Det er tidlig morgen. Meget tidligt. Med søvn i øjnene træder vi ind i den store katedral, hvor præstens prædiken giver genlyd i den enorme bygning.
San Ildefonso i Mérida er den ældste katedral på det amerikanske fastland, og det er her vi følger med i den højtidelige gudstjeneste, der er meget anderledes end hjemme. Væggene runger og menigheden synger med – i Mexico har man tilsyneladende ingen problemer med at få folk ind i kirken.
Kridhvide huse, store pladser og smalle stræder. Mérida er en rigtig koloniby og vi kunne lige så godt gå rundt et sted i Spanien. Men under overfladen fornemmer vi alligevel, at der er mere at komme efter. Her og der ser vi levn fra mayaperioden, og kvinder i traditionelle broderede huipil-kjoler, handler ind på byens marked.
Under invasionen af Yucatán erobrede spanierne mayabyen T’ho. De grundlagde Mérida, der blev regional hovedstad, som refererede direkte til Madrid og ikke Mexico City, der ellers var spaniernes hovedsæde.
I 1900-tallet var Mérida en af Latinamerikas rigeste byer, og den voksende overklasse var stolte af den rene spanske “race”. Mens koloniherrerne boede i midtbyen, så var mayaerne henvist til bestemte områder i byens udkant.
Plaza Mayor – Méridas charmerende centrum
Masser af vagter og svært bevæbnede soldater. Det er ikke kun mayaerne, der fortæller os, at vi ikke er i Spanien. Den voldsomme kriminalitet, der har præget Mexico i årtier findes åbenbart ikke kun i den centrale del af landet, men også på Yucatán.
Men vi føler os ikke usikre. Den store Plaza Mayor, der er byens centrum, er på trods af heftig trafik et hyggeligt sted. Her er skyggefulde træer, bænke og et hav af duer, og så er pladsen omringet af spændende seværdigheder.
Det er her, vi deltager i morgengudstjenesten i den imponerende San Ildefonso katedral, der er opført i perioden fra 1561 til 1598. Oprindelig lå der et mayatempel på stedet, og stenene fra templet blev brugt til at bygge katedralen, der på trods af den tydelige renæssancestil, også har flere mayasymboler.
Vi fortsætter med at udforske Plaza Mayors seværdigheder. Over for katedralen besøger vi Palacio del Gobernador, der ikke blot er hjem for delstatsregeringen, men også for et museum.
Bygningen er fra 1820 og fra den smukke gård træder vi ind i et stort rum på 1. sal, der er dekoreret med smukke malerier af de lokale kunstner Fernando Castro Pacheco. Malerierne, der er enorme og malet på stedet, omhandler Mexicos historie fra spaniernes ankomst og frem til i dag.
Ved Plaza Mayor ligger byens rådhus i en smuk bygning fra 1542, men Casa de Montejo overfor Palacio de Gobernador tiltrækker større opmærksomhed. Oprindelig var det hjem for soldater, men i århundreder har huset fra 1549 været residens for Montejo-familen, der om nogen har sat sit præg på Mérida.
Fransisco de Montejo var manden der koloniserede området og grundlagde Mérida. Huset er byens første stenhus og var i familiens eje helt frem til 1970.
Vi studerer udsmykningerne på facade og søjler, der illustrerer spaniernes erobring af byen. Lad dig ikke stoppe af, at der i dag er bank i huset, kom i åbningstiden, hvis du vil se det indvendig.
Navnet Fransisco de Montejo bliver ofte nævnt når man taler om Yucatáns historie. Det kan lyde som om, at han har været en travl herre, men faktisk er der tale om tre forskellige personer med samme navn; far, søn og faderens nevø.
Calle 60, markedet og Paseo de Montejo
Gaden foran San Ildefonso Katedralen hedder Call 60. Det er byens bedste shoppinggade, der især syd for Plaza Mayor er et rigtig godt sted at tage på indkøb. Her er mange mennesker, men det betyder blot at vi kan følge med i den mexicanske hverdag.
