Hjem Danmark Oplevelser i Roskilde

Oplevelser i Roskilde

Danmarks tidligere hovedstad har mange gode seværdigheder

Roskilde Palæ og domkirken

Som Danmarks tidligere hovedstad og en af rigets ældste byer, er der selvfølgelig masser af spændende oplevelser i Roskilde. Omkring 980 opførte Harald Blåtand både en kongsgård og en trækirke her, og det blev startskuddet til byens opblomstring som bispesæde og snart efter hovedstad i Danmark.

Der har sandsynligvis boet mennesker i bunden af Roskilde Fjord før 980 – i Gl. Lejre blot syv kilometer fra Roskilde fortæller fund fra jernalderen om, at her engang lå en betydningsfuld bosættelse.

Det er herfra sagnene om Skjoldungerne stammer fra – myten siger, at Skjoldungerne var Danmarks første kongeslægt og efterkommere af Kong Skjold, der var sendt ned til danerne af Odin.

Som besøgende i Roskilde kan man ikke undgå at støde på navne som f.eks. Ros Gallery og Ros Torv. Navnet hentyder til sagnkongen Kong Roar, der siges at have grundlagt Roskilde omkring en række kilder. Faktisk hed byen oprindelig Ros Kilde, men de to ord er siden trukket sammen.

Roskilde er mest kendt for sine vikingeskibe og selvfølgelig domkirken, der nu er på UNESCOs verdensarvliste. Trækirken som Harald Blåtand opførte omkring 980 blev senere til den enorme domkirke, vi kender i dag.

I 1100-tallet var Roskilde en by med volde, voldgrav og adskillige byporte. Skiftende konger gjorde byen betydningsfuld, hvor nye kirker blev bygget og forskellige ordener opførte klostre.

Markedsdag på Stændertorvet – i midten det gamle rådhus med domkirkens tårne bagved

Roskilde er i dag en levende by med masser af stemning og atmosfære. Hjulpet på vej af reformationen i 1536, hvor klostre blev revet ned og biskoppen flyttede til København, mistede byen gradvist sin magt, men med sin historie og enestående kulturarv modtager Roskilde rigtig mange turister, der er med til at give gaderne liv.

Selvom Roskilde flere gange var udsat for ødelæggende brande, så ligger der spredt rundt i byens centrum den ene historiske bygning efter den anden. Roskilde er sådan et sted, hvor det kan betale sig at gå ned ad stræder og sidegader eller lige stikke hovedet indenfor i en af baggårdene.

Historien og de mange fine bygninger tiltrækker én type turister, mens den populære Roskilde Festival tiltrækker en anden: Musikglade unge fra hele verden, der hvert år i juni og juli fylder gaderne og omdanner byens dyrskueplads til en kæmpe fest.

Roskilde har meget at byde på – skulle du få lyst til at besøge byen, så kan du her læse om nogle af de vigtigste seværdigheder, som alle kan findes på kortet nederst på siden.

3 andre gode seværdigheder tæt på Roskilde

Selsø Slot
Sidst i det 16. århundrede opførte adelsmanden Jakob Ulfeldt den fine herregård, der i dag huser et spændende museum.
Køge
Købstaden Køge var en af de vigtigste byer i middelalderen. Her kan du tage på opdagelse i den hyggelige bymidte, hvor kirken og Danmarks ældste bindingsværkshus er et par af seværdighederne.
Jægerspris Slot
Jægerspris Slot er mest kendt som Frederik 7. og Grevinde Danners hjem, der er en del af slotsmuseet. Her er også en slotspark og en mindelund.

 

1  Roskilde Domkirke

Få steder kan man finde så meget Danmarkshistorie som i Roskilde Domkirke. Som nævnt byggede Harald Blåtand en trækirke i 980, men det var Svend Estridsen, der opførte den første stenkirke i 1070’erne.

