Hjem Kina Suzhou & Tong Li – på rejse i Shanghais skygge

Suzhou & Tong Li – på rejse i Shanghais skygge

+ praktisk information til dit besøg i Suzhou og Tong Li nederst på siden

Suzhou centrum

Sceneriet er betagende. De gamle kinesiske huse, der ligger langs kanalerne, er som taget ud af en turistbrochure om Kina. Vi er i Tong Li, der er en af de bedst bevarede kanalbyer, og som er et behagelig afbræk fra menneskemylderet og storbyræset i det østlige Kina.

Suzhous haver bør være en del af enhver rejse i Kina, står der i den artikel, jeg lige nu sidder og læser. Netop ankommet til den berømte by, der ligger et par timers kørsel fra Shanghai, så har jeg lidt svært ved at forstå de rosende ord.

Suzhous forstæder består af triste højhuse i snorlige rækker, og centrum, der også er den gamle bydel, er et stort trafikkaos. Skulle denne by være et must-see?

Suzhou, der menes at være ca. 2500 år gammel, hører til blandt Kinas ældste byer. Da den store kanal, der skulle forbinde byen med Yangtze-floden, blev færdiggjort under Sui-dynastiet, blomstrede Suzhou, der tiltrak handelsmænd og kunstnere.

I det 14. århundrede var byen kendt for sin store silkeproduktion, og under Ming-dynastiet blev byen legeplads for rigets spidser, der byggede de smukke villaer, og anlagde de pragtfulde haver, som Suzhou er så berømt for. Alle lovpriste byen, der foruden haverne, også bestod af små kanaler og brede boulevarder.

Forskellen på rig og fattig i Suzhou var enorm. Måske var det grunden til, at et oprør blandt arbejderne på silkefabrikkerne opstod netop her. I 1860 løb Taiping-soldater byen over ende, og Suzhou’s status som stedet for eliten faldt herefter gradvist.

Også kulturrevolutionen var hård ved Suzhou. Bymuren og adskillige gamle historiske huse blev revet ned og erstattet af ensformige betonbyggerier, kommunisternes opgør med fortiden viste ingen nåde. Heldigvis eksisterer en del af Suzhous haver endnu, det samme gør et par af kanalerne og huse fra de nyere dynastier.

Fiskerens Have

Wangshi Yuan – Fiskerens Have

Det er haverne, der har gjort Suzhou berømt. Vi er på vej ind i Wangshi Yuan, fiskerens have, der er en af byens mindre haver, men den bedst bevarede. Wangshi Yuan blev grundlagt i det 12. århundrede og restaureret ca. 600 år senere.

I dag fremstår den som en komplet bolig med det traditionelle modtageværelse ved indgangen, og de mere private rum som pavilloner og soveværelser bagved.

Selve haven består af en stor dam, der fylder det meste af området. Vi går gennem flere små gårde, og beundrer den klassiske kinesiske arkitektur, og de mange malerier, som lokale kunstnere har fået lov at udstille.

Den smukke Tuisi Garden i Suzhou

Suzhou og silke

Den gamle kanalby er også kendt for silke. I Suzhou ligger flere producenter af silke, hvor man ved selvsyn kan se produktionen, lige fra larvestadiet til de færdige produkter.

Vi er nygerrige, og på en af de mange silkefabrikker følger vi de store turistgrupper for at se den lange proces, der til sidst ender med at blive til flotte skjorter, jakker og dynebetræk.

Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge silke til. I det store kombinerede showroom og butik, ser vi alt fra bamser over tevarmere til flotte selskabskjoler.

Mysteriets Tempel

Suzhous gamle bydel og Mysteriets Tempel

Haverne er grunden til, at turisterne strømmer til Suzhou, men den gamle bydel har sin egen charme. Mange af husene fra byens storhedstid eksisterer endnu, og den lave bebyggelse er næsten helt befriende.

Men vi slipper ikke for menneskemængden og den evige larm, der åbenbart er en del af Kina. Gågaden Guangqian Jie, der er byens svar på Nanjing Road i Shanghai, er sort af mennesker. Her kommer primært den yngre generation for at shoppe og blive set, og alle er de iført deres pæneste tøj, som helst skal være i vestlig stil.

Midt på Guangqian Jie ligger taoist-templet Xuanmiau Duán, Mysteriets Tempel, der oprindelig blev grundlagt i det 3. århundrede, præcis hvor den tidligere basar lå.

Vi går indenfor, og oplever lidt af Østens mystik, og bliver klogere på det smukke tempel og filosofien bag taoismen. Udsmykningerne er imponerende, og vi går i hælene på de lokale, der synes at tænde den ene røgelsespind efter den anden. Mysteriets Tempel er på sin egen måde en stor kontrast til livet udenfor, hvor materialismen har fået overtaget.

