Pad Thai er en af de retter man næsten ikke kan undgå at smage i Thailand. Den populære nudelret bliver serveret i hele landet og på alle slags spisesteder – fra simple gadekøkkener til dyre luksusrestauranter.
Langt de fleste thailandske retter kan spores tilbage det gamle Siam, men pad thai har ikke helt så mange år på bagen. Rettens tilblivelse deler vandene – de fleste er enige om, at pad thai blev introduceret mellem 1935 og 1945 af den daværende premierminister Plaek Phibunsongkhram, men hvorfor?
Nogle mener, at det var manglen på ris under 2. verdenskrig, der fik premierministeren til at introducere en nudelret. Andre er af den overbevisning, at pad thai skal ses som et forsøg på at skabe en national identitet, da landet skiftede navn fra Siam til Thailand.
Det er sidstnævnte teori de fleste anser som den mest sandsynlige. Pad thai består af f.eks. tofu og risnudler – ingredienser, der på den tid kun blev brugt af kinesiske immigranter, som primært boede i Nordthailand. Og det var netop dem premierministeren ville gøre til en del af samfundet ved at lave en ret, man kunne være fælles om.
Der er kun skrevet ganske lidt ned omkring tilblivelsen af pad thai, men nogle mener, at retten så dagens lys ved en madlavningskonkurrence udskrevet af Plaek Phibunsongkhram.
I hvert fald ved man med sikkerhed, at pad thai var den første rigtige nedskrevne madopskrift i Thailand og at retten med rekordfart spredte sig til alle dele af landet.
Pad Thai smager bare godt
Uanset hvordan pad thai blev opfundet og introduceret, så er det en rigtig lækker ret. I dag findes der tusinder af forskellige versioner og lavet med den helt rigtig balance mellem surt og sødt, så smager pad thai helt fantastisk. Til gengæld er det af samme grund også en ret, der er nem at ødelægge, hvis lige præcis den balance ikke er i orden.
Pad thai er en lynstegt ret med risnudler, tørrede rejer, tofu, æg, tamarind, fiskesauce og chili. Retten er toppet med hakkede peanuts og friske bønnespirer og serveres med limebåde.
Som nævnt fås pad thai i et utal af variationer og kan også laves med kylling- eller svinekød. Det er også en ret, der ofte ses i en vegetarudgave – det er blot at undlade rejer eller kød. Går du all in, så kan du erstatte fiskesauce med soya. OK, det er ikke helt det samme, men det er stadig en rigtig lækkerbisken.
I videoen herunder kan du se, hvordan du laver en enkel version af pad thai – på nettet findes der adskillige andre opskrifter. Nå, jeg giver ordet til Poo og Jamie Oliver: