Hjem Tyskland Aktiviteter i Lübeck – 11 ting du kan se, gøre og opleve

Aktiviteter i Lübeck – 11 ting du kan se, gøre og opleve

Inspiration til din rejse til Lübeck

Der er masser af gode aktiviteter i Lübeck. På trods af byens beskedne størrelse, så kommer du ikke til at kede dig. Har du ikke nok i den gamle hansestads fantastiske seværdigheder, så tjek disse 11 ting du kan se, gøre og opleve.

Selv hører jeg til dem, der mener, at Lübeck er overset og en sand perle, når det gælder oplevelser og spændende historie. Jeg er helt klar over, at Lübeck har sit julemarked, der tiltrækker tusindvis af danskere, men langt de fleste synes at køre forbi byen og har Berlin eller Hamborg som mål.

De to storbyer er bestemt et besøg værd, men tag også et kig på Lübeck som du kan læse mere om i min guide til byen.

1 Besøg Willi Brandt Haus

Den tidligere forbundskansler Willy Brandt voksede op i Lübeck. I det hus han blev født kan du lære mere om den berømte politiker og nobelprisvinder. Willy Brandt hed oprindelig Herbert Frahm, men skiftede navn da Adolf Hitler tog magten i Tyskland. Han følte sig forfulgt pga. sit politiske arbejde og måtte i 1933 flygte via Danmark til Norge.

Willy Brandt vendte tilbage til Tyskland efter 2. verdenskrig, hvor han arbejdede som presseattaché, men blev efterfølgende først overborgmester i Berlin, senere udenrigsminister og i 1969 forbundskansler. En spændende historie og et spændende menneske som du kan blive klogere på i Willy Brandt Haus, der er gratis at besøge.

aktiviteter i lübeck
Det er gratis at besøge det spændende Willy Brands Haus

2 Stik hovedet indenfor i Lübecks baggårde

Ved første øjekast synes Lübecks gamle bydel at bestå af lige gader, der er flankeret af nogenlunde ens huse. Men stik hovedet indenfor i baggårdene, hvor en helt ny verden åbner sig. Byens indbringende handel fik Lübecks indbyggertal til at stige markant – der var pladsmangel, og løsningen blev at opføre små træhuse kaldet buden i baggårdene.

De er i dag erstattet af små rækkehuse, hvoraf nogle er næsten 400 år gamle. I baggårdene gemmer sig en herlig atmosfære af fred og ro. Bemærk dog, at baggårdene er beboede og nogle tillader kun besøgende få timer om dagen.

aktiviteter i lübeck
En af Lübecks mange pragtfulde baggårde

3 Smag lokal øl hos Brauberger zu Lübeck

Selvfølgelig skal du smage god tysk øl, når du besøger Lübeck. Og hvorfor ikke gøre det i selskab med klassisk tysk mad som f.eks. pølser, schnitzel og svineskank. Hos Brauberger zu Lübeck kan du få begge dele.

Som navnet antyder, så brygger man sit eget øl, som du kan prøvesmage, inden du beslutter dig for din favorit. Selvom det er et større sted, der også har en gårdhave, så anbefaler jeg, at du reserverer bord i højsæsonen i december og i sommermånederne.

Dejlig øl hos Brauberger zu Lübeck

4 Tjek udvalget hos Cafe Niederegger

Selvom du måske ikke besøger Lübeck omkring juletid, så skal du alligevel kigge indenfor hos Cafe Niederegger, der er berømt for sin marcipan, som du selvfølgelig kan købe. Men der er mere at komme efter. Her kan du få kager i lange baner, men også håndlavet chokolade.

I selve cafeen kan du nyde de berømte kager eller komme forbi til morgenmad eller frokost. Cafe Niederegger blev grundlagt i 1806 og har siden været epicentret for marcipan og julestemning i Lübeck.

Den berømte Café Niederegger er et paradis for slikmunde

5 Bliv klogere på Hanseforbundet på Det Europæiske Hansemuseum

Lübeck var hovedsæde for det magefulde Hanseforbund, der sad på en betydelig del af handlen omkring Østersøen fra 1300-tallet og flere hundrede år frem. Forbundet havde såkaldte kontorer i bl.a. London, Bergen, Riga og Tallinn, hvor de var med til at bringe varer videre ud i verden.

Det er en rigtig spændende historie, som du kan lære meget mere om i det nye Europæiske Hansemuseum, der delvist ligger i ruinerne af nogle af hansestadens gamle bygninger. Læs meget mere i indlægget Det Europæiske Hansemuseum og historien om Hanseforbundet.

Indenfor på Det Europæiske Hansemuseum

6 Prøv en flod- eller kanaltur ad travefloden

Lübecks gamle bydel ligger på en ø i Travefloden, der har sit udløb i Østersøen ved Travemünde. Bl.a. fra molen overfor Salzspeicher (Holsten Pier) kan du tage med på en flod- og kanalrundfart.

