Hjem Tyrkiet Oplevelser i Side med tips til din rejse

Oplevelser i Side med tips til din rejse

Læs om de bedste oplevelser i Side og få gode tips til din rejse

Side er mest kendt for sol, strand og afslappende badeferie. En populær by hos børnefamilierne, der kan vælge og vrage blandt et stort antal hoteller, hvoraf flere tilbyder all inclusive og et hav af faciliteter.

Alle andre har selvfølgelig også mulighed for at få en afslappende badeferie, men kan du slippe solstolen, er der også en række gode oplevelser i Side, der er værd at besøge. Læs med her.

Side – en introduktion

Side ligger langs den tyrkiske riviera midt mellem Alanya og Antalya. Her handler det i høj grad om sol- og badeferie, men byen har en lang og spændende historie, hvor du i centrum ikke blot kan se ældgamle bygninger fra romerriget og det antikke Grækenland, men bogstaveligt talt også vader i ruiner fra den byzantinske periode.

Den bilfri halvø er Sides centrum. Her ligger barer, cafeer, forretninger og restauranter på stribe, og især om aftenen er der i sommermånederne en fortættet atmosfære med mange mennesker i gaderne.

På begge sider af halvøen er der strand. Mest centralt ligger veststranden, der sine steder er smal og med solstole så langt øjet rækker. Der er mere plads på øststranden, som i mine øjne er lidt mere indbydende.

De historiske seværdigheder og gode muligheder for badeferie er sammen med et kæmpe udvalg af især store børnevenlige resorts med til at gøre Side til et alsidigt rejsemål. Det er i høj grad en by, der kan være som du ønsker det.

Nu til de bedste oplevelser i Side som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden, hvor jeg har forslag til de bedste steder at bo.

oplevelser i side
Det romerske teater i Side – i baggrunden lidt af det arkæologiske område

1 Det arkæologiske område

Det er ikke kun grækere og byzantinere, der har huseret langs den tyrkiske kyst – det har romerne også. Næsten som en tidslomme mellem det nye Side og halvøens turistgader ligger resterne af romernes pragtfulde bygninger.

Hovedattraktionen er det flotte teater, der er fra det 2. århundrede og havde plads til 15.000 tilskuere. Fra toppen er der en fin udsigt over by og hav.

Der er entré til teatret (17 €, der også giver adgang til Side Museum), men det meste af det arkæologiske område kan frit udforskes. Her kan du se en lang række ruiner af bl.a. søjler, statuer, springvand og den gamle agora (markedsplads). En af de mest intakte bygninger er det runde tempel dedikeret til den græske gudinde Tyche.

Selvom du måske ikke er interesseret i historie, så besøg alligevel det romerske teater, der er en af de bedste oplevelser i Side.

2 Side Museum

Umiddelbart efter den gamle byport og skråt overfor teatret kan du besøge Side Museum. Det er ikke så stort, men giver et godt indtryk af livet lige præcis her for 2000 år siden. Side Museum åbnede i 1961 efter et omfattende arkæologisk arbejde ledet af professor Arif Müfid Mansel.

Museet er indrettet i de gamle romerske bade, der er dateret til det 2. århundrede, hvor Side var en betydningsfuld by og hovedstad i provinsen Pamfylien. Det kan du lære mere om på museet, der bl.a. indeholder genstande som buster, mønter, smykker, søjler, keramik og sarkofager.

3 Templerne for Apollo og Athene

Yderst på halvøen kan du ikke undgå at få øje på ruinerne af de to templer, der er dedikeret til Apollo og Athene. De er fra omkring år 150, hvor Apollotemplet med de seks søjler og frisen med medusahoveder er et yndet fotomotiv. Især ved solnedgang stimler folk sammen for at få det perfekte billede.

Umiddelbart kan ruinområdet virke rodet, men set oppefra er det ret tydeligt, at der har ligget to stort set identiske templer ved siden af hinanden. De blev sandsynligvis ødelagt at byzantinerne, der brugte dem som byggematerialer til en basilika, som ligger lige ved siden af.

4 Sides strande

Både øst og vest for halvøen er der strand så langt øjet rækker. De starter helt inde i centrum, hvor veststranden er mest travl med solstole og parasoller på række – her er ikke meget privatliv. Der er flere barer og restauranter, hvor du kan snuppe en forfriskning og et måltid mad.