Tong Li

Pragtfulde Tong Li

De hvide huse med træskodder og sort tegltag ligger på stribe langs kanalerne og i de brostensbelagte gader. I Suzhous centrum er kanalerne næsten helt væk, så vi er taget til Tong Li, der ligger 18 kilometer mod syd.

Byen er fra det 9. århundrede, og det er her man får det bedste indtryk af en af de klassiske kanalbyer. Tong Li er berømt for sine velbevarede huse og små kanaler, der giver byen en charmerende stemning.

Hele byen er faktisk et stort museum, og det i bogstaveligste forstand. Vi betaler entré for at gå i gaderne, og opleve de skønne huse og smukke haver. Her og der ligger luksusboliger fra det gamle Kina, f.eks. Tuisi Garden, der er fra 1800-tallet.

Engang var det ejet af en pensioneret embedsmand fra Qing-dynastiet, og vi nyder den smukke arkitektur, de fantastiske træudskæringer og kronen på værket, den vidunderlige have, der naturligvis indeholder den obligatoriske dam med karper.

På sejltur i Tong Li’s kanaler

Tong Li er ikke kun turister. Det finder vi hurtigt ud af, da vi tager en bådtur rundt i byens kanaler. Bagerst i de specielle både står styrmanden og padler, det går langsomt, men til gengæld går vi ikke glip af noget.

Ved bredden står byens beboere, der er i gang med dagligdags ting som tøjvask og opvask. Tong Lis kanaler er idylliske, her og der ligger små caféer og spisesteder, alt i lidt mindre målestok.

Er Suzhou et must see? Ja, hvis du giver dig tid til at finde byens små perler. Luk øjnene mens du kører gennem forstæderne, og når du så er ankommet til den gamle bydel, skal du gå rundt i gaderne og besøge de smukke haver.

Selv om det så berømte kinesiske ordsprog I himlen er der paradis, på jorden er der Suzhou, er lidt svært at få til at passe på nutidens Suzhou, så er området bestemt et besøg værd.

Har du fået lyst til selv at besøge Suzhou og Tong Li, så kan du finde praktisk information under billedet.
En af Tong Lis smalle gader

Praktisk information til dit besøg i Suzhou og Tong Li

Transport

De fleste, der besøger Suzhou, kommer fra Shanghai. Dagligt kører adskillige busser mellem de to byer. I Shanghai kan man benytte både Shanghai Long-distance Bus Station og Shanghai South Long-distance Bus Station. Turen tager ca. halvanden time, og koster ca. 40 yuan. For at komme retur til Shanghai benyttes Suzhous sydbusstation.

Tog er en anden mulighed mellem de to byer, det tager ca. 30 minutter, og der er masser af afgange dagligt. Med friske ben og god vilje kan man gå til det meste i Suzhou, i hvert fald i den gamle del, der så afgjort også er mest interessant.

Populært er det at leje en cykel, men pas på trafikken. Taxi er også en måde at komme rundt, der er mange af dem, og der køres efter taxameter. Suzhou har et par turistbusser, der kommer rundt til de forskellige seværdigheder, de koster kun 2 yuan.

Overnatning

Et hyggeligt værelse i et ældgammelt kinesisk hus kunne have været hyggeligt, men sådan skal det ikke være. De fleste hoteller i Suzhou er store, triste og dyre, og det får ikke ligefrem turisterne til at blive i byen. Vælger du at snuppe nogle dage i området, så kan du finde overnatning på f.eks. hotels.com.

Mad

Også i Suzhou er der masser af restauranter og spisesteder. Køkkenet er nogenlunde som i Shanghai, især fisk og skaldyr ses ofte på menukortene. Gaden Shiquan Jie er centrum om aftenen, her ligger adskillige barer og restauranter.

Aktiviteter

Der er som nævnt masser at tage sig til i Suzhou. Først og fremmest er der de mange haver, men bliver man træt af det, så er der andre muligheder. Byen har et antal museer, anbefalelsesværdige er Suzhou Museum, der udover det noget anderledes interiør, har udstilling af træarbejder, keramik og jade. Gratis entré.

Silkemuseet er et andet interessant sted, her illustreres Suzhous enorme betydning for silkeproduktionen gennem tiderne.

Templer og pagoder er naturligvis også en del af Suzhou, det er som regel altid en god oplevelse. Det er det også at gå en tur rundt i de små gader, i Suzhou kan det virkelig betale sig at stikke hovedet indenfor de steder, hvor andre turister normalt ikke kommer.

Øvrigt

Banker findes bl.a. i centrum – f.eks. Bank of China på Guangqian Jie. Du kan læse Udenrigsministeriets rejsevejledning og se mere om Pas- og visumregler inden du rejser.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her