Det er ingen hemmelighed, at København er rasende dyr. Uanset om du skal overnatte eller have noget at spise, så kommer du til at betale væsentlig mere end de fleste andre steder i verden.
Gang på gang er den danske hovedstad med i top 10 over de dyreste steder at være turist, men heldigvis er der også gode gratis oplevelser – perfekt for de, der er på lavbudget.
1 Tårnet på Christiansborg Slot
Det her kunne være en af de bedste gratis oplevelser i København, men der er kun plads til 40 mennesker af gangen i tårnet, og det skaber lange køer. Tårnet på Christiansborg Slot er med sine 106 meter det højeste i København. Besøgende bliver dog sat af 44 meter oppe og kan her nyde den fine udsigt over hovedstaden.
I tårnet ligger også restauranten Meyers i Tårnet (bordbestilling anbefales, da du springer køen til tårnet over), hvor omdrejningspunktet er det danske køkken. Som nævnt kan køen til tårnet på Christiansborg Slot være lang, så har du travlt, kan du overveje om du hellere vil betale for at komme op i Rundetårn.
2 Kastellet
Det gamle forsvarsanlæg Skt. Annæ Skanse, der var forløberen til Kastellet, blev grundlagt af Christian 4. i 1626. Det historiske område med volden, de fine gamle huse og fem bastioner ligger ud til Københavns havn og er lidt af en fredfyldt oase i storbyen.
Det er stadig Forsvaret, der ejer kastellet, hvor du i det ene hjørne kan se det forholdsvis nye mindesmærke Monumentet for Danmarks Internationale Indsats efter 1948. Et par hundrede meter fra Kastellet ligger andre gode gratis oplevelser i København: Nyboder, Gefion-springvandet og Skt. Alban-kirken, der er Danmarks eneste anglikanske kirke.
3 Botanisk Have
Den pragtfulde have, der mere har karakter af park, er en af Københavns skønne oaser. Fra travle Nørreport kan du få minutter efter stå i rolige omgivelser og nyde de smukke blomster, søerne og det flotte stenbedsanlæg.
Du skal selvfølgelig også besøge det imponerende palmehus fra 1874, der ikke bare indeholder palmer, men også mange andre spændende planter fra hele verden (entré til Palmehuset kr. 60,-).
Botanisk have hører under Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Den første have blev anlagt i år 1600 på en anden adresse, og den nuværende botaniske have blev åbnet for publikum i 1874.
4 Museer med gratis adgang
For ikke så længe siden var der gratis entré til de fleste museer i København, men bl.a. Nationalmuseet, herunder Tøjhusmuseet og Frilandsmuseet, har nu genindført betaling. Det er dog stadig muligt at komme gratis ind på en stribe af Københavns bedste museer, men kun på bestemte ugedage.
Et af mine favoritmuseer i hovedstaden er Ny Carlsberg Glyptotek, der har fri adgang sidste onsdag hver måned. Glyptoteket har en fantastisk samling af malerier af Gaugin og skulpturer af Rodin, men du kan også se værker af Monet, Renoir og Van Gogh foruden dansk kunst fra det 19. århundrede.
Charlottenborg har i øvrigt gratis entré onsdage efter kl. 17, mens Thorvaldsens Museum og Københavns Museum har gratis entré hver onsdag.
5 Gratis vandreture i København
Som udgangspunkt er de ture som Copenhagen Free Walking Tours og Sandeman’s arrangerer gratis, men jeg kan kun opfordre til at give drikkepenge til guiderne. Du kan vælge blandt flere ture rundt i København – bl.a. The Grand Tour og en rundvisning på Christianshavn.
Guiderne fortæller levende og deres kærlighed til København og Danmark er ikke til at tage fejl af. Der er ture hver dag og mødestedet er trapperne ved indgangen til Københavns Rådhus. Se mere på Copenhagen Free Walking Tours og Sandemans.
6 Christiania
Historien om den gamle kaserne på Christianshavn, der blev invaderet af såkaldte slumstormere er fortalt utallige gange. Der har været luftet mange planer for den såkaldte fristads fremtid, men fakta er, at Christiania fortsat eksisterer og i dag er en by i byen.
En rundtur på Christiania giver et indblik i et helt andet København, der grundlæggende handler om ligeværd og demokrati, men fristaden byder også på en række glimrende spisesteder og spændende arrangementer.
7 Se kirsebærtræerne blomstre
For at se de japanske Kirsebærtræer blomstre skal du time dit besøg i København. Til gengæld er det en utrolig smuk oplevelse at gå i det lyserøde blomsterhav, der helt forståeligt tiltrækker besøgende fra nær og fjern.
