Hjem Indien Oplevelser i Jaipur med tips til din rejse

Oplevelser i Jaipur med tips til din rejse

Rejsebeskrivelse med praktisk information til dit besøg i Jaipur nederst på siden

oplevelser i jaipur

Lad det være sagt med det samme; Jaipur er ubeskrivelig. Et hektisk og farverigt sted med alt for lidt plads til alt for mange mennesker. Her er tiggere, vanvittig trafik, konstant dytten, køer på vejen, påtrængende sælgere og bunker af affald.

Forurening, der får det til at kradse i halsen, dromedarer som trækdyr, aber på tagene og forarmede krøblinge. Gamle rickshaws, farverige bazarer, mænd med turban og kvinder i sarier. 

Der er med andre ord masser af oplevelser i Jaipur, som du kan læse mere om i min rejsebeskrivelse, hvor du nederst finder masser af nyttig rejseinformation.

Jaipur – en introduktion

Bazaren er fyldt med mennesker. Mest små grupper af kvinder, der er på jagt efter stof til en ny sari. Om få dage starter divali-festivalen, og Jaipur dirrer af spænding. Vi bliver tilbudt alt fra t-shirts til guld af de ihærdige sælgere, men det er nu mere spændende at følge med i det pulserende byliv.

Nåh ja, vi bruger også ufattelig meget tid på at holde øje med, hvor vi går. I Jaipur vader man bogstaveligt talt oven i hinanden og at krydse vejen er næsten umuligt.

Jaipur bliver også kaldt den lyserøde by, men farven på byens huse er nu mere en falmet blå-orange nuance, der måske har været lyserød engang. Dengang i 1876, hvor maharaja Ram Singh malede byen som en gestus til prinsen af Wales, der aflagde Jaipur et besøg. Lyserød symboliserer gæstfrihed, og man har siden prinsens besøg forsøgt at bevare farven.

Rajasthan og rajputterne

I Rajasthan bor rajputterne. Et folkeslag, der i over 1000 år har beboet området og forsvaret det til den bitre ende.

Rajputterne var nærmest eksperter i konflikter. Ofte lå de i krig med andre folkeslag og magter, men indbyrdes stridigheder var også en del af hverdagen. At overgive sig var ikke et tema for rajputterne, der hellere begik kollektivt selvmord. At det ofte har været nødvendigt at forsvare sig ses tydeligt i de mange borge og fæstninger i landskabet.

jaipur
Jaipurs gader er fulde af liv

Rajasthan var tidligere opdelt i småstater, der var styret af en maharaja. Da englænderne kontrollerede Indien lod de maharajaerne beholde deres titler, men de havde ingen reel magt.

Da Indien blev selvstændigt indvilligede Rajasthan i at indgå i den nye stat mod at maharajaerne beholdt deres titler og værdier. Desuden skulle de modtage et anseeligt beløb fra regeringen.

Det skabte en overklasse, hvor maharajaerne indgik i det nationale jetset-liv.  Pengekassen blev dog hurtigt tom, og med Indira Gandhis stop for årlige betalinger og inddragelse af ejendomme, var maharajaernes tid for alvor slut.

I dag eksisterer maharajaerne fortsat. De lever et liv øverst i samfundet, og mange er uddannet på de fineste skoler i England. Økonomien er dog trængt, og en del af dem har ombygget deres gamle paladser til hoteller.

Jaipur er grundlagt og opkaldt efter maharaja Jai Singh, der i 1727 forlod Amber Fort udenfor byen for at opbygge den nye by omkranset af en lang mur. I dag hedder denne del af Jaipur Old City, og det var den del af byen, der i 1876 blev malet pink af maharaja Ram Singh.

Nu til de bedste oplevelser i Jaipur som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

oplevelser i jaipur
Port ind til Jaipurs lyserøde bydel

1 Jaipurs bazarer

Jaipurs bazarer er superspændende. De ligger spredt rundt i byen, men den men mest centrale finder du langs Hawa Mahal Road. Her træder vi ind i en række delvist overdækkede gange, der er lige så kaotiske som gaderne udenfor.

