Trafikken er voldsom, og vi er omringet af enorme højhuse, der synes at skyde op overalt. Byen er imponerende, men det er først, da vi kommer op i tv-tårnet Oriental Pearl Tower, at vi bliver klar over, hvor stor Shanghai egentlig er. Så langt øjet rækker er der skyskrabere, brede boulevarder og endeløse rækker af boligblokke.

Byen er mere speciel end køn, men i Shanghai skal man helst være størst eller hurtigst, og det giver tydeligvis ikke megen tid til at tænke over byens udvikling. Glem alt om at opleve det gamle Kina, og gå i stedet for på opdagelse i en af verdens hurtigst voksende byer.

Oriental Pearl Tower og Pudong

På trods af mere end 1000 år på bagen, så hører Shanghai ikke til blandt Kinas ældste byer. Til gengæld har den de sidste knap 300 år været en af de mest betydningsfulde, hvor beliggenheden ved indsejlingen til Yangtze-floden mere end en gang har vist sig at være vigtig for byens udvikling.

Da vi på Shanghai Bymuseum ser billeder af byen for 20 år siden, så synes det ubegribeligt, at kineserne har formået at opføre denne millionby, der bare fortsætter med at vokse.

For en halv times tid siden tog vi elevatoren op i Oriental Pearl Tower, der er blevet et slags symbol på Shanghais eksplosive udvikling. Tårnet ligger i Pudong-området, der i 1990 blot var marker. Men beslutningen om at opføre et internationalt finanscenter var med til at skabe det utrolige byggeboom, som byen har været vidne til siden.

I dag ligger her udover tårnet også det 101 etager høje World Financial Center, hovedsæder for flere banker og virksomheder, såvel som eksklusive hoteller og lejligheder, der er blandt Kinas dyreste.

Oriental Pearl Tower er 468 meter højt og var engang verdens højeste tårn. Besøgende bliver transporteret op i 267 meters højde, og det er herfra, vi kigger ud over byens skyline. På trods af disen, så kan vi sagtens fornemme Shanghais størrelse.

Vi er højt oppe, men alligevel er der nogen, der ser ned på os. I denne by giver man den altid lige en tand mere – ved siden af tv-tårnet står World Financial Center og det 632 meter høje Shanghai Tower, der har hele 121 etager.

shanghai
Gåtur på The Bund

The Bund – det historiske Shanghai

“Se her”, siger den ældre mand, mens han fremviser en tegning af mig selv. Vi er på The Bund, Shanghais berømte havnefront, hvor vi blander os med lokale, turister og brudepar, der her får deres bryllupsbillede taget med Pudongs skyskrabere i baggrunden.

Og så er der den ældre mand, der på et halvt minuts tid, mens vi nyder udsigten, tegner et billede af mig. Connie synes slet ikke det ligner, men det gør jeg og køber tegningen for nogle få yuan.

Fra The Bunds promenade kigger vi på de gamle bygninger, der vidner om en tid der var engang. I løbet 1600-tallet kom europæerne til Kina. De fik kun lov til at opholde sig i få udvalgte byer langs kysten, hvor de kunne afsætte deres varer.

Den kaotiske handelssituation med englænderne, der førte til nederlaget i opiumskrigen resulterede i, at Kina måtte betale krigsskadeerstatning og afstå flere områder til englænderne, heriblandt Shanghai.

Englænderne etablerede en koncession i byen, en slags minieuropa i Kina, hvor engelsk lovgivning var gældende. Andre europæiske nationer rykkede også ind, hurtigt efter kom amerikanerne og sent i 1900-tallet japanerne.

Alle havde de deres del af Shanghai, der udviklede sig til et slags fristed, hvor alt var muligt. Havnen udvides til Kinas største, og finanshuse og fabrikker skød op som paddehatte.

Det samme gjorde spillebuler og bordeller, og bander og gangstere udnyttede de anarkistiske tilstande. Kineserne blev betragtet som andenrangsborgere i deres eget land, og de blev systematisk udnyttet på fabrikkerne, hvor de arbejdede under slavelignende forhold.

shanghai
Garden Bridge der fører over Suzhou Creek lige nord for The Bund

Det var blandt andet som oprør mod de fremmede magter, at kommunistpartiet blev stiftet i Shanghai i 1921. De opfordrede til kamp, men blev slået ned af Chiang Kaisheks Kuomintang-hær, der samarbejdede med kolonimagterne.

Efter 2. verdenskrig kæmpede Kuomintang og kommunisterne om magten i Kina. Det blev kommunisterne, der trak det længste strå, og de gjorde dermed en ende på kinesernes elendige forhold i byen.

