Gøteborg var en positiv overraskelse. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, men byen viste sig at være hyggelig og imødekommende.

Gøteborg Kaldes Sveriges “anden” by. Naturligvis med henvisning til hovedstaden Stockholm, der som regel løber med opmærksomheden. Men Gøteborg har sine egne gode seværdigheder, og de mange bilfri gader i centrum gør byen til et behageligt sted at gå rundt. Læs mere i min Gøteborg guide herunder.

Gøteborg – en introduktion

Gøteborg opstod i 1400-tallet, da man flyttede den vigtige middelalderby Lödöse tættere på kysten. Byen kom til at hedde Nya Lödöse, der lå ud til Gøta-floden, hvor Gamlastaden ligger i dag.

Det var en periode med politiske og militære spændinger mellem Norge, Sverige og Danmark, der alle var til stede i området. Det fik svenskerne til at opføre flere fæstninger – bl.a. Ävlsborg, der ligger ved Gøta-flodens udløb. På ordre fra den svenske konge Gustav Vasa flyttede Nye Lödöse senere til Ävlsborg, der udviklede sig til en egentlig by.

I 1563 erobrede danskerne Ävlsborg, men svenskerne havde allerede brændt byen ned og var flygtet til Nya Lödöse. Karl 9. påbegyndte opførslen af en ny by i 1604, hvor han ønsker et kanalsystem med tilhørende havn efter hollandsk forbillede ved det område, der i dag kaldes Färjestaden.

Byen bliver dog brændt ned af danskerne under kalmarkrigene, men sønnen Gustav 2 Adolf har samme tanker om byplanlægning, da han grundlægger Gøteborg i 1619.

gøteborg guide
Drottningtorget med Centralstationen i baggrunden

Hollændere kommer til byen for at anlægge kanaler, og tanken er, at etablere et handelscentrum. Officielt bliver Gøteborg dog først grundlagt i 1621, hvor byen får købstadsrettigheder.

Placeringen ved kysten kom senere Gøteborg til gode, da Det Østasiatiske Kompagni blev etableret i 1731. Byen blev udgangspunkt for handlen med Fjernøsten, og det var en tid med markant økonomisk fremgang.

Ved Napoleonskrigene kom Gøteborg igen i centrum. Frankrig oprettede en handelsblokade i Kattegat rettet mod britiske skibe, men Sverige tillod deres allierede England at oprette en flådebase ved byens havn. Samtidig fik man en slags monopol på handelen med britiske varer.

Gøteborgs havn og handel trak bl.a. banker, købmænd og håndværkere til byen, som i årene fremover udviklede sig til et markant industriområde med tilhørende uddannelsessteder. Den udvikling er fortsat frem til i dag, hvor Sveriges “anden by” på mange måder har et mere internationalt udsyn end Stockholm.

Nu til min Gøteborg guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

gøteborg guide
Statuen af Gustav Adolf Torg på torvet af samme navn. Til højre Börsen

Centrum (Nordstaden) – orientering og oplevelser

Centrum er i denne Gøteborg guide området omkring voldgraven med bl.a. centralstationen, Avenyn og Gustaf Adolfs Torg. Bydelen kaldes også Nordstaden. Det er her jeg får en fornemmelse af storbystemning med travle gader og betydelig trafik, men som andre steder i Gøteborg, så er sidegaderne overraskende rolige.

Der er heller ikke langt til grønne områder, og så er der kanalerne, som giver lys og luft. I centrum finder du også Gøteborg Bymuseum og et stenkast derfra den tyske kirke.

Gustav Adolfs Torg

Torvet er Gøteborgs centrum og har selvfølgelig en statue af byens grundlægger Gustav 2 Adolf. Torvet er flankeret en række imponerende bygninger som f.eks. rådhuset, der kan dateres til 1670 og som er tegnet af Nicodemus Tessin den Ældre, der også stod bag bl.a. Drottningholm Slot i Stockholm.

