Roskilde Domkirke har i mere end 600 år været kongemagtens gravkirke. Det er også den danske bispestols hovedkirke og med en historie, der går tilbage til vikingetiden, er det et sted, som gemmer på masser af interessante oplevelser.
Domkirken er på mange måder danmarkshistorien samlet på ét sted. Fra Harald Blåtands trækirke frem til i dag har Roskilde Domkirke været en del af rigets konflikter og kamp om magten, men viser også den arkitektoniske udvikling gennem århundreder. Det er bl.a. sidstnævnte, der har givet Roskilde Domkirke en plads på UNESCOs verdensarvliste.
Historien om Roskilde Domkirke
Ifølge historikeren Saxo Grammaticus byggede Harald Blåtand i 980 en trækirke på det sted, hvor Roskilde Domkirke ligger i dag. Sønnen Svend Tveskæg udvidede kirken, hvor både han og Harald Blåtand efter sigende skulle være begravet, men det er ikke endegyldigt bevist.
Roskilde Domkirke blev bispesæde i 1020, og få år efter så den første stenkirke dagens lys. Den blev opført på en noget makaber baggrund. Kong Knud havde myrdet søsteren Estrids mand Ulf Jarl i Roskilde Domkirke, og for den erstatning som biskoppen pålagde Knud at betale Estrid, blev den nye kirke bygget.
I slutningen af det 11. århundrede påbegyndte Svend Estridsen en kirke af frådsten, der blev færdiggjort af biskop Svend Normand. Både han og Estridsen ligger begravet i Roskilde Domkirke, men de er sandsynligvis flyttet dertil fra en tidligere kirke.
Den nuværende teglstenskirke er fra omkring år 1200. Der er usikkerhed om det præcise tidspunkt, men det er nogenlunde sikkert, at det var biskop Absalon, der opførte eller i hvert fald påbegyndte kirken. På daværende tidspunkt var brugen af teglsten først lige introduceret i Danmark af franske munke, der også stod bag klostrene i Sorø og Esrum.
De følgende århundreder skete der flere afgørende ting, som kom til at sætte præg på Roskilde Domkirke.
I 1413 blev Margrete 1.s lig flyttet fra Sorø Klosterkirke til Roskilde af biskop Peter Lodehat, og det var starten på den årelange tradition med at begrave landets regenter i domkirken. Dog er de tre konger Hans, Christian 2. og Frederik 1. ikke begravet i Roskilde.
I 1443 blev også Roskilde Domkirke beskadiget ved den voldsomme brand, der raserede store dele af byen. Den siddende biskop, Oluf Mortensen, lovede 40 dages aflad til de, der hjalp med genopbygningen, som tager 21 år.
Før reformationen i 1536 mistede Roskilde Domkirke sin status som gravkirke, og det var i den forbindelse, at de tre konger blev begravet andre steder i riget. Som i de øvrige danske kirker betød reformationen også her, at en lang række genstande, der forbindes med katolicismen blev fjernet.
Da Christian 3. døde i 1559 besluttede sønnen Frederik 2. at faderen skulle begraves i Roskilde Domkirke. Siden er alle danske konger begravet i kirken, der i alt indeholder 40 konge- og dronningegrave.
Ferie i Roskilde
Du kan vælge at bo i Roskilde, som har et mindre udvalg af overnatningssteder, men der er ikke langt til nogle af Sjællands populære ferieområder som Køge Bugt (ca. 25 km), Sejerøbugten (ca. 50 km) og Liseleje (ca. 50 km).
Overnatning
Scandic Roskilde Park
Zleep Hotel Prindsen
Comwell Roskilde
Miniferie
Hostels og bed & breakfast
Sommerhuse
Mit besøg i Roskilde Domkirke
Selve Roskilde Domkirkes fundament og skelet fra slutningen af 1200-tallet eksisterer endnu, men siden er kirken udvidet og kapeller tilføjet. Alle er de bygget efter datidens mode, og det betyder, at kirken er opført i mange forskellige stilarter.
Ved indgangen får jeg udleveret en rigtig god brochure, der er omfattende og helt nødvendig for at lære mere om grave, kapeller og historien om domkirken. Den fortæller også om kirkens øvrige seværdigheder. Straks ved indgangen får jeg øje på det mekaniske ur fra 1400-tallet, der giver lyd fra sig hver time.
Jeg ser også døbefonten og den pragtfulde prædikestol fra 1600-tallet. Altertavlen er belgisk og sandsynligvis fra 1560. Den fortæller en helt lille historie om Jesu lidelse og død. Generelt er Roskilde Domkirke et overflødighedshorn af unikke genstande med hver deres spændende baggrund og historie.
