Sveden løber ned af os. Et trin mere så er vi der. Endelig. Efter 45 minutters opstigning af stejle trapper står vi på toppen af Sigiriya Rock. Den berømte løveklippe, der er en af Sri Lankas største turistattraktioner er et forunderligt og mystisk sted.
Det er også første stop på vores tur rundt i den centrale del af landet. Lever områdets øvrige attraktioner bare tilnærmelsesvis op til dette ældgamle sted, hvor konger, krigere og buddhistmunke huserede, så skal det nok blive en god rejse.
“Det tager en time at gå derop”, siger receptionisten på vores hotel. Tjeneren i restauranten, der tilfældigvis overhører vores samtale, bryder ind. To timer er hans bud. Vores chauffør er uenig. Det kan I gøre på 45 minutter siger han og sætter bilen i gang.
Uanset, hvor lang tid det tager at bestige Sigiriya Rock, så er det en oplevelse man ikke må gå glip af. Den store klippe, der er det eneste tilbageværende af en for længst uddød vulkan kan ses på lang afstand, og man forstår, hvorfor netop dette sted blev helliggjort for mere end 1500 år siden.
Selvom det er midt på dagen og solen bager fra en næsten skyfri himmel, så begynder vi den lange tur op til toppen af klippen. Vi har allerede passeret det store parklignende område, hvor et utal af ruiner vidner om gamle dages storhed.
De fleste af datidens bygninger er i dag bare murstensfundamenter, og det kan være svært at få et indtryk af, hvordan her så ud i det 5. århundrede, da Kong Kassapa regerede.
Opstigningen til toppen af Sigiriya Rock er ikke så hård, som man kunne forvente. Undervejs får vi selskab af en gruppe makakaber, der med lethed suser rundt på klippevæggene.
Et af højdepunkterne i Sigiriya er de imponerende freskoer, der er malet i en lille grotte. De er bemærkelsesværdigt velholdte og viser topløse kvinder, som man mener enten er nymfer eller kongens konkubiner.
Der er dog teorier, der siger, at de repræsenterer tantrisk buddhisme, da de har en slående lighed med tantramalerier fundet i Indien. Sikkert skulle det være, at malerierne ikke er 1500 år gamle, men at de stadig fremstår så farvestrålende er lidt af et mirakel.
Det er ikke uden grund, at Sigiriya Rock også bliver kaldt Løveklippen. Da vi kommer op på næste plateau, sidder vi foran, eller rettere mellem, to enorme løvepoter hugget ud i sten.
Det siges, at der engang har været et løvehoved af mursten, og trappen til toppen af klippen, der stadig ligger mellem poterne, førte op gennem løvens mund. Svedige og med vinden susende i håret, når vi endelig det øverste af den legendariske klippe, og kan nu lade os imponere af den storslåede udsigt.
Man har altid ment, at der har ligget et palads på toppen af Sigiriya Rock. Ifølge den srilankanske arkæolog, der i årevis har studeret området, så er der dog ikke et eneste bevis for, at det har eksisteret.
Også her er de gamle bygninger kun fundamenter, og især den manglende kloakering antyder, at toppen af klippen ikke har været brugt til beboelse, men til meditation og religiøse formål.
Det er heroppe vi går rundt nu og forsøger at danne os et indtryk af området, hvor vandreservoirer, pagoder og bygninger ligger spredt på flere niveauer. Alt er som nævnt ruiner, og det kunne være spændende at få bare et lille indblik i livets gang, som det udfoldede sig for mere end 1500 år siden.
På vej ud af området besøger vi museet, der er håbløst malplaceret og slet ikke passer ind i omgivelserne.
Den store bygning, der er i hastigt forfald, indeholder en række effekter fundet på området, og vi får hurtigt det indtryk, at selv myndighederne har opgivet den rædselsfulde kolos. Heldigvis kan det ikke ødelægge oplevelsen af at stå på toppen af Sigiriya Rock. En oplevelse formet af naturen og historiens gang.
Kvinden og batikken
Det er lidt af en tilfældighed, at vi pludselig står i den meget lille batikfabrik. Fabrik er måske så meget sagt, men den unge kvinde, der ejer stedet fortæller med stolthed om sin lille forretning.
Efter turen til toppen af Sigiriya Rock bemærker vi et skilt ved vejen og bliver nysgerrige, da vi ser de smukke klædestykker hænge på række. Vi bliver inviteret ud i produktionen, der foregår bagved forretningen få meter fra hendes hus.
Det er her hun fremstiller batik efter gamle teknikker med hjemmelavede motiver, voks, bomuldsstykker og åben ild.