På Gustav Adolfs Torg kan du også se Börsen, der er opført i 1844 i neoklassisk stil. Det var ikke en egentlig børs, men et mødested for købmænd, der handlede bl.a. valuta og forskellige varer.

gøteborg guide
Kronhuset, der blev opført fra 1642 til 1654

Kronhuset og Kronhusbodarna

Gøteborg har kun få bygninger tilbage fra byens grundlæggelse. En af dem er Kronhuset, der blev opført i perioden 1642 til 1654 som lager for militært udstyr. Den imponerende seks etager høje murstensbygning står nogenlunde intakt og har senere fungeret som kirke, lager og senest koncertsal.

Flere interessante begivenheder har fundet sted i Kronhuset. I 1660 var Karl 10. i Gøteborg, hvor han benyttede bygningen som rigssal. Det var i denne periode svenskerne netop havde forhandlet freden i Roskilde i 1658 kort efter at kongen og hans hær havde erobret det meste af Danmark.

Karl var dog ikke tilfreds med resultatet af forhandlingerne og tog til Gøteborg for at samle en ny hær. Det var her, han pludseligt døde – sandsynligvis af Influenza. 1. marts 1660 blev kongens kun fireårige søn udnævnt til ny konge i Kronhusets sal.

Kronhuset ligger i et hyggeligt område kaldet Kronhusbodarna. Oprindelig lå her en række gamle træhuse, men de blev jævnet med jorden ved branden i 1743. Nye bygninger blev opført, og de er nu en del af området, der også består af en ganske lille park.

Der er ikke adgang til Kronhuset, men ofte er der udstillinger og guidede rundvisninger. Til gengæld er Kronhusbodarna et hyggeligt sted med en stribe spændende gallerier, butikker og spisesteder.

Indgangen til Trädgårdsföreningens Have

Trädgårdsföreningens Have

Gøteborg har flere grønne områder. Det mest centrale er Trädgårdsföreningens have, der blev grundlagt i 1842 med det engelske haveselskab som forbillede. Finansieret ved folkeaktier fik man omdannet den daværende sump til en imponerende have, der betragtes som en af Europas bedste bevarede parker fra 1800-tallet.

Trädgårdsföreningens have er en dejlig oase med åbne plæner, et stort palmehus og områder med særlige temaer. Især rosenhaven er berømt, og her ligger også den hyggelige café. Der er flere indgange til Trädgårdsföreningen – f.eks. fra Kungsportavenyn og Slussgatan, som ligger et stenkast fra stationen. Haven er gratis at besøge.

Kungsportavenyn

Mens Kronhuset og Gustav Adolfs Torg ligger nord for Innom Vildgraven, så finder du Kungsportavenyn (i daglig tale bare Avenyn) syd for. Det er endnu et sted i Gøteborg, hvor jeg fornemmer en snert af storby.

Avenyn er fra midten af 1800-tallet, og det var da også med datidens europæiske metropoler som forbillede, man anlagde den én km lange boulevard, der har midterrabat og er flankeret af træer.

Gaden forbinder Kungstorget med Gøtapladsen, hvor du bl.a. finder Stadsteatret, Gøteborg Konsthall og Gøteborg Kunstmuseum. Undervejs på strækningen ligger barer, caféer og restauranter som perler på en snor.

Domkirken ligger indenfor voldgraven omringet af mange hyggelige gågader

Indenfor voldgraven (Inom Vallgraven) – orientering og oplevelser

Inom Vallgraven er helt omsluttet af Gøteborgs centrum. I det store bilfri område omkring domkirken løber de travle gader på kryds og tværs. Her er ikke bare god shopping, men også mulighed for at snuppe en kop kaffe eller en bid mad på en af de mange gode restauranter.

Kungstorget er et slags centrum og trafikknudepunkt mellem Avenyn og Gustav Adolfs Torg. På den lange gågade Kungsgatan kan du shoppe, mens den smallere Magasingatan bl.a. byder på specialbutikker og streetfood.

Der er adskillige andre bilfri gader indenfor voldgraven, der i mine øjne er et af de bedste steder i Gøteborg.

Inom Vallgraven byder også på en af Gøteborgs mest ikoniske bygninger: Feskekörka. Opført i 1874 som kirke i nygotisk stil har bygningen i årevis fungeret som fiske- og skaldyrsmarked med et udvalg af spisesteder.

