Hjem Kina 6 retter du skal prøve i Kina

6 retter du skal prøve i Kina

Det kinesiske køkken er lækkert og alsidigt

Det kinesiske køkken er nok det mest alsidige i verden. Formet af flere kilmazoner, etniske folkeslag og ældgamle traditioner, så kan du i Kina prøve flere tusinde retter du sandsynligvis aldrig har hørt om.

De fleste stifter bekendtskab med kinesisk mad på en af de utallige buffetrestauranter rundt om i Danmark, der synes at tilbyde fuldstændig det samme.

Eller rettere: folk tror de spiser kinesisk, men sjovt nok, så har buffetrestauranterne i Danmark meget lidt til fælles med det, du får serveret i Kina. Her er maden væsentlig mere alsidig, og du vil med stor sandsynlighed ikke støde på en eneste ret fra de danske buffeter.

Kinas fire køkkener

Traditionelt siger man, at Kina har fire køkkener. Det nordlige, det østlige, det sydlige og det vestlige.

Det nordlige er koncentreret omkring Beijing og er kendt for at være det mest alsidige og præget af det kejserlige køkken. Det østlige køkken omkring Shanghai er ofte lidt sødere og består af en del fiske- og vegetarretter.

I Yunnan, Sichuan og de omkringliggende regioner finder vi det vestlige køkken, der er kendt for at være lidt stærkere og gør brug af de ingredienser, der kan dyrkes i det subtropiske klima.

Det sydlige køkken ligger omkring Gangzhou (Canton), hvor man traditionelt har stået for den lidt finere og moderne gastronomi. Her får du Kinas bedste dim sum, men også en lang række eksotiske retter.

Som mange andre steder i Asien, så spiser alle omkring bordet af de samme retter. I Kina er de runde borde, hvor den midterste del kører rundt helt geniale. I stedet for at bede om retten, der står længst væk, så drejer man bare bordpladen.

Prøv en kokkeskole eller en food tour

Jeg har efterhånden været på en hel del kokkeskoler og food tours på mine rejser. Det er lærerigt, supersjovt og noget jeg helt sikkert kan anbefale. Du kan booke på stedet eller hjemmefra – som regel bliver du hentet på dit hotel og sat af samme sted igen, når dagen er omme. Se mere om mulighederne for kokkeskole og food tours i Kina hos Viator.

Disse retter skal du prøve i Kina

Da jeg første gang besøgte Kina var mange menukort kun på kinesisk. Jeg pegede mig frem og fik både serveret oksefrø med hud og stuvede griseindvolde med fermenteret tofu.

Det er dog ikke den slags fremmedartede ting, jeg vi anbefale dig at prøve, men til gengæld de mere klassiske retter herunder.

Dampede kinesiske kødboller – yummy

1  Pekingand

Et absolut must at prøve, men kun hvis du besøger Beijing. Selvfølgelig skal Pekingand spises i Peking, og selvom vi i dag kalder byen for Beijing, så er retten den samme. Det siges, at den blev opfundet under Yuan-dynastiet for mere end 800 år siden.

Umiddelbart synes Pekingand at være enkel at lave, men inden retten rammer bordet, så ligger der flere dages arbejde bag. Bl.a. skal anden glaseres og trække i 24 timer før den langtidssteges. Det er med til at give det lækre og supersprøde skind, som pekingand er så berømt for.

Retten bliver serveret med agurk og forårsløg, der sammen med anden rulles ind i en pandekage, som dyppes i en bønnesauce. I dag bruger nogle hoisinsauce. Pekingand smager bare godt og er stærkt vanedannende.

2  Dumplings

Åh ja. Dumplings. De små dejpakker med fyld, der både kan koges, bages og steges, er superlækre. Også dumplings har mange år på bagen og blev oprindelig serveret sammen med en suppe. I dag spises dumplings alene og især ved højtider som f.eks. nytår.

Dumplings kan have mange forskellige slags fyld. Ofte indeholder de tynde dejpakker både finthakket kød og grøntsager. Da jeg var til en såkaldt dumpling-banket i Xi’an var mine dumplings formet efter det kød, der var inden i, men typisk er de runde.

