Hjem USA Historien om en diner

Historien om en diner

Et besøg på en klassisk amerikansk diner er en sjov oplevelse

“Mere kaffe”, råber den ældre mand, mens han rækker koppen i vejret. En medarbejder kommer ilende gennem det lange lokale for at servicere den krævende kunde, der ikke er hvem som helst.

Dag efter dag sidde manden på sin faste plads og drikker kaffe, mens han får en sludder med personalet, som han tydeligvis ved alt om.

Du kender dem sikkert godt. Måske har du ikke selv besøgt en, men du har helt sikkert set dem på film. Den amerikanske diner, hvor kunderne sidder i åbne båse, og hvor der altid er kaffe på kanden. Det er sådan et sted, vi sidder nu og følger med i hverdagen i hjertet af New York.

Scotty’s Diner hedder stedet, men det kunne lige så godt hedde noget helt andet. For det er som om, at de amerikanske diners tilbyder fuldstændig det samme; fast food i metermål, litervis af kaffe og så den her familiære atmosfære, som er helt nede på jorden, og som vi kommer til at holde af.

Scottys’ Diner på Lexington Avenue i hjertet af Manhattan

Dineren – en amerikansk institution

1872. Året, hvor Walter Scott grundlagde det koncept, der i dag har udviklet sig til den klassiske amerikanske diner, der som regel består af et aflangt rum med barstole ved disken og åbne båse langs væggen.

Med en hestetrukken vogn bespiste Scott de ansatte på The Providence Journal, der havde hjemme på Rhode Island. Konceptet blev en succes, og i 1887 begyndte Thomas Buckley produktionen af de aflange vogne, der stadig har indflydelse på udformningen af den moderne diner.

I dag har dineren typisk åbent 24 timer i døgnet og har traditionelt levet dør om dør med barer og natklubber, der i høj grad leverede kunderne. I nogle perioder var det især græske indvandrere, der ejede dinerne, men i dag er de mange steder overtaget af mexicanere.

Klientellet er broget, men kommer typisk fra nabolaget. Dineren er et sted, hvor der bliver snakket, og hvor nyheder bliver delt. Det mærker vi tydeligt på Scotty’s, hvor stamkunderne godt nok sludrer og gestikulerer, men sjovt nok fra hver deres bord.

Dineren kan for nogle nok synes ligegyldig, men i et land, der først lige er begyndt at udvikle sin egen kultur, er det på en eller anden måde befriende at opleve noget, man ikke kan se så mange andre steder.

Så er der morgenmad – velbekomme

Scotty’s diner – et sandt madorgie

Her kan du få morgenmad 24 timer i døgnet, står der på skiltet foran Scotty’s diner. Og jo, der er åbent døgnet rundt og dineren er ikke et sted, hvor man går så højt op i finere gastronomi. Her er portionerne enorme, og uanset hvad vi bestiller, så får vi det samme.

Nåh ja, måske er der lavet lidt om på i hvilken rækkefølge ingredienserne bliver lagt på tallerkenen, men der er så meget mad, at det alligevel bliver rodet rundt og blandet sammen.

Bakker med æg er stablet op ved siden af komfuret, hvor kokken med en hånd slår dem ud på panderne. I en uendelighed laver han æggeretter, og det er som om, at han ikke har lavet andet hele sit liv. Det har han sandsynligvis heller ikke. Menukortet er en anelse ensformigt, men en ting er sikkert; Scotty’s diner er ikke et sted, du forlader sulten.

Det er muligt, at New York er en af verdens gastronomiske hovedstæder, men det er ikke på de fashionable restauranter, du møder den almindelige amerikaner.

Det gør du på Scotty’s eller en hvilken som helst anden diner. Det er her, du over en kop kaffe eller en burger kan blive klogere på hverdagen for indbyggerne i The Big Apple. Og for at være helt ærlig, så er det faktisk en af New Yorks bedste oplevelser.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her