Domkirken

Siden 1633 har der ligget kirke, hvor den nuværende domkirke blev opført i begyndelsen af 1800-tallet. Både i 1721 og i 1802 brændte den daværende kirke ned, og det blev arkitekten Carl Wilhelm Carlberg, der fik til opgave at tegne den nye Gøteborg Domkirke.

Kirken har åben hver dag, og i modsætning til mange andre kirker rundt om i verden, så lukker man ikke under gudstjenesten, som afholdes kl. 12. Du kan også opleve koncerter ligesom der løbende arrangeres forskellige udstillinger i domkirken.

Streetfood på Magasingatan

Haga – orientering og oplevelser

Haga er Gøteborgs hippe bydel. Det er er lidt pudsigt område, hvor alt liv foregår på Haga Nygata, der er en charmerende brostensbelagt gade flankeret af caféer, butikker, kaffebarer og spisesteder.

Sidegaderne er i bogstaveligste forstand tomme – helt tomme. Mens turisterne flokkes på den hyggelige gade, så er Haga et helt almindeligt beboelseskvarter for de lokale.

Haga Nygata ender ved Linnégatan. På den anden side ligger de såkaldte langgader, der kan blive det nye hotte i Gøteborg. Anden og tredje langgade er af og til lukket af for trafik, og her finder du først og fremmest barer og restauranter.

Hagas landshövdingehuse

Caféerne, specialbutikkerne og de mange gode spisesteder er grund nok til at besøge Haga Nygata, men der er mere at komme efter. Det er et af de steder, du kan se de såkaldte landshövdingehuse, hvor stueetagen er opført i mursten og de to øverste etager i træ.

Omkring 1870 var det kun tilladt at bygge træhuse i to etager, men man udfordrede loven ved at lave en stueetage i mursten. Det gjorde byrådet ulovligt, men dommen blev omstødt af länstyrelsen.

I perioden 1870 til 1940 blev der opført adskillige landshövdingehuse, der er særlige for Gøteborg. Ved starten på anden verdenskrig blev de dog endegyldigt forbudt, da man frygtede omfattende brænde i tilfælde af krig.

Skansen Kronan

Oppe over Haga troner Skansen Kronan. Svenskernes evige konflikt med Danmark gjorde det nødvendigt at opføre flere forsvarsanlæg for at holde fjenden ude. Skansen Kronan var en del af en fæstning, der bestod af jordvolde og 23 kanoner.

Det er en såkaldt redoute, som er et slags lukket selvstændig fæstning udstyret ned kanoner. Skansen Kronan stod færdig omkring år 1700, men kom aldrig i brug.

Der er ikke adgang til selve tårnet, men du kan besøge området omkring, hvor du bl.a. også kan se en række gamle mure og porte. Værd at tage med er selvfølgelig også den fine udsigt over Gøteborg. Du kan finde trapperne til fæstningen i Haga eller fra Lilla Risåsgatan, der er en sidegade til Linnégatan.

Populære Haga Nygata

Oplevelser andre steder i Gøteborg

Slottsskogen

Slottsskogen ligger lige syd for Haga, og her er der rig mulighed for at komme væk fra storbyens larm. Området blev grundlagt som park i 1874 og består af søer, skov og åbne plæner. De lokale bruger området til motion, gåture og picnic.

Slottskogen er hjem for Det Nationalhistoriske Museum (gratis entré), men her er også en friluftskirke, fine huse fra Småland og flere legepladser. For børn vil den spændende dyrepark nok høre til blandt de sjoveste oplevelser i Gøteborg. Her er bl.a. elge og rensdyr og mulighed for at prøve forskellige aktiviteter som f.eks. ponyridning.

Botanisk Have

Overfor Slottsskogen ligger Gøteborgs botaniske have, der er en af de største i Europa af sin slags. Haven dækker et areal på hele 175 hektar og kan byde på flere end 16.000 arter. Det er et kæmpe område, der er inddelt i forskellige temaer som f.eks. Bambuslunden, Rhodondendrondalen og Klippehaven.

Den Botaniske Have ligger på Carl Skottbergs Gata 22a. Fra Haga tager det ca. 15 minutter at gå dertil. Flere bus- og sporvognslinjer kører forbi haven, der koster 20 SEK at besøge.

