Måske er Phnom Penh ikke på din bucket list, men Cambodjas hovedstad er absolut et besøg værd. Selvom byen er i rivende udvikling, så spøger landets barske historie stadig. Phnom Penh er et sted, der gør dybe indtryk, og du vil sandsynligvis forlade byen med flere spørgsmål end svar.
Du kan finde aktiviteter og seværdigheder til mange dages ferie, men hvad skal du se og opleve? Det prøver jeg at give dig svaret på her, hvor du kan læse om de vigtigste oplevelser i Phnom Penh og samtidig få tips og nyttig rejseinformation, som du finder nederst på siden.
Indholdsfortegnelse
Phnom Penh – en introduktion
Phnom Penh. Cambodjas engang så stolte hovedstad, der efter franskmændenes tilbagetrækning stod så smuk og var så fuld af liv. Det var dengang. I dag er byen en skygge af sig selv, og det er som om, at befolkningen først nu er ved at komme sig over De Røde Khmerers brutale styre og den efterfølgende politiske uro.
Man forstår det godt. De fire forfærdelige år fra 1975 til 1979 har efterladt et land i en elendig forfatning. En generation er blevet udslettet og det samme er alle med uddannelse. De tilbageværende, de overlevende, er dybt traumatiserede og lever en dagligdag med vold, korruption og fattigdom.
På mange måder er Cambodja et land i kaos, og først de senere år har man formået at få del i den økonomiske vækst, som nabolandene nyder godt af.
Phnom Penh – et tilbageblik
Phnom Penh blev hovedstad omkring 1430’erne, da khmererne flygtede fra Angkor efter thai’ernes invasion. I det 16. århundrede blev byen et vigtigt handelscenter, hvor kinesiske og indonesiske købmænd kom på hyppige besøg.
Franskmændene koloniserede Cambodja i 1864, og det har sat tydelige spor i Phnom Penh. Det er dem, der har formet byen som den ser ud i dag. Flere steder kan du stadig se de brede boulevarder, der er så almindelige i Frankrig.
Cambodja fik sin selvstændighed tilbage i 1953, men det gik så grueligt galt med Khmer Rouges overtagelse af magten. Det fik man for alvor at mærke i Phnom Penh, der blev indtaget af Pol Pots styrker den 17. april 1975.
Regimet sendte alle indbyggere ud af byen hjulpet på vej af et rygte om, at amerikanerne ville bombe hovedstaden. I fire år, indtil vietnameserne befriede Phnom Penh, var byen en spøgelsesby, hvor kun Khmer Rouge kunne ses i gaderne.
Efter 1979 vendte folk så småt tilbage til byen. Udviklingen gik langsomt, og først sent i 1980’erne kom der med FN’s hjælp gang i landets økonomi. I dag er det tydeligt, at nogle er kommet sig bedre end andre efter rædselsregimet.
I byens gader er kontrasterne til at få øje på. Det velstillede cambodjanere har anskaffet sig nye store biler mens gadebørn, etbenede mineofre og andre trængende dagligt kæmper for overlevelse.
Nu til de bedste oplevelser i Phnom Penh som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.
1 Toul Sleng (S21)
Toul Sleng er en af Phnom Penhs største turistattraktioner. Den triste bygning var engang fuld af skolebørn, men i dag gemmer den på en forfærdelig historie. En historie om angst, ondskab og en gal mands drøm.
Som et monument over det mørkeste i mennesket ligger den grå triste bygning midt i Phnom Pemh. Det var her folk blev tævet, tortureret og sultet ihjel. Blot et af mange steder i Cambodja, hvor den menneskelige ondskab viste sig fra sin mest modbydelige side.
Da De Røde Khmere indtog Phnom Penh i 1975 begyndte også en af de mest vanvittige udrensninger verden har set. Den tidligere skole Toul Sleng, også kaldet S21, blev omdannet til et torturcenter, der for altid vil stå som et symbol på de lidelser som cambodjanerne måtte gennemgå under Pol Pots styre.
