En af mine yndlingsretter fra det thailandske køkken er massaman curry. Det er jeg tilsyneladende ikke alene om at synes – for niende gang har CNN Travel kåret retten til verdens bedste!
Du kender måske gul, rød og grøn karry, men massaman er lidt anderledes. Godt nok er den tilberedt på samme måde, men retten indeholder klassiske thailandske ingredienser som galanga, citrongræs og kokosmælk kombineret med krydderier som kanel, nellike og kardemomme, der mest forbindes med det indiske køkken.
Retten siges at have rødder i Thailands gamle hovedstad Ayutthaya, der ofte havde besøg af handelsrejsende og repræsentanter for fremmede lande.
Det var en af dem, perseren Sheik Ahmad Qomi, der introducerede massaman, eller matsaman, som retten egentlig hedder. Ordet Matsaman hentyder til den muslimske befolkning, og mange ser det som bevis for, at massaman stammer fra Persien.
Det er i hvert fald én teori. En anden er, at retten er kommet med de mange indere, der bor i Malaysia, som støder op til det sydlige Thailand. Navnet massaman skulle være afledt af det malaysiske ord masam, der betyder syrlig.
Uanset oprindelse, så blev massaman curry dengang i 1600-tallet en populær ret blandt Ayutthayas elite. Det var en af Rama 2.s yndlingsretter, og han nævner den endda i et af sine digte. Massaman curry var i begyndelsen ikke en ret for alle, men blev primært serveret ved særlige lejligheder og til religiøse ceremonier.
Med tiden ændrede tilberedningsmetoderne sig, og massaman curry fik tilsat thailandske ingredienser. Det skabte den massaman curry, vi kender i dag, men som med så mange andre retter findes den i forskellige versioner.
Appelsinjuice var oprindelig en af grundingredienserne, men det bruges stort set ikke i dag. Nogle synes rejepasta er et must, andre ikke, mens hvid peber også er til diskussion. Det er valget af kød til gengæld ikke. Pga. sin muslimske oprindelse benytter man aldrig svinekød til massaman curry, der som regel serveres med kylling.
Massaman Curry – den bedste opskrift (2 pers.)
Jeg kan ikke huske, hvornår jeg første gang smagte massaman curry, men jeg lærte at lave retten en af de første gange jeg var på madlavningskursus i Thailand. Det er den opskrift jeg stadig bruger og i al beskedenhed, så er det den absolut bedste massaman curry jeg har smagt. Opskriften er modificeret en smule og gjort lidt nemmere.
Til karrypastaen
• 3 tørrede røde chilier
• 1 stilk citrongræs
• 1 cm galanga
• 1 korianderrod
• 1 skalotteløg
• 3 fed hvidløg
• 2 tsk. spidskommen
• 1 tsk. korianderfrø
• 1 tsk. kanel
• ½ tsk. nellike
• 2 spsk. olie
Hak chili, citrongræs, galanga, korianderrod, skalotteløg og hvidløg. Kom kanel, nellike, spidskommen og korianderfrø på en tør pande og rist krydderierne til de begynder at ryge. Olie, krydderier og de hakkede ingredienser mortes til det får en pastalignende konsistens. Du kan selvfølgelig også bruge en blender.
Til retten
• 2 spsk. massaman karrypasta (se ovenover)
• 1 kyllingebryst i mundrette stykker
• 1 dåse kokosmælk
• 4 kartofler
• 2 spsk. ristede peanuts (hakkede)
• 1 laurbærblad
• 1 skalotteløg (mast)
• 1 tsk. kardemomme
• 1 spsk. palmesukker (alm. sukker kan til nød bruges)
• 1 spsk. fiskesauce
• 2 spsk. tamarindpasta
Stil kokosmælken i køleskabet en times tid før du skal lave retten, så der dannes kokoscreme i toppen.
Varm kokoscremen op så det koger. Tilsæt karrypastaen og rør. Tilsæt kyllingekød og steg/kog til det er næsten gennemstegt.
Tilsæt kokosmælk, kartofler, peanuts, skalotteløg, laurbærblad og kardemomme og lad retten småsimre til kartoflerne er næsten færdige.
Smag til med fiskesauce, palmesukker og tamarindpasta og gennemvarm retten. Massaman serveres i en skål, men du kan selvfølgelig også portionsanrette som på billedet. Serveres med ris.