For mange danskere står sommerferien på sol og strand ved Middelhavet. Nye undersøgelser viser dog, at storbyferien er ved at overhale badeferien som den mest populære ferieform herhjemme.

Nogle vil måske synes, at en storbyferie i sommermånederne er lige varmt nok, men i de otte nordeuropæiske byer herunder ved man aldrig med vejret. Skulle det vise sig fra sin dårlige side, så er der alle steder masser af spændende gallerier, museer og aktiviteter, der kan holde jer beskæftigede.

1  Tallinn – Estland

Estlands hovedstad er forholdsvis lille, men byder på masser af gode oplevelser. Tallinn var virkelig en positiv overraskelse, og det er svært ikke at holde af den gamle bydel med de charmerende huse og brostensbelagte gader. Her finder du også kirker, katedraler og selvfølgelig den gamle bymur, der mange steder er intakt.

Den gamle bydels centrum er pladsen Raekoja, der er domineret af det berømte rådhus fra 1404. Raekoja Plats er flankeret af adskillige cafeer og restauranter – et godt sted at følge med i folkelivet.

Estlands hovedstad er sådan et sted, hvor det er en stor oplevelse bare at gå rundt i de hyggelige gader uden mål. På trods af størrelsen, så bliver Tallinn ved med at overraske. Læs mere om Tallinn.

Hvordan

Prisniveauet er generelt lavt – dog ikke på hoteller. Prisen for et godt mellemklassehotel i den gamle bydel ligger på ca. 600 kr. Der er direkte fly til Tallinn fra København, mens det kræver en mellemlanding fra Billund. F.eks. i København eller Helsinki.

Vejret i Tallinn om sommeren

Vejret i juni: 18 til 22 °C og ca. 35 mm regn
Vejret i juli: 22 til 25 °C og ca. 55 mm regn
Vejret i august: 21 til 24 °C og ca. 45 mm regn

2  Berlin – Tyskland

En af danskernes absolutte storbyfavoritter er Berlin, der byder på både kunst, kultur og historie. Er vejret godt, er det oplagt at gå en tur ad Unter den Linden, snuppe en fadøl på en af cafeerne eller måske købe en picnickurv og sætte sig i græsset sammen med de lokale i et af parkområderne.

Er vejret knap så godt, så har den tyske hovedstad en lang række fantastiske museer og gallerier. Berlin er en rigtig storby med et utal af aktiviteter året rundt – et sted, hvor man bestemt ikke keder sig – måske er der en koncert, festival eller noget helt tredje, der fortjener et besøg. Læs mere om Berlin.

Hvordan

Alle veje fører til Berlin. Du kan køre til den tyske hovedstad, men også tage flyet direkte fra både Billund og København. Et godt mellemklassehotel i centrum får for ca. 500 kr., og du kommer nemt rundt med den effektive offentlige transport i form af S- og U-bahn.

Vejret i Berlin om sommeren

Vejret i juni: 21 til 23 °C og ca. 70 mm regn
Vejret i juli: 22 til 24 °C og ca. 45 mm regn
Vejret i august: 22 til 24 °C og ca. 60 mm regn

3  Reykjavik – Island

Island har de senere år oplevet et sandt turistboom. Helt forståeligt, for den smukke ø i nordatlanten har oplevelser til mange ugers ferie. Hovedstaden Reykjavik er det naturlige udgangspunkt for udflugter til den islandske natur, der byder på vandfald, geysere, gletsjere og et næsten overjordisk landskab.

Reykjavik er ganske lille, men har et overvældende antal barer og restauranter. Er vejret godt, så sæt dig sammen med de lokale på en af de mange coffeeshops og lad solen varme dig, mens du følger livet på en af de mange små gader i centrum. Læs mere om Reykjavik.

Hvordan

Det er ikke billigt at besøge Reykjavik. Priserne på overnatning er dog faldet det sidste års tid, men det er stadig forholdsvis dyrt. Overvej at bo på guesthouse eller bed & breakfast. Du kan flyve direkte til Reykjavik fra både Billund og København med Icelandair.

Vejret i Reykjavik om sommeren

Vejret i juni: 10-13 °C og ca. 20 mm regn
Vejret i juli: 12-14 °C og ca. 20 mm regn
Vejret i august: 12-14 °C og ca. 30 mm regn

4  Amsterdam – Holland

Amsterdam er en travl og hektisk metropol, men heldigvis er den gamle bydel med de berømte kanaler og den lave bebyggelse bevaret. Hollands hovedstad og største by har rigtig meget at byde på. En sejltur på kanalerne er et must, og kunstinteresserede må ikke gå glip af det imponerende Van Gogh-museum.

Amsterdam er også diamanter og blomstermarkeder, men ingen kan undgå at blive rørt af historien om den jødiske pige Anne Frank, hvis hus nu er omdannet til museum. En rystende og hjerteskærende historie, der her 75 år efter desværre stadig er aktuel og vedkommende. Læs mere om Amsterdam.

Hvordan

Amsterdam har et prisniveau, der ligger lige under det danske. Et godt mellemklassehotel fås for ca. 600 kr. Du kan flyve direkte til Amsterdam fra både Billund, Aalborg og København. Den gamle bydel kan opleves til fods, men Amsterdam har også et net af sporvogne, der er nemme at bruge.

