Hjem Tyrkiet Pamukkale og Hierapolis

Pamukkale og Hierapolis

+ praktisk information til dit besøg ved Pamukkale nederst på siden

Bassinerne ved Pamukkale

Det ser fuldstændig ud som på billeder. De små pools med turkisblåt vand er en stærk kontrast til til de kridhvide bassiner, der har gjort Pamukkale berømt i hele verden. Men her er ikke kun spektakulære naturfænomener, vi ser også resterne af romernes badeanstalter.

Gennem pinjeskov og forbi byen Denizli er vi nu i mere kuperet terræn. Bilen kæmper sig op ad den stejle vej til vi når Pamukkale, hvor turistbusserne holder på stribe. Alle, der besøge det vestlige Tyrkiet fra Istanbul i nord til Alanya i sydøst vil ved selvsyn se det ejendommelige landskab, der kun kan ses få steder i verden.

Aflejret kalk dannet af varme kilder skaber det fænomen, der mest af alt ligner et snelandskab med istaplignende formationer. Men sne og istapper er bestemt ikke det første vi tænker på, da vi i stegende hede og med solen brændende fra en skyfri himmel træder ind på det store ruinområde, der udgør resterne af Hierapolis.

Allerede før år 0 var det kendt, at en dukkert i de varme kilder havde en helbredende effekt. De rygter nåede helt til Rom, der opførte Hierapolis i år 190 f.kr. Det romerske wellnessparadis var dog ikke for hvem som helst.

Det var tiltænkt højtstående embedsmænd og andre i det øvre hieraki, der strømmede til Hierapolis for at restituere sig og få bugt med bl.a. gigt, som det kalkholdige vand skulle være særlig godt for.

Byen har dækket et stort område, men desværre er de fleste bygninger ødelagt efter et jordskælv i 1300-tallet. Her og der kan man dog se flotte søjler og porte, men det mest velbevarede er det smukke teater med plads til 12.000 tilskuere.

Vi tager turen op ad grusvejen til teatret, hvor de imponerende søjler og statuetter ikke ser ud til at interessere andre end os.

En del af ruinerne ved Hierapolis

Hovedattraktionen er naturligvis Pamukkale Thermal, hvor turisterne kan prøve at bade i de ældgamle marmorbade, som romerne benyttede.

Selve Pamukkale med det hvide kalklandskab er lukket af, men det er muligt at gå ad en sti, der har et fint udsyn til de flotte turkisblå pools. Et par emsige betjente med fløjter sørger for at alle har taget skoene af, og at ingen forcere afmærkningerne.

Især sidstnævnte synes at være vigtigt. I 1980’erne, da Tyrkiet oplevede det store turistboom, vadede områdets besøgende på de skrøbelige aflejringer, og på et tidspunkt frygtede man, at det flotte naturfænomen helt ville forsvinde pga. slid.

Sådan gik det heldigvis ikke. I dag er Pamukkale på Unescos liste over bevaringsværdig natur, og de fløjtene betjente sørger for, at alt går rigtigt til.

Ved siden af indgangen til Pamukkale Thermal ligger Hierapolis’ Arkæologiske Museum. Det er indrettet i et par af de gamle romerske bade og indeholder fund fra det omkringliggende område såvel som fra det nærliggende Afrodisias.

Et besøg ved Pamukkale kan være hurtigt overset, hvis man kun kommer for kalkaflejringerne. Meget er lukket af og her er stuvende fuldt af turister.

Men forstår man sammenhængen mellem det smukke naturfænomen, de helbredende kilder og de antikke badefaciliteter, så er der mulighed for et fascinerende indblik i de kulturer, der levede her for et par tusinde år siden.

Har du fået lyst til selv at besøge Pamukkale og Hierapolis, så kan du finde praktisk information under billedet.
Det lille område, hvor der kan bades

Praktisk information til dit besøg ved Pamukkale & Hierapolis

Selvom Pamukkale og Hierapolis ligger et pænt stykke fra de populære turistområder Side, Alanya og Marmaris, så har de fleste tourudbydere området på programmet.

Det er dog værd at lave grundig research inden du booker din tur. I Tyrkiet inkluderer mange udflugter ofte et eller flere besøg i butikker og på fabrikker – tid som du helt sikkert hellere vil bruge ved Pamukkale og Hierapolis.

Med andre ord: Tjek det præcise program og spørg eventuelt ind til om der køres direkte til Pamukkale. Alternativt kan du leje en bil for selv at køre til området, hvor du eventuelt kan snuppe en overnatning – mange hoteller i Pamukkale ligger smukt og naturskønt.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her