Ca. 100 år efter tog biskop Absalon over for at bygge den teglstenskirke, vi kender i dag. Roskilde Domkirke udmærker sig ved den forskelligartede arkitektur som kendere kalder et mesterværk og et vidunder. Der er ingen tvivl om, at domkirken er noget særligt, men den er bestemt også bombastisk.

Mens nogle hæfter sig ved den arkitektoniske udformning, så vil andre (som mig) nok mene, at det er indholdet, der er det mest bemærkelsesværdige. Roskilde Domkirke har ikke bare fungeret som hovedkirke for den danske bispestol, men også som kongemagtens gravkirke.

Grundlæggeren Svend Estridsen ligger begravet her, men den årelange tradition som gravkirke for landets regenter begyndte først, da Margrete l året efter hendes død i 1412 blev flyttet fra Sorø Klosterkirke til Roskilde Domkirke.

Roskilde Domkirke set fra siden

2  Roskilde Palæ og Stændertorvet

Umiddelbart ved siden af Roskilde Domkirke ligger Stændertorvet og Roskilde Palæ. Her ligger en lille håndfuld af Roskildes fineste og mest interessante bygninger.

Først og fremmest det gamle rådhus, men også Sankt Laurentius kirkeruin, der er en rejse tilbage til middelalderen. Den nu nedlagte kirke fra begyndelsen af 1100-tallet gemmer på fantastisk historie som du kan opleve på en rundvisning i ruinerne to meter under gadeplan.

Stændertorvet er Roskildes hovedtorv. Navnet er af nyere dato og en hentydning til stænderforsamlingen, der blev afholdt i Det Kongelige Palæ (Roskilde Palæ) opført i 1730’erne.

Forsamlingen var sat i verden for at rådgive kongen, der i årene før enevældens fald i 1848 følte sig presset til at lytte til folket. Møderne fandt sted i de gule bygninger, der i dag huser flere museer.

Sankt Laurentius

3  Roskilde Kloster

Midt i Roskilde By ligger det fine kloster, der blev grundlagt af dominikanerordenen i 1231. Datidens munke blev også kaldt sortebrødre pga. deres sorte dragt.

Selvom det var en såkaldt tiggerorden, hvor munkene ikke måtte eje noget, så havde de alligevel midler til at opføre klostre hjulpet på vej af donationer og velgører. En af dem var Johannes Ebbesen, der var Valdemar Sejrs marsk – en slags krigsminister.

Klostrets oprindelige bygninger er for længst borte – det siges, at de blev beordret revet ned som følge af reformationen. De nuværende bygninger er af nyere dato, men man fornemmer stadig historien og tidligere tiders storhed.

Et besøg på Roskilde Kloster skal arrangeres på forhånd. Man vil tilsyneladende gerne vise rundt, men skilte på området frabeder sig uvedkommende adgang. En lidt pudsig måde at byde velkommen. Se mere om rundvisninger på klostret.

Del af Roskilde Kloster

4  Vikingeskibsmuseet

Lige bortset fra domkirken er vikingeskibsmuseet nok den mest kendte seværdighed i Roskilde. Beliggende ved byens havn kan museet tilbyde et spændende indblik i vikingetiden med fokus på de fem skibe, der er fundet i Roskilde Fjord.

De senere år har museet udvidet med bl.a. aktiviteter og arbejdende værksteder. Du kan også lære mere om vikingetiden og museets sommertogter, hvor der sejels med rekonstruktioner af vikingeskibe.

Så er der gang i skibsbygningen

5  Sankt Jørgensbjerg

Blot få minutters gang fra den travle havn står jeg nu omringet af charmerende stråtækte bindingsværkshuse. Sankt Jørgensbjerg er landsbyidyl midt i Roskilde få minutters gang fra centrum.

Det er en by i byen med egen kirke, der ca. 1000 år gammel er en af Danmarks ældste. Sankt Jørgensbjerg ligger på en lille bakke med fin udsigt over Roskilde og er næsten et must at besøge – i hvert fald får man her et helt andet indtryk af byen. Et besøg i den hyggelige bydel er nok en af de mest overraskende oplevelser i Roskilde.

