Hjem Afrika Mombasa – kanoner, koraller og krydderier

Mombasa – kanoner, koraller og krydderier

Mombasa har dejlige strande, men er også en autentisk by

Hønsene suser rundt om benene på os. Duften af krydderier fylder luften og farvestrålende tropiske frugter frister, mens en sværm af fluer kredser stædigt om det ferske kød, der ligger på slagterens diske.

Vi er på markedet i Mombasa, hvor vi kæmper om pladsen med tørklædeindhyllede kvinder, der lige som os sveder i den kvælende afrikanske varme.

Sikke en udsigt. Fra den behagelige solstol kigger jeg udover Det Indiske Ocean. Nede på den kridhvide strand prøver sælgerne at få min opmærksomhed, og i det klare turkisblå hav svømmer et par snorklere rundt ved revet mens en dhow glider langsomt gennem vandet.

Mit resort med swimmingpool, rummelige værelser og all inclusive er et dejligt sted. Men det er også et sted, der hurtigt bliver kedeligt og som står i stor kontrast til livet udenfor de høje mure. Allerede efter et par dage trænger vi til at opleve noget andet. At opleve Afrika.

mom03
Vores udmærkede hotel nord for Mombasa

Mombasa – en etnisk smeltedigel

”I må ikke tage billeder på markedet” siger taxachaufføren, der kører os ind til Mombasa. Her er ellers masser af fotomuligheder, for vi er landet midt i den afrikanske hverdag. Det er her vi konstant står i vejen for travle husmødre og ihærdige sælgere.

Vi bliver også advaret mod lommetyve og må endelig ikke flashe noget af værdi. Det lyder farligt, men vi føler os nu ret trygge blandt de mange fremmede mennesker og varer.

Mombasas marked er sådan et sted, hvor der hele tiden sker noget nyt, og jeg ville have elsket at tage billeder af det hektiske liv og bjerge af krydderier som vi naturligvis køber med hjem.

Ingen andre steder i Kenya end i Mombasa er befolkningssammensætningen så blandet. Flest er muslimer, men her er også mange indere, kristne, katolikker og stammefolk fra Kenyas mere afsidesliggende områder.

Den muslimske indflydelse kommer fra araberne, der allerede i 1100-tallet gjorde Mombasa til en vigtig havneby. Araberne handlede med Indien, Kina og Sydøstasien, hvor bl.a. te og krydderier blev omlastet.

I dagens Mombasa er fattigdom et stort problem. Mange kenyanere lever en kummerlig tilværelse, og selvom væksten også er nået til Afrika, så er det kun for en del af befolkningen.

Her er mange tiggere, og børn går rundt på gaderne og spørger om vi ikke vil støtte det ene eller det andet. Det eneste man støtter er børnenes forbrug af lim, som de sniffer i store mængder. Det er sørgelige kendsgerninger, men ikke desto mindre sandheden i dagens Afrika.

mom04
På sightseeing i Mombasa

Var det her Marco Polo kom forbi som den første europæer? Måske, i hvert fald var det portugiserne, der opførte Fort Jesus, hvor vi står nu. Fortet er fra 1593, og det fik hurtigt stor betydning for handlen mellem Europa og Østen.

Flere nationaliteter har haft kontrollen med fortet, og især araberne og portugiserne kæmpede en indædt kamp om stedet. Beliggenheden ved indsejlingen til havnen gjorde, at den der kontrollerede fortet også kontrollerede handelen.

Da briterne tog kontrollen med store dele ad Østafrika omdannede de Fort Jesus til fængsel. I dag er her museum, og det er et skønt sted at gå rundt og lære mere om livet dengang i det 16. og 17. århundrede, hvor sømænd, slavehandlere, handelsrejsende og eventyrer havde sin gang i og omkring Fortet.

Her er masser af effekter fra en tid, der var engang, og vi ser kanoner og klassisk portugisisk fæstningsarkitektur.

Fort Jesus ligger i Mombasas Old Town, et pragtfuldt område med gamle portugisiske huse, smalle gader og frem for alt langt mere ro end i det nye Mombasa. Det er en oplevelse at gå gennem gaderne, vi møder frugtsælgere, kvinder i gang med vasketøjet og vi er hele tiden spændte på, hvad der mon gemmer sig bag næste hjørne.

Tilbage i det hektiske nye Mombasa ser vi byens vartegn, de store stødtænder på Moi Avenue, der blev opført i anledning af Dronning Elisabeths besøg i 1952. Moi Avenue er en typisk gade i Mombasa.

Her er masser af handlende, og de fleste butikker synes blot at være et lille træskur. Avissælgere, skopudsere og tiggere blander sig med turisterne, der alle vil have et billede af stødtænderne.

mom06
Fort Jesus i Mombasa

Nyali og Bambolulu – Mombasas kontraster

”Jambo”, siger vi til alle, og får et venligt jambo tilbage. Faktisk betyder jambo farvel, men i dag bruges ordet blot som en hilsen, og det er et ord, som man ikke kan undgå at bruge når man er i denne del af Østafrika.