Der er flere ture på programmet. Du kan f.eks. sejle rundt om den gamle bydel, op ad Travefloden til Travemünde med en afstikker til den gamle havn i Dassow eller ned ad kanalen, der forbinder Lübeck med Elben.

Der er flere muligheder for at tage på flod- eller kanaltur

7 Oplev den fantastiske Maria-kirke

Den enorme Marienkirche midt i Altstadt er Tysklands tredjestørste kirke. De 125 meter høje tårne kan ses på lang afstand og er som regel det første man får øje på, når man nærmer sig byen. Kirken er i den grad imponerende – med sine 38,5 meter over gulvplan er dens hvælvingsloft stadig det højeste, der nogensinde er lavet i mursten.

Marienkirche er opført mellem 1250 og 1350 i gotisk stil inspireret af de franske murstenskirker. Desværre blev den næsten destrueret ved bombeangrebet i 1942, men enkelte mure overlevede og det samme gjorde nogle af de fine kalkmalerier.

Kirken blev genopført præcis som den så ud inden bomberne faldt, og som et symbol på krigen har man ladet de gamle kirkeklokker ligge, hvor de faldt ned under bombardementet. Marienkirche har en række fine effekter som skulpturer, altertavler og glasmosaikker – nogle overlevede bomberne, mens andre er kommet til fra andre kirker.

Kirkeklokkerne ligger hvor de faldt ned under bombeangrebet i 1942

8 Tag med på en guidet cykeltur

Lübeck er en by, som er rigtig god at opleve på cykel. Der ligger flere udbydere, som tilbyder guidede ture af forskellig længde og sværhedsgrad. Nemmest er det at cykle rundt i den gamle bydel, hvor der naturligvis gøres stop ved de største seværdigheder.

Der er også mulighed for længere ture til f.eks. Travemunde og langs Østersøkysten. Cykel og hjelm er som regel inkluderet i prisen. Du kan se mere på f.eks. shape-events.de. Behøver du ikke en guide, så kan du flere steder leje en cykel. Udlejerne udleverer som regel kort med forslag til cykelruter.

Cykel er en god måde at komme rundt i Lübeck

9 Lær om Lübeck i St. Annes Museumskvarter

I et pragtfuldt nonnekloster fra begyndelsen af 1500-tallet finder du St. Anne Museumskvarter, der i dag indeholder to rigtig spændende museer. St. Anne Museum er et kunst- og kulturhistorisk museum med bl.a. en lang række genstande fra Lübeck inklusive flere fantastiske altre af f.eks. Bernt Notke og Hans Memling

Du kan også lære mere om livet i Lübeck i middelalderen og flere århundreder frem. St. Annes Kunsthalle er det andet museum i det fine kloster. Her kan du se nutidskunst på både permanente og skiftende udstillinger. St. Annes Museumskvarter ligger på St. Annen Strasse.

aktiviteter i Lübeck
St. Annen er et af Lübecks bedste museer

10 Besøg Günther Grass Haus

Det er ikke kun Willy Brandt, der har sit eget hus i Lübeck – det har Günter Grass også. Den nobelprisvindende forfatter og kunster blev født i Gdansk i Polen, men levede sine sidste år i Lübeck, hvor han havde et slags værksted for sine aktiviteter.

I dag er huset omdannet til museum, hvor du ikke kun kan lære mere om Günter Grass, men også se værker af andre kunstnere. Huset deler i øvrigt baggård med Willi Brandt Haus. De to berømtheder havde et nært forhold – i en årrække var Günter Grass taleskriver for Willy Brandt.

aktiviteter i lübeck
Günter Grass’ bøger er udgivet på mange sprog – også dansk

11 En tur ud af byen? Tag til Travemünde

Har du lidt tid til overs eller vil du bare gerne se noget andet, så tag en tur til Travemünde. Måske forestiller du dig byen som en trist færgehavn, men sådan er det bestemt ikke. Travemünde er et af Tysklands ældste ferieområder med masser af liv og glade dage om sommeren.

Du kan tilbringe dagen på en af de lange strande, tjekke Travemündes gamle bydel, spise god mad på en af fiskerestauranterne eller besøge halvøen Priwall og det imponerende firmastede skib Passat. Du kommer nemt fra Lübeck til Travemünde med toget – det tager kun 25 minutter. Læs mere i indlægget Rejsebeskrivelse fra Travemünde med tips til din rejse.

Lej en strandkorv på Travemündes fine strand

Nyttige links til din rejse til Lübeck

Transport

Kør selv eller find busbilletter til Lübeck med f.eks. Flixbus her. Du kan læse mere om transport generelt i min Lübeck Guide.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Vil du bo tæt på museet, så kan jeg anbefale Klassik Altstadt Hotel, Hotel Fisher’s Loft eller Holiday Inn.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Lübeck

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her