Vi går ned ad Calle 65, hvor vi bag bymuseet og den lille plads fyldt med ældre mexicanske mænd, der sludrer, finder Méridas overdækkede marked. Det er et fantastisk sted med masser af liv og et utal af varer. Vi nyder i hvert fald at gå rundt i de små gange for at kigge på det store udbud.
Nord for Plaza Mayor langs Calle 60 er der mindre liv, men det er en fornøjelse at gå rundt blandt de smukke huse fra kolonitiden, og det er ogsp her man finder mindre hoteller og gode spisesteder. Vi passerer den store kirke Santa Lucia, hvor der på pladsen foran i dag er traditionel dans fra Yucatán på scenen.
Mellem Calle 56 og 58 besøger vi Paseo de Montejo. Gaden har Paris som forbillede og var hjem for byens overklasse, dvs. spanierne. Her er imponereden palæer, det ene smukkere end det andet. Med undtagelse af nogle få huse er de alle velbevarede og står i al deres pragt med flotte udskæringer og udsmykninger.
I et af de største palæer finder man Méridas antropologiske museum, der skulle være et af de bedste i Mexico. Her kan man se fund fra udgravninger overalt på Yucatán. Palæet er i øvrigt bygget til general Fransisco Cantón Rosado og opført i perioden 1909 til 1911.
Celéstun
Der er de. Flamingoerne. Det er dem, vi håber på at se og nu står de lige foran os. I silende regn har vi forladt Mérida for at køre mod kysten til Celéstun, hvorfra man kan tage en bådudflugt til Parque National Ria Celéstun.
Attraktionen her er det imponerende fugleliv og parken er især berømt for sine flamingoer. Men det er ikke det eneste man kan se her, også ibis, storke, fregatfugle og pelikaner hører til de hundreder af arter, der lever i nationalparken.
Iført vores nyerhvervede regnslag begiver vi os ud i vådområdet. Regnen er heldigvis ikke så kraftig mere, men sigtbarheden er ikke for god. Det er vores båd heller ikke. Motoren går ud, og vi driver rundt en halv times tid før man får skaffet en ny.
Trods regn og motorproblemer får vi alligevel set flamingoer, fregatfugle, hejrer, canadiske pelikaner og den flotte skestork foruden en lang række mindre fugle. Vi sejler ad større floder, ad små kanaler og mellem mangroven, jo, nationalparken er utrolig spændende.
Fuld af oplevelser snupper vi en god frokost på Las Palapas i Celéstun by, der er ganske lille. Las Palapas ligger lige ud til den mexicanske golf og da vi er færdige med maden titter solen frem. Vi går en lille tur på stranden, der i forhold til Riviera Maya-kysten er meget lidt besøgt.
Celéstun har en stribe overnatningssteder og strandbarer, men byen er lidt søvnig og som små mexicanske byer er flest. Dvs. et torv i midten med huse rundt om. Her er ikke et øje, måske holder alle siesta.
Hacienda Yaxcopoil
Endelig er vejret med os. Solen stråler fra en skyfri himmel, og den imponerede hacienda, der gemmer på så megen spændende historie venter kun på at få besøg af os. Vi er ikke færdige med omegnens seværdigheder og er nu taget mod sydvest for at besøge en typisk hacienda, der var hjem for en magtfuld overklasse omkring 1900-tallet.
Hacienda Yaxcopoil er en af flere haciendaer, der er blevet restaureret og som er åben for besøgende, der her kan få indblik i livet på Yucatán for mere end 100 år siden.
Haciendaens overhoved var en slags herremand, der havde stor magt over arbejderne. De var i princippet frie mennesker, men en række love og regler gjorde, at de i praksis var bundet til herremanden.