Vores resort ligger i Nyali nord for Mombasa. Det er rigmandsområde, og på kenyansk betyder det store villaer, høje mure med pigtråd og bevæbnede vagter. Vi er, på trods af adskillige advarsler, taget på vandretur i området, og det er på en gang en bedrøvelig og lærerig oplevelse.

Blot få kilometer fra det mondæne Nyali ser vi en helt anden verden. En verden af ekstrem fattigdom og armod. Mennesker, der sidder foran deres faldefærdige huse af brædder og olietønder med stirrende tomme blikke.

Det er hjerteskærende at se disse mennesker, der synes at have givet op. Her er børn uden tøj på, forurenet vand, sygdomme og mange handicappede. Det anslås at 30 % af Bambolulus indbyggere har AIDS får vi at vide på det lille værksted, hvor handicappede producerer smykker og kunsthåndværk.

En anden dag besøger vi Akamba Kooperativet, hvor man kan købe træskærerarbejde i god kvalitet og til faste priser. Værkstederne er åbne, og man kan det flotte træarbejde blive skåret.

Udvalget er enormt, og alt salg i kooperativets butik bliver fordelt mellem arbejderne. På store skilte får de besøgende besked på ikke at købe direkte i værkstederne, men det synes arbejderne at være ligeglade med.

mom05
Akamba kooperativet

Kenya er også fantastiske dyr

”Jeg vil have penge, parfume til min kone og legetøj til mine børn. Jeg har fire børn”, bliver den irriterende mand ved. Endnu en gang har vi trodset en advarsel og har taget en pirattaxi til Hallar Park lidt nord for Nyali.

Hotellet anbefaler kun godkendte taxier, der får lov til at komme ind på området, men uden for bommen holder private klar til at køre turisterne rundt til halv pris.

Hallar Park er en slags zoologisk have, og det kan virke mærkeligt, at man i et land som Kenya, hvor man kan se dyrene i deres rette element, overhovedet har en dyrepark af denne slags. Men i Hallar Park har man også dyr, der ikke lever i Kenya. Vi ser enorme skildpadder fra Seychellerne, storke og påfugle bland mange andre dyr i det store grønne område.

Det er da vi er på vej ud af Hallar Park, at den irriterende mand, hvis ene ben er lamt efter et polioangreb som barn, forlanger alt fra penge til legetøj. Manden er blot medhjælper, og chaufføren som vi har en aftale med er den venligste mand på jorden.

Hjælpsom og smilende fortæller han om sit liv, og det vi ser, men af en eller anden grund har han denne pestilens af en mand med, der næppe er god for forretningen.

”Det er Idi Amins konfiskerede krokodille. Han fodrede den med sine fjender”, siger vores guide i Mamba Village.

Tilfreds med vores chauffør booker vi ham igen, og håber på, at han ikke har sin irriterende ven med. Det har han, men vi kommer sikkert frem til Mamba Village, der er hjem for over 10.000 krokodiller. Området er hyggeligt, og her er også en restaurant, der serverer krokodillekød.

Vi ser de enorme dyr blive fodret, og kommer forbi nyfødte unger, albinokrokodiller og det, der skulle være Ugandas tidligere diktators krokodille, der fem meter lang ligger som det frygtindgydende monster det er. Endnu en god og spændende dag er gået, men idyllen bliver hurtigt afbrudt af vores nye ven, der fortsætter med at plage os.

Et kort øjeblik overvejer jeg faktisk at købe noget tøj til ham – i samtlige tre uger vi tilbringer i Mombasa, har han i den kvælende tropehede haft det samme tøj på. Og jo, der lugter fælt i bilen.

mom02
Krokodiller i Mamba Village

Det autentiske Afrika

”Værsgo, drik”, siger den ældre ranglede mand og rækker et beskidt glas med et mælkehvidt indhold frem mod mig. Det er hjemmebrygget øl, får jeg at vide af Peter, en dansk nødhjælpsarbejder, der har taget os med til en lille landsby et godt stykke nord for Mombasa.

Det ligner ikke øl, og på overfladen svømmer tre fluer rundt, der ikke ligefrem gør lysten til at smage større. Det er ikke pænt at sige nej tak, men jeg undlader at smage mændenes trylledrik, og heldigvis bliver ingen fornærmede. Det er muligt at det hvide stads ikke ligner øl, men jeg finder hurtigt ud af, at det har samme effekt.

Vi har allerede gået langt før vi møder de tre mænd, der tydeligvis har det sjovt med deres hjemmebryg. Vi må ikke tage billeder, får vi hele tiden at vide, for ingen vil udstille deres fattigdom. Husene vi besøger er af ler og har kun et rum med et ildsted i midten. Det er her familien sover, laver mad og opholder sig. Her er mørkt, ildelugtende og meget lidt plads.

