Hjem Kina Yangshuo – fantastisk natur i smukke Sydkina

Yangshuo – fantastisk natur i smukke Sydkina

+ praktisk information til dit besøg i Yangshou nederst på siden

Små bjergtoppe. Dybgrønne rismarker og dovne floder. Her og der vejrbidte bønder, der slæber af sted med en okse. Yangshuo. Det fortryllende Kina, som synes uendelig langt væk udspiller sig for øjnene af os.

I roligt tempo cykler vi gennem et af verdens smukkeste landskaber, der er et af Kinas absolutte højdepunkter.

Yangshou – kontrasternes by

Der er kun én måde at ankomme til Yangshuo. Ad Li-floden. Den berømte flod, der skærer sig gennem det spektakulære landskab af kalkstensbjerge bringer os til den berømte by, der ligger i Guangxi-provinsen i hjertet af det fortryllende Sydkina.

Da vi ankommer til Yangshuo med båden fra Guilin, ser byen ubetydelig ud. Lillebitte ligger den for foden af de store kalkstensbjerge, men vi finder hurtigt ud af, at det en af Kinas mest populære turistbyer

Allerede før Kina åbnede op for den store turiststrøm, så var Yangshuo populær blandt backpackerne, der stadig kommer her i stort tal.

I dag må de dog dele Yangshou med enorme turistgrupper, der også vil sejle på Li-floden, tage på opdagelse i den frodige omegn og måske opleve et af områdets største vidundere; Dragons Backbone risterrasserne, der ligger en dagsudflugt væk.

yangshou
Fantastisk natur i Yangshou’s omegn

Fra floden går vi næsten i gåsegang gennem byens bilfri gader, der er proppet med forretninger og sælgere, som tilbyder alverdens varer. Man kan nemt få fornemmelsen af, at Yangshuos internationale miljø udelukkende er henvendt til turister, men tag ikke fejl – store dele af omegnen er en rejse tilbage i tiden.

Det er bl.a. her, vi ser eksotiske ting som slange, skildpadde og hund på menukortene, og de mange lokale spisesteder ligger side om side med McDonalds. Kontrasterne er bestemt til at få øje på i Yangshou!

Vi keder os ikke. Her er godt nok ingen historiske seværdigheder, men byen er et shoppingparadis, og barer og restauranter synes at ligge på hvert gadehjørne. Vi går ned ad hovedgaden Pantao Lu, og træder ind på det lokale marked, der ligger i en stor hal. Markedet er et af de steder i byen, hvor vi hurtigt bliver klar over, at vi er kommet til en helt anden verden.

Vi ser frøer og skildpadder klemt sammen i baljer, og vi når lige at opleve kødmarkedet. Det mest bemærkelsesværdige er dog de enorme grøntsager, der ser ud som om, at de har fået et skud vækstfremmer. Var det noget med en meterlang squash eller et gigantisk græskar?

Vores hotel ligger et par kilometer udenfor centrum, og hver dag tager vi en deletaxi ind til byen. Det er nemt og billigt, og en god måde at komme i kontakt med de lokale.

Det er i de bilfri gader turisterne samles, men kun få hundrede meter væk står man pludselig i en helt anden verden. Her er markeder, små templer og mere eller mindre faldefærdige boliger.

yangshou
De bilfri gader er også turistcentrum

På cykeltur i Yangshuo’s omegn

“Kom med herind og se vores kister”, siger manden, mens han træder til side. Foran står ganske rigtigt to store kister, og det ældre smilende par fortæller os, at de har prøvet dem. De passer! Det er morgen, og vi har lejet et par cykler og udstyret os med et kort over omegnen, og det bliver en dag vi sent vil glemme.

Vi lægger en rute, men mest kører vi bare ud i det blå. Helt derud, hvor vi bliver nødt til at spørge de lokale om vej. De er alle hjælpsomme, og kigger langt efter os, da vi forsvinder i det fjerne.