Det er forfærdeligt, ufatteligt og rædselsvækkende. Det er umuligt at besøge det berygtede torturcenter uden af få en klump i halsen. Toul Sleng er bevaret som man fandt det, da vietnamesiske styrker invaderede Phnom Penh i 1979. Bygningens rum er spartansk indrettede med nøgne vægge og her og der blodrester på gulvet.
I Toul Sleng kan du se flere af de måder folk blev tortureret på. Nogle blev spændt fast til jernsenge, som fangevogterne herefter satte strøm til. Man kan også se, hvordan folk fik hevet negle og brystvorter af. Det er barske sager, og det er ikke til at fatte de lidelser og den ondskab, der har fundet sted lige præcis her.
Hovedbygningens (Bygning B) underetage indeholder et helt galleri af billeder. De Røde Khmerer dokumenterede alt, hvad de foretog sig, herunder effekten af torturen.
Der er adskillige før og efter billeder af udtryksløse ansigter – nogle smadret til ukendelighed. Det er mennesker, hvis skæbne allerede var afgjort, inden de trådte ind ad døren. Alle var på forhånd skyldige, og der kun én straf: Døden.
I alt 17.000 mennesker var gennem torturcentret, hvor de blev udsat for daglige forhør og tortureret indtil de tilstod deres forbrydelser. Herefter blev de kørt til Killing Fields for at blive henrettet. Kun fire mennesker slap levende ud af Toul Sleng.
2 Killing Fields (Choung Ek)
En anden af Phnom Penhs helt store turistattraktioner er Killing Fields, der hænger uløseligt sammen med Toul Sleng. Det var her Khmer Rouge henrettede deres modstandere. En stupa indeholdende 9000 kranier står som et slags mindesmærke på området, der ligger i den sydlige del af byen.
I de mange massegrave kommer der stadig tøj, tænder og knoglerester op af jorden. Man vader bogstaveligt talt på ligene. Det er deprimerende at tænke på det, der er sket lige præcis her. Folk fik sprættet maven op eller halsen skåret over med palmeblade.
Småbørn blev kastet op i luften og “grebet” igen på soldaternes bajonetter. Midt på Killing Fields står et træ, hvor Khmer Rouge slog børnene ihjel ved at holde dem i benene og slynge dem mod træet, så kraniet knustes. Det er virkelig skrappe sager!
Foreløbig har man fundet over 9000 lig ved Choung Ek. Det er disse kranier, der med et uudgrundeligt udtryk kigger ud på os fra stupaen. Rundt om i Cambodja ligger adskillige andre Killing Fields – eksperter regner med flere end 170 – den uden for Phnom Penh er bare en af mange, hvor ondskaben havde frit spil.
I Cambodja er det ikke svært at finde mennesker, der var vidne til de forfærdelige handlinger. Som f.eks. tuk-tuk chaufføren, der kører os tilbage til Phnom Penh.
Noun blev som syvårig blev sendt ud for at arbejde i rismarkerne. Mellem 14 og 16 timer hver dag i tre år knoklede han under den brændende sol, og hans daglige madration bestod af 3-4 bananer.
Han mener selv, at han er sluppet billigere end så mange andre. Godt nok blev hans bror slået ihjel, men han har selv overlevet, og i modsætning til tusinder af andre cambodjanere, så har han fundet sin familie igen.
3 FCC – Foreign Correspondents Club
Foreign Correspondents Club (FCC) er lidt af en institution i Phnom Penh. Det var her journalisterne mødtes, da Cambodja åbnede op igen efter Khmer Rouges rædselsregime.
Stedet åbnede som kombineret bar og restaurant i starten af 1990’erne, og siden har FCC været et lidt hipt sted. Med dybe sofaer, dagens aviser og litteratur på hylderne minder klubben mere om en dagligstue end en restaurant. Foreign Correspondents Club ligger pragtfuldt i en treetagers bygning langs Tonle Sap-floden lige midt i cafékvarteret.
