Hjem Indien Oplevelser i Kochi med tips til din rejse

Oplevelser i Kochi med tips til din rejse

+ rejsetips og praktisk information til dit besøg i Kochi nederst på siden

Kochi i Sydindien var i århundreder centrum for handel med krydderier. Fra den solsvedne Malabarkyst blev skib efter skib sendt af sted til Europa med datidens mest dyrebare handelsvare: Peber.

Krydderier er stadig en del af byen, som efterhånden har vokset sig stor. For turister er det primært området Fort Kochi, der er interessant. Her ligger en stribe glimrende historiske seværdigheder, der hører til de absolut vigtigste oplevelser i Kochi.

Kochi – en introduktion

Kochi, som englænderne kaldte Cochin, er med sine halvanden million indbyggere Keralas største by. De historiske områder som Fort Kochi (old town) ligger på øer og halvøer, mens den nye bydel Ernakulam ligger på fastlandet.

Næsten overalt er du omgivet af vand, og en betydelig del af befolkningen lever stadig af havet. Enten som fiskere på havnen, der er en af Indiens største, eller på flådestationen på Willingdon Island.

Det var her i Fort Kochi, at købmænd kom forbi for at købe Sydindiens attraktive varer, men byen fungerede også som transit- og omlastningssted for skibe, der sejlede på fjernøsten.

Romerne og fønikerne var her som nogle af de første, derefter kom araberne og kineserne og senere portugiserne, hollænderne og englænderne. Også mange jøder og syrisk kristne kom til Malabarkysten, og begge befolkningsgrupper lever stadig i Kochi.

kochi
Princess Street ved Vasco da Gama Square har flere gode spisesteder

Da Portugiserne kom til Malabarkysten var det med Vasco da Gama i spidsen. I år 1500 grundlagde de her den ældste europæiske bosættelse i Indien.

Senere overtog hollænderne mere og mere af handelen – de udvidede byen og renoverede mange af de ældre huse. I dag eksisterer en del af de gamle villaer og palæer i renæssancestil endnu, og en del af dem er lavet om til bedre hoteller og restauranter.

Fort Kochi kaldes også for old town, der efter indiske forhold er et roligt område. Centrum er omkring Vasco da Gama Square, som ligger præcis ved den smalle indsejling til Vembanadsøen, hvor du finder den store havn, flådestationen og skibsværftet.

Fra Vasco da Gama Square kan du gå ad promenaden langs kysten, hvor du bl.a. kan se resterne af Fort Emmanuel, der var en portugisisk bastion opført i 1503. Promenaden er populær blandt de lokale til en aftentur omkring solnedgang.

Fort Kochi (og det jødiske kvarter) er kun en lille del af byen, men udover indisk hverdagsliv er der ikke meget at komme efter i den nye bydel Ernakulam.

Nu til de bedste oplevelser i Kochi som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

kochi
De berømte kinesiske fiskenet i Kochi

1 De kinesiske fiskenet

Fort Kochi er måske mest berømt for de kinesiske fiskenet. Ca. 100 år før europæerne kom til området sejlede kineserne på Malabarkysten. Det siges, at en handelsdelegation afsendt af Kublai Khan introducerede den specielle fiskemetode bestående af en konstruktion af bambus og teaktræ med et stort net i midten, der trækkes op.

Ved højvande arbejdes der konstant ved nettene, og der skal mindst fire mand til et betjene den store og ret imponerende konstruktion. De kinesiske fiskenet kan ses fra Vasco da Gama Square, og Kochi er det eneste sted i verden udenfor Kina, man kan opleve denne specielle fiskemetode.

2 St. Francis-kirken

St. Francis-kirken er den ældste europæiske kirke i Indien. Den blev opført første gang i træ omkring 1503, men den nuværende kirke er fra midten af det 16. århundrede.

Det var portugisiske franciskanere, der byggede den første kirke på stedet, men den blev som alt andet i Fort Kochi overtaget af hollænderne. St. Francis-kirken er, set udefra, bestemt ikke prangende, men alligevel berømt.

Da Vasco da Gama døde her i Kochi i 1524, blev han begravet i kirken. 14 år senere bragte man dog hans lig tilbage til Portugal, men i kirken er det stadig markeret, hvor han blev stedt til hvile – gå blot op foran første stolerække til højre.

oplevelser i kochi
St. Francis-kirken

3 Santa Cruz-basilikaen

I hele Kerala ligger ni basilikaer. En af dem er Santa Cruz (billedet øverst) tæt på Vasco da Gama Square. Det var portugiserne, der i 1505 opførte den første kirke på stedet. Santa Cruz fik status af katedral i 1558 af den daværende pave, der samtidig oprettede et selvstændigt stift i Kochi.

Da hollænderne kom til Kerala ødelagde de næsten alle kirker. Det gjaldt dog ikke Santa Cruz-basilikaen som fik lov at stå indtil englænderne fik magten i Kochi. De rev kirken ned, men 100 år senere blev den opført igen på foranledning af byens biskop. I 1984 ophøjede Pave John Paul 2. katedralen til basilika.