Lige netop i dag er der ekstra travlt. Om få dage begynder divali-festivalen, og bazaren er fyldt med forventningsfulde kvinder, der er i gang med at købe nyt tøj.

Oprindelig var festivalen til ære for Rama, men i dag er det Lakshmi, gudinde for rigdom og velstand, der tilbedes. Man giver gaver, skyder fyrværkeri af og tænder olielamper – divalifestivalen kaldes også for lysets festival.

Få hundrede meter fra det centrale marked kan du også besøge Bapu Bazar, der primært består af stribevis af forretninger ud til gaden. Bazarerne er et fantastisk sted at se de lokale på slap line. Der er masser at kigge på, og det bugner med varer, som mange steder er stablet fra gulv til loft.

jaipur
I bazarens kringlede gyder

2 Hawa Mahal

Tæt på den centrale bazar ligger Hawa Mahal, Vindenes Palads, der er en af de mest berømte oplevelser i Jaipur og som man ofte ser på billeder.

Den bemærkelsesværdige bygning, der skulle gøre det muligt for haremskvinderne at følge med i folkelivet uden at blive set, blev opført i 1799 af maharajaen Sawaj Pratap Singh som en tilføjelse til kvindernes kvarter i City Palace.

Hawa Mahal er et storslået eksempel på rajasthani-arkitektur med mange fine detaljer – bl.a. de 953 ganske små vinduer kaldet jharokhas, hvor kvinderne kunne kigge ud. Bygningen opført med tanke på maksimal gennemstrømning af luft, og det har givet Hawa Mahal tilnavnet Vindenes Palads.

Bygningen ligger lige ud til hovedgaden Hawa Mahal Road og er nem at få øje på. Et lille tip er at besøge Hawa Mahal om morgenen, hvor der er de bedste muligheder for et godt billede af facaden. Der er indgang gennem City Palace.

Vindenes Palads

3 City Palace

Kongefamilien bor stadig i Jaipur. Den har ingen reel magt, men som man siger i byen; har du penge, har du også magt.

Vi er på besøg i City Palace som Maharaja Jai Singh opførte, da han flyttede sit residens fra Amber Fort til Jaipurs bymidte. Det såkaldte palads syner noget mere beskedent end fortet udenfor byen, men her er mange rigtig spændende ting at se.

Det første vi støder på er en gårdsplads med bygningen Mubarak Mahal, der nu er lavet til museum. Her kan man se datidens klæder, og vi imponeres især over de guldbelagte dragter, der vejer 5-10 kg. Imponerende er også Sawai Madho Singhs tøj. Han vejede 250 kg, og hans tøj er derefter.

Skråt over for besøger vi våbenmuseet, hvor der er knive, sabler og geværer i massevis. Især nogle af sidstnævnte er med deres vægt på 25 kg bemærkelsesværdige. I tilstødende gård ligger Diwan-I-Khas, maharajaens private modtagegård. Under en pavillon står to enorme krukker, der siges at være verdens største sølvkrukker.

Fra gården går vi ind i den offentlige modtagehal, hvor der er en lille udstilling med bl.a. billeder af alle maharajaerne. I forlængelse af Diwan-I-Khas ligger den lille gård, Pitar Niwas Chowk, der har nogle fantastisk flotte indgangspartier.

City Palace

4 Jantar Mantar

Overfor City Palace besøger vi observatoriet Jantar Mantar. Engang var det en del af paladset, men i dag er de to attraktioner adskilt. Jantar Mantar er et stort observatorium som Jai Singh opførte i 1728.

Det siges, at han var meget intelligent og yderst interesseret i astrologi og astronomi. Jai Singh byggede adskillige instrumenter, der kunne måle solens, månens og planeternes placering i forhold til jorden.