The Bund er Shanghais mest berømte område. Det var her på havnefronten, at kolonimagterne opførte banker og handelsselskaber og dermed lagde kimen til det, der næsten 100 år senere skulle blive en af verdens vigtigste finansbyer.

De flotte og velholdte bygninger er fra starten af 1900-tallet. The Bund havde sin storhedstid omkring 1930’erne, hvor et mylder af mennesker arbejdede ved havnefronten, enten i finanssektoren eller på selve havnen, hvor de håndterede de mange skibe, der lagde til.

Fra nord går vi bl.a. forbi Union Church, det tidligere britiske konsulat og Bank of China-bygningen. Sidstnævnte blev beordret bygget højere end Cathay Hotel, der på daværende tidspunkt var Østens mest luksuriøse hotel. I dag ligger Peace Hotel på stedet.

Videre mod syd ser vi det gamle hovedkvarter for North China Daily, datidens engelsksprogede avis i Kina. I nr. 13 ligger det gamle toldhus, det er nemt at få øje på, da der sidder et ur med tilhørende klokke på toppen.

Det siges, at det er lavet som en kopi af Big Ben i London – og jo, det ringer skam stadig! Ved siden af ligger The Bunds største bygning, der husede The Hong Kong & Shanghai Bank, som i 1923 var verdens andenstørste bank.

Vi skal naturligvis også forbi nr. 2, der var overklassens legeplads. Shanghai Club havde et antal værelser, men baren var byens mødested. Dog kun for mænd – kvinder havde ikke adgang, og det havde kinesere i øvrigt heller ikke. Også de to store danske virksomheder, Asiatisk Kompagni og Store Nordiske har boet i disse bygninger.

shanghai
Indkøbsgaden Nanjing Road

Nanjing Road

Klap, klap. Med det samme bemærker vi lyden af den konstante klappen i hænderne. Og det er lige præcis det, der er meningen.

Vi er på Nanjing Road, der er Shanghais berømte shoppinggade. Som så mange andre steder i Kina, så har butikkerne også her ansat såkaldt klappere – mennesker, der med deres klappen skal fange de forbipasserendes opmærksomhed. Det virker komisk, og det er det også!

Nanjing Road er en lang gågade, der kunne have ligget i en hvilken som helst storby i verden. Her er mærkevareforretninger, storskærme og shoppinglystne kunder med smartphones. Det er stedet at se og blive set i Shanghai.

Alt er overdrevet dyrt i de mange butikker, stormagasiner og caféer, og vi finder byen mere spændende på parallel- og sidevejene. Her står vi pludselig i en helt anden verden med cykeltaxier i gaderne og vasketøj, der hænger fra hus til hus.

Nanjing Road er som så mange andre steder fyldt med gadesælgere. Af og til kan man opleve lidt gøgl og gadeteater, men de vakse sikkerhedsvagter er hurtige til at slå ned, hvis ikke alt går efter bogen.

Shanghai
I sidegaderne kan man stadig opleve den kinesiske hverdag

Yuyuan Garden & Old Market

“Det kinesiske kvarter er den vej”, siger den unge fyr, mens han peger. Det kan lyde mærkeligt, at der findes en kinesisk bydel i en kinesisk by, men Shanghai består primært af trafikerede veje og uendelige rækker af skyskrabere. Vil man opleve lidt af det, som man normalt forbinder med Kina, så skal man lede efter det.

I Shanghai er det dog ikke svært at finde. Området ligger lige syd for Nanjing Road, og det er her vi træder ind i Old Market, der på trods af navnet består af nyere huse i typisk kinesisk stil. Ikke ligefrem et originalt marked, men det nærmeste man kommer på noget kinesisk i Shanghai.

I Old Market er der stribevis af forretninger. Smalle stræder, åbne pladser og De Ni Svings Bro, der snor sig over en lille sø med karper. Her er rigtig mange mennesker og ikke mindst påtrængende sælgere.

Markedet er lagt an på turister, og vi går næsten i gåsegang gennem gaderne, inden vi besøger et af de mange tehuse, hvor vi prøvesmager te, der naturligvis tilberedt på den helt rigtige måde. Selv om Old Market er hovedattraktionen i det kinesiske kvarter, så får vi en mere autentisk oplevelse i gaderne mod syd.

Omtrent lige så populært som Old Market er Yuyuan Garden, der er et smukt haveanlæg med små damme, pavilloner, porte og gamle huse. Haven menes grundlagt i 1559 af en rig familie, der levede i Ming-dynastiets tid. Den er flere gange blevet ødelagt, men nu genopbygget og fremstår i dag hyggelig og typisk kinesisk.