Liseberg

En af Gøteborgs helt store attraktioner og uden tvivl børnenes favorit er Liseberg, der er nordens største forlystelsespark. Liseberg blev grundlagt i 1923 og har et hav af aktiviteter, arrangementer, forlystelser og underholdningstilbud.

Liseberg ligger på Örgrytevagen 5 blot to km fra centrum af Gøteborg. Du kan både tage bus og sporvogn dertil. Klik ind på Lisebergs hjemmeside for at læse om bl.a. entrépriser, turkort og hvad der sker under dit besøg i forlystelsesparken.

World of Volvo

Volvo Museet er rykket til den centrale del af Gøteborg og hedder nu World of Volvo. Museet, elle oplevelsescentret, er tegnet af danske Henning Larsen Architects og har året rundt en række events såvel som faste og skiftende udstillinger.

En af topattraktionerne og en del af den faste udstilling er en lang række ikoniske bilmodeller fra Volvos sortiment gennem årene. Der er også workshops, interaktive oplevelser og aktiviteter med forskellige temaer.

Skansen Kronan

Gøteborg – hvor mange dage skal du bruge?

Som nævnt i indledningen var Gøteborg en positiv overraskelse. Uden at have nogle verdensberømte seværdigheder, så formår byen alligevel at gøre indtryk. Caféerne og de gode spisesteder er sammen med den imødekommende befolkning og de hyggelige gågader grund nok til at besøge Gøteborg.

Du skal som minimum bruge to hele dage i byen, men der er dog aktiviteter og oplevelser til længere tid. Især hvis du også vil en tur ud i Skærgården eller tage på opdagelse inde i landet, hvor den smukke svenske natur venter.

Selv kommer jeg gerne tilbage til Gøteborg, der også vil være et glimrende valg til et weekendophold eller den alternative storbyferie.

Herunder finder du min Gøteborg guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Gøteborg ved Kungstorget

Transport

Ind og ud

Gøteborg er nem at komme til fra det meste af Danmark. Du kan sejle fra Frederikshavn til Gøteborg med Stena Line, men kommer du fra Sjælland, så kan du både køre selv eller tage Øresundstoget, der bare er så nemt.

Alt efter hvor på Sjælland du bor, kan du hoppe på toget i f.eks. Helsingborg eller på Københavns Hovedbanegård. Der er afgang mindst én gang i timen i hverdagene.

Er du i bil, så er det bare om at følge motorvejen, der fører over Øresundsbroen. Der er 315 km fra København til Gøteborg. Fra København kan du også tage Filxbus eller endda flyet. Søg og sammenlign flybilletter her.

At komme rundt

Booker du overnatning i centrum af Gøteborg, så kan du gå rundt til de forskellige seværdigheder.

Byen har dog et omfattende offentligt transportsystem, der er nemt at bruge. Det er Västtrafik, som står for færger, busser og sporvogne, der har samme billetsystem. En enkeltbillet koster 35 SEK.

På færger og i sporvogne kan du købe din billet ombord (kun med kort), men ikke i busserne. Her skal du købe en billet i et af de mange udsalgssteder eller via Västtrafiks app.

Se meget mere om den offentlige transport på Västtrafiks hjemmeside.

Overnatning – forslag til hoteller

Overnatningsstederne ligger som perler på en snor i centrum inklusive Inom Vallgraven. Sjovt nok er der kun ganske få muligheder for at overnatte i Haga.

Jeg vil absolut anbefale at booke overnatning i den centrale del af byen, hvor du kan gå rundt til seværdighederne og har shopping og spisesteder lige udenfor døren. Du kan læse mere i om bydele og områder i indlægget Hvor skal du bo i Gøteborg – de mest populære bydele.

Generelt er prisniveauet på overnatning i Gøteborg højt. Er du i egen bil, så er det altid en god idé at tjekke om du kan parkere der, hvor du vil booke hotel eller lejlighed.

I min Gøteborg guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de laveste priser.

