Hjem Tyrkiet Rejsebeskrivelse fra Side

Rejsebeskrivelse fra Side

+ praktisk information til dit besøg i Side nederst på siden

Endelig fred. Helt ude på spidsen af den lille halvø, der udgør byens centrum, får jeg endelig ro til at nyde omgivelserne. Resterne af Apollontemplet, solen, der er på vej ned bag bjergene og den lille fiskerbåd, som glider gennem det glinsende middelhav.

Jeg er i den tyrkiske by Side, hvor ferieidyllen synes at drukne i masseturisme og påtrængende sælgere.

Nej, nej og nej, hører jeg mig selv gentage i en uendelighed. I hvert fald i starten, senere ignorerer vi blot hæren af sælgere, der myldrer frem overalt i gader og stræder for at komme af med deres varer. Det er tilsyneladende ikke et spørgsmål om vi vil købe, men hvad vi vil give for det.

Det er altid spændende at opleve nye kulturer, og vi prutter gerne om prisen, hvis vi finder en vare interessant. Men tyrkernes aggressive og påtrængende adfærd er på grænsen til det uudholdelige. Synd, for Side har rent faktisk noget at tilbyde turisterne.

Byen har en lang og spændende historie, hvor vi i centrum ikke blot ser resterne af Apollontemplet, men bogstaveligt talt også vader i ruiner fra den byzantinske periode.

De romerske ruiner

Det er ikke kun grækere og byzantinere, der har huseret langs den tyrkiske kyst, det har romerne også. Næsten som en tidslomme mellem det nye Side og halvøens turistgader ligger resterne af romernes pragtfulde bygninger. Vi bestiger teatret, der er fra det 2. århundrede og havde plads til 15.000 tilskuere, for at nyde den fine udsigt fra toppen.

Vi går ad søjlealléen til basilikaen, og umiddelbart efter byporten træder vi ind i Side Museum. Det er indrettet i de gamle romerske bade og er bestemt anbefalelsesværdigt. Side var på et tidspunkt hovedstad i den romerske provins Pamfylien, og det er tydeligt, at byen har været meget betydningsfuld.

side
Det romerske teater i Side

Side er pakket med turister

Side er i høj grad lagt an på sol- og badeferie for pakketurister, der kan vælge og vrage blandt et stort antal hoteller.

Det er her man finder gigantiske resorts med all inclusive, men noget af det gode ved Tyrkiet er de mange mindre overnatningssteder, der har en familiær atmosfære. Det er sådan et sted vi bor. Hotellet ligger i den nyere del af Side, der bestemt ikke er nogen skønhed.

Vi har 10 minutters gang til stranden, der er overendt og ikke særlig indbydende. Solstolene står tæt og vandet virker ikke helt rent. Så føler vi os bedre tilpas på øststranden på den anden side af centrum. Her spejder vi ud over kysten, og så langt øjet rækker er der fin sandstrand. Her er mere fred og ro og væsentlig mere plads.

De 5 bedste all inclusive hoteller i Side
Kamelya Selin Hotel
Otium Eco Club Side
Crystal Sunrise Queen Luxury Resort & Spa
Royal Alhambra Palace
Sunis Kumköy Beach Resort

 

Glimrende mad

Selvom butikker og restauranter findes overalt i Side, så er det i det bilfri centrum, man finder langt det største udvalg. Caféer, souvenirshops og sko-, tøj-, og læderbutikker opfylder turisternes behov.

Og så er der alle restauranterne. Som ved andre feriesteder, så er det om at se sig godt for, inden man sætter sig til bords. Selvfølgelig kan de mange tyske turister få sauerkraut og wienerschnitzel, men der er heldigvis også en stribe gode lokale spisesteder.

På Emirs Restaurant et stenkast fra moskéen spiser vi lækre tyrkiske specialiteter i en yderst uformel atmosfære. Moonlight Restaurant er stedet, hvis man som os er til fisk og skaldyr, og restauranten er en af de mest populære i byen.

Vi finder hurtigt ud af, at det er de små lokale steder, der er bedst og billigst. Vi har dog held med at finde en god restaurant udenfor centrum. På Aquarius spiser vi meze og smagfulde gryderetter fra det ottomanske køkken.

tyrg_25
Det bilfri område på halvøen i Side

Til marked i Manavgat

De farvestrålende grøntsager ligger i store bunker. Solmodne tomater, gigantiske kartofler og kæmpe løg. Med dolmus er vi kørt få kilometer ind i landet for at opleve markedet i nabobyen Manavgat. Side har også et større ugentligt marked i udkanten af byen, men her i Manavgat er det langt mere autentisk og langt mere spændende.

Her er alt det lokalliv vi har savnet i Side, og Manavgat er heldigvis stor nok til at man blot kan gå en tur rundt i gaderne for at komme tæt på tyrkerne og opleve en helt anden side af befolkningen. Markedet er ikke kun frugt og grønt, her er også ost, honning og smykker, men vi slipper heller ikke her for souvenirbutikkerne og de påtrængende sælgere i tøjbutikkerne.

