Hjem Irland Gratis oplevelser i Dublin

Gratis oplevelser i Dublin

Der er flere gode oplevelser i Dublin, der er helt gratis

Der er mange gode gratis oplevelser i Dublin. Især har Irlands hovedstad en stribe spændende museer og historiske områder, som du kan besøge uden at tage penge op af lommen. Læs bare med her.

Dublin er en forholdsvis dyr by at være turist. Heldigvis er flere af de største seværdigheder gratis at besøge, og elsker du som jeg autentisk byliv, så er det bare om søge væk fra de gængse turistruter for at indsnuse lidt lokalstemning. Det koster ikke en krone.

Udover nedenstående forslag til gratis oplevelser i Dublin, så kan du være heldig, at området ved Trinity College er åben igen og at Temple Bar Food Market er noget mere spændende end da jeg kom forbi. Du kan finde alle de gratis oplevelser i Dublin på kortet nederst på siden.

Til planlægningen af din rejse kan du læse mere i min Dublin Guide og i disse indlæg:

Hvor skal du bo i Dublin – de mest populære bydele og områder
Hotel i Dublin – de bedste overnatningssteder lige nu

1  Chester Beatty Library

Når det kommer til gratis oplevelser i Dublin, så kan man ikke komme udenom Chester Beatty Library. Her kan du bl.a. se sjældne bøger og skrifter, men også en række fine primært ældre kunstgenstande fra Østen, Persien og Egypten.

Biblioteket, eller museet, er opkaldt efter rigmanden Chester Beatty, der testamenterede hele hans store samling til byen Dublin. Der er også workshops, guidede rundture og forskellige events, som er helt gratis.

Det er i mine øjne et fantastisk sted, som du kan kombinere med Dublin Castle, der ligger lige ved siden af. Læs meget mere i indlægget Chester Beatty Library.

Chester Beatty Library er et spændende sted

2  Dublin Castle

Der er entré til Dublin Castle (inkluderet i Dublin Pass), men du kan gratis komme helt ind i gården til en af byens absolut vigtigste historiske bygninger.

Dublin Castle siges at være opført på en gammel vikingebosættelse. Herfra regerede vicekongen på vegne af den engelske krone. Der er kun ganske lidt tilbage fra datidens borg, der var udsat for en brand i 1684. Bygningerne er derfor meget forskellige og virker usammenhængende.

Til gengæld var det i Dublin Castle Irland fik sin selvstændighed, da den sidste vicekonge overdrog borgen til frihedskæmperen Michael Collins i 1922. Irland var dog stadig et splittet land med mange fraktioner, og få måneder efter udnævnelsen af republikken blev Collins myrdet.

Del af Dublin Castle – her Bedford Tower grundlagt i 1750

3  St. Stephens Green

For enden af Grafton Street ligger St. Stephens Green, der ikke blot er en grøn oase i byen, men også et vigtigt historisk sted i Dublin. Parken kan dateres til 1663, hvor området blev udstykket for at skaffe penge til byen.

Arthur Guinness købte stedet tilbage i 1800-tallet og gav byens indbyggere adgang igen. I dag er det som nævnt en park med søer, plæner og masser af blomster. Rundt om i St. Stephens Green kan du også se skulpturer af irske berømtheder.

Parken har gennem årene været centrum for flere historiske begivenheder som f.eks. påskeopstanden i 1916. Den kan du lære mere om på store plancher placeret i parken. Download den gratis audioguide for at få den fulde oplevelse.

Lille del af St. Stephens Green

4  Gratis museer

Dublin har adskillige rigtig gode museer, der er gratis at besøge. National Gallery of Ireland har gratis entré til de faste udstillinger, og du skal ikke en gang have en penge op af lommen for at tage med på en guidet rundtur. På museet kan du se værker af bl.a. Picasso, Vermeer og Caravagio, men der er også skulpturer og masser af irsk kunst.

Hugh Lane Gallery er også gratis at besøge uanset, hvornår du kommer. Museet er opkaldt efter kunsthandleren Hugh Percy Lane, der arbejdede for at gøre kunsten tilgængelig for den almindelige borger. Også National Museum of Irelands enorme samlinger er gratis, og det samme er IMMA – Irish Museum of Modern Art.

