Buddhafigurer, gyldne chedier og munke i orange klæder. Der er masser at kigge på i Wat Doi Suthep, hvor vi i en sky af røgelse går rundt og nyder Østens mystik.

Chiang Mai er ikke uden grund kendt for sine templer, men der er meget mere at komme efter. Så meget, at ét besøg ikke er nok. I hvert fald ikke for os, der er tilbage i byen, som har så mange muligheder. Læs mere i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Chiang Mai guide.

Chiang Mai – en introduktion

Seværdighederne ligger simpelthen på stribe i Chiang Mai – museer, markeder, gallerier og selvfølgelig alle de smukke templer. Mellem de gode oplevelser spiser vi lækker og billig mad og bliver igen mindet om, at det nordthailandske køkken er fantastisk og en attraktion i sig selv.

Chiang Mai er også et slags centrum for videre rejse i Nordthailand, hvor du kan opleve bjergstammer, smuk natur og Thailand som det var engang. Her er rigtig mange backpackere, og det er som om, at byen aldrig går af mode.

Selvom Chiang Mai de senere år er vokset kraftigt og især udenfor den gamle bydel har betydelig trafik, så er byen stadig et roligt alternativ til Bangkok. Det er bare at gå ned ad de smalle sidegader, der gemmer på templer, spisesteder, hverdagsliv, guesthouses og ikke mindst fred og ro. Det er den slags, der giver byen charme og atmosfære.

Chiang Mai guide
I Chiang Mai er der masser af templer i bybilledet – her Wat Chai Si Phum

Chiang Mai’s historie

Chiang Mai blev grundlagt i 1296 af Kong Mengrai. Hans rige, Lanna Thai, blev oprindelig regeret fra Chiang Saen tæt på Chiang Rai. Men da den berømte mongolske hærføre Kublai Khan i 1287 invaderede det burmesiske kongerige Pagan, følte Mengrai sig så truet, at han drog mod sydvest og invaderede Mon-riget Hariphunchai.

Han indgik samtidig en alliance med kongen af Sukhothai, og sammen grundlagde de Chiang Mai. Byens placering ved Ping-floden, som hvert år blev oversvømmet, skabte mange problemer, og man opførte derfor en stor tyk mur med voldgrav, der omkransede byen.

Den slags byggeri var dengang et særsyn på de kanter, men udover den praktiske fordel, så gjorde det også Chiang Mai svær at indtage for eventuelle fjender. En del af den gamle bymur kan stadig ses, mens man andre steder har prøvet at genskabe muren.

I 1556 blev Chiang Mai burmesisk vasalstat. Samtidig overtog Ayutthaya magten fra Sukhothai i det gamle Siam og forsøgte flere gange også at invadere Chiang Mai, der som modtræk angreb Ayutthaya uden held. Det fik efterhånden indbyggerne i Chiang Mai til at miste modet, og gradvist blev byen forladt.

Efter Kong Taksins sejr over burmeserne begyndte Chiang Mai så småt at blomstre op igen. Forskellige herskere har gennem tiden haft magten og efter mange år med selvstyre blev Chiang Mai i 1784 en del af Thailand.

Nu til min Chiang Mai guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

chiang mai guide
Voldgraven og lidt af den nye bydel

Chiang Mai’s gamle bydel (Indenfor voldgraven) – orientering og oplevelser

Det er indenfor voldgraven Chiang Mai er hyggeligst. Selvfølgelig er der en del trafik, men også rolige gyder og sidegader.

Området byder både på byens vigtigste seværdigheder såvel som gode cafeer, kaffebarer, spisesteder og hoteller. Det er også her det enorme søndagsmarked finder sted.

Wat Chiang Man

Der er helt stille i det lille tempel. Tænk at stå lige præcis her hvor Kong Mengrai boede, da han opførte Chiang Mai i slutningen af det 13. århundrede.