Vejret i Amsterdam om sommeren

Vejret i juni: 18 til 21 °C og ca. 70 mm regn
Vejret i juli: 20 til 23 °C og ca. 65 mm regn
Vejret i august: 20 til 23 °C og ca. 55 mm regn

5  Helsinki – Finland

Europas (måske verdens) designhovedstad har garderet sig, hvis sommeren skulle vise sig fra sin våde og kølige side. Helsinki har imponerende mange gallerier og museer med kunst og designs, der kan holde jer beskæftiget i dagevis.

Den finske hovedstad er en mindre by, hvor I omkring havnen ved Kauppatori kan besøge markedshallen og præsidentpaladset. Som i Reykjavik myldrer byens indbyggere ud på gaden når det er lunt og solen titter frem.

Coffeshops og spisesteder med bl.a. rensdyrkød popper op, men inden I går ombord i lækkerierne, skal I besøge hyggelige og historiske Soumenlinna, der ligger en kort sejltur fra havnen. Læs mere om Helsinki.

Hvordan

Den finske hovedstad er forholdsvis dyr og et sted man kunne bo på bed & breakfast for at spare lidt på feriebudgettet. Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Helsinki, hvor du i centrum kan gå rundt til de fleste seværdigheder – alternativt er det nemt at benytte byens sporvogne.

Vejret i Helsinki om sommeren

Vejret i juni: 17 til 20 °C og ca. 60 mm regn
Vejret i juli: 19 til 22 °C og ca. 70 mm regn
Vejret i august: 18 til 21 °C og ca. 90 mm regn

6  Prag – Tjekkiet

Evigt populære Prag kan være proppet med turister i sommermånederne, men til gengæld har Tjekkiets hovedstad et overflødighedshorn af oplevelser. Tænk seværdigheder som slottet, Karlsbroen, Sankt Vitus Katedralen og den gamle bydel, der er spækket med historie og pragtfulde bygninger.

Er vejret til indendørs aktiviteter, så kan I f.eks. besøge det nyrenoverede nationalmuseum, men Prag byder også på rigtig gode koncerter og teaterforestillinger. Og så skal vi jo ikke glemme den fremragende tjekkiske øl – besøg et af byens gamle værtshuse, der emmer af atmosfære. Læs mere om Prag.

Hvordan

Skal du have en billig storbyferie i sommerferien, så er Prag et godt valg. Vel stiger priserne i højsæsonen, men et godt mellemklassehotel fås for ca. 300 kr. pr. nat. Du kan flyve direkte til Prag fra både Billund og København. Med gode ben kan byens seværdigheder nås til fods, men Prag har også et net af sporvogne og selvfølgelig taxier.

Vejret i Prag om sommeren

Vejret i juni: 20 til 23 °C og ca. 70 mm regn
Vejret i juli: 21 til 25 °C ca. 70 mm regn
Vejret i august: 21 til 25 °C og ca. 65 mm regn

Prag er proppet med gode oplevelser

7  Sankt Petersborg – Rusland

Jo, det kræver visum at besøge Rusland, men når du har klaret formaliteterne venter der store oplevelser. Gaden Nevsky Prospekt er Sankt Petersborgs livsnerve – en gade, der er flankeret af seværdigheder som f.eks. Kazan-katedralen, Det Spildte Blods Kirke og statuen af Katarina den Store.

Nevsky Prospekt begynder ved Dvortsovayapladsen, der er hjem for Vinterpaladset og The Heritage Museum. Uanset vejret, så SKAL du besøge det verdensberømte museum, der har værker af bl.a. Goya, Raphael, Rembrandt og Michaelangelo. Museet er uden lige, og det vil tage flere dage, hvis du skal have det hele med. Læs mere om Sankt Petersborg.

Hvordan

Fra både Billund og København kræver det en mellemlanding for at besøge Sankt Petersborg, der ikke hører til de billigste byer, når det gælder overnatning. Centrum kan nemt opleves til fods, alternativt har Sankt Petersborg også sporvogne, det kører op og ned ad Nevsky Prospekt.

Vejret i Sankt Petersborg om sommeren

Vejret i juni: 18 til 22 °C og ca. 60 mm regn
Vejret i juli: 21 til 24 °C ca. 70 mm regn
Vejret i august: 19 til 22 °C og ca. 90 mm regn

8  Kraków – Polen

En af mine favoritbyer i Europa er Kraków, der har utrolig meget at byde på. Den bilfri gamle bydel er charmerende med pragtfulde bygninger og brostensbelagte gader, hvor du bl.a. finder hyggelige cafeer og restauranter. Et sted, hvor det at fare vild er en oplevelse i sig selv.

Kraków er fyldt med spændende historie som f.eks. Wavel Højen, der engang var Polens centrum og selvfølgelig Otto Schindlers fabrik. Udenfor centrum kan du bl.a. besøge saltminerne ved Wieliczka, og så er en tur til Auschwitz-Birkenau et must. De tidligere koncentrationslejre er en rystende oplevelse. Læs mere om Krákow.

Hvordan

Du kan flyve direkte til Kraków fra både Billund og København. Det er billigt at bo på hotel, og Kraków har rigtig mange gode overnatningssteder – her får du meget for pengene. Den gamle bydel og området omkring Wawel Højen er perfekte at opleve til fods, men Kraków har også sporvogne og billige taxaer, hvis du skal længere væk.

Vejret i Kraków om sommeren

Vejret i juni: 21 til 24 °C og ca. 60 mm regn
Vejret i juli: 23 til 26 °C og ca. 70 mm regn
Vejret i august: 22 til 25 °C og ca. 45 mm regn

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her