Hjem Tyskland Aktiviteter i Berlin – 13 ting du kan se, gøre og opleve

Aktiviteter i Berlin – 13 ting du kan se, gøre og opleve

Inspiration til din rejse til Berlin

Der er masser af gode aktiviteter i Berlin. Når du har besøgt de største seværdigheder, så har jeg en række forslag til, hvad du kan se, gøre og opleve på din rejse til den tyske hovedstad. Læs med her.

Berlin er et af danskernes mest populære rejsemål til storbyferien. En af grundene er uden tvivl det enorme udvalg af aktiviteter og oplevelser. Alene Berlins museer vil tage uger at besøge, og dem kan du se mere om i indlægget De 5 bedste museer i Berlin.

Inden din rejse kan du læse om Berlin i min guide til byen, hvor du kan blive klogere på bl.a. transport, seværdigheder, aktiviteter og mad og drikke.

Er du i tvivl om, hvor i den tyske hovedstad, du skal booke overnatning, så kan du tjekke indlægget Hvor skal du bo i Berlin, hvor jeg gennemgår de mest populære bydele og områder. Nu til mine forslag til aktiviteter i Berlin.

1 Tag med på en flodtur

Spree-floden løber gennem Berlin. Her kan du tage med på en bådtur, der som regel tager 1-4 timer alt efter program. På den klassiske city tour kommer du forbi steder som f.eks. Rigsdagen, Museumsøen, katedralen og Nikolaiviertel. En audioguide er inkluderet i prisen.

Der er afgang flere steder – f.eks. fra Friedrichsstraße. Skal man tro antallet af både på floden, så er det her en af de mest populære aktiviteter i Berlin.

aktiviteter i berlin
En flodtur er en populær aktivitet i Berlin

2 Se byen på en guidet cykeltur

I forhold til mange andre byer, så er Berlin cykelvenlig. Du kan tage med på en guidet cykeltur, som fås i flere forskellige udgaver. Der er f.eks. mulighed for at tage med på ture med temaer som gadekunst, den kolde krig og det alternative Berlin.

Klik ind på f.eks. Berlin on Bike for at se et udvalg af muligheder. Der er selvfølgelig andre udbydere – fælles for dem alle er, at de tilbyder ture, der kan foretages af alle med almindelig kondition. Du kan vælge mellem privat- eller gruppetur.

aktiviteter i berlin
På cykeltur i Berlin

3 Besøg historiske East Side Gallery

East Side Gallery opstod spontant efter murens fald. Over 100 kunstnere begyndte at udsmykke muren med malerier, der næsten alle havde politiske budskaber. Med tiden er East Side Gallery blevet mere organiseret – ikke mindst i forsøget på at bevare de originale kunstværker, der forsvandt som årene gik.

I dag kaldes East Side Gallery med sine 1,3 km verdens længste galleri. Der er et museum tilknyttet i den østlige del ved Oberbaumbrücke. Stå af på stationerne Ostbahnhof eller Warschauer Straße. Læs meget mere i indlægget Besøg ved East Side Gallery.

Ikonisk billede ved East Side Gallery

4 Se en fodboldkamp på Det Olympiske Stadion

Tyskerne elsker fodbold. Således også i Berlin, hvor du kan tage med til en fodboldkamp. Byens stolthed Hertha Berlin er godt nok røget ned i 2. Bundesliga, men alene det at overvære en kamp på Det Olympiske Stadion er en oplevelse i sig selv.

Det blev opført til legene i 1916, som dog blev aflyst pga. 1. verdenskrig. Berlin fik tildelt De Olympiske Lege igen i 1936, hvor Adolf Hitler både før og efter brugte det enorme stadion til propagandaformål.

Mens Hertha ligger i 2. Bundesliga, så spiller Union Berlin nu i den bedste række. Her kan du se holdet spille mod kendte klubber som f.eks. Bayern München og Borussia Dortmund. Det er selvfølgelig kampe, hvor du skal være hurtigt ude for at få en billet. Union spiller ikke på Det Olympiske Stadion, men på Stadion an der Alten Försterei.