Et efter et bliver klæderne dyppet i de store kar med farver, og det tager hende to uger at lave et stykke batik, der alle er unikke. Priserne er derefter, men den unge kvinde er en ægte iværksætter, der med succes har skabt sin egen lille virksomhed.
Grottetemplerne i Dambulla
Det er endnu en solrig dag, og da termometret netop har rundet 32 °C, er det ikke så mærkeligt, at vi er godt svedige, da vi ad trapper og stejle stier når op til de berømte grottetempler i Dambulla.
Grotterne var Kong Valagambas tilflugtssted, da han i det 1. århundrede f.kr. blev fordrevet fra Anuradhapura. Da han senere genvandt magten og hovedstaden, lavede han grotterne om til templer, som senere konger også har bidraget til.
Der er fem grotter med i alt 150 buddhaer, og templerne er naturligvis et yndet pilgrimsmål for buddhister. De flotte loftsmalerier, der kun er et par hundrede år gamle, er ligesom buddhastatuerne imponerende.
Grotterne indeholder også hindusymboler og figurer af sinhalesiske konger. Bemærkelsesværdig er også den bevogtede spand i grotte to, der opsamler vand, som drypper ned fra loftet. Vandet betragtes som helligt og bliver brugt til ceremonier.
Efter besøgt i grotterne sætter vi os i skyggen og kan se ned på den gigantiske 30 meter høje gyldne Buddha, der står ved foden af bjerget. Det klare vejr giver god sigtbarhed, og mod nordøst kan vi skimte Sigiriyaklippen, hvor vores rejse i det centrale Sri Lanka startede.
Vi ser frem til at udforske endnu mere af The Wonder of Asia, der lever fint op til turistministeriets slogan – forude venter Kandy.
Har du fået lyst til selv at besøge Sigiriya, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Sigiriya
Transport
Ind og ud
Du kan læse mere om indrejse til Sri Lanka i indlægget At rejse i Sri Lanka – tips og gode råd.
At komme rundt
De fleste turister, der besøger Sigiriya bor i selve byen, som næsten udelukkende består af hoteller.
Bor du i f.eks. Polonnaruwa eller Anuradhapura, så findes flere tourudbydere, der laver udflugter til Sigiriya, men også dit hotel kan hjælpe med transport. De eventyrlystne kan tage lokalbussen til Sigiriya fra Dambulla, som er et andet anbefalelsesværdigt sted i denne del af Sri Lanka.
Er du på rundrejse i Sri Lanka, så kan du selvfølgelig bede dit rejsebureau om at inkludere Sigiriya i din rejseplan.
Overnatning
Sigiriya har ca. 1500 indbyggere, men her er ikke nogen rigtig by. Man bor på resorts og guesthouses, der servicere de mange turister, som udelukkende kommer til området for at se den store klippe. I højsæsonen er det en god idé at booke i forvejen – f.eks. hos hotels.com.
Mad og drikke
Sigiriya har ingen restauranter af betydning – her spiser man på sit hotel. Både Polonnaruwa og Dambulla har lokale spisesteder. I Sri Lanka er der en del steder langs hovedvejene, der serverer buffet henvendt til turister. Prisen ligger på 700-1200 rupees.
Maden på hotellerne er som regel tilpasset turisternes smag, men det kan godt blive lidt ensformigt med curryretter på 20 måder. Det virker ikke som om, at man gør så meget ud af at præsenterer det lokale køkken, så hellere servere kinesisk mad synes tanken at være på de fleste hoteller og restauranter.
Værd at vide
Sri Lanka har masser af seværdigheder, og det gælder også området i den centrale del af landet. Det er dog værd at bemærke, at det er urimeligt dyrt at besøge de største attraktioner.
F.eks. er entréprisen til Sigiriyaklippen 35 USD pr. person, til Polonnaruwa 30 USD, til Dambulla 15 USD og en safari i Minneriya Nationalpark løber nemt op i 50-60 USD alt efter, hvor mange I er.
Som man kan regne ud vil en længere rejse i Sri Lanka betyde store udgifter til entré. Det bliver ikke bedre af at stort set alle steder, hvor turisterne kunne tænkes at komme tager entré.
Kontantautomater findes i de større byer, og her er også engelsk menu. Der kræves visum for at rejse ind i Sri Lanka. Det søger man online, og det er ganske nemt – se mere her.
Se meget mere praktisk information i indlægget At rejse på Sri Lanka – tips og gode råd.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sri Lanka inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.
Meget interessant – nu glæder jeg mig endnu mere til Sri Lanka.