Helt inde i centrum er veststranden ikke specielt indbydende – vandet virker grumset, men kvaliteten bliver gradvist bedre efterhånden, som du kommer væk fra byområdet.

Som nævnt i indledningen fandt jeg øststranden (billedet øverst) bedre og væsentlig renere. Også her kan du leje solstole og parasoller, men der er kun få muligheder for mad og drikke. På begge strande er der vandsport

Mange hoteller langs kysten længere væk fra centrum har deres egne områder med solstole, aktiviteter og barer/spisesteder. Tættest på byen skak du over strandvejen for at komme til stranden, men vil du bo helt ud til vandkanten, skal du booke overnatning i området Kumköy vest for centrum eller i Sorgun mod øst.

oplevelser i side
Markedet i Manavgat

5 Manavgat

Mens Side primært er lagt an på turisme, så kan du finde lidt mere autenticitet i byen Manavgat, der ligger fem kilometer inde i landet. Manavgat er helt anderledes end Side og noget mere spændende, hvis du vil opleve tyrkisk lokalliv. Tag blot forbi hovedmarkedet (bazaren), hvor farvestrålende grøntsager ligger i store bunker.

Du kan også shoppe ost, honning og smykker, men du slipper desværre ikke for souvenirbutikkerne og de påtrængende sælgere. Bazaren ligger i og omkring en markedshal, hvor du i gaderne kan finde flere lokale spisesteder. Du kan også gå en tur langs floden, der ligger få hundrede meter fra markedet.

For at komme fra Side til Manavgat kan du tage taxa eller dolmus. Måske kommer du forbi det meget specielle Upside Down House, der har åbent for besøgende. Læs mere om huset her.

6 Manavgatfloden

Floden Manavgat løber lige gennem byen af samme navn. En af de mest populære udflugter for turister i både Side og Alanya er en flodtur, der fås i forskellige udgaver. Den klassiske tur begynder i Manavgat, hvorfra du sejler ud mod kysten.

Undervejs kan du tage en dukkert i den kølige flod og holde øje med de små skildpadder i vandet, men af og til kan du også spotte store pelikaner, der er tiltrukket af de mange dambrug i området. Ved flodmundingen har turisterne typisk lidt tid – 1-2 timer, hvor de kan spise frokost, tage en tur på dromedarryg eller bare leje en solseng med parasol.

Efter turen på floden gøres der ofte besøg ved det lille vandfald, der ligger fire km nord for Manavgat. Det er et populært picnicområde for de lokale, og der er som regel altid mange turister. Et temmelig overrendt område, der helt sikkert ville gøre anderledes indtryk uden de mange mennesker og påtrængende sælgere.

Det velbevarede romerske teater i Aspendos er en god udflugtsmulighed fra Side

7 Aspendos

Ca. 35 km vest for Side ligger det imponerende romerske teater i Aspendos, der bliver betragtet som det mest velbevarede i verden. Det var den græske arkitekt Zenon, der i år 155 fik til opgave at opføre et teater, som i de efterfølgende århundreder havde forskellige funktioner da først seldsjukkerne og senere perserne tog magten i området.

Noget af det, der gør det romerske teater i Aspendos bemærkelsesværdigigt, er den intakte scenevæg. Også indenfor er teatret utrolig velholdt med mange originale detaljer. I dag bruges det til den årlige Aspendos International Opera & Ballet Festival arrangeret af af den tyrkiske statsopera.

Teatret er absolut hovedattraktionen, men i nærheden ligger andre romerske bygninger. Du kan bl.a. se basilikaen, agoraen og resterne af en akvædukt.

Aspendos besøges som regel i forbindelse med en guidet tur fra Side til Antalya, hvor du også kommer forbi f.eks. Kursunlu Nationalpark og/eller det arkæologiske område i Perge.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Side. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
tyrg_25
Det bilfri område på halvøen i Side

Rejsetips og information til din rejse til Side

Transport

Ind og ud

Langt de fleste danskere tager til Side på en charterrejse, hvor direkte fly, hotel og transport er inkluderet.

Er du på egen hånd kan du flyve direkte fra København til Gazipasa med SAS og til Antalya med Norwegian. Fra både Billund og København kan du flyve med Turkish Airlines til Istanbul, hvor du skifter fly til Gazipasa. Find billige flybilletter her.

