Hjem Irland Besøg i St. Patrick’s Cathedral i Dublin

Besøg i St. Patrick’s Cathedral i Dublin

+ praktisk information til dit besøg i St. Patrick's Cathedral nederst på siden

Som da jeg besøgte Hagia Sophia i Istanbul var det også med en vis ærefrygt, jeg trådte ind i Skt. Patrick Cathedral i Dublin. Et historisk sted, der i næsten 1000 år har været symbolet på det religiøse Irland.

Skt. Patrick Cathedral blev grundlagt i 1191 og er i dag Church of Irelands hovedkirke. Der har været kirke på stedet siden 890, men det var først, da ærkebiskop John Comyn gav den status af katedral, St. Patrick fik den betydning som den har i dag.

Det er uklart, hvorfor Comyn ophøjede kirkens status. Byen havde allerede Christ Church som katedral, men St. Patrick lå dengang udenfor bymuren, og nogle mener, at han ville gøre sig fri af den etablerede kirke.

I 1191, hvor John Comyn rykker til St. Patrick, var kirken opført i træ. Da normannerne kom til Irland i 1169 bragte de nye byggemetoder med sig. Først blev Christ Church ombygget i sten og i perioden fra 1220 til 1260 stod St. Patrick Cathedral for tur.

De to katedraler eksisterede side om side indtil år 1300, hvor en aftale om bl.a. rettigheder og forpligtelser blev nedskrevet. Christ Church fik flest fordele, men afdøde ærkebiskopper skulle begraves skiftevis i katedralerne med mindre de havde udtrykt ønske om noget andet.

Aftalen var gældende helt frem til 1870, hvor det britiske parlament adskilte Church of England og Church of Ireland. Efterfølgende blev St. Patrick nationalkatedral i Church of Ireland, mens Christ Church blev hovedkirke for Dublin og Glendalough.

Indenfor i St. Patrick Cathedral – til venstre prædikestolen

Historien om St. Patrick

St. Patrick var en kristen missionær, som kom til Irland i det 5. århundrede. Der er en hel del usikkerhed om hans person, men historien fortæller, at St. Patrick blev født i Storbritannien og som barn taget til fange af irske pirater, der slavegjorde ham.

Selvom hans far og farfar begge var kirkens mænd, så var St Patrick ikke troende. Men under hans fangeskab begyndte han at bede og blev snart en praktiserende kristen.

Efter seks år som slave fortalte en stemme ham, at han var klar til at tage hjem. St. Patrick flygtede og fik hyre på et skib, der tilsyneladende kom på afveje. Fra den engelske kyst måtte besætningen gå 28 dage gennem vildnisset, og Patrick blev sat på flere prøvelser, men førte flokken gennem krisen med hjælp fra Gud.

Hjemme hos forældrene igen fortsatte han med at studere den kristne tro. En dag fik han et syn. Han så en irsk mand, der gav ham et brev med titlen The Voice of The Irish. Da han begyndte at læse brevet, var han ikke i tvivl om, at det var indbyggere fra byen Foclut, hvor han havde været slave, der bad ham komme tilbage for at hjælpe dem.

st. patrick's cathedral
Et kig i modsatte retning

Patrick tog herefter til Frankrig, hvor han blev sat ind i præstegerningen. Efter et 15 år langt ophold i primært Auxerre fulgte han sit syn og rejste til Irland.

Der er stor uenighed om den efterfølgende historie, men mange steder kan man læse, at selvom Patrick generelt var vellidt og omvendte tusindvis til kristendommen, så gennemgik han også en lang række prøvelser. Bl.a. blev han spottet, røvet og endda fængslet.

Patrick rejste rundt i Irland for at udbrede kristendommen. Bl.a. kom han til Dublin, hvor han døbte befolkningen ved en brønd på det sted St. Patrick Cathedral ligger i dag.

Også Patricks død er der uenighed om. Officielt betragtes 17. marts som hans dødsdag, og det er også den dag, der kaldes St. Patricks Day. Patrick blev helgengjort i det 7. århundrede, men det blev først officielt i den katolske kirke i 1630’erne.

I dag er St. Patrick en del af den irske identitet, hvor han er involveret i mange myter og historier. Fejringen af ham på St. Patricks Day samler irere over hele verden uanset om de er katolikker eller protestanter.

Flag fra forskellige regimenter som irerne gjorde tjeneste i

Besøg i St. Patrick’s Cathedral

Da John Comyn kom til den lille trækirke udenfor bymuren dedikerede han den til St. Patrick. I dag er det som nævnt Church of Irelands hovedkirke og et sted med masser af historie.

St. Patrick Cathedral fungerer både som kirke og museum. I siderne er der udstillet en lang række effekter, og du kan læse historier om både kirken, Irland og selvfølgelig St. Patrick.

Katedralen indeholder et hav af detaljer og flotte udsmykninger. En række ærkebiskopper er begravet i kirken, men det er flere personligheder også. Bl.a. Jonathan Swift, der var dekan i St. Patrick’s Cathedral. Swift var poet og forfatter og nok mest kendt for at have skrevet Gulliver’s Rejser.

Et af højdepunkterne er Boyles familiemonument opført af Richard Boyle, der var Jarl af Cork. Det var tænkt som hans kones gravplads, men hun blev senere flyttet. Monumentet forestiller flere medlemmer af familien og er fra 1632. Boyle selv er begravet ved St. Patrick’s Cathedral.

Værd at bemærke er også orgelet. Det oprindelige er fra 1471, men en udskiftning blev nødvendig i 1697. Piberne er dog bevaret – også efter installeringen af et nyt orgel i 1902, der senere er opgraderet og moderniseret.

Katedralen er hjemkirke for St. Patrick’s ridderorden, der blev grundlagt af den engelske Kong George 3. i 1783. Ved koret kan man se de faner og graveringer, som dengang fortalte, hvem der var medlemmer af ordenen. Den eksisterer stadig, men har kun to medlemmer, hvor dronning Elizabeth er den ene.

Jo, St. Patrick Cathedral er i den grad spændende. Jeg vil anbefale at læse lidt om historien og dens betydning for en bedre forståelse af det, du ser og oplever. Det havde jeg i hvert fald stor glæde af.

Har du fået lyst til selv at besøge St. Patrick’s Cathedral, så kan du finde praktisk information under billedet.
Koret i St. Patrick’s Cathedral

Praktisk information til dit besøg i St. Patrick’s Cathedral

St. Patrick’s Cathedral ligger på adressen St. Patrick Close i nem gåafstand af det centrale Dublin. Fra Temple Bar er der ca. 1 km.

Der er entré til katedralen, som også inkluderer en audioguide. Der er også en folder på dansk ved indgangen, og det er muligt at tage på en gratis guidet rundtur. Ved indgangen er der også en lille souvenirbutik.

Du kan se åbningstider og aktuelle begivenheder på katedralens hjemmeside.

Overnatning

Vil du bo tæt på St. Patrick’s Cathedral, så se nærmere på Aloft Dublin City eller Hyatt Centric The Liberties, der begge får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster.

Du kan se et meget større udvalg af overnatning i Dublin i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Irland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Dublin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her