Wat Chiang Man er byens ældste tempel og gemt lidt af vejen inden for bymuren, er det tilsyneladende lidt svært at finde for turisterne. I hvert fald er der lige nu kun os i templet, der bliver betragtet som et af Chiang Mai’s tre vigtigste.

Selvfølgelig indeholder Wat Chiang Man vigtige Buddhaer. F.eks. Phra Sila, en marmorbuddha, der siges at være hentet til Thailand fra Sri Lanka for 2000 år siden.

En anden berømthed er Phra Sae Tang Tamani, en lille 10 cm høj krystalbuddha, der kom til templet for 1800 år siden fra enten Lopburi eller Lamphun. Hvert år ved Songkran bæres Buddhaen rundt i et stort optog.

Selvom Wat Chiang Man er det ældste tempel i Chiang Mai, så er det ikke den ældste bygning. Den ære tilfalder chedi’en Chang Lom – også kaldet Elefantchedien pga. de 15 elefanter, der “bærer” chedien på ryggen.

chiang mai
Chiang Mais ældste tempel, Wat Chiang Man

Wat Phra Singh

Det er muligt, at Wat Chang Man er det ældste tempel i Chiang Mai, men det er ikke det vigtigst. Den ære tilfalder Wat Phra Singh, der ligger tæt ved den vestlige port Suan Dok.

Det var Kong Pa Yo, der grundlagde templet i 1345, som arkitektonisk skulle det være et perfekt eksempel på den nordthailandske lannastil. I dag står Chiang Mai’s helligste Buddha, Phra Singh (Løvebuddhaen), i templet, og det siges, at også den stammer fra Sri Lanka.

Det er der dog ikke helt enighed om. Man har fundet to andre Buddhaer i henholdsvis Bangkok og Nakhon Si Thammarat, der ligner den til forveksling, men ingen af dem er i singalesisk stil. Eksperterne er derfor usikre på deres oprindelse og på hvor unik Løvebuddhaen egentlig er.

Ved indgangen til Wat Phra Singh står to flotte burmesiske løver, og da vi går rundt om templet, ser vi den store chedi og et par imponerende smukke templer, der er lavet af træ. Et fantastisk stykke håndværk.

chiang mai
Wat Phra Singh

Wat Chedi Lang

Ikke langt fra Wat Phra Singh besøger vi Wat Chedi Lang, der er mest berømt for at have været hjem for smaragdbuddhaen. Fra 1745 og 84 år frem stod Buddhaen i dette tempel, inden den blev bortført til Vientiane i Laos. Smaragdbuddhaen står i dag i Wat Phra Kaew i Grand Palace i Bangkok.

Wat Chedi Lang blev grundlagt i 1401 og har siden været forfulgt af ulykker. I 1545 ramte et jordskælv, der primært var hård ved den 90 meter høje chedi, som efter skælvet var reduceret til blot 42 meter. Chedien er dog stadig den højeste bygning i den gamle bydel og er under restaurering med hjælp fra UNESCO og den japanske regering.

Chedien er imponerende i sin størrelse og må i 1400-tallet have været en bemærkelsesværdig bygning, der signalerede magt og rigdom. De flotte elefanter på siden er ikke er originale, men giver en idé om, hvordan chedien har set ud i sin storhedstid.

Ved indgangen til Wat Chedi Luang står et ældgammelt gummitræ. Man siger, at når træet falder, så falder byen også. På samme område – faktisk lige ved indgangen, forbløffes vi over det lille tempel Wat Phan Tao, der bygget i teaktræ er imponerende smukt.

chiang mai
Chedien i Wat Chedi Luang

Søndagsmarkedet

Søndagsmarkedet i Chiang Mai er ganske enkelt gigantisk. Skal du have det hele med, så sørg for at være på pletten ved åbningstid klokken 16.00. Markedet ligger fra Tha Phae-porten i den gamle bydel og hele vejen ned ad gaden Thanon Rachadamnoen (plus sidegader) til Wat Phra Singh.

