Granada er en af Spaniens mest besøgte byer. Det er der en særlig grund til. Her ligger Alhambra, der blev grundlagt af maurerne i 1248 og betragtes som islamisk arkitektur i verdensklasse.
Men der er mere at komme efter i Granada. Meget mere. Byen er en smeltedigel af kulturer med masser af gode seværdigheder, der tæller bl.a. kirker, paladser og pragtfulde bygninger.
Læs om de bedste oplevelser i Granada og få tips til din rejse nederst på siden.
Indholdsfortegnelse
Granada – en introduktion
Granada ligger i Andalusien 130 km nordøst for Málaga. Beliggenheden 738 m.o.h ved foden af majestætiske Sierra Nevada har sammen med den spændende historie gjort byen til et must see for alverdens turister.
Måske var det også den fantastiske beliggenhed, der fik de første bosættere til at etablere sig i området. Romerne har med sikkerhed været i denne del af Andalusien, og hvor Granada ligger i dag, var der en jødisk befolkningsgruppe før de muslimske maurer grundlagde Al-Andalus.
Maurerne under Umayyad-dynastiet kontrollerede stort set hele Den Iberiske Halvø fra omkring 700-tallet frem til år 1013, hvor ziriderne, en berbergruppe, tog magten. De havde tætte forbindelser til kalifatet i Córdoba, der dog kollapsede, hvorefter ziriderne fik mulighed for at oprettet deres eget rige: Granada.
Siden maurernes ankomst til Den Iberiske Halvø havde jøder, kristne og muslimer i århundreder levet side om side under de forskellige herskere. Jøden Samuel ha-Nagid havde endda en fremtrædende rolle under ziriderne. Han stod for at inddrive skatter og blev senere chef for militæret.
Da Samuel døde overtog sønnen Joseph en stor del af faderens opgaver. Han havde dog også en anden dagsorden. Joseph lovede lederen af nabostaten Alméria, Al-Mutasim, at åbne portene til Granada, hvis han blev udråbt som ny leder. Historien fortæller, at Al-Mutasim trak sig ud af aftalen i sidste øjeblik og at sammensværgelsen kom ziriderne for øre.
Muslimerne var oprørte og hævdede, at Joseph ville myrde ziridernes leder Badis. Joseph søgte tilflugt i det kongelige palads, men blev fanget og slået ihjel. Også den jødiske befolkning blev angrebet – i nogle kilder kan man læse, at 4000 jøder blev dræbt den dag i år 1066.
Fra sidst i det 11. århundrede til begyndelsen af 1200-tallet var Al-Andalus og dermed Granada kontrolleret af to muslimske berberstammer. Først almoraviderne og bagefter almohaderne, der dog måtte se deres rige kollapse. Det fik de kristne kongeriger til at lugte blod. Siden maurernes erobring af Den Iberiske Halvø havde bl.a. Aragonien og Castillen forsøgt at generobre det tabte.
Den sidste leder af almohaderne flygtede til Nordafrika i 1228, men der var stadig flere muslimskkontrollerede områder på halvøen kendt som taifaer, der var små kongeriger. En af taifalederne, Ibn Hud, udnyttede almohadernes svækkelse til at tilegne sig magten i flere af rigerne og blev dermed betragtet som uofficiel leder af Al-Andalus.
Ibn-Hud indkasserede dog adskillige nederlag til de kristne styrker, som kom nordfra. Der opstod tumult og oprør – bl.a. i den lille by Arjona, hvor en af indbyggerne var Ibn al-Ahmar (Muhammad l).
Han kom egentlig fra en bondefamilie, men var kendt som en fremtrædende og handlekraftig person. Ibn al-Ahmar blev derfor udråbt som ny leder af byen, og det blev begyndelsen på Nasrid-dynastiet – det sidste muslimske dynasti på den iberiske halvø, der er berømt for at have opført Alhambra.
Muhammad l kæmpede nu med Ibn-Hud om magten i de tilbageværende kongeriger. Han både vandt og tabte bl.a. Sevilla og Cordoba, men så en mulighed i at støtte den fremadstormende Ferdinand 3., der var konge af Castillen.