Floden Manavgat løber lige gennem byen, og en tur ned ad den er en klassisk udflugt for besøgende fra Side og Alanya. Vi går ombord på en af tourbådene, der skal sejle os ud til kysten, hvor solstole, strandsælgere og dromedarer står klar til turisterne.

“Hold øje med skildpadderne”, siger kaptajnen til os, da træbåden tøffer af sted gennem det smaragdgrønne vand. Skildpadder ser vi dog ingen af, men til gengæld flere pelikaner, der er tiltrukket af dambrugene. Turbåde proppet med festende tyrkere, der danser rundt til øredøvende musik er også en del af floden.

Vi går fra borde ved flodmundingen og spadserer en tur langs stranden. Nogle snupper en dukkert i det lune middelhav, mens andre er mere til en afkøling i floden, hvis vand kun er 15° C varmt. Vandet kommer oppe fra Taurusbjergene, som vi kan se i baggrunden.

Strømmen i floden er stærk takket være et par vandfald, som vi tager op for at se på. Området ville sikkert være smukt, hvis det ikke lige var for de mange sælgere, der kommer os i møde. Her er sort af mennesker, og jeg spekulerer på, hvorfor alle opsøger den samme plet, når der er så meget smuk natur omkring os.

tyrg_02
Marked i Manavgat

Tilbage i Side og en tur i hamam

“Nettopriser”, råber en sælger efter os, da vi går forbi en tøjbutik. “Min fætter bor i Danmark, han ved alt om danske priser”, fortsætter manden. Tilbage i Side kører cirkusset videre.

Påtrængende sælgere og turister, der lader sig irritere af den voldsomme fremfærd. Hvorfor skulle jeg give 100 kr. for en t-shirt i dårlig kvalitet, når jeg kan få en til det halve derhjemme tænker jeg. Den fætter må vist få opdateret sine priser.

Det er småt med lokalliv i Side. Faktisk er der slet ikke noget, alt er lagt an på turisterne. Det gælder også den lille hamam som vi besøger nu. Behandlingen fejler ikke noget, men mænd og kvinder bader sammen. Sådan gør man ikke i en ægte tyrkisk hamam og slet ikke når kvinderne som her har bare bryster.

Nyvaskede er vi igen på vej ned i Sides gamle bydel. Endnu en dag er gået og mens dagens sidste lys forsvinder bag horisonten sætter vi os til bords hos Emir. Ikke alt er dårligt i Side, maden er faktisk skøn, men jeg ved heldigvis, at ferie på tyrkisk kan gøres væsentlig bedre end her.

Har du fået lyst til selv at besøge Side, så kan du finde praktisk information under billedet.
Det velbevarede romerske teater i Aspendos er en god udflugtsmulighed fra Side

Praktisk information til dit besøg i Side

Transport

Ind og Ud

Langt de fleste danskere tager til Side på en charterrejse, hvor fly, hotel og transport er inkluderet. Er du på egen hånd kan du flyve direkte fra København til Gazipasa med SAS og til Antalya med Norwegian. Fra både Billund og København kan du flyve med Turkish Airlines til Istanbul, hvor du skifter fly til Gazipasa. Find billige flybilletter her.

At komme rundt

For at komme hurtigt rundt er dolmus det mest benyttede transportmiddel. Det er små minibusser der kører i pendulfart mellem to byer. Uanset hvor langt man skal på ruten koster det ca. 8-10 kr. Betal når du stiger på og råb stop når du skal af.

En dolmus kan stoppes hvor som helst på ruten. Fra Side kører der dolmus til bl.a. Kumköy og Manavgat. På bussens front står der, hvor den kører hen.

Taxierne er gule og en anden transportmulighed – Husk at spørge hvad turen koster inden du starter – ikke alle kører med taxameter. Fra Manavgat kører der busser til Antalya og Alanya.

I Side ligger der adskillige tourbureauer, der arrangerer udflugter til f.eks. Antalya, Alanya, Pamukkale eller Kappadokien som to- og tredages ture. Til de aktive er der bl.a. vandsport og river rafting.

De lokale tourbureauers udflugter varierer i kvalitet, og mange guider taler kun tysk. Bemærk også, at på mange ture er der besøg i guldforretninger, tæppefabrikker og lignende. Der kan også lejes bil – husk bare at have forsikringerne i orden.

Overnatning i Side

Side er primært lagt an på charterrejser og i højsæsonen er mange hoteller fuldt booket af pakkerejsearrangører. Standarden er glimrende og de mindre hoteller i Tyrkiet har som regel en meget familiær stemning.

