Børnene vinker glade til os, og i vejkanten er kvinderne på vej til templet med offergaver. Længere henne arbejder en håndfuld mennesker i rismarkerne, mens lyden af balinesisk musik fylder luften.
Vi er på cykeltur på Bali, hvor vi langt væk fra sydøens mylder og trafikkaos oplever den anden side af Gudernes ø. Den side, som jeg har så gode minder om fra mit første besøg på Bali og som er svær ikke at holde af.
Egentlig ser vejen lige ud, men vi har cyklet et par minutter og jeg har endnu ikke trådt i pedalerne. Fra Mount Baturs kraterkant, hvor vi har en storslået udsigt over søen og de to aktive vulkaner, Batur og Agung, er vi på vej sydpå i rasende tempo.
Inden cyklen begynder at trille, når vi heldigvis at nyde synet af søen og vulkanerne. Her i 1400 meters højde er varmen og fugten skiftet ud med en noget køligere luft, der minder om den vi er flygtet fra hjemme i Danmark.
Kintamani og Gunung Batur
Den lille by Kintamani har givet navn til et større område omkring Mount Batur, der er et yderst populært sted for turister. Vi er heldige at ankomme op ad formiddagen og dermed slippe for den vanvittige konvoj af busser, der sætter turister af ved de triste og ensformige buffetrestauranter på kraterkanten.
Fra vores udsigtspunkt kan vi se Gunung Batur til den ene side og Gunung Agung, Balis højeste bjerg, til den anden. I midten ligger Lake Batur, hvis blå vand er en smuk kontrast til det tørre og svedne landskab, der er resultatet af vulkanudbruddet i år 2000.
Det var Gunung Batur, der viste muskler, men belært af et voldsomt udbud i 1963, blev alle heldigvis evakueret i tide.
Området omkring Balis højeste punkter er populært blandt vandrere. Flest tager turen meget tidlig morgen for at opleve den smukke solopgang, der kan nydes mens du spiser morgenmad tilberedt på varmen fra den hede undergrund.
På cykel fra Kintamani mod syd
“Vi kører 500 meter på hovedvejen, og så drejer vi af”, siger Putu, der er vores guide på turen fra Kintamani til Ubud. Og sådan bliver det. Da vi har fundet en cykel og justeret saddelhøjden, ruller vi ned ad vulkanen for at opleve alt det, som vi bare ville suse forbi, hvis vi kørte i bil.
Vi når kun at køre få minutter på de små veje, før vi stopper op. Til højre ligger en kirkegård, men Putu får os hurtigt til at rette opmærksomheden på de store edderkopper, der sidder i deres enorme spind oven over os. De er ganske ufarlige, men da Putu med en lang pind får fat i en af dem gyser det alligevel i os alle.
Edderkoppen får lov til at gå en tur på de mest frygtløse af os, inden den bliver sat op til sine 50-60 venner, der sidder i deres spind og venter på godbidder. Selvom den er harmløs for os, så laver den et imponerende stærkt spind, der kan fange selv små fugle.
Det går stadig ned ad bakke, mens vi passerer flere småbyer. Putu vil gerne vise os et sted, hvor der høstes ris og heldigvis kan man ved hjælp af det imponerende vandingssystem kaldet subak se masser af liv på rismarkerne året rundt.
Vi gør stop ved en af rutens smukkeste steder. På den ene side af den smalle vej kan vi se ned på en håndfuld bønder, der arbejder på risterrasserne i dalen, hvor høje palmer svajer elegant i vinden.
Over vejen står vi pludselig selv på en af rismarkerne, der er klar til at blive høstet. Bonden har sat fugleskræmsler op, og det er som om, at han har et øje på hver finger for at beskytte sine afgrøder.
Templer og masser af lokalliv
På Bali er der hele tiden noget at kigge på. Hvis ikke det er de lokale, der laver dagligdags ting som at arbejde i marken, tørre ris langs vejen eller gøre klar til ceremonier, så er der alle templerne.