Vi kører på smalle stier mellem de skriggrønne rismarker, og kommer forbi søvnige landsbyer og små klynger af huse, hvis beboere alle er beskæftigede med landbrug.

Vi gør stop ved Dragebroen, der går over Yulong-floden. Broen siges at være over 600 år gammel, og lige præcis herfra kan man tage en halvanden time lang tur ned ad floden på bambusflåde.

Et tilbud som de kinesiske turister har svært ved at afslå – hver gang vi nærmer os den stille flod, ser vi flåderne og de kåde passagerer, der kaster vand på hinanden.

En tur på Yulong-floden er ikke på programmet. Vi sætter os ved Dragebroen sammen med de lokale, og under et træ sidder en håndfuld ældre mænd og spiller kort, mens hønsene suser om benene på os.

Den 600 år gamle Dragebro

Overalt hvor vi kører, kan vi se de grønklædte kalkstensbjerge skyde op af jorden. De synes at være i hundreder, i hvert fald så langt øjet rækker. Vi kigger igen på vores kort, og et stort rødt kryds gør os nysgerrige. Det er her, vi besøger det ældre ægtepar, der åbner deres hjem for besøgende.

Huset er typisk for området, og det lader til, at man bruger de byggematerialer man kan få fat på, hvad enten det er mursten, brædder eller palmeblade.

Vi går først ind i den lille gård, hvor vasketøj og farverige blomster fylder det meste. Deres hjem er spartansk, men de ser ikke ud til at mangle noget. Heller ikke penge til de to kister, som de skal begraves i. De er både købt og prøvet.

Det er sen eftermiddag, og i en halv times tid har vi kørt langs floder, rismarker og adskillige pomeloplantager med frugter, der lader til at være plukkemodne. Pludselig ser vi liv. Ved foden af et stort kalkstensbjerg ligger en samling huse som vi kører hen til.

En mand kommer slæbende med brænde, en anden med asparges, og i solen er indbyggerne ved at tørre chili, mens en andefamilie er på vej op af den nærliggende dam. Solen står lavt, og de store kalkstenbjerge kaster lange skygger ind over rismarker og floder.

Hvis en sejltur på Li-floden er højdepunktet i Yangshuo, så kommer en cykeltur i omegnen lige efter. Vi er mættede af oplevelser og indtryk, og da vi kommer tilbage til byen, er der kun få minutter til at det bliver mørkt.

Det eventyrlige landskab, de glade mennesker og følelsen af ikke at vide, hvad der sker om fem sekunder, gør os nysgerrige og giver os hele tiden lyst til at se mere.

yangshou
På opdagelse i de små landsbyer

På opdagelse i det sydkinesiske køkken

I Kina spiser man alt med fire ben, undtagen borde og stole, er der et ordsprog, der siger. Jo, den er god nok. Vi ser adskillige specialiteter på menukortene, bl.a. hund, kat og masser af indvolde. Den slags mad, der kan få mennesker til at blive vegetarer.

Og det er præcis sådan vi tænker, da vi træder ind på restaurant Pure Lotus, der er en helt usædvanlig vegetarrestaurant. Indenfor ligner det en helt almindelig dagligstue i et helt almindeligt vestligt hjem, og vi er sikre på, at vi er gået forkert.

Det er vi ikke, modtagelsen er hjertelig, og vi bliver sat ved et højt spisebord, omringet af lænestole og reoler fyldt med bøger.

Maden er fremragende. Vi får bla. grillet broccoli med parmesan, små kogte kartofler, bagt ost og flere andre retter, der får mig til at glemme, at jeg ikke spiser kød. Nåh ja, det er så langt fra første gang, at jeg er på vegetarrestaurant, men Pure Lotus slår alle andre kødløse spisesteder jeg har besøgt.

Vi drikker ingefærte til, men jeg smiler for alvor, da den søde og smilende tjener sætter en kold øl på bordet.

Pure Lotus er et særsyn i den kødfikserede by. Men på intet tidspunkt bestiller vi hund eller kat, selvom det findes på stort set alle menukort, ligesom slange, frø og skildpadde.

