Perfekte kinesiske huse i røde farver. Smukke porte, hyggelige gårdhaver og en historie, der er mere spændende end de fleste. Den Forbudte By i Beijing er en verden for sig og en af hovedstadens must-see attraktioner. Det enorme område ligger foran os og venter kun på at blive udforsket.
Her er sort af mennesker, og den store gård ligner kaos. Hundredvis af guider prøver ihærdigt at holde styr på deres gruppe, der som lydige myrer prøver at følge de mange flag og paraplyer, som danser over hovederne på menneskemængden.
Vi har passeret Tiananmenporten ved Den Himmelske Freds Plads, og står nu i den store gård og venter på at komme ind i det allerhelligste; Den Forbudte By.
”Det er paladsets vigtigste bygning”, siger guiderne i munden på hinanden. Vi står ved Paladset For Højeste Harmoni, der meget passende er den første bygning vi kommer til, da vi har passeret indgangen til den Forbudte by.
Paladset er fra det 15. århundrede og blev brugt til vigtige begivenheder som fødselsdage, kroninger og kejserens bryllup. Vi nærstudere bygningens smukke detaljer og kan tydeligt se, at den har gennemgået en større renovering. Inde i paladset står Dragetronen, hvor kejseren sad da han modtog sine undersåtter.
Den Forbudte By blev grundlagt af kejser Yong Le i 1420. I paladset boede bl.a. et stort antal embedsmænd, tjenestepiger, eunukker (kastrerede mænd), kokke og selvfølgelig kejseren og alle hans konkubiner.
Det var ikke tilladt for den almindelige borger at komme ind i byen – deraf navnet Den Forbudte By. Paladset blev brugt helt frem til 1911, da barnekejseren Pu-Yi var ved magten. Hans sidste tid i Den Forbudte by og livet efter er så fint skildret i filmen Den Sidste Kejser.
Vi forlader Paladset for Højeste Harmoni og bemærker et par store kar, som vi senere finder ud af står mange steder på området. Det er vandkar, og de har været en del af Den Forbudte Bys brandværn får vi at vide. Engang var de guldbelagte, men engelske, franske og især japanske soldater har prøvet at skrabe det værdifulde metal af for at score sig en ekstra gevinst.
Selvom Den Forbudte By er imponerende som den er i dag, så må området have været endnu mere overvældende i sin storhedstid. Tusinder af effekter blev fjernet af japanerne, og flere brande har ødelagt bygninger og inventar.
Bag ved Paladset for Højeste Harmoni når vi til to andre vigtige bygninger. Paladset for Den Midterste Harmoni, hvor kejseren forberedte sig til de begivenheder, der skulle foregå i Paladset For Højeste Harmoni.
Umiddelbart bagved ligger Paladset for Bevarelse af Harmoni, der har været brugt til sammenkomster og siden 1789 til eksamener for håbefulde kinesere, der satsede på en karriere i Den Forbudte By. Nedenfor i den store gård ligger en enorm marmorsten med den såkaldte Drageillustration. Det siges, at den er hugget ud at ét stykke marmor, der vejer 250 tons.
Vi har været i Den Forbudte By i et par timer, men det er først nu vi kommer til det egentlige beboelsesområde. Paladset for Himmelsk Renhed var centrum for Mingkejserne og de første Qingkejsere. Det er her vi går gennem smukke porte, ser afstressende gårdhaver og prøver at få alle de små detaljer med. Hvilket liv, der må have udspillet sig her. Hvisken-tisken i de lange gyder, intriger mellem konkubinerne og utallige rygter i krogene.
”Enkekejserinden sad bag et gardin derinde og fortalte, hvad kejseren skulle sige”, fortæller en guide, mens en hær af mennesker strækker hals for at se det sted i Paladset for Mental Kultur, hvor kejseren i den sidste periode af Qing-dynastiet tog i mod mandarinerne.
De sidste kejsere var meget unge, og i praksis var det enkekejserinde Cixi, der styrede Kina. Cixi var oprindelig en af kejser Xianfengs konkubiner. Hun fødte ham en søn, og da kejseren døde formåede hun på snedig vis at tilrane sig magten gennem de unge kejsere.
I 1884 blev Cixi den første kejserinde, og hun flyttede til boligen Chu Xiu Gong som vi står ved nu. Cixi elskede livet ved hoffet, og det kunne ikke blive ekstravagant nok. Da hun fyldte 50 år, udsmykkede Cixi sit hjem med mere end 31 ton sølv.
Chu Xiu Gong var tidligere kvarter for kejserinder og konkubiner, og i dette område er det nemt at fare vild i de mange gyder og gader, der ligner hinanden til forveksling. Den Forbudte By siges at have 9999 rum, og det skal såmænd nok passe.
Vi ser udstillinger og hele museer – Den Forbudte By er enorm, og der er så meget at opleve. Et besøg er ikke nok – slet ikke. Det her er et sted, man kan besøge mange gange uden at se det samme.
Vi har gået hele byens længde og forlader Den Forbudte By ved den kejserlige have, der naturligvis består af smukke pavilloner, gamle træer, perfekte anlagte stier og store klippestykker. Det er Kina når det er bedst – akkurat som Den Forbudte By er det.
Har du fået lyst til selv at besøge Den Forbudte By, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Den Forbudte By
Der er entré til Den Forbudte By, og det koster ekstra at besøge flere af museerne. Audioguide er tilgængelig. Det er tydeligt at området er en af Kinas største turistattraktioner – her er sort af mennesker, og selvom man er en del af mængden, så tager menneskemylderet en del af oplevelsen.
Den Forbudte By har åbent fra 8.30-16.30 (vejledende), men billetsalget lukker 1 time før lukketid. Et godt råd er at komme ved åbningstid. På området findes toiletter, caféer og boder med drikkevarer.
Overnatning
Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Kina inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også læse mere om indrejse, visum m.m.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.
Har du husket alt til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.