Det kunne have været lidt af en oase i den travle storby, hvis det ikke lige havde været for de mange gæster, der besøger haven. Nåh ja, vi er her jo også, og på trods af menneskemængden, så nyder vi de grønne omgivelser.

Shanghai
Fiskedam i Yuyuan Garden

Aftentur på Huangpo-floden

Det er en lun og klar aften. Fra toppen af vores båd har vi en fantastisk udsigt over byens imponerende lyshav, der blinker i alle mulige farver. En af de mest populære udflugter man kan tage i Shanghai er en sejltur på Huangpo-floden.

Ved Shiliupu-kajen blander vi os med store grupper af kinesiske, japanske og koreanske turister, der ligesom os har taget en aftentur på den vigtige flod, der deler Shanghai.

Vi kommer forbi Pudong, hvor reklameskilte og skyskrabere lyser op og spejler sig smukt i vandet. Det er uden tvivl den mest fantastiske del af turen, der også bringer os forbi The Bund, som fremstår lidt mystisk i det gullige lys.

Folkets Park – Shanghais sidste oase?

Skyskraberne og de mangesporede veje har ikke helt overtaget Shanghai. Byen har stadig sine små åndehuller, bl.a. Folkets Park, hvor vi går rundt nu. Den ældre generation er i gang med kortspil, gymnastik og tai chi i det parklignende område, der har smukke blomster og store buske.

Rundt om Folkets Park er Shanghai travl og stærkt trafikeret, og jeg spekulerer på, hvad den ældre generation egentlig tænker om den vanvittige udvikling byen har gennemgået. Ja, man har gjort fremskridt, og mange kinesere har fået flere penge mellem hænderne, men betyder øget velstand også menneskemylder, voldsomt støjniveau og kilometerlange trafikpropper med dyttende biler?

I Shanghai gør det i hvert fald, men det er også mange år for sent at tænke anderledes. Udviklingen sker med rasende fart. Bystyret har endda opført en kæmpe udstillingshal på Folkets Plads, der fortæller om byens udvikling og planerne for fremtiden.

Shanghai er ikke ligefrem noget at prale af, og det mest imponerende er vel, at man på blot 20-25 år har skabt en af verdens største byer. Men det stopper ikke her, lige meget hvor vi kigger hen, så vil man få øje på en kran i gang med endnu et højhusbyggeri.

Shanghai
Pudongs lyshav om aftenen

Akrobatikshow

Det er sidste aften i Shanghai, og hvorfor ikke lade sig underholde af et af de klassiske akrobatikshows, hvor mere eller mindre talentfulde artister underholder. Akrobatikshowet minder mest af alt om et cirkus, for her er ikke kun akrobater, men også jonglører og klovnerier.

Det er et flot show, bedst er den unge pige, der jonglerer med fødderne, først vaser, og lidt senere et stort bord. Ikke alt er dog lige godt, i den anden ende af skalaen er der en fyr i Djenghis Khan-kostume, der fjoller rundt til noget rædselsfuld musik.

En del af oplevelsen er så afgjort at iagttage kineserne under showet. Med det, der bedst kan betegnes som en brummen, viser de deres begejstring.

Akrobatikshowet er lige så kontrastfyldt som Shanghai, der betragtes som den absolut mest velhavende by i Kina. Det er her lønnen er højest, og det er priserne også!

Der er ikke meget traditionelt kinesisk over byen, der ved første øjekast kan synes kold og utilnærmelig. Men i skyggen af de enorme skyskrabere med glasfacader lever mange kinesere en traditionel hverdag. Gå blot ned ad sidegaderne og ind i baggårdene, og du vil opdage, at Shanghai er andet en sterile højhuse og travle forretningsfolk.

Old Market

Nyttige links til din rejse til Shanghai

• Hotel i Shanghai – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Shanghai – Sammenlign priser her
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Shanghai – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Ind og ud

Fly, tog, bus, båd eller bil. Man kan komme til Shanghai på alle tænkelige måder. Byen har en af Kinas største og mest trafikerede lufthavne med adskillige inden- og udenrigsruter.

Fra Pudong Airport kan man tage det superhurtige Maglevtog ind til byen. Metro og taxi er andre muligheder, førstnævnte tager ca. 75 minutter til centrum (Metro Linje 2). Taxi koster ca. 170 yuan, benyt den officielle taxikø udenfor ankomstterminalen. Særlige lufthavnsbusser kører mellem lufthavnen og centrum hvert 20. minut.

