Hjem Danmark På besøg ved Jægerspris Slot

På besøg ved Jægerspris Slot

+ praktisk information til dit besøg på Jægersborg Slot nederst på siden

Det fine Jægerspris Slot

Jægerspris Slot hører hverken til de største eller mest imponerende slotte i Danmark. Til gengæld kan det charmerende slot i Hornsherred på Sjælland byde på masser af spændende historie.

Det, der senere skulle bliver Jægerspris Slot var egentlig en såkaldt kongsgård kaldet Abrahamstrup. Gården blev sandsynligvis grundlagt omkring år 1300 og bliver første gang omtalt i 1318. Man ved, at store dele af Hornsherred tilhørte Valdemar Sejr, og der gættes på, at krongården har fået navn efter kongens søn Abel.

Kun en lille del af nordfløjen på slottet stammer fra grundlæggelsen. Senere er der både bygget om og bygget til. I 1396 overtager Margrethe l Abrahamstrup, der gik i “arv” til rigets tronfølgere.

Det var da Christian 4. kom til magten i 1588, at slottet for alvor blev udvidet. Den driftige konge står således bag det meste af sydfløjen, der i dag fremstår markant anderledes en middelalderslottet.

Christian 5. overtog slottet, og han gav det videre til overhofjægermester Vincents von Hahn i 1673. Han omdøbte fire år senere slottet til Jægerspris Slot. Det siges, at navnet er inspireret af hans egen titel.

Slottet var kun i privateje i seks år, før det kom tilbage til kongehuset. Frederik 4. brugte det som sommerbolig, men forærede det til sin bror Prins Carl i 1703.

Slottet set fra parken

Prins Carl udvidede, forbedrede og forskønnede Jægerspris Slot, men oprettede også skoler til børnene fra områdets mange gårde. I 1729 døde Prins Carl og frem til 1848, hvor enevælden blev afskaffet, tilhørte slottet de skiftende danske konger.

Frederik 7. købte dog Jægerspris Slot tilbage i 1856 og gav det som gave til hans hustru Louise Christine Rasmussen, der nok er bedre kendt som Grevinde Danner. Det siges, at kongen yndede at søge tilflugt på Jægerspris Slot for at komme væk fra overklassens sladder og forargelse over, at han havde giftet sig borgerligt.

Efter Frederik 7. død kun syv år efter, blev slottet Grevinde Danners faste bopæl. Hun oprettede “Frederik 7.s Stiftelse” med det formål at drive børnehjem for piger fra fattige familier.

Det var stiftelsen, der overtog Jægerspris Slot, da Grevinde Danner døde i 1874. I fundatsen kan man læse, at stiftelsen har til hensigt bl.a. at yde fattige og ulykkeligt stillede piger ophold, undervisning, opdragelse og uddannelse til dygtige tjenestepiger såvel som at sikre slottet med dens minder og omgivelser værdig vedligeholdelse. Samme år som grevindens død blev fundatsen kongeligt konfirmeret.

Grevinde Danners grav i slotsparken

Slottet er i dag museum

Allerede i 1866 få år efter Frederiks 7.s død åbnede Grevinde Danner Jægerspris Slot for besøgende. Det var hendes ønske, også efter sin egen død, at slottet skulle stå urørt som et evigt minde. Af samme grund er Jægerspris Slot et enestående indblik i datidens mode såvel som indretning blandt 1800-tallets kongelige.

I Fredrik 7.s gemakker ser vi i arbejdsværelset et imponerende maleri af Grevinde Danner udført af David Monies i 1850.

Vi bemærker også det fine skrivebord, der står intakt, og det samme gør tårnværelset med den imponerende våbensamling og barokstolene. Det siges, at kongen var lidt af en samler, og det er også den fornemmelse vi har, da vi er færdige med Frederik 7.s stuer.

Naturligvis står også Grevinde Danners værelser til minde for eftertiden. Her ser vi de fine silkebetrukne stole og det private værelse (kabinettet) – som Frederik 7.s afdeling er det hele lidt kitchet, men uden tvivl højeste mode i midten af 1850’erne.