I 1237 tog Muhammad l magten i Granada, men måtte bøje sig for Ferdinands overherredømme, der betød 20 års våbenhvile. Det gav dog Muhammad tid til at konsolidere sin magt i Granada. Han var kendt som intrigant og havde ingen skrupler ved at støtte det kristne Castillen mod sine trosfæller, hvis han kunne vinde noget ved det.
Muhammad l døde i 1273, hvorefter sønnen blev hersker af Granada. Nasrid-dynastiet formåede at bevare magten til 1492, hvor Granada blev annekteret af Castillen. I forbindelse med overgivelsen til det kristne Castillien blev der lavet en traktat, som bl.a. sagde, at den muslimske befolkningsgruppe kunne bevare deres tro og traditioner.
Den katolske kirke forsøgte dog at omvende både jøder og muslimer – først med fredelige midler og senere med tvang, selvom det var imod traktaten. Det kom flere gange til uroligheder, men som årene gik rejste mange katolikker til Granada, der blev overvejende kristent – bl.a. omdannede man en lang række moskéer til kirker.
I 1609 blev den spanske kong Filip så træt af de såkaldte morisco’s (muslimer, der blev tvunget til at konvertere til kristendommen) oprør, at han udviste dem af landet. De følgende år mistede Granada gradvist sin betydning, men byen og Alhambra blev et slags hovedkvarter for Napoleons tropper i begyndelsen af 1800-tallet.
Granada var på det tidspunkt stort set ukendt for resten af verden. Det var først da den amerikanske forfatter og diplomat Washington Irving skrev om byen inklusive Alhambra, at der igen kom fokus på denne del af Spanien og den tidligere muslimske i indflydelse.
Resten er historie, som man siger. Granada er i dag en verdensberømt by med adskillige fantastiske seværdigheder, hvor Alhambra selvfølgelig overskygger dem alle. Med den megen fokus på det imponerende paladsområde glemmer man ofte, at det var her, det Spanien vi kender i dag blev grundlagt.
Kong Ferdinand og dronning Isabella giftede sig for at skabe en alliance mod muslimerne. De opslugte efterfølgende flere mindre riger og områder på Den Iberiske Halvø, som med tiden blev et samlet land: Spanien.
Nu til de bedste oplevelser i Granada som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.
1 Alhambra
Alhambra er perlen i Granada og Spaniens mest besøgte seværdighed. Det store borg- og paladsområde blev som nævnt grundlagt af Nasrid-dynastiet og består i dag af Alcazaba (fortet), Nasridpaladset, Carlos 5.s palads og Generalife (billedet øverst), der var maurernes sommerpalads og som ligger umiddelbart udenfor Alcazaba.
Alhambra ER fantastisk med Generalife og især Nasridpaladset som højdepunkterne. Der kan købes billetter til dele af Alhambra, men det giver ikke rigtig mening af fravælge hovedattraktionen. Nasridpaladset er opført i 1200-tallet og helt enestående smukt med bl.a. flisemosaikker, smuk arkitektur og fantastiske udskæringer i gips.
Du kan læse meget mere i indlægget Besøg i Alhambra, men jeg kan allerede nu afsløre, at du skal købe billet i god tid i forvejen – det gælder især i højsæsonen. Alhambra er en af de absolut mest populære oplevelser i Granada, og der lukkes kun et begrænset antal besøgende ind hver dag.
2 Albaicín
Albaicín er det gamle arabiske kvarter i Granada. Det begynder præcis i centrum og breder sig nordøst til området Sacromonte. Albaicín består af et virvar af herlige kringlede gader og stræder, hvor det er en god idé at medbringe et kort. Kvarteret er også ret kuperet, så husk gode sko, hvis du vil gå på opdagelse her.
Albaicín hører til et af Granadas hyggeligste steder. Her ligger flere berømte gader som den lange Elvira og den lille sidegade hertil Carrera Caldereria Nueva. Det er i dette område, du kan shoppe og spise arabisk mad. De fleste steder er dog henvendt til turister.