For Jai Singh var det ikke bare en hobby. Han ville se hvilken indflydelse himmellegemerne havde på menneskekroppen. Jai Singh sendte folk til udlandet for at få inspiration til sit observatorium.

Det vides ikke, om det er grunden til Jantar Mantars noget specielle arkitektur, der mere ligner en samling skulpturer end et observatorium.

5 Jal Mahal (Water Palace)

På vej til Amber Fort kommer du sandsynligvis forbi Jal Mahal, der også kaldes Water Palace. Det er usikkert, hvornår Jal Mahal blev opført, men en dæmning over Dravyavati-floden sørger for, at paladset nu ligger midt i Man Sagar-søen.

Fire af Jal Mahals fem etager står under vand så kun toppen af paladset kan ses. I årevis var Jal Mahal i dårlig stand, men bygningen er heldigvis blevet renoveret i løbet af 00’erne.

Der er ikke adgang til Jal Mahal, men du har mulighed for at tage en bådtur ud på søen, som er berømt for sit fugleliv. Der er observeret flere end 180 arter.

Søbredden ved Jal Mahal er populær til en aftentur, hvor der er fyldt med mennesker. Her er også ihærdige sælgere og små interimistiske gadekøkkener, som tilbyder indisk fast food.

Jaipur omkring centrum

6 Amber Fort

Kunne man dog bare skrue tiden tilbage. Bare opleve livet lige præcis her i et par timer som det var engang. Et par minutter måske. Amber Fort er sådan et sted, hvor det kunne være spændende at følge med i livet dengang maharajaerne regerede i Rajasthan.

For det tidligere palads er overdådigt og som taget ud af en Hollywoodfilm. Majestætisk ligger det på en bakketop og ser uindtageligt ud. Nogle turister rider op til paladset på elefant, men vi tager bilen ad de snørklede veje til toppen. Uanset hvordan du ankommer til Amber Fort, så er det en af de absolut bedste oplevelser i Jaipur.

Indgangen til paladset er utrolig smuk, og det er tydeligt, at persiske arkitekter og bygningsarbejdere har haft en finger eller ti med i spillet. Solens stråler får paladsets facade til at glimte, som var det en stor diamant.

Vi kommer først ind på maharajaens private område. Til venstre nyder vi det flotte sommerresidens Jai Mandir, der gør sig bemærket ved nogle flotte dekorationer i form af spejle, marmorudskæringer og yndefulde tegninger.

Det er smukt i dag, men må have været endnu mere fantastisk i maharajaernes tid. Mange dekorationer er desværre slidt væk, men den helt store synder er den indiske regering, der har fjernet det meste af bygningernes indhold dengang dele af Rajasthans kulturarv blev overdraget til myndighederne.

oplevelser i jaipur
Amber Fort

Overfor Jai Mandir, i den lille gård, passerer vi Sukh Niwas, maharajaens vinterresidens. Det syner lidt mere beskedent, men her kan du se, hvordan man har benyttet små kanaler til opsamling af vand, som blev brugt til afkøling.

Lignende konstruktioner er lavet mange steder i paladset, hvor man også vil kunne se en masse kroge, der har været brugt til at hænge tæpper i. En måde at skabe en lille brise i Rajasthans stegende sommerhede, hvor temperaturen ligger på omkring 45 °C.

I den næste gård kommer vi til kvindernes kvarter. Her kan man se 12 åbne rum med en fællesgård i midten. Der boede en kvinde i hvert rum, og på 1. sal kan man se små balkoner, hvor det siges, at eunukkerne har stået og rådgivet maharajaen om, hvilken kvinde han med fordel kunne fornøje sig med.

De 12 rum har hver sin bagindgang således, at maharajaen diskret kunne gå ned til den udvalgte kvinde i haremmet.

Der er et virvar af rum og gange i paladset. Flere steder går vi op på taget, hvorfra der er en formidabel udsigt over søen nedenfor. Vi ser også den lange mur, der omkranser fortet.