Der er meget at kigge på i domkirken, men de fleste besøgende kommer for kapellerne og kongegravene. Noget af det mest bemærkelsesværdige er deres forskellighed – nogle er enkle, andre pompøse. Som f.eks. Christian 4.s kapel, der er stor og rigt udsmykket. Ikke overraskende med tanke på hans visioner og konstante trang til at skabe noget ekstraordinært.
Også Helligtrekongers Kapel, der indeholder Christian 3. og Frederik 2. og deres dronningers grave er værd at bemærke. Stilen er meget lidt dansk med masser af farve på væggene – bl.a. er der malerier af helgener, og jeg føler mig hensat til Sydeuropa.
Selve gravene er enorme med fine detaljer og små figurer – her er der ingen tvivl om, at det er vigtige personer, som ligger begravet.
Mens Helligtrekongers Kapel er i renæssancestil, så er Frederik 5.s kapel, et af kirkens største, nyklassicistisk og anderledes enkelt – ja, næsten strømlinet.
Et andet bemærkelsesværdigt gravmæle er selvfølgelig Margrete l, der ligger bag altertavlen. Her ved højkoret er Christian 5. og Frederik 4. og deres dronninger stedt til hvile i flotte marmorsarkofager. Det er også under højkorets piller bl.a. Harald Blåtand og Svend Estridsen skulle være begravet.
Kapellerne er bestemt spændende, men jeg kan ikke undgå at få øje på det imponerende orgel, der kan spores tilbage til 1425. Dele af orglet er dog udført af Herman Raphaëlis i 1554, og 100 år senere fik det en ny front i barokstil. Orglet hænger næsten fra kirkens balkon, hvor jeg står nu.
Først går jeg på den såkaldte Absalonsbue – en smal løngang, der forbinder kirken med det kongelige palæ (Roskilde Palæ), hvor der engang lå en bispegård. Absalonsbuen er kirkens ældste bygning og sandsynligvis opført i 1200-tallet.
Fra balkonen er der også adgang til domkirkemuseet, som virkelig er skuffende. Godt nok er det delt op i tiden før og efter reformationen, men museet er på trods af sin beskedne størrelse rodet og uoverskueligt – en noget sørgelig kontrast til domkirkens historie og øvrige indhold.
Det dårlige indtryk af museet ændrer dog ikke på, at Roskilde Domkirke er storslået og en attraktion af international standard. Få steder finder du så meget danmarkshistorie som her – overalt i kirken er der et hav af oplevelser og store og små detaljer, som kun venter på at blive opdaget.
Har du fået lyst til selv at besøge Roskilde Domkirke, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Roskilde Domkirke
Domkirken ligger centralt i Roskilde på adressen Domkirkestræde 10, 4000 Roskilde.
Kirken har normalt åbent for besøgende alle dage, men det er en god idé at tjekke i kalenderen for aktuelle åbningstider. Der kan være lukket ved kirkelige handlinger.
Entré
Voksne: 60 kr.
Entre børn (0-17 år): Gratis
Studerende og pensionister: 40 kr.
Roskilde Domkirke er inkluderet i Copenhagen Card. Det er muligt at deltage i guidede rundvisninger.
Ved indgangen får du gratis udleveret en flot og meget brugbar brochure med oversigtskort og information om grave, kapeller og kirkens øvrige seværdigheder.
Du kan parkere på havnen, hvor der som regel er ledige pladser. Fra havnen er der ca. 10 minutters gang gennem Byparken til domkirken.
Du kan også tage offentlig transport til Roskilde Domkirke. Der er ca. 15 minutters gang fra stationen til kirken.
Flere oplevelser tæt på Roskilde
Selsø Slot
Sidst i det 16. århundrede opførte adelsmanden Jakob Ulfeldt den fine herregård, der i dag huser et spændende museum.
Køge
Købstaden Køge var en af de vigtigste byer i middelalderen. Her kan du tage på opdagelse i den hyggelige bymidte, hvor kirken og Danmarks ældste bindingsværkshus er et par af seværdighederne. Læs mere om Køge.
Jægerspris Slot
Jægerspris Slot er mest kendt som Frederik 7. og Grevinde Danners hjem, der er en del af slotsmuseet. Her er også en slotspark og en mindelund. Læs mere om Jægerspris Slot.
Overnatning
Du kan vælge at bo i Roskilde, som har et mindre udvalg af overnatningssteder som f.eks. Scandic Roskilde Park, Zleep Hotel Prindsen og Comwell Roskilde. Du kan se et større udvalg af overnatningssteder på booking.com, som har de billigste priser.
En anden mulighed er at leje et sommerhus. Der er ikke langt til nogle af Sjællands populære ferieområder som Køge Bugt (ca. 25 km), Sejerøbugten (ca. 50 km) og Liseleje (ca. 50 km).
Du kan også se efter pakketilbud hos Risskov Bilferie eller hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.