Det er temmelig anderledes og eksotisk, men sådan er det sydkinesiske køkken. Glem alt om kineserbuffet, her spiser man hot pots, der minder om gryderetter, og maden er krydret og milevidt fra det, som de fleste danskere forbinder med Kinesisk mad.

Centrum af Yangshou

Månebjerget

Nåh, er der ikke længere end det, hører jeg mig selv sige, da jeg står og kigger op på Månebjerget, der er et af de mere bemærkelsesværdige kalkstenbjerge i området.

Vi har forladt Yangshuo for en stund, og igen kører vi gennem landlige omgivelser, hvor hårdtarbejdende kinesere knokler i markerne. Vores mål er det ejendommelige bjerg, der skiller sig ud ved at have et enormt halvcirkelformet hul, der kan ses på lang afstand.

Selvom det er tidlig formiddag, og temperaturen ikke er på sit højeste, så storsveder vi på vej op af bjerget. Der er trapper det mest af vejen, og der er ingen tvivl om, at det er fugten, der er vores største udfordring. Vi når endelig toppen, og på trods af det disede vejr, så kan vi sagtens fornemme den pragtfulde udsigt over det betagende landskab.

Med besøget på månebjerget er det også tid til at sige farvel til Yangshuo og Sydkina. Det Kina som vi havde drømt om at opleve, og som man ikke finder langs østkysten. En rejse til Beijing eller Shanghai kan være spændende nok, men du har ikke oplevet det rigtige Kina før du har været en tur på landet.

Har du fået lyst til selv at besøge Yangshou, så kan du finde praktisk information under billedet.
yangshou
På vej op til Månebjerget

Praktisk information til dit besøg i Yangshou

Transport

Gør dig selv den tjeneste at ankomme til Yangshuo ad floden. Fra Guilin kan man hoppe på en båd, der tager dig på en knap fem timer lang tur på Li-floden til Yangshuo.

Har du af en eller anden grund ikke tid til et ophold i Yangshuo, kan du tage en endagstur fra Guilin. Der er bådtur, frokost og bus tilbage til Guilin inkluderet i prisen. Regn med at betale ca. 400-500 yuan for turen, alt efter selskab.

Alternativet til bådturen er at tage bussen, der er masser af daglige afgange til og fra Guilin, men der er også forbindelse til Nanning og Shenzen.

Man kan nemt gå til det meste i Yangshuo, hvis man bor omkring centrum, men som i Guilin er det også her populært at leje en cykel.

Overnatning

Som Kinas backpackerby nummer 1 er der adskillige muligheder for budgetrejsende. Byens beskedne størrelse gør, at der aldrig er langt til centrum. Man kan således bo forholdsvis landligt, måske ved floden, og samtidig være tæt på begivenhederne i byen.

Du kan booke hotel i Yangshuo på f.eks. booking.com, der har prisgaranti og det største udvalg.

Mad

Yangshuos restaurantscene er noget for sig selv. Her er rigtig gode muligheder for at få vestlig mad, men på trods af den fremmede indflydelse er byen også stedet hvor man kan smage slange, skildpadde og hund.

Aktiviteter

Yangshuos mest populære aktivitet er cykelture i det imponerende landskab. Der er mange udlejere, og alle har de forslag og rutebeskrivelser til gode ture. Cykler kan lejes for ca. 12-50 yuan pr. dag, ofte er der et kort inkluderet.

Forvent også at betale et depositum som tilbagebetales når du aflevere cyklen. Godt nok er cykelture en populær aktivitet, men Yangshuo er efterhånden også blevet en eftertragtet klatredestination. Området er perfekt til denne sport – se mere på chinaclimb.com.

Husk

Inden rejsen kan du læse Udenrigsministeriets rejsevejledning og se mere om Pas- og visumregler. På ssi.dk kan du læse mere om anbefalinger til vaccinationer.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

1 kommentar

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her