3 Granada Katedral
Enorm, overdådig og imponerende. Der kan sættes mange ord på Granadas katedral, men disse tre var de første, der faldt mig ind. Oprindelig lå der en moské på stedet, men da de kristne styrker havde indtaget Granada opførte Dronning Isabella en kirke som et slags sejrsmonument.
Kirken blev grundlagt i 1523 og hedder officielt Santa Maria de la Encarnación. Den skulle egentlig opføres i gotisk stil, men tiden gjorde, at moden skiftede, og i dag betragtes katedralen i Granada som en af Spaniens fineste renæssancekirker. Dog er der flere detaljer, som er tydeligt gotiske, ligesom man under opførslen også har været inspireret af italiensk kirkearkitektur.
En lang række arkitekter har været tilknyttet byggeriet af Granadas katedral, der tog 181 år. Faktisk er den aldrig blevet færdigbygget – de to 81 meter høje tårne på de oprindelige tegninger er aldrig blevet tilføjet.
Katedralens facade er rigt udsmykket med søjler, ornamenter og statuer af både apostle og monarker. Indenfor vil du hurtigt få øje på de to orgel i koret, men der er mange andre fine detaljer. Kig op for at se de imponerende loftsudsmykninger og besøg det lille udstillingsområde med bl.a. skulpturer, gobeliner, malerier og religiøse effekter.
Katedralen i Granada er ikke bare en turistattraktion, men en aktiv kirke. Det betyder, at der kan være lukket for besøgende på religiøse helligdage. Det kan være en god idé at tjekke åbningstider, når du planlægger dit besøg. Entrè 5 €, der inkluderer en audioguide. Medbring gerne egne høretelefoner.
4 Capilla Real
Katedralen i Granada har flere kapeller, hvor Capilla Real er det absolut vigtigste. Det er her kong Ferdinand og dronning Isabella er stedt til hvile. Ferdinand var som nævnt konge af Aragonien og Isabella dronning af Castillen.
Selvom Capilla Real egentlig er en del af katedralen, så har kapellet sin egen indgang, hvor der skal købes særskilt billet. Den koster 5 €. Capilla Real er superpopulær – et godt råd er at booke billet på forhånd – da jeg kom forbi i lavsæsonen var der 20 meter kø. Uanset om du har købt billet i forvejen eller ej, så husk at nyde kapellets pragtfulde facade.
Det er ikke mærkeligt, at Capilla Real er så populær. Ikke kun hos turisterne, men i særdeleshed også blandt spanierne. De ser både Granada og de to monarker, Ferdinand og Isabella, som en vigtig del af landets historie.
Kapellet blev begyndt opført før katedralen, men endte altså med at blive en del af den. De to monarker døde begge før kapellet var færdigt. I 1521 blev de endelig overført fra franciskaner-klostret i Alhambra til Capilla Real, hvor den italienske skulptør Domenico Fancelli havde fremstillet et pragtfuldt sarkofag med plads til dem begge.
Kapellet er sine steder enkelt med flere bare vægge, men også smukt udsmykket, som man ofte ser det i katolske helligdomme. Bemærk den flotte altertavle og besøg museet, hvor du bl.a. kan se malerier og guld-, sølv- og træarbejde.
I Capilla Real ligger i øvrigt også prins Michael, Joanna og Filip 1. Joanna var Ferdinand og Isabellas tredje barn, der giftede sig med Filip. Prins Michael var datter af monarkernes ældste datter og tronarving til Spanien og Portugal, men døde som 2-årig.
5 La Alcaicería (markedet)
I området umiddelbart ved siden af katedralen ligger La Alcacería – det gamle arabiske marked. Området består af en håndfuld meget smalle smøger, hvor butikkerne i dag sælger kunsthåndværk, souvenirs med arabisk præg og bunkevis af turist tingel-tangel.
Der er gjort alt for, at de besøgende skal få en følelse af 1001 nats eventyr, men selvom det er et hyggeligt lille område, så er det også lidt af en turistfælde.