Santa Cruz-basilikaen er større end St. Francis-kirken og kendetegnet ved sine to spir. Indenfor er den primært i gotisk stil og har bl.a. nogle fine glasmosaikker. I dag er der også pigeskole på området, og det giver masser af liv omkring basilikaen.

4  Ayurveda

En af de mest populære aktiviteter i Sydindien er Ayurvedabehandlinger, der ikke fås bedre end her. Ayurveda er ret omfattende – de fleste turister snupper lidt massage, men faktisk består behandlingerne også af f.eks. diæter, udrensninger og forskellige øvelser.

I og omkring Kochi kan du finde mange steder, der tilbyder behandlinger og ophold af længere varighed. Se mere på f.eks. www.ayurdara.com.

kochi
Skolebørn ved Santa Cruz-basilikaen

5  Det jødiske kvarter

Det var ikke kun europæiske katolikker, der kom til Kochi, det gjorde jøderne også. Her grundlagde de deres egen bydel, der ligger præcis, hvor handelsskibe i århundreder blev læsset med Sydindiens eftertragtede krydderier.

Det jødiske kvarter er ligesom Fort Kochi en by i byen. Den smalle hovedgade er proppet med forretninger, der sælger krydderier, souvenirs og antikviteter. Du kan også se de ældgamle pakhuse, hvor krydderier som kanel, peber, kardemomme og muskatnød stadig bliver pakket og sendt ud i den store verden.

En af bydelens vigtigste bygninger er Synagogen fra 1568. Den blev delvist ødelagt af portugiserne, men da hollænderne tog over, genopbyggede de til dens nuværende form. Også i den lille smøge, der fører op til synagogen, ligger butikkerne på stribe – her der alle muligheder for at få fyldt krydderihylden op.

Det er i kvarterets hovedgade turisterne samles, men de lokale oplevelser venter lige om hjørnet i de smalle sidegader, hvor livet går sin stille gang. Du kan også besøge det lille antikmuseum og den jødiske kirkegård, der dog ser noget forladt ud.

I dag er der kun få jødiske familier tilbage i Kochi, men til gengæld er der rigtig mange, der påstår at være direkte efterkommere. Det gælder især sælgerne i det jødiske kvarter – hvad gør man ikke for at få kunderne ind i forretningen.

kochi
Byliv omkring det jødiske kvarter

6  Mattancherry Palace

Udefra ligner Mattancherry Palace bestemt ikke et palads. Den beskedne bygning synes at være i forfald, men indenfor kan du lade dig imponere over udsmykningerne og det gode museum.

Paladset, der faktisk ligger i det jødiske kvarter, bliver også kaldt for det hollandske palads. Det blev bygget af portugiserne i 1555 som gave til Veera Kerala Varma, Rajaen i Kochi. Paladset indgik sandsynligvis i en form for aftale, hvor portugiserne fik handelsrettigheder til gengæld.

Da hollænderne senere kom til Kochi renoverede de paladset, hvor den fik sit nuværende navn. I dag indeholder Mattancherry Palace et museum, hvor du kan se pragtfulde originale vægmalerier, som viser historier fra bl.a. Ramayana. Kig også op og nyd de smukt udskårne trælofter, der dækker det meste af paladset.

Museet er et fint sted at stifte bekendtskab med Keralas og maharajaernes historie – både før og efter koloniseringen. Du kan bl.a. se gamle originale sort/hvide fotos af kongefamiliens medlemmer, og på de nyeste af dem begynder europæiske ansigter at dukke op.

oplevelser i kochi
Det beskedne Mattancherry Palace

7  Kathakalidans

Kerala er berømt for sin kathakalidans, der har rødder tilbage til det 2. århundrede. Om man kan kalde kathakali for dans er nok en smagssag – det minder mere om teater, hvor håndbevægelser og ansigtsudtryk har stor betydning.

Kathakali synes at foregå i slowmotion – temaet i dansen er sædvanligvis episoder fra Ramayana, hvor kampen mellem det gode og det onde bliver udspillet på dramatisk vis.

Oprindelig blev kathakali danset i templerne, men i dag er den også rykket ind i danse- og kulturcentre, hvor du kan få en smagsprøve. Inden forestillingen kan du som regel se danserne få lagt make-up.

Det er noget, der tager tid og som har stor betydning for udtryksformen. Det samme har de farvestrålende og ofte enorme kostumer, der er med til at understrege den rolle danserne skal spille. Danserne har også ni ansigtsudtryk og 24 håndstillinger, der viser en eller anden form for følelse – f.eks. forelskelse, vrede eller misundelse.

Du kan se Kathakalidans i bl.a. kulturcentret i Fort Kochi. Det ligger tæt på Vasco da Gama Square.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Kochi. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
oplevelser i kochi
Kathakalidanser bliver malet

Rejsetips og information til din rejse til Kochi

Transport

Ind og ud

Kochi lufthavn bliver betjent af alle større indiske luftfartsselskaber som Kingfisher og Air India. Fra det store udland kan man bl.a. flyve til Dubai og Doha med henholdsvis Emirates og Qatar Airways, der begge har afgange fra København. Andre flyselskaber er Gulf Air og Etihad. Søg og sammenlign flybilletter her.

