Hjem Danmark Det nye Københavns Museum

Det nye Københavns Museum

+ praktisk information til dit besøg på Københavns Museum nederst på siden

Det nye Københavns Museum

Det var på tide og i den grad tiltrængt, at København fik et museum, der lever op til international standard. Et moderne museum, der både rummer fortællingen om en gammel by, men som også ved hjælp af teknologi og innovative løsninger kan vise de besøgende, hvad København er i dag.

Fra ydmyge lokaler på Vesterbrogade er byens museum rykket til centrum i den bygning, der engang husede Københavns Overformynderi. På mange måder er bygningen en attraktion i sig selv – opført i 1894 viser den ikke kun byens historie, men er en del af den.

Københavns Museum er fint opbygget

Mit besøg på Københavns Museum begynder i stueetagen, hvor der lige nu er en særudstilling med kunstneren Paul Fischer, der havde sin storhedstid omkring år 1900. Han er primært kendt som maler, men holdt også af at fotograferer. Og det er netop de to udtryksformer holdt op mod hinanden, der sætter tankerne i gang.

Ikke nok med at jeg ser billeder af præcis det motiv som Fischer malede, så er der også udstillet fotos fra samme sted, som det ser ud i dag. Det er fantastisk spændende, og særudstillingen med Paul Fischer burde være en del af den permanente udstilling. Det er her, jeg får det bedste indtryk af den udvikling, København har været igennem.

“I gamle dage skulle man have tilladelse til at tigge i københavns gader”

Den permanente udstilling ligger på 1. og 2. etage. Først ser jeg en række af de tidligste arkæologiske fund man har gjort, f.eks. mønter og smykker, inden udstillingen fortsætter med Absalons by Havn og Københavns første borg.

De første rum er ret mørke, og her og der er der gået en pære, som ikke er blevet skiftet – et lidt ærgerligt førsteindtryk af et ellers glimrende museum.

Som nævnt er Københavns Museum godt opbygget. Det er nemt at følge byens udvikling med volde og fæstninger, og jeg lære mere om historien bag nye bydele som f.eks. Christianshavn. Der er også omtale af vigtige begivenheder som brandene, krigene og epidemierne, som alle havde stor betydning for byen.

Rummet med fortællingen om brokvartererne

Den nyere historie på Københavns Museum

Nedlæggelsen af voldene og opførslen af brokvartererne fylder ikke overraskende en del på museet. Helt forståeligt – det var især fra slutningen af 1800-tallet og fremefter København voksede med nye arbejderkvarterer på Nørrebro og Vesterbro, mens lejlighederne på Østerbro blev lavet større.

2. verdenskrig fylder også, men der er især fokus på årene efter, hvor København voksede. Det var oprørstider med først historien om Christiania og siden BZ-bevægelsen, der indtog byens tomme huse. Jeg ser en spændende video med bl.a. politikere og gamle BZ’ere, der fortæller om begivenhederne dengang i 1980’erne.

“Byggeren, Allotria og Sorte Hest var tre af BZ-bevægelsens mest kendte aktioner”

Det sidste rum, jeg besøger er også et af museets største. Her ser jeg en større bymodel med mulighed for interaktivt at placere Københavns vigtigste bygninger i byen. Rummet indeholder også en stor digital væg – en installation med et rod af informationer, som jeg ikke rigtigt kan se idéen med.

Københavns Museum er generelt en fin oplevelse. Det er en god introduktion til de, der kun i mindre grad kender byen og dens historie , men museet kommer sine steder også “ud i hjørnerne” – mon ikke der også er noget at lære for indfødte københavnere.

Har du fået lyst til selv at besøge Københavns Museum, så kan du finde praktisk information under billedet.
Retten til byen – kampen mellem BZ-bevægelsen og myndighederne fylder en del på museet

Praktisk information til dit besøg på Københavns Museum

Københavns Museum ligger på adressen Stormgade 18 centralt i København fem minutters gang fra både hovedbanegården og Rådhuspladsen.

Museet har en butik i forbindelse med billetsalget, og der er også en café med mulighed for at sidde inde og ude.

Du kan se mere om åbningstider og priser på museets hjemmeside. Der er gratis adgang på Københavns Museum om onsdagen, og museet er inkluderet i Copenhagen Card.

Flere oplevelser i København

København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.

En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.

Mad og drikke

København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlæggene Spisesteder i København og Tre gode madsteder i København, hvor du kan få inspiration til hvor og hvad du skal spise i hovedstaden.

Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.

Du kan også besøge Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.

Overnatning

Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.

Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.

Kort over København

Del af den rigtig gode særudstilling med Paul Fischer
Videoer, lyde og stemmer gør museet levende
Fine skilte fra dengang der var sporvogne i København
Den store model af København og den lidt sære installation i baggrunden
Den flotte bygning, der engang husede overformynderiet er en attraktion i sig selv

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her