Vi går på opdagelse i de mange rum og besøger værkstedet, der er imponerende intakt. Her fremstillede man reb af sisal, der kommer fra agaveplanten. Husene ser ikke overraskende spanske ud. Det var helt bevidst, at man prøvede at opføre bygninger i typisk andalusisk stil, og selv møblerne importerede man fra Spanien.
Vi vil gøre alt for at forlade Mérida på en pænere måde end da vi ankom. Der skal heller ikke så meget til. Gennemblødte kørte vi tværs over Yucatán-halvøen i en bus med fuld drøn på airconditionen. Ved et stop købte vi det tøj vi kunne få fat i: ponchoer. Man er vel i Mexico. Og sådan ankom vi til vores hotel i centrum af Mérida. Iført ponchoer.
Selvfølgelig til stor undren for personalet og især det tv-hold, der tilfældigvis var på besøg. Jeg er sikker på, at vi kan ses på et eller andet bånd, der florerer i Mexico og som nogen får latterkramper over. Vi hanker op i vores kufferter og får et par smil med på vejen af personalet. Jeg håber de glemmer os hurtigt.
Har du fået lyst til selv at besøge Mérida, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Mérida
Transport
Ind og ud
Mérida har en lufthavn, men der lander primært indenrigsfly. Fra Danmark kan du flyve til Mexico City via Paris, London, Frankfurt og Amsterdam. Du kan finde de bedste og billigste flybilletter her.
At komme rundt
I centrum kan man nemt gå rundt – det er også langt det hyggeligste. Taxier findes, inden for bygrænsen bør det ikke koste mere end 60-65 pesos. Der køres ikke efter taxameter, men faste priser. Mérida har et overvældende antal busruter – der er flere busholdepladser i byen, og nogle busruter stopper ved flere af dem.
For budgetrejsende er Terminal de Segunda nok den mest interessant. Her finder man, som navnet antyder, 2. klasses busser fra nogle af de større selskaber.
Hovedbusterminalen hedder CAME Terminal, her finder man mest 1. klasses busser. Noreste busstation betjener primært minde byer. Fra Mérida er der ruter til bl.a. følgende byer: Cancún, Chichén Itza, Playa del Carmen, Chetumal, Campeche, Uxmal, Palenque, Mexico City, Valladolid og Tulum.
Overnatning
Mérida har mange rigtig hyggelige hoteller – flere af dem er indrettet i nogle af de gamle huse som spanierne byggede. Det betyder, at det er muligt at bo godt og billigt tæt på Plaza Grande.
Du kan finde overnatning på booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Et godt billigt overnatningssted, der får gode anmeldelser er Che Nomadas Mérida. Skal det være lidt dyrere, så kan Kuka y Naranjo anbefales.
Mad
En by af Méridas størrelse har naturligvis restauranter for enhver pengepung. De fleste serverer dog lokal mad – det internationale køkken ser man ikke så meget af. Billig mexicansk mad finder du i Mercado Muncipal Local de Galera og Mercado Monapul, der har en masse små spisesteder.
Du kan også prøve konceptet botanas, hvor du får serveret snacks, når du bestiller drikkevarer. F.eks. hos Eladios, der ligger flere steder i byen.
Prisniveauet er lavt, og det er oplagt at prøve sig frem i det lokale køkken, der byder på flere spændende specialiteter.
Aktiviteter
Dans og musik finder sted næsten dagligt et eller andet sted i Mérida. Ofte er det gratis – f.eks. det traditionsrige Serentas Yucatecas, der hver torsdag finder sted i Santa Lucia-parken. Her spiller trioerne op til Jarana-dans. Mandag er der cowboy-show ved Palacio Muncipal.
Søndag er underholdningsdag i byen – dele af centrum er spærret af, og der afholdes koncerter, gadeteater og meget andet.
Af gode museer kan nævne bymuseet og især det moderne Mayan World Museum, hvor du kan blive klogere på mayaerne.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Mexico inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.