Ren idyl i Sankt Jørgensbjerg

6  Lützhøfts Købmandsgård

I byens centrum kan du få et indblik i livet i Roskilde for 100 år siden. Lützhøfts Købmandsgård er måske mest kendt for sin fine facade ud til Ringstedgade, men gennem porten i den lille gård er der endnu mere at kigge på.

Det er Roskilde Museum, som står bag Lützhøfts Købmandsgård, der er fra slutningen af 1800-tallet. Museet har bevaret stedet som det så ud i 1920’erne.

Lützhøfts Købmandsgård

7  RoS Gallery i Gasværket

Kunstinteresserede vil uden tvivl finde RoS Gallery interessant. I det gamle gasværk ved havnen, der sørgede for Roskildes gasforsyning indtil 1979, er der på hele fem etager kunst i lange baner. Både danske og udenlandske kunstnere udstiller i galleriet, der også tilbyder guidede rundvisninger. Gasværket indeholder også det fine glasgalleri.

Det gamle gasværk er proppet med kunst

8  Vor Frue Kirke

To seværdigheder tæt på hinanden er Vor Frue Kirke og Gråbrødre Kirkegård, der begge byder på masser af historie. Vor Frue Kirke er fra det 11. århundrede og lå i forbindelse med et nonnekloster af cistercienserordenen. Oprindelig var det en basilika, der senere blev omdannet til en gotisk kirke.

Klostret blev revet ned efter reformationen og det samme skete for en del af kirken, der også var udsat for en brand. Denne dag er døren til kirken låst, men Vor Frue skulle have et helt fantastisk interiør fra 1600-tallet, som jeg må have til gode til en anden gang.

Vor Frue Kirke

9  Gråbrødre Kirkegård

Få hundrede meter fra Vor Frue Kirke ligger Gråbrødre Kirkegård fra 1800-tallet. Det er på flere måder ikke en kirkegård som de fleste – her er der mere tale om en park med et stort antal rhododendron nord for det lille kapel og et lidt mere åbent område syd for.

Gravene ligger for en stor dels vedkommende langs siden, men spredt rundt på kirkegården er der større gravsteder. På Gråbrødre Kirkegård ligger en lang række kendte personer begravet – bl.a. forfatteren Gustav Wied og komponisten C.E.F. Weyse, hvis melodier kendes fra bl.a. Titte til hinanden og Det er så yndigt at følges ad.

C.E.F. Weyses grav på Gråbrødre Kirkegård

Praktisk information til dit besøg i Roskilde

Overnatning

Du kan vælge at bo i Roskilde, som har et mindre udvalg af overnatningssteder som f.eks. Scandic Roskilde Park, Zleep Hotel Prindsen og Comwell Roskilde. Du kan se et større udvalg af overnatningssteder på booking.com, som har de billigste priser.

En anden mulighed er at leje et sommerhus. Der er ikke langt til nogle af Sjællands populære ferieområder som Køge Bugt (ca. 25 km), Sejerøbugten (ca. 50 km) og Liseleje (ca. 50 km).

Du kan også se efter pakketilbud hos Risskov Bilferie eller hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.

Flere oplevelser tæt på Roskilde

Selsø Slot

Sidst i det 16. århundrede opførte adelsmanden Jakob Ulfeldt den fine herregård, der i dag huser et spændende museum.

Køge

Købstaden Køge var en af de vigtigste byer i middelalderen. Her kan du tage på opdagelse i den hyggelige bymidte, hvor kirken og Danmarks ældste bindingsværkshus er et par af seværdighederne. Læs mere om Køge.

Jægerspris Slot

Jægerspris Slot er mest kendt som Frederik 7. og Grevinde Danners hjem, der er en del af slotsmuseet. Her er også en slotspark og en mindelund. Læs mere om Jægerspris Slot.

Kort over Roskilde

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her