I bunden af dalen ligger mange huse fra maharajaens tid, og det var her den almindelige befolkning boede. Kigger du op, vil du øverst på nabobjerget se Jaigarh Fort, der er bygget i 1726 af Jai Singh. I modsætning til Amber Fort er Jaigarh Fort stadig i Rajastahns kongelige families besiddelse.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Jaipur. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
oplevelser i jaipur
Indgangen til Amber Fort

Rejsetips og information til din rejse til Jaipur

Transport

Jaipur har egen international lufthavn. Der er dog primært indenrigsruter til bl.a. Goa, Delhi, Mumbai, Kolkata og Varanasi. Fra Jaipur er der også ruter til Dubai og Bangkok. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Til og fra byen kan du også tage bus og tog. Der er busruter til bl.a. Delhi, Agra, Bikaner, Jaisalmer, Udaipur og Jodhpur. Busser findes med og uden aircondition.

Byen har masser af taxier og rickshaws. Igen: vær på vagt – en del af chaufførerne vil gerne sælge noget eller har en aftale med et hotel, hvor de får kommission. Man kan sagtens hyre en autorickshaw for en dag og lave sin egen sightseeingtur – husk at prutte om prisen inden start.

Jaipur har også en metro, der bl.a. kører lige gennem centrum. Metroen er ved at blive udvidet med flere linjer. Se mere om metroen her.

Overnatning

Jaipur har samme problem med påtrængende billethajer og taxi/rickshawchauffører som Delhi. Kommer du med offentlig transport, kan du være sikker på at der står mængder af indere og venter på dig – de er meget påtrængende og har altid et forslag til, hvor du skal bo.

Mange turister kommer til byen på en rundrejse og har bestilt hotel i forvejen – det er en god idé – også for backpackere. De fleste hoteller og guesthouses tilbyder at hente dig i lufthavnen eller på tog- og busstationen

I Jaipur er der en enestående mulighed for at bo i et af de gamle paladser som maharajerne har lavet om til hoteller – ikke alle er lige velholdte, men det er en god oplevelse.

Jeg anbefaler følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Khatu Haveli – billigt hotel i centrum. Khatu Haveli får topanmeldelser af tidligere gæster.

Nirbana Palace – 4-stjernet hotel med swimmingpool til en rigtig god pris. Der er ca. 2,5 km til centrum.

Jas Vilas – mindre hotel med swimmingpool. Et topvalg, hvis budgettet ikke er stort. Der er ca. 4 km til centrum.

Jai Mahal Palace – lækkert luksushotel med swimmingpool og mange faciliteter. Der er ca, 5 km til centrum.

Mad og drikke

Rajasthan har sit eget køkken. Traditionelt har man i det tørre ørkenlandskab ikke haft adgang til det store udvalg af grøntsager, men til gengæld har mejeriprodukter traditionelt været i høj kurs.

I dag hvor transport mellem landsdelene er blevet nemmere, kan man selvfølgelig få alle de indiske klassikere i Jaipur, men det er jo altid sjovt at prøve de traditionelle retter.

Som andre steder I Indien gør man ikke rigtig noget ud af spisestederne. Hygge er der ikke meget af og ofte kan restauranterne være svære at få øje på. De er der dog – du kan eventuelt spørge andre rejsende eller på dit hotel og gode spisesteder.

Aktiviteter

Også i Jaipur kan man prøve Ayurvedicmassage. Ca. 15 km udenfor byen ligger Chakhi Dhani, en slags temapark hvor man kan se mere om traditioner og den lokale kultur.

Andre aktiviteter kunne f.eks. være jeepsafari, cykelture, guidede gåture eller at se Jaipur fra en varmluftsballon.

Museer i Jaipur

Jaipur har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• Albert Hall Museum (Indisk kunst, smykker m.m.)
• Amrapali Museum (ældre kunst og kunsthåndværk)
• Gyan Museum (bl.a. sølv, våben og smykker fra ind- og udland)

Rejseressourcer

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her