Umiddelbart synes varerne at være de samme som på natmarkedet, men bjergstammerne er her også med deres ofte farvestrålende ting, og sammen med de lokale designere er de med et til at give markedet et originalt præg.

Søndagsmarkedet er populært og nogle vil nok mene, at det er en klaustrofobisk oplevelse. Af og til går vi i gåsegang forbi de lange rækker af boder, og det er som om, at alle Chiang Mais turister er samlet lige præcis her. Gaderne syder, og mens nogle handler og prutter om prisen, får andre stillet sulten i de interimistiske gadekøkkener.

Samphetmarkedet

Inden for bymuren besøger vi også det lille Samphet Marked, der henvender sig til de lokale. Her er store bjerge af frugt og grønt og en stribe gadekøkkener sørger for, at ingen behøver at sulte.

chiang mai guide
Søndagsmarkedet ved åbningstid – senere er der endnu mere trængsel

Udenfor voldgraven – orientering og oplevelser

Natbazaren

Vi går tæt langs de mange boder. Der er masser af varer til salg, og det er helt forståeligt, at Chiang Mai’s natbazar er så berømt. Hver aften popper det pragtfulde marked op på Chang Klan Road og i de tilstødende gader.

Natbazaren bliver også kaldt turistmarkedet, men udover de sædvanlige souvenirs kan du her og der også finde sko, tøj, tasker og brugskunst fra mange af byens designere, der her får mulighed for at blive set og komme af med deres varer.

Chiang Mai er en kreativ by med et ungt og dynamisk miljø, der inspirerer hinanden til at producere flotte og unikke designs.

Natbazaren er enorm og alle synes at sælge nogenlunde de samme varer, men alligevel er det som om, at der hele tiden er noget nyt at kigge på.

Egentlig består Night Bazar som den kaldes af flere markeder som Galare Food Center, der efterhånden virker lidt slidt, og Anusarn Food Market, som i dag ikke handler så meget om mad, men mere er et egentligt turistmarked, som de senere år er udvidet markant.

chiang mai guide
Gadekøkken i Chiang Mai

Warorot – Chiang Mai’s Chinatown

En dag tager vi hen til Warorot Marked, der ligesom Samphet er et rigtigt lokalmarked. Her er måske ikke så meget at komme efter for turisterne, men til gengæld ser vi thai’erne i aktion, når de køber ind og handler med hinanden.

Warorot siges at være byens ældste marked. Det ligger midt i Chiang Mai’s Chinatown, der har skilte på kinesisk og cykeltaxier i gaderne.

Blomstermarkedet

Et stenkast derfra når vi Ping-floden og det farvestrålende blomstermarked, hvor man er ved at gøre klar til årets blomsterfestival. Her er smukke opsætninger, og det er som om, at man gerne vil overgå hinanden til den kommende begivenhed.

Sådan var det også, da vi en anden gang besøgte Chiang Mai omkring Loy Kratong, hvor et hav af små blomsterflåder, der sættes ud i floden, var til salg.

chiang mai
Gaden udenfor Warorot Marked

Andre steder i Chiang Mai

Wat Doi Suthep

Et par stænk vievand rammer mig i hovedet, mens jeg får en bøn med på vejen. Jeg sidder på hug foran munken, og selvom jeg ikke forstår, hvad han siger, så er hans ro og smil nok til at vide, at han vil mig det bedste.

Vi er kørt lidt nord for Chiang Mai og op ad Doi Suthep for at besøge en af områdets største attraktioner – det berømte tempel Wat Doi Suthep, der ligger øverst på et lille bjerg. Templet er et af de helligste i Nordthailand og fra det 1676 meter høje bjerg har vi en formidabel udsigt over Chiang Mai og omegn.

Wat Doi Suthep blev grundlagt omkring år 1383 af Kong Keo Naane. Templet er ombygget en del gange, og det nuværende er fra det 16. århundrede. Til gengæld skulle den forgyldte chedi, der er en af Thailands helligste, være fra templets oprindelse – dog er den senere forhøjet til de nuværende 24 meter.

