist, vælg hellere et hotel ved den nordlige del af Connaught Place op mod Paharganj og Old Delhi, hvor der er masser af liv, gode restauranter og shopping.

Uanset hvor og hvordan man vil bo, så er det en god idé at booke i forvejen. Få byer har så mange påtrængende og irriterende snydere der alle vitale steder som f.eks. lufthavnen, banegårde og busstationer går og sælger overnatning.

De hoteller og guesthouses som disse mennesker gerne vil have dig ind på er sjældent hverken de bedste eller billigste.

Hotelhajerne findes også i stort tal blandt taxichaufførerne, der kommer med historier om, at det hotel du vil køres hen til er lukket, fuldt booket osv. – naturligvis fordi chaufføren samarbejder med et hotel hvor han får kommission.

Mad

Mad i Indien kan fylde en hel bog alene. Få lande har så alsidigt et køkken med store regionale forskelle. Selvfølgelig kan man få tandoori-kylling, curries og andre kendte retter, men det er kun en meget meget lille del af indisk madkultur.

Overalt i Delhi kan man få stillet sulten, her er gadekøkkener, mobile madsælgere og på enhver tog- og busstation kan man få noget at spise, f.eks. kebab eller fyldte samosaer.

En millionby som Delhi har mad for enhver smag og pengepung, generelt er det billigt at gå ud at spise, men det var som om at restauranterne ikke rigtig gjorde noget for at reklamere for sig selv, en glasfacade med tonede ruder kan sagtens gemme på en god restaurant, hygge er der ikke meget af.

Inderne bruger mange krydderier i maden, de mest almindelige er f.eks. spidskommen, koriander og kardemomme. Nogle curryretter kan være vanvittig stærke, værd lige at tænke over.

Indien og Delhi har mange muligheder for vegetarer, et stort antal indere spiser ikke kød. Okse- og svinekød ses ikke på menukortet, oksekød er forbudt for hinduer og svinekød for muslimer. Kødretterne er derfor med kylling, lam og mere sjældent ged.

Aktiviteter

Delhi har masser at byde på, museer, workshops, udstillinger, koncerter osv. Der findes adskillige guides der kan oplyse hvad der sker netop nu, f.eks. Time Out Delhi og Delhi City Guide. Forhør dig evt. på dit hotel om begivenheder og arrangementer.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her