Hjem Irland Chester Beatty Library

Chester Beatty Library

+ praktisk information til dit besøg på Chester Beatty Library nederst på siden

Det bliver ikke meget bedre. Spændende historie kombineret med gamle håndindbundne bøger. Jeg er muligvis farvet af min uddannelse som litograf, men samlingen på Chester Beatty-biblioteket i Dublin ER bare unik og i en klasse for sig.

Chester Beatty blev født i New York i 1875. Han tog en uddannelse i mineindustrien og rejste efterfølgende til Denver i Colorado, hvor han omkring år 1900 fik arbejde i en guldmine.

Beatty skovlede klippestykker til en dagløn på 25 cents, men gjorde sig bemærket og blev forfremmet til tilsynsførende og fik senere et job som konsulent i en nærliggende mine ved Cripple Creek.

Konsulenter i mineindustrien var en slags ansvarshavende, der havde vide beføjelser så længe de skaffede indtjening til ejerne. Det førte ofte til konflikter mellem ledelse og arbejdere, men Beatty var vellidt hos alle og kendt for at give gode lønninger og stor profit til investorerne.

Minemogulen John Hammond tog Chester Beatty under sine vinger, og i 1903 indgik han i ledelsen i Guggenheim Exploration Complex. Årslønnen lød på hele 20.000 USD – mere end den amerikanske præsident.

Det var dog ikke Beattys løn, der blev afgørende for hans fremtid. Ifølge ansættelseskontrakten kunne Chester Beatty for egne midler købe sig ind i alle de mineprojekter, som Hammond investerede i.

Det skulle vise sig at være en god forretning. Som 32-årig var Beatty millionær i dollars. I 1908 forlod han Guggenheim og rejste til New York for at grundlægge egen konsulentvirksomhed inden for mineindustrien.

Det er bl.a. smukke bøger som denne, du kan se på Chester Beatty Library

Interessen for kunst, bøger og skrifter

De følgende år blev afgørende for Chester Beattys interesse for kunst, bøger og skrifter. I 1911 døde hans kone, og kort efter fik han selv konstateret en lungesygdom som følge af hans mangeårige arbejde i minerne.

Beatty flyttede til London i 1913, hvor han giftede sig igen. Året efter grundlagde han sit eget mineselskab, Selection Trust, der blev en succesrig og verdensomspændende virksomhed.

Allerede under tiden i New York var Beatty begyndt at samle på kinesiske snusflasker og forskellige effekter fra Japan. På en familieferie til Egypten, som han besøgte hyppigt pga. sin lungesygdom, fik han interesse for islamiske skrifter.

I 1917 sejlede Beatty med familien til Kina, Japan og Sydøstasien, hvor samlingen af unikke skrifter og effekter blev udvidet markant. Han erhvervede senere også flere enestående bibelske skrifter, hvor et af dem er Lukasevangeliet skrevet på papyrus.

De uvurderlige skrifter fra det 3 århundrede var bl.a. med til at ændre opfattelsen af, hvordan datidens lærde så på evangelierne, men fastslog også, at man tidligere end antaget har kendt til at udgive skrifter i bogform og ikke som enkeltark.

Chester Beatty var i mellemkrigsårene en kendt og respekteret samler, der primært interesserede sig for skrifter, men som også havde en omfattende kunstsamling. Han donerede bl.a. 19 antikke egyptiske papyrus til British Museum og en samling af franske malerier til National Gallery of Ireland.

Biblioteket er et must-see for bl.a. historikere og bogelskere

Besøg på Chester Beatty Library

Det var egentlig meningen, at Beattys efterhånden omfattende samling, der for en stor dels vedkommende var udstillet i hans hjem, skulle tilfalde British Museum. Men efter 2. verdenskrig havde han svært ved at forlige sig med de høje engelske skatter og besværet med at veksle fremmed valuta.

Chester Beatty overvejede fremtiden, men besluttede i 1950 at flytte til Dublin, hvor hans søn boede. Han tog den enorme samling med, der blev udstillet i et nyopført bibliotek på Shrewsbury Road.

Da Beatty døde i 1968 blev samlingen via en fond testamenteret til det irske folk. I år 2000 flyttede biblioteket ind i de nuværende lokaler ved Dublin Castle. Det er her, Chester Beattys enestående samling kan ses, og det er her, jeg går rundt nu og ikke bare frydes over skrifterne, men også nyder de fine bøger.

Selvfølgelig er de bibelske skrifter et af højdepunkterne, men jeg ser også papyrus fra Egypten, japanske skrifter fra 1600-tallet, smukke tibetanske buddhaer og persiske bøger skrevet med kalligrafi.

Det er ikke kun indholdet af bøgerne, der er imponerende – det samme er den fine indbinding. Ofte er de dekorerede og forgyldt med f.eks. guld. Nogle af bøgerne er i kæmpeformat, mens andre skrifter er på ruller.

Chester Beatty Library har en lang række sjældne skrifter og en af verdens største samlinger af egyptiske papyrus. Der er masser at opleve på de tre etager, som er nogenlunde geografisk inddelt. Samlingen er enorm og ikke alt er udstillet, men uanset hvornår du kommer forbi, så vil der uden tvivl være noget interessant at kigge på.

Har du fået lyst til selv at besøge Chester Beatty Library, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg på Chester Beatty Library

Chester Beatty Library ligger centralt i Dublin lige bag Dublin Castle. Se den præcise placering på kortet nederst på siden.

Der er indgang fra det lille parkområde (der egentlig er en helikopterlandingsplads).

Der er gratis adgang til biblioteket,som har både faste og skiftende udstillinger med forskellige temaer, som tager udgangspunkt i samlingen.

Du har desuden mulighed for at tage med på guidede ture ligesom audioguides med udvalgte temaer er tilgængelige.

Biblioteket arrangerer også en række events som musik, workshops og filmvisninger. Der er café og butik i biblioteket.

Klik ind på chesterbeatty.ie for at se åbningstider og hvad der sker under dit ophold.

Overnatning

Du kan booke overnatning i Dublin i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg. I min Dublin Guide kan du se hvilke hoteller jeg anbefaler i byen.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Irland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Dublin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her