De senere år er der skudt adskillige store hoteller og resorts op i Tyrkiet. Mange af dem kører efter all-inclusive konceptet, hvor man ofte finder store swimmingpools og et hav faciliteter. Hotellerne i Side ligger spredt ud over et ret stort område, og det kan være en god idé at tjekke afstanden fra hotel til centrum inden man booker sit værelse.

Kommer man til byen uden at have et hotelværelse på forhånd, så ligger der flere små pensioner på den østlige side af den bilfri zone – hyggeligere kan man næsten ikke bo i byen. Du kan finde charterrejser her og er du på egen hånd, kan du booke hotel med prisgaranti her.

Mad & drikke

I Side kan man få mad fra det meste af verden, og overalt i byen er der masser af turistklasserestauranter. Der er rigtig mange tyskere i Side, hvilket også smitter af på restaurationslivet, men heldigvis er der masser af muligheder, hvis man ikke lige er til sauerkraut og wienerschnitzel.

Den lokale mad er i mine øjne bedst og billigst. Tyrkisk mad er rigtig lækkert med mange specialiteter – prøv f.eks. meze, en masse småretter, der er en glimrende introduktion til det tyrkiske køkken.

I en by der er så præget af turisme kan det være svært at finde god original mad, men det gamle råd om at spise der hvor lokale selv spiser kan det i den grad betale sig at følge i Side.

Nattelivet i byen er gået fra stille og roligt til livligt. De fleste barer ligger i den bilfri zone og langs veststranden. Ved havnen er der flere steder hvor man kan nyde en smuk solnedgang til en kølig drink.

Et par store diskoteker findes også, ligesom de næsten obligatoriske sportsbarer med live fodbold. Prisniveauet på barer og diskoteker er nogenlunde som i Danmark.

Aktiviteter og forlystelser

Hamam er sjovt at prøve, og de fleste steder henter dig gerne på hotellet. Vandsport findes på både vest- og øststranden, f.eks. jetski, bananbåd, paragliding osv.

Waterplanet er et 650.000 m² stort vandland med rutsjebaner, bølger osv. Ligger ca. 30 km fra Side i retning mod Alanya. Rafting er også muligt, f.eks. ved Köprülü Canyon.

Man kan selv tage dertil i bil eller købe en tur hos et af tourbureauerne. Her kan man også købe jeepsafari-ture hvor man kommer lidt væk fra de gængse turistruter og måske besøger en lokal familie.

Fisketure kan arrangeres på havnen eller på Side’s øststrand. Er du til golf er der også mulighed for det – i området ligger flere baner, f.eks. Gloria Golf Club, TAT International Golf Club og National Golf Club.

Værd at vide

Side har udmærkede shoppingmuligheder, men se dig godt for, hvis du er ude efter billigt tøj. Kvaliteten er ofte dårlig og kan på ingen måde sammenlignes med det man får tilbudt i f.eks Østen. Priserne er også væsentlig højere – i betragtning af kvaliteten er 75-100 kr. for en t-shirt at gøre grin med turisterne.

Der skal pruttes om prisen, men sælgerne går som regel ikke mere end 15-20% ned i pris. Og lær så at sige nej – de handlende er i den grad påtrængende og man bliver konstant bombarderet med “where are you from” og “can I ask you a question”, det nærmer sig det uudholdelige!

Vær sikker på hvilken møntfod der snakkes om når du siger ja tak til serviceydelser. Turisterne tror selvfølgelig at der opgives priser i Lira, men når der skal betales fortæller sælgeren at det var britiske pund eller dollars han mente – en almindelig måde at snyde turisterne på.

Husk også, at Tyrkiet er et muslimsk land – påklædningen bør være derefter. I turistområderne har man dog vænnet sig til mere eller mindre afklædte turister, men i landområderne er det en god idé lige at tænke over hvad man har på af tøj.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Se Vejret i Alanya og Tyrkiet her.

3 Kommentarer

  1. Hej

    Vi er i Side nu og bor på Kamer Motel, et helt tilfældigt valgt hotel på internettet. Ikke desto mindre et rigtigt godt valg på grund af beliggenheden. Din beskrivelse af Side og omegn er helt perfekt i forhold til det vi oplever lige nu. Det kan ikke beskrives mere autentisk. Dejligt at læse. Vi når desværre ikke at opleve søerne og vandfaldene. Vi har booket os videre til Alanya i 6 dage. Måske kan besøget gøres derfra. Så kommer vi til Antalya. 4 dage der inden hjemrejsen. Og også der har vi ramt plet, så de steder du foreslår skal vi helt sikkert kigge efter. Vi glæder os.

    Mvh Ingrid

    • Hej Ingrid. Jeg er glad for at du kan genkende Side ud fra min beskrivelse. Det lyder som en rigtig god kombinationsrejse I har lavet med både strand og spændende seværdigheder. Jeg ønsker jer en fortsat god rejse i Tyrkiet. De bedste hilsner.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her