Hjem Letland Gratis oplevelser i Riga

Gratis oplevelser i Riga

Der er flere gode oplevelser i Riga, der er helt gratis

Der er flere rigtig gode gratis oplevelser i Riga. Du kan både besøge museer, se fantastisk arkitektur og komme tæt på de lokale uden at tage penge op af lommen. Læs hvordan herunder.

Først og fremmest skal du give dig tid til bare at gå rundt i den gamle bydel – det koster ikke en krone. I de brostensbelagte gader ligger adskillige charmerende middelalderhuse og byens vigtigste kirker som f.eks. katedralen og Peterskirken.

Begge kirker kræver entré og kan kun ses udefra, men heldigvis er der andre gode gratis oplevelser i Riga. Dem kan du læse mere om i dette indlæg, og selvfølgelig kan du se alle oplevelserne på kortet nederst på siden.

Til planlægningen af din rejse til Letlands hovedstad kan du læse mere i min Riga Guide og i disse indlæg:

Hvor skal du bo i Riga – de mest populære bydele og områder
Hotel i Riga – de bedste overnatningssteder lige nu

1 Gratis museer

Som i mange andre byer rundt om i verden kan du også i Riga finde museer, der er gratis at besøge eller har fri entré bestemte dage. Det fine Krigsmuseum, der ligger i det gamle krudttårn i den gamle bydel er altid gratis. Her kan du bl.a. lære mere om Letlands militærhistorie fra middelalderen frem til i dag.

To andre interessante museer med gratis entré er Lipke Memorial og Ghetto- og Holocaustmuseet, der begge omhandler jødeforfølgelsen. Ved Lipke Memorial kan du høre historien om Janis Lipke, der skjulte jøder for tyskerne i en underjordisk bunker.

På Ghetto- og Holocaustmuseet er der en noget bredere udstilling om bl.a. jødernes liv i ghettoen i Moskva-distriktet, hvor museet ligger. Begge steder er donationer meget velkomne.

Gratis er også Latvian Popular Fronts Museum, der omhandler frihedskampen omkring murens fald, og Corner House, hvor du kan høre mere om KGB i den bygning, hvor efterretningstjenesten havde hovedkvarter. Også Nationalbiblioteket er gratis, mens Det Nationale Kunstmuseum har fri entré sidste søndag i måneden.

Latvian Popular Fronts Museum har gratis adgang

2 Tag på art nouveau tur

Måske forestiller du dig Riga som en grå og kold by fra Sovjettiden. Sådan er det absolut ikke. Letlands hovedstad er mest kendt for sin gamle bydel med pragtfulde middelalderhuse, men Riga er faktisk et af de bedste steder i verden at se bygninger i art nouveau-stil eller det vi på dansk kalder skønvirke.

I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor art nouveau var højeste mode, eksploderede indbyggertallet i Riga. Nye bygninger skød op, og de blev opført i art nouveau-stil.

Rundt om i byen kan du i dag se flere hundrede bygninger med f.eks. tårne, søjler, figurer og et hav af herlige detaljer, der kendetegner stilarten. Det absolut bedste sted at se de flotte bygninger er på Albert Street i det centrale distrikt. Fra den gamle bydel tager det ca. 25-30 minutter at gå dertil. Læs meget mere i indlægget Art Nouveau i Riga.

Riga har adskillige flotte bygninger i art nouveau-stil

3 Besøg byens kirker

Rigas vigtigste kirker tager entré, men heldigvis er der andre steder, hvor du ikke behøver at tage penge op af lommen. Den største russisk-ortodokse kirke i Baltikum er Fødselskatedralen i Riga, der er gratis at besøge. Overalt er der ikoner, figurer og billeder af helgener. Der er ganske enkelt udsmykninger overalt.

En anden russisk-ortodoks kirke er Bebudelseskirken, som kun få turister kommer forbi. Trækirken ligger i Moskva-distriktet og er væsentlig mindre, men til gengæld mere lokal og nogle vil nok sige mere autentisk. Her er der mulighed for at opleve de lokale, når de fordyber sig og beder til Gud. I den gamle bydel er der også fri entré til den romersk-katolske kirke St. Jacob.

Riga er et mix af religioner. Oprindelig var byen romersk-katolsk, men blev overvejende protestantisk efter reformationen. Som du kan læse er der også flere russisk-ortodokse kirker, og det er måske de mest interessante at besøge og i mine øjne en af de bedste gratis oplevelser i Riga.

Fødselskatedralen – den største russisk-ortodokse kirke i Baltikum

4 Centralmarkedet og Spīkeri

Rigas centralmarked (Centrāltirgus) er et af Europas største markeder. I 1920’erne blev det nødvendigt at finde et nyt sted til byens marked, og valget faldt på den nordlige del af Moskva-distriktet, hvor der i forvejen var handel og lå adskillige lagerbygninger.