4 Centralmarkedet (Psar Thmei)
Et andet bemærkelsesværdigt sted i Phnom Penh er Psar Thmei – en stor art deco-bygning opført i 1937 og som i dag er hjem for byens Centralmarked. Psar Thmei har en stor kuppelformet midte, hvorfra der går fire arme ud til siderne. Her er proppet med varer som f.eks. tøj, køkkengrej og frugt og grønt.
Centralmarkedet er et fint sted at indsnuse lidt lokalstemning, men dele af Psar Thmei er også henvendt til turister. Andre markeder i Phnom Pemh er det russiske marked og ikke mindst byens natmarket langs floden, hvor der som regel også er underholdning.
5 Det Kongelige Palads
Phnom Penh er ikke kun død og ødelæggelse, men også smukke templer og helligdomme. Det tidligere kongepalads er prikken over i’et, og her kan du få et indblik i et helt andet Cambodja end tiden med Khmer Rouge.
Området, hvor kongepaladset ligger, er smukt og en af Phnom Penhs største seværdigheder. Her er smilende buddhaer og gådefulde pagoder – det er Østens mystik, når det er bedst.
Tronsalen med sit 59 meter høje tårn er et sandt mesterværk. Selvom en del af indholdet blev ødelagt af Khmer Rouge, så står bygningen, der blev brugt til kroninger og ceremonier, smuk og skinnende med alle de udsmykninger og detaljer man kan ønske sig. Bemærk det smukke loft, der er fantastisk udsmykket.
Hvis det er loftet, der tiltrækker opmærksomheden i Tronsalen, så er det gulvet i Sølvpagoden. Kong Norodom opførte træbygningen i 1892 inspireret af Wat Phra Keo i Bangkok.
Pagoden blev genopbygget i 1962, og gulvet er dækket af over 5000 sølvfliser, der hver vejer 1 kg. Pagoden er et stort museum med mange fantastiske genstande. Vigtigst er Smaragdbuddhaen, der er landets helligste. Lige foran står en høj Buddha i guld, som er dekoreret med over 9500 diamanter.
Det er ikke alt, der er lige smukt i Kongepaladset. Mellem Tronsalen og Sølvpagoden ligger et ejendommeligt gråt hus, som Napoleon 3. i sin tid forærede Cambodjas konge. Ved udgangen står to stupaer, hvor Kong Sihanouks datter er begravet under den ene og hans forældre under den anden.
6 Nationalmuseet
Det havde været let at fylde Nationalmuseet med rædsler fra Khmer Rouge tiden. Det har man heldigvis undladt. Ikke at perioden har været ubetydelig for Cambodja, tværtimod, men overalt bliver man mindet om de frygtelige år. Landet har desuden en spændende fortid, og for mange cambodjanere er Pol Pot ikke historie, men nutid.
Et af steder, du kan lære mere om bl.a. de gamle khmerer er på det fine nationalmuseum, som er opført i 1917. Her er smukke skulpturer og masser af genstande fra det tidligere så magtfulde rige. Det er et godt sted at lære mere om livet lige præcis her som det udspillede for mere end 1000 år siden.
Mange af effekterne stammer fra området omkring Angkor Wat, men der er også spændende ting fra de tidligere Funan- og Chenlaperioder. Nationalmuseet er et hyggeligt sted med pragtfulde gårdhaver, der rammer de smukke fund ind på bedste vis. Læs mere på museets hjemmeside.
7 Mith Samlanh’s restauranter
Det er sjældent, at jeg anbefaler at besøge spisesteder som en egentlig oplevelse. Men med Mith Samlanh, der betyder venner på cambodjansk, er det anderledes. Organisationen forsøger at give udsatte børn og unge et nyt håb ved at uddanne dem – f.eks. til kokke og tjenere.
Mith Samlanh blev grundlagt i 1994 af tre ildsjæle, der ikke kunne bære at se på de forhold, som tusinder af cambodjanske børn lever under. I begyndelsen gav de dem mad, men indså hurtigt, at det fastholdt dem i et liv på gaden. Det var her idéen om uddannelse til de unge blev født.