Du kan læse om mere om fodbold på Det Olympiske Stadion i indlægget Til fodboldfest i Berlin.

Til fodbold på Det Olympiske Stadion i Berlin

5 Oplev ægte sydtysk stemning i Hofbrauhaus

Et andet sted med god stemning er på Hofbrauhaus ved Alexzanderplatz. Du kender måske Hofbrau fra München, hvor det er et af seks bryggerier, der leverer øl til den berømte oktoberfest. Hofbrauhaus bringer den sydtyske stemning til Berlin med alt hvad hjertet begærer af mad, musik og masser af øl.

Tænk langborde med fællessang og tjenere og orkester iført lederhosen eller dirdnl. Det er er sted med liv og glade dage, hvor det i weekends og i højsæsonen er en god idé at reservere bord. Det gælder også, hvis I er en større rejsegruppe.

aktiviteter i berlin
Hofbrauhaus tilbyder sydtysk stemning i Berlin

6 Bliv væk i det enorme Mindesmærke for Dræbte Europæiske Jøder

Arkitekterne Buro Happold og Peter Eisenmann står bag det enorme Mindesmærke for Europas Dræbte Jøder, der ligger lige syd for Brandenburger Tor.

Mindesmærket er hele 19.000 m² stort og består af 2711 betonblokke, der er arrangeret i snorlige rækker med gange i mellem. Nogle steder ligner det et futurisk kunstværk, mens man i gangene kan føle sig opslugt af de over to meter høje betonblokke.

Der ligger et informationscenter under jorden i forbindelse med mindesmærket, hvor du kan høre mere om jøderne i form af bl.a. breve, billeder og dagbøger.

Det store Mindesmærke for Dræbte Europæiske Jøder

7 Hæng ud med de lokale langs Spree-floden

Berlin mangler ikke store åbne områder. Mest berømt er den enorme Englischer Garten, men flere steder langs floden er der poppet barer op, der tilbyder øl og drinks. Du kan finde et par ledige strandstole eller bare smide et tæppe i græsset og mænge dig med de lokale.

Et af de mest centrale steder langs floden du kan besøge er ved James-Simon-Park tæt på Hackescher Markt S-bahn station. Også ved den såkaldte Capital Beach ved Spreebogenpark tæt på hovedbanegården er der chillout og mulighed for at få lidt at drikke.

Hygge ved Capital Beach langs floden

8 Gå i fodsporene på nazismen og den kolde krig

Berlin er proppet med mindesmærker og små og store monumenter fra nazismen, 2. verdenskrig og den efterfølgende kolde krig. Du kan f.eks. kigge forbi DDR Museum og Stasi Museum, men få steder som den ikoniske Brandenburger Tor forbindes med den kolde krig.

Ikke blot gik Berlinmuren lige forbi, men det var også her Ronald Reagan i 1987 holdt talen med de berømte ord: “Mr. Gorbatjov, tear down this wall”.

Andre steder du kan besøge er bl.a. Neue Wache, Checkpoint Charlie, Det Tomme Bibliotek og Det Sovjetiske Krigsmindesmærke i Tiergarten. Læs mere i indlægget I fodsporene på nazismen og den kolde krig i Berlin og Potsdam.

Et kig ned til Det Tomme Bibliotek

9 Deltag i et event i Humboldt Forum

Det nye Humboldt Forum skråt overfor Museumsøen arrangerer året rundt adskillige events. Det kan være alt fra foredrag, teater og oplæsninger til workshops, udstillinger og rundvisninger.

Programmet er omfattende og nogle events er endda gratis. Klik ind på humboldtforum.org for at se hvad der sker under dit ophold og om du eventuelt skal reservere plads i forvejen.