Afdeling af National Museum of Ireland

5  The Liberties

Langt de fleste turister, der besøger Dublin færdes omkring byens centrum ved Temple Bar, O’Connell Street og Trinity College. Men en kort gåtur væk ligger mere lokale bydele, der er en helt anden verden.

Ikke langt fra St. Patricks Cathedral kan du besøge bydelen The Liberties (der er sikkert andre lignende steder), hvor du kan se irerne på slap line. Gå f.eks. ned ad Meath Street til Liberty Market, hvor du sandsynligvis vil være den eneste turist. Bag kirken St. Cathrines Church lige ved siden af kommer de lokale for at bede til den lille figur af Jomfru Maria.

Lokal beder til figuren af Jomfru Maria

6  Gratis gåture med guide

Også i Dublin har du mulighed for at tage med på gratis gåture. De er baseret på drikkepenge til guiden, som du selvfølgelig skal give. Helt gratis er turene således ikke, men det er dig, der bestemmer prisen.

Der er flere udbydere af gratis gåture i Dublin. Du kan f.eks klikke ind på Dublin Free Walking Tour, der har forskellige ture på programmet. F.eks. klassiske byvandringer, men også pub- og foodtours. Et andet sted, du kan se efter gratis gåture er hos Sandemans.

Der er flere muligheder for at tage på gratis guidede gåture i Dublin

7  Phoenix Park

Phoenix Park siges at være Europas største bypark. Det skal der nok være noget om. Oprindelig var det et jagtområde, men i dag er der både smukke blomster, velfriserede parkområder og vild natur. Er du heldig, så kan du spotte en af parkens hjorte.

I Phoenix Park finder du flere bemærkelsesværdige bygninger og monumenter. Ankommer du fra centrum, så kan du ikke undgå at få øje på det 62 meter høje Wellington-monument, der er den højeste obelisk i Europa. Monumentet er fra 1861 og opkaldt efter hertugen af Wellington, der blev født i Dublin.

En snorlige vej går gennem parken – forbi Phoenix-monumentet til besøgscentret, der ligger i Ashton Castle, en fin renoveret bygning fra middelalderen. Her kan du blive klogere på historien og dyrelivet i parken via de faste og skiftende udstillinger.

Andre interessante steder er bl.a. pavekorset opført i forbindelse med pavens besøg i 1979 samt Magasin-fortet, et krudtdepot som Jarlen af Dorset lod opføre i 1735. Der er desværre ikke adgang til selve området, der er under renovering. Se mere om parken her.

Wellington-monumentet i Phoenix Park

8  GPO (General Post Office)

Midt på O’Connell Street ligger General Post Office (GPO), der er en af Irlands vigtigste historiske bygninger. Den blev grundlagt i 1814 og kom 100 år senere stil at stå som selve symbolet på den irske frihedskamp.

Ved påskeopstanden I 1916 blev den store bygning brugt som hovedkvarter af frihedskæmperne. Nationalisten Patrick Pearse udråbte republikken Irland, men blev nedkæmpet af engelske soldater, der bl.a. bombede posthuset. I dag kan man stadig se skudhullerne i søjlerne.

Det er gratis at besøge selve posthuset, mens der er entré til museet (GPO Museum), hvor du kan høre mere om frihedskampen og Irlands historie.

General Post Office på O’Connell Street

9  Den Botaniske Have i Glasnevin

Dublins botaniske have i Glasnevin blev grundlagt i 1795. Det var formanden for parlamentet, John Foster, der var primus motor i forsøget på at skaffe penge til en botanisk have til videnskabelige formål. I begyndelsen handlede det mest om forskning i landbrug, men det ændrede sig i 1830’erne, hvor der kom fokus på træer og blomster.

I dag har den botaniske have over 15.000 forskellige planter fra hele verden inklusive 300, der er i fare for at forsvinde. Haven er opdelt i afdelinger som f.eks. rosenhaven, frugthaven og stenbedshaven og har selvfølgelig et område med hjemmehørende blomster og planter.

Der er mulighed for guidet rundtur mod betaling. Se mere på Den Botaniske Haves hjemmeside.

Den Botaniske Have er gratis at besøge

Nyttige links til din rejse til Dublin

Transport

Fra både Billund og København kan du også flyve direkte til Dublin. Søg og sammenlign flybilletter her. Læs meget mere om transport generelt i min Dublin Guide.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Irland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Dublin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her