Fra slutningen af marts til slutningen af april (alt efter vejret) kan du på Bispebjerg Kirkegård se træerne blomstre, men oplevelsen er næsten lige så fantastisk, når kirsebærtræerne smider bladene. Plænerne er dækket af lyserøde blade – et smukt syn.
8 Vagtskifte på Amalienborg
En klassisk oplevelse, der hver dag tiltrækker mange turister. Klokken 12.00 er der vagtskifte på slotspladsen, hvor turisterne stimler sammen om begivenheden. Traditionen tro starter vagtskiftet klokken 11.27 når garderne forlader kasernen på Gothersgade for at gå via Strøget og Kgs. Nytorv til Amalienborg.
Den kongelige livgarde blev oprettet af Frederik 3. i 1658 og fungerer som kongefamiliens vagtkorps. Vagtskiftet tager sig forskelligt ud alt efter, hvem der er til stede på slottet.
9 Det Kgl. Biblioteks Have
Et af mine favoritsteder i København er Det Kongelige Biblioteks Have. En pragtfuld oase midt i storbyen, hvor det er som at træde ind i en anden verden. Haven er anlagt i 1920 af datidens have- og slotsarkitekter oven på en gammel havn, og det siges, at fortøjningsringene i murværket afspejler stedets tidligere funktion.
Her er b.la. fine blomsteropsatser, et vandbassin og skyggefulde områder under træerne. I bassinet er der et nyere otte meter højt springvand, der er med til at give haven liv. Du kan se livet passere forbi fra en af havnens bænke, men der er også en lille café tilknyttet, hvor du kan nyde en kop kaffe og et stykke kage.
10 St. Alban Kirke
St. Alban Kirke er Danmarks eneste anglikanske kirke. Selvom St. Alban ligger et stenkast fra Kastellet og er nabo til Gefionspringvandet, så synes kirken lidt overset.
Den anglikanske kirke blev grundlagt efter reformationen i 1530’erne og siges at være en mellemting mellem den katolske og protestantiske kirke. St. Alban Kirken er opført i victoriansk (gotisk) arkitektur og er umiddelbart tydelig engelsk i sit udtryk.
St. Alban har normalt åbent for besøgende fra april til oktober – se mere på kirkens hjemmeside. Personalet er utrolig venlige og fortæller gerne om kirken.
11 Havnebadene
Når vejret er til det, kan du besøge et af Københavns hyggelige havnebade. Det et helt gratis at hoppe i havnen, og det sker under sikre og trygge forhold. Ved de mest centrale badesteder som f.eks. på Islands Brygge og ved Fisketorvet er der livredder i sommerperioden.
Begge steder har flere forskellige bassiner, nogle til børn, andre med vipper eller til seriøse svømmere. Der er flere andre steder end Fisketorvet og Islands Brygge, du kan hoppe i havnen. F.eks. ved Nordhavn, på Sluseholmen og på Kalvebod Brygge.
12 J.C. Jacobsens Have
Så skal vi til Valby og J.C. Jacobsens Have i Carlsbergbyen. Det var J.C. Jacobsen selv, der i årene 1847 til 1867 anlagde det som bryggeren selv kaldte en park med tydelig inspiration fra de haver, som han besøgte på sine rejser.
Parken lå lige ud til hans hus, der i dag er hjem for Carlsberg Akademi. J.C. Jacobsen skrev i sit testamente, at efter sine nærmestes død skulle huset bruges som æresbolig for videnskaben. Flere forskere har boet i huset, hvor den mest kendte nok er Niels Bohr.
J.C. Jacobsens Have er i i dag fredet og ligger to minutters gang fra Carlsberg s-togstation (den tidligere Enghave Station).
13 BLOX
BLOX er et nyere kulturcenter, der er tænkt som et sted, hvor kunst, design og arkitektur mødes. De moderne firkantede bygninger på Bryghuspladsen et stenkast fra Langebro er ironisk nok hjem for bl.a. Dansk Design Center og Dansk Arkitektur Center. BLOX passer på ingen måde i den eksisterende by, og er endnu en arkitektonisk rædsel i hovedstaden.
Men det er ikke det indlægget her handler om. Er du til gengæld ude efter gratis oplevelser i København, så tilbyder BLOX flere forskellige events i de udendørs områder omkring kulturcentret, hvor du ikke behøver at tage penge op af lommen. Klik ind på stedets hjemmeside for at se, hvad der sker lige nu.
Nyttige links til dit ophold i København
Flere oplevelser i København
København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.
En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.
Mad og drikke
København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlæggene Spisesteder i København og Tre gode madsteder i København, hvor du kan få inspiration til hvor og hvad du skal spise i hovedstaden.
Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.
Du kan også klikke ind på Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.
Overnatning
Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.
Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie. Uanset hvor du booker overnatning så vær opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser på de forskellige hotelplatforme.