Efter mit besøg på Friends The Restaurant har jeg i årevis sendt de penge som denne hjemmeside kan indtjene til Barbara, Sebastian og Mark – de tre ildsjæle bag Mith Samlanh, der gør et fantastisk stykke arbejde for de cambodjanske børn og unge.
I dag er Mith Samlanh en del af Friends International. Organisationen driver flere restauranter og projekter i Cambodja med i alt 235 ansatte. I Phnom Penh kan du bl.a. besøge restauranterne Romdeng, Friends N’ Stuff og Friends The Restaurant (den originale) og på den måde støtte projektet.
Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Phnom Penh. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
Rejsetips og information til din rejse til Phnom Penh
Transport
Ind og ud
Du kan flyve til Phnom Penh fra København med ét stop med bl.a. Thai Airways og Qatar Airways. Den internationale lufthavn i Phnom Penh ligger lige uden for byen og er ret lille. Både Siem Reap Airways og Angkor Airways flyver til Siem Reap fra Phnom Penh.
Der er også mulighed for at flyve til Cambodjas hovedstad fra bl.a. Hanoi, Kuala Lumpur og Ho Chi Minh City. Du kan finde de bedste og billigste flybilletter her.
Der holder taxier udenfor ankomstterminalen. Husk at aftale pris, hvis de ikke har faste priser på turen. Har du brug for lufthavnstransfer eller anden transport i Cambodja/Sydøstasien, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau her.
Det kræver visum at rejse ind i Cambodja, men det kan du få ved ankomst. Medbring et pasfoto og 20 USD.
At komme rundt
Tuk-Tuk eller taxi kan bruges til de seværdigheder, der ligger uden for gåafstand. Du kan eventuelt få dit hotel eller guesthouse til at hjælpe med transport.
Der findes adskillige busselskaber der kører til andre byer i Cambodja. Prøv hos Mekong Express, der har større rutenetværk i og ud af Cambodja. Der benyttes både almindelige busser og minivans.
Fra Phnom Penh er der ruter til bl.a. Siem Reap, Sihanoukville, Poipet, Bangkok i Thailand og Ho Chi Minh City i Vietnam.
Overnatning
Tidligere var det småt med overnatningsmuligheder af bare nogenlunde kvalitet i Phnom Penh, men de senere år er nye store hoteller dukket op. Byen har også mange små guesthouses – de fleste omkring Boeng Kak ud til floden.
Book hotel på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Mad og drikke
Der er ingen grund til at sulte i Phnom Penh, der har et væld af restauranter og gadekøkkener. Der er mange franskinspirerede steder, men som andre steder i Asien er der masser af billige gadekøkkener.
Byens mest kendte sted er FCC – Foreign Correspondents Club, hvor udenlandske journalister mødtes efter krigen. I dag er her god restaurant, men stedet fungerer i høj grad også som bar og mødested for turister. Stemningen er god og lokalerne emmer af atmosfære og historie.
Et andet sted der er værd at prøve er restauranten Friends, der ligger på Ph 13, et stenkast fra Nationalmuseet. Her har organisationen Mith Samlanh lavet en restaurant, hvor det er tidligere gadebørn, der serverer. Man er således med til at støtte et godt formål – betjeningen er så langt fra optimal, men maden rigtig god.
Ved aftentide kan du også gå langs floden Sisowath Quay, hvor du finder gadekøkkener og underholdning. Et populært mødested for både lokale og turister.
Aktiviteter
Der er flere muligheder for aktiviteter og oplevelser i Phnom Penh. Du kan f.eks. se traditionel khmerdans, prøve et madlavningskursus, tage på food tour eller sejle ud til Koh Dach – en lille ø i Mekongfloden, der kendt for sin silkeproduktion.
Andre muligheder er massage, cruise på Mekongfloden og besøg ved nogle af Phnom Penhs flotte templer.
Rejseressourcer
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Cambodja inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.