Det indiske tognet er gigantisk og kan selvfølgelig også benyttes, hvis man vil besøge Kochi. Der er forbindelse til bl.a. Goa, Chennai, Delhi og Mumbai. Bemærk at byen har to togstationer, de her nævnte afgår fra stationen i Ernakulam. Det er ofte nødvendigt at bestille billet i forvejen.

Stationerne er som regel ret kaotiske, og gider man ikke selv stå i kø, er det mange steder muligt at købe sin billet gennem tourbureauer og hoteller, der selvfølgelig skal have lidt for ulejligheden. Benytter du sidstnævnte mulighed, så pas på billethajer, forhør dig evt. hos andre rejsende om deres erfaringer.

Fra byens busstation er der afgange til de fleste større byer i Sydindien – f.eks. Munnar, Mangalore, Kamur, Chennai og Trivandrum. De statsejede busser er bestemt ikke komfortable, af samme grund findes en række private busselskaber der bla. har minibusser med aircondition, priserne her er naturligvis en hel del dyrere.

At komme rundt

For at komme rundt i byen kan man benytte autorickshaws, men med de mange øer og halvøer kommer man helt sikkert også til at benytte færgerne, der sejler mellem bl.a. Ernakulam, Fort Kochi, Willingdon Island og Mattancherry. Det koster tre rupiees at sejle med færgerne.

Autorickshaws er også billigt – en del af dem har fået installeret taxameter, men husk altid at spørge om prisen inden du kører – prøv evt. at forhandle lidt. Det samme gør sig gældende hos taxierne.

Kochi har også en del bybusser, men det kræver nok et længere ophold for at finde rundt i ruter og køreplaner. Bybusserne er røde og åbne og som regel overfyldte.

Overnatning

Byen har et stort udvalg af overnatningssteder. Den nye bydel Ernakulam er hektisk, og her synes de mange hoteller at tilbyde det samme.

Som nævnt er Fort Kochi det absolut hyggeligste sted at bo. Her er mange gode hoteller og guesthouses, og for en anderledes oplevelse kan man prøve at overnatte i et homestay som Kochi efterhånden har rigtig mange af.

Selvom de fleste homestays er forholdsvis enkle, så er de ikke så billige som f.eks. guesthouse, men til gengæld er der ofte en hyggelig familiær atmosfære. Det anbefales at booke overnatning i forvejen i højsæsonen fra december til februar.

Gode steder at overnatte

Jeg anbefaler følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Forte Kochi – et topvalg i old town. Forte Kochi får fantastiske anmeldelser og ligger perfekt i forhold til spisesteder og seværdigheder. Hotellet har også en god pool.

Chiramel Residency – budgetrejsende kna ikke komme udenom Chiramel Residency, der er et af få billige overnatningssteder, der får gode anmeldelser. Her får du god service og god beliggenhed.

The Killians Boutique Hotel – du kan ikke bo mere centralt end her. Med få meter til Vasco da Gama Square er du tæt på alt hvad Fort Kochi har at byde på. Her får du rummelige værelser og kan hoppe i hotellets pool efter en dags sightseeing.

Mad og drikke

Kochis mange folkeslag og kulturer gør, at man kan få mad af enhver slags i byen. Men har du det ligesom jeg, der elsker indisk mad, så er der ingen grund til at gå på jagt efter restauranter, der serverer noget som helst andet.

I et land så stort som Indien er der stor forskel på maden i de forskellige landsdele. I Sydindien bruger man selvfølgelig alle de dejlige krydderier, der findes i rigt mål i plantagerne – f.eks. spidskommen, kardemomme, koriander, muskat og kanel, men også frugter som banan og kokos er meget brugt.

Som kystby optræder fisk og skaldyr på stort set alle menukort i Kochi. Indien er kendt for sine mange gode vegetarretter. Især i Sydindien undlader mange kødet, både fordi man har så mange friske grøntsager lige ved hånden, men også fordi mange følger Ayurveda-principperne.

Gode, og til tider stærke curries, samt brød som chapati og naan er også en del af det sydindiske køkken.

Aktiviteter

Kathakalidans

Et must at opleve når man besøger Kochi er den specielle dans Kathakali der er flere hundrede år gammel. Kathakali er et sandt kunststykke der omhandler episoder fra Ramayana, ældgamle historier om hinduismens guder, konger og dronninger og kampen mellem det gode og det onde.

Kokkeskole

Som så mange andre steder i Asien kan man også her tage på kokkeskole og lære lidt om det lokale køkken, mange guesthouses og homestays har kurser.

Strand

Selvom Kochi er en storby, er der ikke langt til stranden. Cherai Beach ligger på Vypeen Island ca. 25-30 km fra centrum, her er bemærkelsesværdig få mennesker og god strand.

Backwatersejlads

Fra Kochi er det også muligt at tage på backwatersejlads. Mange steder kan man købe hel- eller halvdagsudflugter, men når man nu er i Kerala må man ikke snyde sig selv for en eller flere overnatninger i det store vådområde.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her