I dag er der desværre et stillads rundt om chedien, men det forhindrer ikke buddhister fra nær og fjern i at foretage det traditionelle ritual, hvor de går tre gange rundt om den for derefter at ære Buddha ved hjælp af en blomst, to lys og tre røgelsespinde. Man knæler foran chedi’en, tænder lysene og røgelsespindene og lægger blomsterne på et slags alter.

Også munke i orange klæder ankommer i rækker, og langs tempelgårdens sider ser vi masser af buddhafigurer. Væggene er dekoreret med malerier, der illustrerer Buddhas liv, og her og der er der mindre chedier. Der er masser at kigge på – ikke mindst fra den store balkon, hvorfra vi nyder udsigten over omegnen.

Munke i Wat Doi Suthep i Nordthailand

Chiang Mai – hvor mange dage skal du bruge

Første gang vi besøgte Chiang Mai sagde vi ikke farvel, men på gensyn. Vi vidste, at vi på et eller andet tidspunkt ville komme tilbage til den by, der havde givet os så mange gode oplevelser.

Heller ikke denne gang siger vi farvel. Vi kommer helt sikkert tilbage til Chiang Mai igen. Det er en by, der har så meget at byde på og som man aldrig bliver helt færdig med.

Chiang Mai har sin egen charme og atmosfære, og et ophold her nemt kan vare længere end beregnet. Sådan er det i hvert fald for os, som slet ikke kan få nok af byen.

Chiang Mai og omegn har oplevelser til flere ugers ferie. Vil du kun besøge byens største seværdigheder, så afsæt minimum to hele dage. Jeg vil dog anbefale at blive i længere tid for rigtig at komme ind under huden på charmerede Chiang Mai.

Herunder finder du min Chiang Mai guide – læs om bl.a. mad, transport og aktiviteter. Du kan også finde nyttige links til din rejse og et kort over byen.
Der er masser af gode restauranter i Chiang Mai

Transport

Ind og ud

Du kan komme til Chiang Mai på flere måder. Nemmest er det med fly fra f.eks Bangkok. Der er mere en 50 daglige afgange og priserne er bestemt rimelige – startende fra få hundrede kroner for en one way.

Både Thai Airways, AirAsia, Bangkok Airways og Nok Air flyver på ruten. Er du på egen hånd, kan du læse mere om at komme fra Bangkok til Chiang Mai på min side thailandrundt.dk. Her kan du også få et tilbud fra et dansk rejsebureau i Thailand – se mere her.

Chiang Mai har også forbindelse til f.eks. Krabi og Phuket, mens du udenfor Thailand kan flyve til og fra bl.a. Doha, Hanoi og Hong Kong. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Fra lufthavnen til centrum

Fra lufthavnen er det nemmest at tage en taxi ind til byen. Når du kommer ud fra ankomsthallen er der i både indenrigs- og udenrigsterminalen en officiel taxiskranke (ved Exit 9).

Her betales 50 baht, og du får en seddel hvorpå din destination er skrevet. Regn med 150-160 baht i alt til den gamle bydel. I lufthavnen findes også andre taxaer, hvor du skal forhandle om prisen, men de er ofte noget dyrere.

Anden transport

Tog og bus fra Bangkok er en anden mulighed og fortrinsvis benyttet af backpackere og de, der ønsker at stå af undervejs for at opleve de mange seværdigheder. Chiang Mai’s største busstation er Arcade Busstation, der har forbindelse til adskillige byer over hele Thailand. F.eks. Nan, Pai, Chiang Rai, Phuket og Mae Hong Son.

Som så mange andre byer i Thailand har Chiang Mai også masser af tourbureauer, der kan hjælpe dig på vej til din næste destination. De er gerne behjælpelige med billetter til bus eller minivan og kan sørge for privat transport.