Slottet indeholder også et museum, der omhandler børnehjemmets historie, men man kan også se nogle af den arkæologiinteresserede konges genstande. Her og der er der interessant kunst – bl.a. har Thorvaldsen bidraget med flotte relieffer.

Del af slotsparken

Slotsparken, mindelunden og jættestuen

Som mange andre danske slotte er Jægerspris Slot omgivet af en park. Her er der opsat 54 mindestøtter for mere eller mindre kendte danskere og nordmænd, som alle har “været til gavn for riget”. Bevæbnet med en QR-app på vores smartphone lærer vi mere om de forskellige personer – det er lærerigt og et stykke spændende danmarkshistorie.

Et af slotsparkens mest bemærkelsesværdige steder er Grevinde Danners åbne gravhøj, hvor vi ser hendes sarkofag. Parken er omringet af skov, hvor vi går forbi ældgamle egetræer, der krogede, men majestætiske, skiller sig markant ud. I området ligger flere berømte egetræer – bl.a. kongeegen, der siges at være mellem 1500 og 2000 år gammel.

Jættestuen Julianehøj

Jægerspris Slot har også sin egen kirkegård, hvor vi tavse går rundt for at læse på gravstenene. Lidt bizart måske, men som slottets indre er den lille kirkegård også på sin helt egen måde et blik tilbage i tiden. Vi passerer en lang række gravsteder for unge piger, der alle er døde i slutningen af 1800-tallet efter et bemærkelsesværdigt kort liv.

Vi kommer også forbi Julianehøj, der er en af flere gamle gravhøje i Hornsherred. Højen kaldes også en jættestue, og det var arveprins Frederik, der i 1773 fik udgravet det fine oldtidsminde, som han navngav efter hans mor Juliane Marie.

Gravens nye indgangsparti blev i øvrigt udført af Johannes Wiedewelt, der også har lavet de fleste af slotsparkens mindesten.

Selvom Jægerspris Slot måske ikke er så kendt, så er det absolut et besøg værd. Ja, faktisk er slottet og de fine omgivelser et bemærkelsesværdigt sted med masser af spændende historie.

Har du fået lyst til selv at besøge Jægerspris Slot, så kan du finde praktisk information under billedet.
Slottet med den store plæne foran

Praktisk information til dit besøg ved Jægerspris Slot

Jægerspris Slot ligger på Hornsherred på Sjælland. Der er parkeringspladser overfor slottet på den anden side af vejen. Entré til museet er 65 kr. og der gives både børne- og pensionistrabat. Der er mulighed for rundvisninger i museet, der har åbent mellem kl. 11.00 og 16.00. Mandag er der lukket.

Slotsparken og Mindelunden er gratis at besøge – også her kan du tage med på en rundvisning – se mere om priser her.

Flere oplevelser tæt på Jægerspris Slot

Roskilde Domkirke

Den imponerende domkirke med de kongelige grave og kapeller. Roskilde Domkirke er på UNESCOs verdensarvliste og et vigtigt og spændende stykke danmarkshistorie. Læs mere om Roskilde Domkirke.

J.F. Willumsens Museum

Multikunstneren J.F. Willumsens værker og egen kunstsamling kan ses på det fine museum i Frederikssund, hvor der løbende er særudstillinger.

Vikingeskibsmuseet

Det spændene museum ved havnen i Roskilde indeholder bl.a. fem originale vikingeskibe, men der er også relaterede udstillinger og arbejdende værksteder.

Overnatning

Jægerspris Slot ligger få kilometer fra sommerhusområdet ved Kulhuse, hvor du kan leje et sommerhus.

Du kan også finde overnatning i f.eks. Roskilde eller Frederikssund. Søg hotel, lejlighed eller bed & breakfast på booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser.

En anden mulighed er pakketilbud hos Risskov Bilferie eller hotelspecials.dk, der ofte har nogle gode deals.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her