Det er svært at se, hvad disse mennesker lever af. Her er højt græs mellem husene, jorden er tør og de få køer ser trætte ud. Vi kommer forbi skolen, og stikker hovedet indenfor i et af klasseværelserne. På døren hænger lister med børnenes karakterer, og der er fuldstændig ro når læreren taler.

Til vores undren er en af eleverne et par hoveder højere end de andre. Han er dumpet et par gange og må derfor gå om, får vi at vide. I et lille skur sidder fire kvinder og steger Kassava til eleverne. Deres børn går ikke i skole, for de har ikke råd til en skoleuniform, der er obligatorisk i Kenya.

Det krystalklare Indiske Ocean

I snart en uge har det regnet, og vi er glade, da solen igen bryder gennem skyerne. Folk haster ned til hotellets swimmingpool, og vi går en tur på den lange hvide sandstrand.

Udover de lokale er her kun ganske få mennesker, og det forstår man godt. Konstant bliver vi kontaktet af sælgere og såkaldte beach boys, der prøver at få lidt penge ud af turisterne. De fleste af dem er rene plattenslagere og kan være svære at slippe af med igen.

Det Indiske Ocean er smukt. Det krystalklare vand i turkise nuancer glimter om kap med den bagende sol. Jeg går ud til revet og snorkler mellem koraller og farvestrålende fisk.

Her er stille, og jeg har revet for mig selv. Perfekt, og en stor kontrast til Mombasa, der travl og svedig kan tage pusten fra de fleste. Men sådan er Afrika. Fuld af kontraster. Vi vil have det hele med, og gør os klar til at forlade kysten, der nok byder på spændende oplevelser, men forude venter rejsens højdepunkt; Safari på Afrikas endeløse savanne.

mom01
Ensom fisker i Det Indiske Ocean

Transport

På langt de fleste hoteller holder der taxier og venter på kunder, alternativt kan du få receptionen til at ringe efter en. Pirattaxier holder udenfor hotellerne, men hold dig fra dem hvis du er bange for sikkerheden.

Til forskellige arrangementer som f.eks. dykning, dhow-sejltur osv., bliver man som regel hentet på sit hotel af firmaet der arrangerer.

I selve Mombasa by kan man sagtens gå rundt, men man kan også prøve en af de berygtede matatuer, der er en minibus som kører efter fast rute. Disse minibusser skal nok lige opleves inden man sætter sig ind i dem – de er dagligt involveret i adskillige trafikuheld.

Matatuerne kører som vanvittige og hver lille bus er udsmykket med gear og gejl og har tilmed et navn. Musikken drøner gerne ud af højttalerne og det er tydeligt, at matatuerne kører om kap med hinanden. Der er som regel både chauffør og konduktør. Regn med 20-30 shilling for en tur inden for byområdet.

Der findes flere busselskaber, der kører fra Mombasa til Nairobi – turen tager ca. 9-10 timer. Prisen er ca. 15 dollars for billigste afgang.

Mad

Mombasa har selvfølgelig mange restauranter, men få turister tør bevæge sig rundt i byen ved aftentide. Derfor tilbyder en del restauranter at hente dig på hotellet og køre dig tilbage igen.

En af de restauranter med det koncept er Restaurant Tamarind, en rigtig god, men også dyr restaurant. Berømt for sine skaldyr. Men langt de fleste turister spiser på deres hotel der ofte har store buffeter, bedre steder kan endog byde på flere restauranter og á la carte.

Aktiviteter

Dykning & snorkling
Ud for kysten ligger verdens anden længste koralrev. Her er enestående muligheder for at dykke og snorkle. De fleste hoteller i området har en dykkerskole tilknyttet eller kan som minimum arrangere en tur ud på det indiske ocean. Fra kysten kan man ved lavvande spadsere ud til koralrevet.

Dybhavsfiskeri
Her kan fiskes efter haj, barracuda, marlin oma. De fleste hoteller kan arrangere en tur. Golf: Bane ligger lige nord for Mombasa by i området Nyali

Kipepee Aquarium
Akvariet ligger lige over for Hallar Park og har ca. 150 forskellige arter

Dhow-båd
Primært aftenture i de karakteristiske både. Mad er som regel inkluderet.

Shimba Hills
Har man ikke fået nok af safari kan en 2-dagestur til Shimba Hills anbefales. Dette naturreservat er meget populært, men man skal være heldig for at se løver, leoparder osv. Derimod har reservatet Kenyas eneste bestand af sabelantiloper. Shimba Hills ligger syd for Mombasa tæt på grænsen til Tanzania.

Wasini Island
Ca. 80 km syd for Mombasa ligger Shimoni hvorfra man kan sejle til Wasini Island. Øen har efterhånden udviklet sit helt eget dagsprogram med underholdning, snorkleture og bespisning. Vil man ikke selv stå for transporten til Wasini kan man gratis blive hentet på sit hotel.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her