At komme rundt

Det er nemt at komme rundt i Chiang Mai. Det vrimler simpelthen med røde og gule songtaews, taxier, hvor du sidder på ladet. De kan prajes hvor som helst og næsten lige meget hvor langt du skal inden for bygrænsen, bør du ikke betale mere end 100 baht. Songtaews kører normalt faste ruter, men kan også bruges som taxier.

De trehjulede tuk-tuk som Thailand er så berømt for findes også her. De er generelt lidt dyrere, men absolut sjove at prøve. Det samme gælder de gamle cykeltaxier som Chiang Mai stadig har en del af.

De findes primært i den gamle bydel, hvor de sætter et herligt præg på området – prisen for en tur er ca. 40 baht. Almindelige taxier med taxameter som vi kender dem hjemmefra findes også.

Chiang Mai er først lige begyndt at få lokalbusser. Det siges, at byen har en såkaldt trafikmafia styret af songtaew-chaufførerne, der med trusler og afpresning har fjernet ethvert alternativ, som ville skabe konkurrence til deres forretning.

Nu sker der altså noget. Chiang Mai har fået et netværk af offentlige busser, der er nye og med aircondition og gratis wifi. Alle ture uanset hvor langt du skal koster 30 baht. Du kan se mere om ruter og tider på busselskabets hjemmeside.

Det er populært at leje cykel i Chiang Mai, men trafikken er tæt og oplevelsen er bedst i den gamle bydel eller i de små sidegader udenfor. Kontakt et tourbureau, hvis du vil på guidet cykeltur i Chiang Mai.

Overnatning i Chiang Mai

Der er masser af muligheder for at bo godt i Chiang Mai. Både i og udenfor den gamle bydel er der i de stille sidegader små billige guesthouses, men Chiang Mai har næsten specialiseret sig i hyggelige boutiquehoteller, hvoraf flere er indrettet i byens ældre bygninger.

Prisniveauet er lavt og det er en by, hvor du får rigtig meget for pengene. Book hotel hos booking.com, der har et kæmpe udvalg af alle slags overnatningssteder.

My Chiang Mai Boutique Lodge

Et absolut topvalg i Chiang Mai. Hoteller ligger lige udenfor den gamle bydel i rolige omgivelser. Her er swimmingpool, gode værelser og supervenligt personale. Se billeder og priser på Chiang Mai Boutique Lodge.

Le Naview @Phrasingh

Også på Le Naview @Phrasingh får vi topservice. Hoteller ligger perfekt i den gamle bydel et stenkast fra søndagsmarkedet og Wat Phra Singh. Værelserne er store og rummelige. Se billeder og priser på Le Naview @Phrasingh.

Yaang Come Village

Lækkert hotel i klassisk thaistil. Her bor du i rolige omgivelser ca. 1 km fra den gamle bydel og ca. 500 meter fra natbazaren. Et charmerende sted med en skøn indbydende swimmingpool. Se billeder og priser på Yaang Come Village.

Thai Akara – Lanna Boutique Hotel

I hjertet af den gamle bydel ligger Thai Akara, der er moderne og minimalistisk. Et lækkert 4-stjernet hotel, hvor du får meget for pengene. Her er supervenligt personale. Hotellet har bl.a. bar, restaurant og swimmingpool. Se billeder og priser på Thai Akara.

Mad i Chiang Mai

Chiang Mai har et fantastisk udvalg af restauranter og spisesteder. Du behøver ikke at gå mange meter, før du møder et gadekøkken eller en lokal restaurant. Maden i Chiang Mai er mere præget af det kinesiske køkken end man ellers ser i Thailand.

Nudelretter og supper fås de fleste steder – er du til sidstnævnte, så skal du prøve khao soi. Det er en nudelsuppe med bl.a. karry og kokosmælk, der er garneret med friterede nudler. Stærkt vanedannende og et must at prøve.

Det samme er laab, der er meget finthakket svinekød med chili og krydderurter som f.eks. mynte og thaibasilikum. En smagseksplosion! Nordthailand er også pølser (sai oua) og sticky rice.

pad thai siges også at stamme fra Nordthailand. I dag fås retten over hele Thailand på både restauranter og i gadekøkkener. Pad thai er en nudelret med bl.a. æg, tofu og bønnespirer og som fås med f.eks. rejer, kylling eller i en vegetarudgave.

En håndfuld gode restauranter i Chiang Mai, som vi har prøvet og som du kan finde på kortet herunder:

Cooking Love
Et topvalg, hvor du kommer godt rundt i den nordthailandske køkken

Aroy Dee
Enkel og populær restaurant med alle de klassiske thairetter

It’s Good Kitchen
Veltillavet thailandsk mad tæt på Wat Phra Singh

Maepasri (Mae Pas Ri)
Her spiser du god mad fra Nordthailand – f.eks. khao soi og laab

Huen Phen
En lidt pænere restaurant med mad fra bl.a. Myanmar, Nordthailand og Isan-provinsen

Læs mere i indlægget 5 gode spisesteder i Chiang Mai og lidt om mad i Nordthailand.

Aktiviteter og forlystelser

Kun få steder i Thailand har du så mange muligheder for aktiviteter og forlystelser som i Chiang Mai.

Museer i Chiang Mai

Chiang Mai har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• Chiang Mai National Museum
• Chiang Mai Kunst- og Kulturcenter
• MAIIAM Museum for nutidskunst
• Art in Paradise – 3D Kunstmuseum

Trekking

Trekking til nogle af områdets mange bjergstammer er oplagt at prøve, men er du ikke til strabadser og primitiv levevis, er det muligt at nøjes med en endagstur til stammerne. Oplevelsen er naturligvis ikke helt den samme, de fleste bjergstammebyer tæt på Chiang Mai er ret turistede.

Der ligger et utal af turarrangører i byen og så godt som alle hoteller og guesthouses kan arrangere udflugter. Det er lidt af en jungle, hvor mange kun fungerer som agenter, der naturligvis skal have deres del af kagen, så det kan altid bedst betale sig at købe direkte hos arrangøren.

Forhør dig flere steder om pris og indhold af turene og snak eventuelt med andre rejsende om deres erfaringer. Læs mere om trekking i indlægget Trekking i Nordthailand – på besøg hos bjergstammerne.

Andre aktiviteter

Populære aktiviteter er også madlavningskurser, der som regel inkluderer en tur på markedet og introduktion til de lokale krydderurter. Prisen for et dagskursus er ca. 1000-1500 baht.

Olie- og thaimassage fås naturligvis også, og har du god tid, kan du prøve meditationskurser af flere dages varighed.

Til de actioninteresserede er der bungyjump, thaiboksning, mountainbiketure og rafting på en af områdets floder. I Mae Sa Valley, nordvest for Chiang Mai, ligger flere aktiviteter rettet mod turister, bl.a. orkidéfarm, slangefarm, sommerfuglepark og botaniske haver. Området kan nemt nås på en dagsudflugt.

Uanset hvad du ønsker af aktiviteter, så henvend dig i et af de mange tourbureuer, der hellere end gerne vil hjælpe og som ofte har et hav af farvestrålende brochurer.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Penge

Der er masser af banker og kontantautomater i byen – alternativt kan de fleste hoteller også veksle penge. Kontantautomaterne har også engelsk menu og er nemme at bruge.

På bl.a. hoteller og bedre restauranter accepteres de mest almindelige kreditkort.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Chiang Mai

I min Chiang Mai guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

2 Kommentarer

  1. Jeg drømmer også om at komme tilbage til Chiang Mai. Vi rejste rundt i Nordthailand i en uge og det var en enestående oplevelse. Jeg håber meget at se endnu mere af den del af landet. Tak for dine altid gode indlæg, dem nyder jeg at læse.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her