Vi stopper i en lille by, hvor indbyggerne er ved at gøre klar til fest. Alle er klædt i traditionelle dragter og kvinderne bringer offergaver til templet, der ligger midt i byen.
Også børnene, som kigger nysgerrigt efter os har fået deres pæneste tøj på, og de stiller gerne op til fotografering. Nåh ja, ikke alle, mens drengene stimler sammen foran kameraet, så er pigerne mere generte.
Efterhånden som timerne går flader ruten ud. Selvom vi skal op ad tre stejle bakker, så er det bestemt ikke en hård tur. Børnene vinker os på vej gennem landskabet, der stadig består af skriggrønne rismarker.
Et sted er en bonde ved at gøre klar til nye afgrøder og det til trækker masser af fugle. Vi kommer også forbi plantager med bl.a. kakao og sukkerrør og blændes næsten af alle de farvestrålende frugter, der er til salg langs vejen.
Sen frokost hjemme hos Putus familie
“Jeg er ked af, at vi ikke laver restaurantmad, så I må nøjes med det vi selv spiser”, siger Putu, da vi har sat os til bords i hans families hjem. Hvis de altid spiser sådan, så lever de godt, tænker jeg, da den ene dejlige ret efter den anden bliver sat på bordet.
Cykelturen slutter hos Putu og hans familie, der tager imod med åbne arme. Mens vi spiser den lækre mad, hører vi om balinesisk kultur og historien om dengang Putu fik filet tænder. “Det blev gjort med en stålfil og gjorde vanvittigt ondt”, fortæller han om den balinesiske tradition, der finder sted i teenageårene.
Familiens hjem er typisk balinesisk med bygninger rundt om en lille gårdhave. Huset har selvfølgelig sit eget tempel, der vender mod det hellige bjerg Gunung Agung, og efterhånden som Putu fortæller, finder vi ud af, at intet på grunden er tilfældigt placeret.
Egentlig var det Putus onkel, Nyoman, der som en af de første startede med at arrangere cykelture på Bali. I dag findes adskillige andre større tourfirmaer, der tilbyder cykelture, men ingen med samme personlige touch, hvor turen sluttes med pragtfuld mad hos en balinesisk familie langt væk fra de gængse turistruter.
“Lov at skrive om os på din hjemmeside, vi har brug for det”, siger Nyoman, inden vi siger farvel til ham og hans familie. Jegeg Cyckling Tours nyder godt af konstant gode anmeldelser på TripAdvisor, hvor man også har fået et udmærkelsescertifikat, men Nyoman kan godt mærke konkurrenternes langt større markedsføringsbudgetter.
I det lille familieejede firma er man dog alligevel fortrøstningsfulde. Mon ikke turisterne hellere vil opleve det ægte Bali i små grupper i stedet for at køre i konvoj? Nu har jeg i hvert fald gjort mit til at skaffe kunder til Putu og Nyoman, der vinker til os, da vi en oplevelse rigere kører tilbage til vores hotel i Ubud.
Har du fået lyst til en cykeltur med Jegeg, så kan du finde praktisk information under billedet.
Information Jegeg Cyckling Tours
Jegeg Cycling Tours er ikke kun en cykeltur ned ad Balis vulkaner. På vej op til til Kintamani er der fotostop ved Tegalagang ristarrasserne og besøg på en kaffefarm.
Cyklerne er gode og alle får udleveret hjelme. En følgevogn (servicevogn) kører efter gruppen, og det er altid muligt at stå af og blive kørt til turens slutpunkt.
Se mere på Jegeg Cyckling Tours.
Overnatning
Bali har overnatning for enhver pengepung. Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Indonesien inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.
Vi har taget en anden cykeltur på Bali meget lig den du beskriver. Rigtig god måde at komme ud blandt balineserne og nyde den dejlige natur. Vi har også cyklet i Nordvietnam og på Langkawi. Man bliver bidt af det!
Helt enig i at det er en god måde at komme rundt. Tempoet samt det, at man kan stoppe når man vil gør også, at man helt sikkert ser nogle andre ting. Det bliver i hvert fald ikke vores sidste cykeltur.