Le Mat B&B

I en sidegade til Avenyn ligger Le Mat B&B, der er et rigtig godt og prisbilligt overnatningssted. Der er flere værelsestyper, som alle har delt bad. Morgenmad er tilgængelig. Se billeder og priser på Le Mat B&B.

Hotel Royal

Historisk hotel i centrum af Gøteborg. Her får du god service og en dejlig morgenmad. Hotel Royal er et topvalg, hvor du både kan booke enkelt- og dobbeltværelser. Se billeder og priser på Hotel Royal.

Avalon Hotel

Lækkert og moderne hotel med perfekt beliggenhed ved Kungsportsplatsen. Her får du topservice med faciliteter som bl.a. vinbar, tagterrasse og restaurant. Der er mulighed for at booke både enkelt- og dobbeltværelser. Se billeder og priser på Avalon Hotel.

Dorsia Hotel & Restaurant

Tæt på centralstationen ligger Dorsia Hotel, der er superpopulært. Indretningen på det 5-stjernede boutiquehotel er temmelig anderledes, men falder i gæsternes smag. Der er flere værelsestyper, som alle har bl.a. tv, minibar og pengeskab. Se billeder og priser på Dorsia Hotel.

Se flere forslag til hoteller i indlægget Hotel i Gøteborg – de bedste steder at bo. Husk at være opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Mad og drikke

Gøteborg tog også del i den gastronomiske udvikling, der ramte Skandinavien for 10-15 år siden. Vi taler om indflydelsen fra det nye nordiske køkken, hvor en del af konceptet er brug af lokale råvarer, nyfortolkninger af klassiske retter og nye innovative smage og ingredienser.

Spredt rundt i byen finder du et stort antal gode spisesteder, der kan tilbyde alt fra streetfood og gammeldaws kötbollar til vegetarrestauranter og fine dining. Gøteborg har selvfølgelig også stribevis af gode caféer, hvor du bl.a. kan få kager, sandwich og kaffe – helt perfekt til en fika.

Noget af det bedste ved at rejse i Sverige er prisniveauet på restauranterne. Her får du virkelig meget for pengene, og det er oplagt at prøve sig frem på menukortet eller besøge steder, der normalt ville sprænge budgettet. Prøv f.eks. følgende steder eller se mere i indlægget 7 gode spisesteder i Gøteborg.

Store Saluhallen

I Store Saluhallen tæt på Kungstorvet finder du en række spisesteder med både svensk og udenlandsk mad. I selve hallen er det mindre steder, der generelt er billige og uformelle. Nogle steder tilbyder dagens husmandskost. I Store Saluhallen er der også specialbutikker med alverdens lækkerier. På Kungstorget.

Koks

En af Gøteborgs bedste restauranter. Koks er inspireret af det nye nordiske køkken, men tilbyder også traditionelle kødretter. Alt er lavet med friske lokale råvarer. Vælg fra menukortet, prøv dagens ret eller smagemenuen sammensat af kokken. Bordbestilling anbefales. På Vasagatan 9.

Hemma Hos

Hyggelig restaurant på Haga Nygata, der tilbyder svenske klassikere som rejesalat og kødboller. Der er også pizza, burger og snacks fra Middelhavet. Hemma Hos har desuden et stort vinkort. Restauranten er rigtig populær og bordbestilling anbefales om aftenen. Der er siddepladser inde og ude. På Haga Nygata 12.

Aktiviteter og forlystelser

Gøteborg er kendt for at tiltrække mange spændende events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Du kan klikke ind på goteborg.com for at se hvad der sker under dit ophold.

Museer i Gøteborg

Gøteborg har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• Gøteborg Bymuseum
• Gøteborg Kunstmuseum
• Universum
• Maritiman
• Gøteborg Konsthall

Cykelture og guidede gåture er andre muligheder for aktiviteter. Du kan også tage på udflugt til Ävlsborg og Skærgården. Ved havneområdet Lilla Bommen ca. 500 meter nord for Gustav Adolfs Torg kan du finde de små færger. Her er også udlejning af kajakker.

Er du på lavbudget, så vil du sandsynligvis finde indlægget Gratis oplevelser i Gøteborg interessant.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Gøteborg

I min Gøteborg guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her