6 San Nicholas udsigtspunkt
Hævet over den gamle bydel ligger San Nicholas udsigtspunkt, der er en del af Albaicín. Det er nødvendigt med et kort (eller Google Maps) for at finde stedet, da kvarteret som nævnt kan være svært at navigere rundt i. Du kan dog tage bus C31 fra Plaza Nueva til Plaza San Nicholas.
Det kan være en hård tur til toppen af udsigtspunktet (stejl), men du bliver belønnet med en fantastisk udsigt over Granada og Alhambra med de sneklædte bjergtoppe i Sierra Nevada som baggrund. Der ligger flere andre udsigtspunkter i El Albaicín, som ligger tættere på centrum og dermed er nemmere at besøge.
7 El Bañuelo (de arabiske bade)
Helt mod syd i El Albaicín, ud til Darro-floden, kan du besøge El Bañuelo, der betragtes som de bedst bevarede arabiske bade. Selvom de er forholdsvis hurtigt overset, så er det alligevel sjovt at se datidens arkitektur.
El Bañuelo siges at være opført i det 11. århundrede og er således en af de ældste bygninger i Granada. Indtil for få år siden var det gratis at besøge El Bañuelo, men i dag skal du købe en samlebillet kaldet “Andalucian Monuments”, der også inkluderer tre andre seværdigheder i byen. Prisen er 7 €.
8 Sacromonte
Oppe bag Albaicín får Granada pludselig et helt andet udtryk. Her ligger Sacromonte, der er kendt som et område, hvor sigøjnerne har levet siden 1500-tallet. I begyndelsen boede de i huler og siden i huse, hvoraf nogle er bygget delvist ind i klipperne. Stort set alle huse er hvide og en del af dem kunstfærdigt udsmykket med bl.a. farverig keramik.
Du kan besøge museet, der ligger i en af hulerne langs Camino del Sacromonte, men også lade dig underholde af dygtige flamencodansere om aftenen. Der er flere steder du kan se dans, men det anbefales at booke billet i forvejen.
Det er muligt at gå fra centrum af Granada op til Sacromonte, men gaderne er stejle og det kan være en hård tur. Alternativt tager du bus C34 fra den lille Plaza Nueva.
9 Basilica de San Juan de Dios
Ethvert andet sted i verden ville Basilica de San Juan de Dios være en topattraktion. Men når man skal konkurrere med Alhambra om turisternes gunst, er det svært at få opmærksomhed.
Kirken, der er dedikeret til Granadas skytshelgen, San Juan, eller St. John, er opført i perioden 1737 til 1759 og bemærkelsesværdig på flere måder. Først og fremmest er der det ret specielle tag, som er kuppelformet og dækket af fliser.
Det er nok inde i kirken du vil blive mest imponeret. Her er der ikke sparet på udsmykningerne. Store dele af interiøret er ganske enkelt dækket af guld. Det er et ret enestående sted med relikvier, ornamenter og kunstværker. Kig op for at se det flotte maleri af Sanchez Sarabia.
Altertavlen er et helt kunstværk. Det er også Sarabia, der har udført skulpturerne her, men det er som regel José Fransisco Guerrero, som får æren for selve tavlen. Her vil du også se det flotte alterskab udført i sølv af Miguel Moreno. Kirken er svær at beskrive, men skal opleves. Der er et hav af detaljer.
Basilica de San Juan de Dios ligger ca. 500 meter nord for katedralen. Følg gaden Calle San Jeronimo og du vil støde lige ind i kirken. I området her vil du også kunne indsnuse lidt lokalliv. Der er entré til kirken på 7 €, som inkluderer en audioguide. Kirken er måske en af de oplevelser i Granada, du ikke har på din liste, men det er bestemt et sted, jeg vil anbefale.
Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Granada. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
Rejsetips og information til din rejse til Granada
Transport
Ind og ud
Granada har egen lufthavn, men den er ganske lille og tilbyder kun indenrigsruter. Der kan dog være sæsonruter til større europæiske byer som Paris og Amsterdam.