Efter en arkitektkonkurrence blev det besluttet at bruge den øverste del af tagkonstruktionen fra gamle tyske hangarer på luftbasen Vainode, der havde været hjem for zeppelinere. Fire enorme haller blev opført og sammen med en mindre hal mod øst udgør de i dag hjertet af Rigas Centralmarked.

Indenfor på markedet kan du bl.a. købe kød, fisk, tøj, specialiteter og frugt og grønt. Dele af hallerne er moderniseret og har moderne udstyr som f.eks. kølemontrer. Det er et hektisk sted, hvor der om sommeren er lige så travlt udenfor hallerne. Her bliver der handlet frugt og grønt, men du kan også se blomsterbindere og lokale svampesælgere.

Centralmarkedet hænger sammen med Spīkeri, der er et større område med gamle lagerbygninger. Nogle steder er kvarteret lidt skummelt, men ud til floden er området renoveret, og her er der af og til loppemarked og gratis underholdning. Det er absolut blevet et hipt sted blandt de lokale.

Der handles på Centralmarkedet

5 Gratis gåture

Også i Riga kan du tage med på gratis gåture. De er baseret på drikkepenge til guiden, som du selvfølgelig skal give – helt gratis er turene således ikke.

Et af de steder, der tilbyder gratis gåture er Riga Free Tours, som får rigtig gode anmeldelser. De har flere forskellige ture på programmet – f.eks. i den gamle bydel, en alternativ tur væk fra de gængse turistruter og en guidet tur til Rigas vigtigste art nouveau-bygninger.

Andre steder du kan tage med på gratis ture i Riga er hos Civitatis og RigaTrips. Klik ind på de forskellige sider for at se mødesteder og om der kræves forhåndsreservation.

gratis oplevelser i riga
Guidede gåture er populære i Riga

6 Rigas træhuse

Riga er berømt for sine træhuse. Dem kan du opleve flere steder i byen, men der skal arbejdes lidt for at se dem. I centrum, den gamle bydel og centraldistriktet, er træhusene stort set væk, men heldigvis ligger de fineste af slagsen (efter min mening) i gåafstand.

I Moskva-distriktet kan du bl.a. besøge sen imponerende Jesuskirke fra 1822, der er den største træbygning i Riga. Ca. 10 minutters gang derfra ligger den russisk-ortodokse Bebudelsekirke, som jeg har nævnt tidligere.

Der er især tre områder i Riga, hvor du kan se træhuse. F.eks. på øen Kipsala i Daugaba-floden. Fra den gamle bydel kan du gå over Vansu-broen, der går forbi Kipsalas sydlige del. Det er en gåtur på 20-30 minutter. Alternativt kan du tage bussen over broen.

Den offentlige transport kan du også få brug for til dit besøg i kvarteret Kalnciema. Her har lokale kræfter byfornyet og skabt et hyggeligt område omkring træhusene, som nu er indrettet som bl.a. caféer. Her er også et ugentligt marked, der er superpopulært. Kalnciema er blevet et lidt hipt område i Riga.

gratis oplevelser i riga
Fint træhus i Riga

7 Pilsētas og Bastejkalns Park

Riga var engang en befæstet by med volde. De blev stort set jævnet med jorden i 1856, men langs voldgraven (der i dag kaldes Pilsētas Kanals) ligger Bastejkalns Park, der deler den gamle bydel med det centrale distrikt.

Parken er flere kilometer lang og et populært sted hos de lokale. Går du fra syd til nord, eller omvendt, kommer du forbi en stribe interessante steder. F.eks. Operahuset i nyklassicistisk stil, der stod færdig i 1863, men renoveret i 1880’erne efter en brand.

Få hundrede meter derfra kan du ikke undgå at se det næsten 43 meter høje Frihedsmonument, der symboliserer den lettiske uafhængighed og frihedskamp i perioden 1918-1920.

Monumentet er fra 1935 og har en lang række fine detaljer med den høje kvindefigur på toppen, som holder tre stjerner. De symboliserer provinserne Latgale, Vidzeme og Courland-Semigallia, der pga. deres frihedskamp har en særlig plads i Letlands historie.

Et stenkast fra Frihedsmonumentet ligger Bastion Hill, der er det eneste tilbageværende af byens fæstning. Det er knap nok til at få øje på, men er et populært sted og minder om en tid, der var engang. Helt mod nord ender du i Kronvaldaparken, der har en god legeplads, men også knap 100 træer og buske, som ikke er hjemmehørende i Letland.

gratis oplevelser i riga
Kanalen og den omkringliggende park

Nyttige links til din rejse til Riga

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Riga. Søg og sammenlign flybilletter her.

Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel med en privat transfer booket hjemmefra eller lej en bil som du kan bruge under dit ophold.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

i Indlægget Hvor skal du bo i Riga kan du læse mere om de mest populære bydele og få forslag til de bedste overnatningssteder.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Letland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Riga

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her