Shanghai har tre togstationer, den største hedder Shanghai Railway Station, herfra afgår de fleste tog, men også de øvrige stationer har mange nyttige forbindelser.

Køb billet i god tid og vær sikker på hvorfra dit tog afgår. Billetter kan købes på billetkontorer i byen, men også mange hoteller kan sælge dig en billet. Fra Shanghai er der bl.a. afgang til Hong Kong, Beijing, Guangzhou, Xi’an, Chengdu, Suzhou og Lhasa.

Langdistancebusser findes selvfølgelig også, byen har flere busstationer, den store Shanghai Long Distance Bus Station, der ligger lige nord for den store togstation, har ruter til det meste af landet, faktisk helt til det vestlige Kina og Mongoliet, busrejser på flere dage.

At komme rundt

Transport i centrum af Shanghai kan være en blandet fornøjelse – der er betydelig trafik, og man kommer nemt til at holde i lange køer. Heldigvis har byen over 10 metrolinjer, der dækker det meste af Shanghai. Billetter købes i automaterne på stationerne. Ved informationen kan man købe en dagsbillet.

Taxi er en anden mulighed for at komme rundt, men så er man selvfølgelig afhængig af trafikken. Starttaksten er 12 yuan, her kan man køre op til tre km.

Starttaksten om natten er 16 yuan. Det er muligt at købe et “Transport Card” der kan bruges i både Metro, Taxi og bybusser. Sidstnævnte er der næppe mange der får brug for, de er i den grad svære at finde ud af.

Overnatning i Shanghai

Det er vel næsten unødvendigt at sige, at der er overnatning for enhver smag og pengepung i Shanghai. Er man kun få dage i byen, så kan det være en god idé, at bo så centralt som muligt. Her er området omkring The Bund og Folkets Plads værd at overveje.

Skulle man ende på et hotel udenfor centrum, så kan man heldigvis tage metroen, der både er hurtig og billig.

Selv på hoteller i mellemklassen får man meget for pengene, servicen er generelt i top, og mange overnatningssteder har et fint udvalg af faciliteter.

Kinas åbenhed har godt nok givet flere turister, men så sandelig også flere hoteller, prøv at prutte om prisen, i højsæsonen kan det være vanskeligt, men i mere stille perioder kan der være lidt penge at spare.

Mad og drikke

Shanghai har tusinder af restauranter og små spisesteder, det er bare at vælge. Den langvarige tilstedeværelse af fremmede magter har sat sit præg på menukortene, og det er vel kun Hong Kong, der kan hamle op med Shanghai, når det gælder udvalget af restauranter med mad fra hele verden.

Kinesisk mad er verdenskendt, glem alt om de hjemlige buffetrestauranter – det kinesiske køkken er så meget andet end det.

Hver by og hver del af Kina har deres egen specialitet, således også Shanghai, hvor man kan prøve dampede dumblings, ål eller måske svineindvolde, men der spises også rigtig meget fisk og skaldyr. Shanghai-køkkenet er lidt sødt og efter min mening ikke det bedste køkken i Kina.

I Shanghai kan man få noget at spise alle steder – der er endda deciderede restaurantgader, mest centralt ligger Huanghe Road, en sidegade til Nanjing Road, lige nord for Folkets Plads (stå af på Folkets Plads Metrostation, der ligger lige ved gadens begyndelse).

Det er generelt billigt at gå ud at spise i Kina, bestil derfor gerne forskellige retter så du kommer rundt i det kinesiske køkken. Langt de fleste steder spiser man med pinde, på hoteller og store internationale restauranter er det muligt af få kniv og gaffel udleveret.

Også nattelivet bærer tydeligt præg af indflydelse udefra, i Shanghai kan man støde på alverdens barer – også engelske og irske pubs – noget man ellers ikke ser så tit udenfor hotellerne.

Aktiviteter

Der er masser at give sig til i Shanghai, inklusiv klassiske forlystelser som opera og akrobatikshow. Men der er også mulighed for traditionel kinesisk massage, kurser, koncerter, bådture og flotte museer.

Shanghai er en verdensby med tonsvis af muligheder, klik ind på cityweekend.com eller chinatravel.net for at se anbefalinger og hvad der sker når du besøger byen.

Værd at vide

Adskillige banker og kontantautomater (også med engelsk menu), ligger spredt rundt om i byen.

Inden din rejse til Shanghai kan du læse Udenrigsministeriets rejsevejledning og se mere om Pas- og visumregler. Se anbefalinger til vaccinationer her.