Dumplings kan spises som en snack, men på restauranter kan det være en appetitvækker eller en del af menuen – eventuelt som en sideret som vi så fint kalder det i vores del af verden.

3  Gong Bao

En af de retter, du ofte får serveret i Kina. Gong bao minder en del om nogle af de retter, du kan finde i f.eks. Thailand. Jo, jeg ved godt, at de rigelige mængder sichuanpeber gør retten meget kinesisk, men både struktur og ingredienser leder tankerne hen på en klassisk ret fra Sydøstasien.

I forhold til mange andre kinesiske retter, så er gong bao af nyere dato og skulle være opkaldt efter en guvernør i Sichuan-provinsen. En lille pudsighed er, at retten skiftede navn til spicy rice under kulturrevolutionen, da gong bao ledte tankerne hen på datidens elite, som Mao ville bekæmpe.

I dag findes der flere forskellige udgaver af gong bao, men marineringen af kødet i bl.a. risvin er essentiel. Retten består også af chili, porre, ristede peanuts og sichuanpeber. I oprindelig udgave er gong bao ret stærk, men andre steder og især i Europa er retten væsentlig mildere.

4  Hot pot

Så skal vi til det nordlige Kina igen, hvor hot pot er mest udbredt. En hot pot minder om fondue, men her koger du ingredienserne i en kraftig boullion, der kan være tilsat krydderier. De første udgaver af hot pot stammer sandsynligvis fra Zhoudynastiet og har senere udviklet sig til den ret, vi kender i dag.

Selvfølgelig er ingredienserne i en hot pot anderledes end i en fondue. Kødet kan være hvad som helst (også fisk), mens grøntsagerne typisk er majsstykker, bok choy og et udvalg af champignons. Ingredienserne afhænger selvfølgelig af, hvor i Kina, du får hot pot.

Selvom retten går for at være varmende og noget man spiser om vinteren, så findes den også i f.eks. Yunnan-provinsen. Hot pot serveres typisk med ris, nudler, saucer, sesamolie og friske krydderurter. På restauranter kan du ofte vælge forskellig slags boullion, og der kan også være en udgave til vegetarer.

5  Chow Mein

Kina har tusindvis af nudelretter og mange af dem er gengangere på menukortene i hele landet. Det gælder også chow mein, der stammer fra Gangzhou (Canton) i det sydlige Kina.

Det er en hverdagsret, der er nem at lave og som også fås i gadekøkkenerne. De næsten færdigkogte nudler afkøles og lynsteges derefter sammen med kød, eller tofu, hvis det skal være vegetarisk, og løg, hvidløg, forårsløg. Ofte bruges også kål og gulerødder.

Saucen består af bl.a. risvin, sojasauce, østerssauce og sesamolie. Som så mange andre retter i Kina, så findes også chow mein i utallige versioner. Et hurtigt og billigt måltid, der altid smager skønt.

6  Forårsruller

Ligesom dumplings er forårsruller ikke en egentlig ret, men en snack eller en del af et måltid. For den almindelige dansker var forårsruller sandsynligvis noget af det første de stiftede bekendtskab med fra det kinesiske køkken.

Oprindelig spiste man forårsruller på dagen for forårets begyndelse beregnet efter den kinesiske sol- og månekalender. Det var en stor begivenhed, hvor man samtidig lavede ønsker for fremtiden.

I dag spiser kineserne forårsruller året rundt, og de lækre hapsere fås i hele landet. Den dybstegte forårsrulle med det sprøde skorpe kan f.eks. indeholde finthakket kød, bønnepasta og et udvalg af grøntsager.

På besøg i en af Hangzhou’s madgader

Nyttige links til din rejse til Kina

Transport

Fra København kan du flyve direkte til Beijing og Shanghai med SAS. Alternativt er det nødvendigt med en mellemlanding. Søg og sammenlign flybilletter her.

Overnatning

Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Kina inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også læse mere om indrejse, visum m.m.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Har du husket alt til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her