Nærmeste større lufthavn er den i Málaga, hvortil du kan flyve direkte fra både Billund, Aalborg og København. Nogle ruter kan dog være sæsonruter. Alternativt er det nødvendigt med en mellemlanding et sted i Europa – f.eks. i Amsterdam eller Frankfurt. Søg og sammenlign flybilletter her.
Fra lufthavnen i Málaga til Granada er det absolut nemmest, hvis du lejer en bil. Det giver også frihed til at køre rundt og besøge andre interessante steder i Andalusien.
Det er dog også muligt at tage bussen – klik ind på alsa.com for at tjekke priser og afgangstider. Alsa kan også bruges hvis du allerede er i Málaga. Turen tager ca. 2½ time.
At komme rundt
Det er nemt at gå rundt i Granadas gamle bydel. Som nævnt tidligere er det dog flere steder ret stejlt. Det gælder både turen op til Alhambra og Sacromonte.
Fra centrum af byen kan du tage bus C30 til Alhambra og C34 til Sacromonte. C30 kører fra Plaza la Isabel Catolica og C34 fra Plaza Nueva. C-busserne kaldes for turistbusserne – de kører med interval på 10-20 minutter.
En tur med bussen koster 1,40 € – det er muligt at købe rabatkort til f.eks. 5, 11 og 24 ture.
Overnatning
Som en af Spaniens mest populære turistbyer har Granada selvfølgelig et stort udvalg af overnatningssteder. For at bo tæt på alle de gode seværdigheder skal du booke hotel i den gamle bydel omkring katedralen, der også tæller området mod syd langs Genil-floden, hvorfra der er ca. 10 minutters gang til bymidten.
Prisniveauet er absolut rimeligt. Her kan du bo på godt hotel i sommerperioden for 300-400 kr. pr. nat i centrum af byen.
Se nærmere på f.eks. TOC Hostel (der også har værelser med eget bad), hvis det skal være billigt eller Casa del Capitel Nazari Hotel og NH Collection Granada Victoria Hotel, hvis du ofre lidt mere på overnatningen. Det er alle steder, der får gode anmeldelser af tidligere gæster.
Der er selvfølgelig mange andre overnatningsmuligheder – klik ind på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de laveste priser.
Mad og drikke
Granada har et kæmpe udvalg af spisesteder. Det er bare at vælge budget og hvad du har lyst til at spise.
Med byens muslimske baggrund finder du et stort antal arabiske og nordafrikanske (især marokkanske) restauranter i Granada – mange af dem er hyggelige og traditionelt indrettet. Tættest på centrum, dvs. på Calle Elvira og Carrera Caldereria Nueva er de dog primært henvendt til turister.
Byen har selvfølgelig sin andel af gode tapasbarer- og restauranter, hvor du kan vælge en række småretter fra menukortet. I Granada er man kendt for bl.a. tortillas, blodpølse og tørret skinke. En særlig ret er olla de San Anton, der er en stuvning med ris, bønner og al slags svinekød. Retten fås typisk kun i forårsmånederne.
Mange steder i Granada kan du få én gratis tapas for hver drink du køber. Den type tapas kan være tortilla, blæksprutteringe eller brød med f.eks. tørret skinke.
Granada har spisesteder med mad fra det meste af verden, ligesom de bedre hoteller kan tilbyde såkaldt internationale restauranter. Prisniveauet i centrum er skruet en anelse i vejret, men det er bare om at gå ud i gaderne for at finde mere lokale steder med billigere priser.
Granada er en universitetsby med en del cafeer, der f.eks. tilbyder sandwich, bowles, lette måltider og selvfølgelig kaffe.
Aktiviteter
Der er naturligvis flere ting at opleve end dem jeg har nævnt. Du kan altid gå rundt i gaderne eller besøge flotte kirker, men her er et lille udpluk af andre muligheder:
• Det Arkæologiske Museum
• Historisk Museum (Palacio de los Olvidados)
• Science Park
• Guidet cykeltur
• Hop-on hop-off bus
• Food tour
Du kan eventuelt se et udvalg af aktiviteter og spring-køen-over billetter hos Viator.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her.
På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar, hvor du kan få gode råd og skrive dig på danskerlisten.