Hjem Europa Sommer på hyggelige Kalymnos

Sommer på hyggelige Kalymnos

Den lille græske ø er god mad og en tilbagelænet atmosfære

Jeg har set mange solnedgange i mit liv, men denne hører alligevel til blandt de smukkeste. Fra mit værelse på den græske ø Kalymnos nyder jeg den røde kules vandring ned bag Telendos, der ligger som en silhouet i øhavet. Jo, der er noget særligt ved solnedgangene i det græske øhav.

Kalymnos er kendt som svampefiskernes ø, men det er mange år siden, at befolkningen skiftede det farlige erhverv ud med turisme som den vigtigste indtægtskilde. Selvom Kalymnos for længst er blevet et populært rejsemål, så er turismen ikke på højde med naboøen Kos.

kalymnos
Hovedgaden og kysten ved Massouri

Den lille by Massouri på øens vestkyst er vores base på Kalymnos. Massouri er smeltet sammen med Myrties, og de to byer tilbyder barer, restauranter og enkel overnatning.

Mange steder har de små studios, eller lejlighedshoteller, en forrygende udsigt over havet og den lille naboø Telendos. Det er sådan et sted vi bor, og som en bonus til udsigten har de små overnatningssteder en skøn familiær atmosfære.

Pudsigt nok har Myrties og Massouri ikke de bedste strande. De er med sten, klipper og grus, men til gengæld er vandet klart og smaragdgrønt.

Flere dage tager vi den lille båd over til Telendos, hvor bedre strande venter. Mest populær er Hokhla Beach, men langs øens østkyst med udsigt til Kalymnos ligger flere små badebugter, inklusive en for naturister.

Telendos er en charmerende ø. Her er ingen biler, og man kan næsten ikke kalde den lille samling huse for en by. Men på trods af størrelsen, så er der både caféer, taverner og overnatningsteder på øen.

kalymnos
En af Telendos gode strande

Pothia

Kun få turister bor i hovedbyen Pothia. Måske fordi her ikke er nogen strand af betydning. Til gengæld er det her du kan komme tæt på grækerne. Vi går på opdagelse i byens snørklede gader, hvor livet synes at være gået i stå. Kvinderne snakker højlydt foran husene, mens mændene sidder på de små caféer og drikker kaffe.

Der hentes stadig svampe op fra bunden af havet, og de kan selvfølgelig købes i byens butikker. Vi ser også svampeudstillinger og bliver klogere på forarbejdningen.

Pothia er overraskende livlig. Langs havnefronten er der masser af mennesker, og det er også her byens barer, caféer og restauranter er centreret.

Efter en god frokost bestiger vi det lille bjerg med Savvas-klostret på toppen. Heroppefra har vi en fin udsigt over Pothia, men også indenfor i den smukke bygning er der noget at kigge på.

Vi ser fine udsmykninger, og det er tydeligt, at klostret blev renoveret i 1996. Der er stadig nonner tilknyttet stedet, og de sørger for, at alle overholder de strenge påklædningsregler.

Vathys og Rina

Fra Pothia kører vi 12 kilometer mod nordøst for at besøge de to charmerende byer Vathys og Rina, der ligger i en dal for enden af en lang naturskabt fjord. Området her er også kendt som Mandarindalen pga. de tusinder af appelsintræer, der pryder landskabet.

Vi er ikke de eneste, der har hørt om de charmerende byer. Turistbusserne holder på stribe, men det er alligevel hyggeligt at gå rundt i gaderne, der har en stribe glimrende taverner.

Kalymnos er en barsk, men sine steder også smuk ø, hvor høje klipper afløses af pragtfulde dale med duftende krydderbuske. De lokale er yderst gæstfri og synligt stolte af deres ø. Ikke sjældent bliver vi spurgt, om vi kan lide øen, og det er virkelig noget der betyder meget for befolkningen på Kalymnos.

kalymnos
Savvas-klostret ved Pothia

Plati og Pserimos

Båden sejler langsomt ud af havnen, og de første passagerer har allerede lagt sig til rette på dækket for at nyde den græske sol. Fra havnen i Pothia er vi på vej ud i øhavet med kurs mod Plati og Pserimos. Det bliver en dag med sol og hav i fokus, og der går ikke lang tid før vi med vinden i håret ankommer til Plati.

Øen er ganske lille og har ingen indbyggere. Faktisk er det umuligt at gå i land på det, der mest ligner en samling klipper, men fra båden springer vi i det klare smaragdgrønne vand og ser på undervandslivet.

Der er lidt mere at komme efter på Pserimos. Her bliver vi sat af og tilbringer et par timer på den fine sandstrand, hvor solstolene står på række. Vi spiser også en let frokost og kommer ned i tempo under en skyggefuld parasol. Jo, livet er nu ikke så ringe her i det græske.

God og enkel mad

På hovedgaden i Myrties og Massouri ligger restauranterne på stribe. Der er ikke tale om fancy spisesteder, men til gengæld hyggelige taverner, hvor det græske køkken er fokus. Lam, stifado og grillet feta er sammen med andre lokale klassikere hyppige gengangere på menukortene.

Miltos i Massouri bliver hurtigt vores favoritrestaurant. Cheese Saganaki og møre lammekoteletter ledsaget af en flaske kold retsina gør aftenerne perfekte. Vi prøver også andre restauranter langs hovedgaden, og ikke en eneste gang bliver vi skuffede.

Vi får ingen salut med på vejen, da vi forlader Kalymnos. Der er heller ikke så meget at fejre, for vi er ikke meget for at forlade den skønne ø. På trods af manglen på gode strande, så er roen, maden og den græske gæstfrihed nok til, at vi kommer til at holde af Kalymnos.

kalymnos
Vathys på den østlige del af Kalymnos

2 Kommentarer

 1. Hej Carsten Gath! En lille hyggelig rejsebeskrivelse fra min favorit-ø. Skal i 2016 tilbage til Kalymnos
  sammen med min yngste søn. Det er 24. gang vi skal tilbringe 14 dage på denne lille hyggelige Ø.
  Vores yndlings-spisested er også MILTOS og jeg kan godt anbefale lam i gryde.

  Venlig hilsen og Godt Nytår
  Søren K. Petersen
  Hillerød

  • Hej Søren. Også godt nytår til dig. Ja, det blev kun til et lille skriv, men du kan sikkert fortælle om masser af andre oplevelser på Kalymnos. Alt det bedste til dig og familien og rigtig god rejse når I tager af sted igen. Hils på Miltos 🙂

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her