At komme rundt

For at komme hurtigt rundt er dolmus det mest benyttede transportmiddel. Det er små minibusser, der kører i pendulfart mellem to byer. Uanset hvor langt du skal på ruten, koster det ca. 8-10 kr. Betal når du stiger på og råb stop når du skal af.

En dolmus kan stoppes hvor som helst på ruten. Fra Side kører der dolmus til bl.a. Kumköy og Manavgat. På bussens front står der, hvor den kører hen.

Taxierne er gule og en anden transportmulighed – husk at spørge hvad turen koster, inden du starter – ikke alle kører med taxameter. Fra Manavgat kører der busser til Antalya og Alanya.

I Side ligger der adskillige tourbureauer, der arrangerer udflugter til f.eks. Antalya, Alanya, Pamukkale eller Kappadokien som to- og tredages ture. Til de aktive er der bl.a. vandsport og river rafting.

De lokale tourbureauers udflugter varierer i kvalitet, og mange guider taler kun tysk. Bemærk også, at på mange ture er der besøg i guldforretninger, tæppefabrikker og lignende.

Overnatning i Side

Side er primært lagt an på charterrejser, og i højsæsonen er mange hoteller fuldt booket af pakkerejsearrangører. Standarden er glimrende og de mindre hoteller i Tyrkiet har som regel en meget familiær stemning.

Mange af de store resorts kører efter all-inclusive konceptet, hvor du ofte finder store swimmingpools og et hav faciliteter. Hotellerne i Side ligger spredt ud over et ret stort område, og det kan være en god idé at tjekke afstanden fra hotel til centrum, inden du booker dit værelse. Mange hotellet har dog shuttlebus til centrum.

Kommer du til byen uden at have et hotelværelse på forhånd, så ligger der flere små pensioner på den østlige side af den bilfri zone – hyggeligere kan man næsten ikke bo i Side.

Du kan finde charterrejser her, hvor du kan vælge flere forskellige koncepter som f.eks. vandland, all inclusive og kun-for-voksne.

Hotel Özlem Garden

Populært og anmelderrost hotel tæt på stranden og centrum. Özlem Garden har faciliteter som bl.a. poolbar, restaurant og swimmingpool. Et dejligt hotel med en familiær atmosfære. Til dig, der vil noget andet en de store resorts. Se billeder og priser på Hotel Özlem Garden.

Hotel Royal Taj Mahal

Stort familievenligt resort, der ligger ved stranden ca. 7 km vest for Side. Her er der masser af faciliteter som barer, restauranter og flere swimmingpools med vandrutsjebaner. Der er mulighed for at booke familieværelser med plads til 4 personer. På Royal Taj Mahal bor du med all inclusive. Se billeder og priser på Royal Taj Mahal.

Arcanus Hotel Sorguns

Populært familievenligt resort i området Sorgun 6 km øst for Side. Arcanus ligger ud til en privat strand og har en lang række faciliteter, hvor de mindste nok vil synes godt om det sjove vandland. Der er mulighed for at booke familieværelser med plads til 4 personer. Se billeder og priser på Arcanus Hotel Sorguns.

Hotel Dream World Aqua

Som navnet antyder handler det om vand på Dream World Aqua. Hotellet har da også flere swimmingpools og et herligt vandland, der er populært hos børn og barnlige sjæle. Andre faciliteter tæller bl.a. barer, restauranter, miniklub og wellnessområde. All inclusive inkluderet i prisen. Se billeder og priser på Dream World Aqua.

Er du på egen hånd, kan du tjekke indlægget Sådan booker du billige hoteller.

Mad & drikke

I Side kan du få mad fra det meste af verden, men den lokale mad er i mine øjne bedst og billigst. Det tyrkiske køkken er rigtig lækkert med mange specialiteter – prøv f.eks. meze, en masse småretter, der er en glimrende introduktion til det tyrkiske køkken.

I en by, der er så præget af turisme, kan det være svært at finde god original mad, men det gamle råd om at spise der hvor de lokale selv spiser kan i den grad betale sig at følge.

Overalt i byen er der masser af turistklasserestauranter. Der er rigtig mange tyskere i Side, hvilket også smitter af på restaurationslivet, men heldigvis er der masser af muligheder, hvis du ikke lige er til sauerkraut og wienerschnitzel.