Humboldt Forum og Humboldt Universitet (Berlins ældste) på den anden side af Unter den Linden er i øvrig opkaldt efter Alexander og Wilhelm von Humboldt, der reformerede uddannelsessystemet i Preussen. Humboldt Forum er netop udvidet og indeholder også en lang række permanente udstillinger.

Den gamle del af Humboldt Forum, der har masser af aktiviteter

10 Prøv en sjov food tour

Du forbinder måske ikke Berlin med gastronomi, der er værd at tale om, men mad handler også om kultur og traditioner. Og her kan den tyske hovedstad i hvert fald være med. Udover lokalte retter inkluderer en food tour i Berlin ofte øl, søde sager og tyrkiske specialiteter.

Du kan vælge mellem en privat- eller gruppetur. Førstnævnte er selvfølgelig dyrest, men kan skræddersys til dig. På en gruppetur møder du andre rejsende og får en noget billigere oplevelse.

En klassisk pølse er ofte en del af en food tour

11 Gør en god handel på Berlins markeder

Berlin har adskillige gode markeder med et bredt udvalg af varer og temaer. Et af de mest centrale markeder finder sted onsdag og lørdag på Karl-August-Platz i Charlottenburg. Her kan du shoppe vin, frugt, grønt, blomster og adskillige madvarer.

På Unter den Linden/Museumsøen kan du besøge Berlin Art Market, der har bl.a. kunst, bøger og designs. Markedet finder sted lørdag og søndag fra kl. 11-17.

Et andet marked du kan besøge er loppemarkedet ved Mauerpark. Her er der hver søndag liv og glade dage med cafeer, underholdning og pop up-spisesteder. På loppemarkedet finder du bl.a. nips, antik, genbrug og smykker. Mest berømt er dog den efterhånden berømte karaoke, der begynder kl. 15.

Berlin Art Market på Unter den Linden

12 Se en forestilling i Berlins Koncerthus

På det historiske Gendarmenmarkt ligger Berlins flotte koncerthus. Det slog dørene op i 1821 som Det Kongelige Skuespilhus og senere Det Preussiske Statsteater. Bygningen blev stærkt medtaget under 2. verdenskrig, men genåbnede i 1984 som koncerthus efter en større renovering.

Repertoiret er klassisk, men du kan også høre orgelmusik spillet på det imponerende organ med over 5800 piber. Du kan se programmet og købe billetter på koncerthusets hjemmeside.

aktiviteter i berlin
Berlins koncerthus ligger på Gendarmenmarkt

13 En tur ud af byen? Tag til Potsdam

Blot 35 min. fra Berlin med S-bahn ligger Potsdam, der er på min liste over 11 undervurderede steder du skal besøge. Potsdam har masser af gode seværdigheder – først og fremmest Frederik den Stores sommerpalads Sanssouci og den tilhørende slotspark.

Du skal også gå en tur i Potsdam by, der er hyggelig med flere rigtig gode spisesteder. Potsdam har desuden en række rigtig spændende seværdigheder med tilknytning til den kolde krig.

F.eks. Cecilienhof, hvor Stalin, Truman og Churchill mødtes efter krigen, men også Glienicke Brücke – bedre kendt som Spionernes Bro, der lagde navn til den spændende thriller med Tom Hanks i hovedrollen.

Det er nemt at komme fra Berlin til Potsdam, der ligger naturskønt ved søer og skove. Hop på S-bahn linje 7, der kører dig direkte til den spændende by. Læs meget mere i indlægget Oplevelser i Potsdam med tips til din rejse.

Sanssouci i Potsdam

Nyttige links til din rejse til Berlin

Transport

Kør selv eller find busbilletter til Berlin med f.eks. Flixbus. Fra København kan du også flyve. Søg og sammenlign flybilletter her.

I min Berlin Guide kan du læse meget mere om transport generelt, mens du kan blive klogere på lufthavnstransfer i indlægget Fra Berlin lufthavn til centrum – sådan gør du.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Berlin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her