En af Københavns mest berømte bygninger er Rundetårn, der historisk hører sammen med Regensen og Trinitatis Kirke. Læs mere om de tre bygninger, som Christian 4. stod bag.
Rundetårn blev grundlagt i 1637 til brug som observatorium for de studerende på Københavns Universitet. Selvom det 35 meter høje tårn er bygget sammen med Trinitatis Kirke, der stod færdig i 1656, så er det ikke tænkt som et kirketårn.
Til gengæld skulle Rundetårn udover funktionen som observatorium også bruges som opgang til universitetsbiblioteket, der lå på loftet over Trinitatis Kirke. Der er ikke noget klassisk kirketårn på Trinitatis Kirke, men til gengæld en såkaldt tagrytter med klokker. Den synes dog ganske beskeden i forhold til kirkens størrelse.
Det var sandsynligvis ikke tilfældigt, at Rundetårn og Trinitatis Kirke blev opført, hvor de gjorde. Overfor lå Regensen, der var (og stadig er) et kollegium for studerende på Københavns Universitet.
Regensen blev bygget i årene 1618-23 af det såkaldte kommunitet, der grundlagt af Frederik 2. skulle uddele legater og bespise dygtige og værdigt trængende studerende på universitetet. Regensen blev hårdt ramt ved branden i København i 1728 og efterfølgende delvist genopbygget.
Af de tre bygninger er det i høj grad Rundetårn, der gennem årene har tiltrukket sig mest opmærksomhed. Ikke mindst pga. den snoede murstensbelagte og meget brede opgang til tårnets top. Det menes, at tårnet er lavet uden trapper således, at en hestevogn kunne køre op til biblioteket med bøger og til observatoriet med udstyr.
En af de mest prominente personer, der har redet op til toppen af Rundetårn er den russiske zar Peter den Store, som besøgte København i 1716. Han var interesseret i astronomi og mødte Peder Horrebow, der sammen med Ole Rømer, var to af de astronomer, som benyttede observatoriet.
Rundetårn fungerede som observatorium frem til 1861, hvor det flyttede til Østervold, der ikke var så lysforurenet som centrum af København. Der blev senere sat en kikkert op på toppen af Rundetårn, som byens indbyggere kunne benytte.
I dag er der stadig offentlig adgang til Rundetårn, som er en populær turistattraktion. Husk også at besøge Trinitatis Kirke, der har mange fine detaljer og gemmer på sin helt egen historie.
Besøg i Rundetårn og Trinitatis Kirke
Jeg har besøgt Rundetårn en del gange. Første gang for mere end 30 år siden, hvor det dengang udelukkende handlede om at gå ad den snoede gang til toppen. Det er selvfølgelig stadig hovedattraktionen, men i dag har Rundetårn også andet at byde på.
Der er f.eks. åbnet op til den forreste del af Ringerloftet, hvor der er en ganske lille udstilling om Rundetårn og Trinitatis Kirke. Samlingen af historiske effekter er dog væsentlig større, og det kan undre, at man ikke finder det relevant at vise den frem.
Plads er der nok af. F.eks. i det store renoverede universitetsbibliotek, som man af en eller anden grund har valgt at benytte til bl.a. koncerter og kunstudstillinger, der ikke har noget som helst at gøre med den spændende historie tårn og kirke er en del af.
En del af det at besøge Rundetårn er selvfølgelig den fine udsigt over Københavns tage. Selvom tårnet kun er ca. 40 meter højt, så har man heldigvis stadig frit udsyn til f.eks. Sverige i øst og højhusene i Gladsaxe mod vest. Du vil selvfølgelig også kunne se Københavns kirketårne og de få bygninger, der rager op over hustagene.
Rundetårn er på alle måder en unik og ikonisk bygning, der fortjener meget mere opmærksomhed. Tænk, hvis man gjorde lige så meget ud af besøget i tårnet som hjemmesiden.
Mens det er blevet til adskillige besøg i Rundetårn, så er det først de senere år, jeg har haft fornøjelsen af at opleve den flotte Trinitatis Kirke indefra. Oprindelig lå Regensens bedesal her, men den omdannede Christian 4. til en egentlig kirke, der som nævnt blev indviet i 1656.
Branden i 1728 ødelagde en stor del af interiøret, der efterfølgende blev lavet igen. Den fine altertavle med de mange detaljer og symboler er fra 1731 og udført af billedhuggeren Friederich Ehbisch. Han står også bag den flotte prædikestol.
Også døbefonden er fra 1731. Et værk af billedhugger Didrik Gerchen udført i hvid marmor. Kirken har også en del sølvtøj – noget af det er fra slutningen af 1600-tallet – dvs. før branden. Bemærk også uret med de tre skiver og Kristus på toppen. Det er udført af urmager Peter Michael Abel i 1757.
På kirkebænkenes gavle vil du se træarbejde af Heinreich Fischer i form af muslingeskaller, der er et slags symbol på opstandelsen og ofte forbundet med pilgrimsfærden til Santiago de Compostela i Spanien.
Trinitatis kirke er især i 1800-tallet blevet renoveret flere gange. Noget blev fjernet, andet tilføjet, ligesom vinduer og flere portaler blev udskiftet. Kirken som den udvendigt ser ud i dag er fra renoveringen i årene omkring 1870.
Har du fået lyst til selv at besøge Rundetårn, Regensen og Trinitatis Kirke, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Rundetårn og Trinitatis Kirke
Rundetårn ligger på adressen Købmagergade 52A og Trinitatis Kirke på Landemærket 2. Selvom de to seværdigheder ligger på hver deres adresse, så er det blot en teknikalitet. De hænger sammen, og går du op eller ned ad Købmagergade, så kan du ikke undgå at få øje på de to bygninger.
Der er entré til Rundetårn, mens det er gratis at besøge Trinitatis Kirke. Der er ikke offentlig adgang til Regensen, som dog holder åbent hus af og til.
Inden dit besøg i Rundetårn og Trinitatis Kirke vil jeg anbefale, at du læser lidt om historien. Især i Trinitatis Kirke er det en god idé at få et dybere indblik i det fine interiør og dets symboler.
Se meget mere om Rundetårn og Trinitatis Kirke på deres respektive hjemmesider, hvor du også kan følge med i kommende arrangementer.
Flere oplevelser i København
København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.
En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.
Mad og drikke
København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlægget Tre gode madsteder i København, der tilbyder mad fra hele verden. Perfekt, hvis I er flere, der vil prøve noget forskelligt.
Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.
Du kan også besøge Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.
Overnatning
Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.
Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.