Emir Bistro

På Emir Bistro et stenkast fra moskéen kan du spise lækre tyrkiske specialiteter i en yderst uformel atmosfære. Der er bl.a. kebab og ottomanske retter. Restauranten har åben til frokost og aften. På Zambak Sk. i det bilfri centrum.

Moonlight Restaurant

Moonlight Restaurant er stedet, hvis du er til fisk og skaldyr, men der er andet på menukortet. Restauranten er en af de mest populære i byen og ligger med udsigt til øststranden.

Bemærk: Der er to restauranter, som hedder Moonlight – vælg den ved siden af Kamer Ocakbaşı, som du også skal prøve. Her får du serveret lækker tyrkisk/mellemøstlig i pæne omgivelser og med rigtig god service. På Barbaros Cd i det bilfri centrum.

Alma Restaurant

Alma er nok en af Sides bedste restauranter. Et rigtig lækkert spisested med både tyrkisk og international mad i flotte kreationer. Du kan f.eks. vælge 5- og 8-retters smagemenuer. På Alma spiser du i pæne omgivelser med god service. Restauranten er forholdsvis dyr. På gaden 606 sk. ca. 1 km vest for det bilfri centrum.

Natteliv i Side
Nattelivet i byen er gået fra stille og roligt til livligt. De fleste barer ligger i den bilfri zone og langs veststranden. Ved havnen er der flere steder, hvor du kan nyde en smuk solnedgang til en kølig drink.

Et par store diskoteker findes også, ligesom de næsten obligatoriske sportsbarer med live fodbold. Prisniveauet på barer og diskoteker er nogenlunde som i Danmark.

Aktiviteter og forlystelser

Du kommer ikke til at kede dig i Side, der har en lang række aktiviteter og forlystelser.

Vandsport

Vandsport findes på både vest- og øststranden – her kan du prøve f.eks. jetski, bananbåd og paragliding.

Bådture

Der er også mulighed for at tage med på bådtur i Middelhavet. Der er flere udbydere, som kan have forskellige programmer. Ofte sejler du til flodmundingen ved Manavgat og har flere badestop undervejs. Der er chance for at se delfiner. Frokost er som regel inkluderet.

Bådturene kan bookes hos tourbureauerne i byen, men spørg ind til det præcise program. Skumfest og høj musik er en del af nogle af turene.

Vandland

Amazon Water World ligger ca. 12 km vest for Side. Det 14.000 m² store vandland har både bølgemaskiner, vandrutsjebaner og lazy river.

Er vandsjov og store pools vigtigt for dig, så har mange af de store resorts langs kysten eget vandland, der som regel er inkluderet i prisen.

Rafting

Rafting er også muligt – f.eks. ved Köprülü Canyon. Du kan selv tage dertil i bil eller købe en tur hos et af tourbureauerne. Måske i kombination med en jeepsafari, hvor du kommer lidt væk fra de gængse turistruter og/eller besøger en lokal familie.

Golf

Er du til golf er der også mulighed for det – i området ligger flere baner – f.eks. Gloria Golf Club, TAT International Golf Club og National Golf Club.

Rejseressourcer

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyrkiet inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejr og bedste rejsetidspunkt

Side er et typisk sommerrejsemål, men Tyrkiets sydkyst kan besøges fra maj til oktober. Juni og september kunne være et godt tidspunkt at rejse til Side. Det er varmt og priserne er lavere end i f.eks. juli og august. Se vejret i Side og Tyrkiet her.

Værd at vide

Side har udmærkede shoppingmuligheder, men se dig godt for, hvis du er ude efter billigt tøj. Kvaliteten er ofte dårlig og kan på ingen måde sammenlignes med det man får tilbudt i f.eks Østen. Priserne er også væsentlig højere – i betragtning af kvaliteten er 75-100 kr. for en t-shirt temmelig dyrt.

Der skal pruttes om prisen, men sælgerne går som regel ikke mere end 15-20% ned i pris. Og lær så at sige nej – de handlende myldrer frem overalt i gader og stræder for at komme af med deres varer. Det er tilsyneladende ikke et spørgsmål om vi vil købe, men hvad vi vil give for det.

Husk også, at Tyrkiet er et muslimsk land – påklædningen bør være derefter. I turistområderne har man dog vænnet sig til mere eller mindre afklædte turister, men i landområderne er det en god idé lige at tænke over hvad man har på af tøj.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her