I foråret udgav jeg indlægget 7 rejsebøger – måske er der også en til dig. Nu har jeg læst lidt flere bøger, som du kan bruge som inspiration til din næste rejse eller bare som en god godnatbog.
Du kan låne bøgerne på biblioteket, downloade dem samme sted som lydbog eller købe dem på f.eks.saxo.com.
1 Simon Spies: Solkongens liv og tid – Andreas Fugl Thøgersen
Der er ikke så meget rejseinspiration at hente i denne bog om Simon Spies, men til gengæld får du et historisk tilbageblik på den legendariske rejsekonge og hans liv.
Få har som Simon Spies skabt overskrifter, og på en eller anden måde har han formået at holde janteloven på afstand, selvom der blev skrevet flittigt om et heftigt forbrug af penge, alkohol, stoffer og ikke mindst kvinder.
Selvom konkurrenten Tjæreborg med pastor Krogager i spidsen havde lige så stor succes, så var det Simon Spies, der blev skrevet om. Han lavede skøre ting, men var også fuldt bevidst om at bruge pressen for at få omtale.
Andreas Fugl Thøgersen har skrevet en glimrende bog om den excentriske rejsekonge, der allerede som barn havde sans for godt købmandsskab. Bl.a. købte han billig frugt og grønt for at sælge det videre til de travle husmødre i barndomsgaden.
Flere forretningsidéer poppede op, men som bekendt endte Simon Spies med at tjene ufatteligt mange penge på danskernes rejselyst.
Bogen beskriver alle rejsekongens tosserier, men handler i lige så høj grad om Spies’ barndom, grundlæggelsen af rejsebureauet og de efterfølgende fjender og medløbere. Det er en underholdende bog, der kommer godt rundt om rejsekongens liv. Simon Spies: Solkongens liv og tid på saxo.com.
2 Spis, bed, elsk – Elizabeth Gilbert
Kult, kliché og en ægte klassiker. Elizabeth Gilberts bog Spis, bed, elsk (eat, pray, love) er lige præcis den bog, der rammer ned i hjertet hos de millioner af mennesker, som drømmer om at ændre deres liv. Bare trække stikket for at møde verden med åbent sind og se hvad der sker.
Spis, bed, elsk ER klichén om det at rejse ud i verden for at finde sig selv og ikke mindst opdage, at livet er andet end villa, Volvo og vovhund. Selvom du måske har set filmen, så er bogen mere nuanceret, knap så romantiseret og væsentlig bedre.
Ingen kommer tilbage fra en længere rejse uden at reflektere over den verden, vi lever i. Sådan er det selvfølgelig også for Elizabeth, der både lærer noget om livet og sig selv.
Spis, bed, elsk er ikke decideret skrevet til kvinder, men her og der er jeg hægtet lidt af og kan ikke rigtig følge Elizabeths tanker og handlinger. Selvom bogen kan virke som en kliché, så hæver den sig væsentligt over den gennemsnitlige damebladsnovelle. Spis, bed, elsk på saxo.com.
3 Kineserne syr med lang tråd – Troels Kløvedal
Bogen, der sammen med tv-serien Kløvedal i Kina fortæller om sejleren Troels Kløvedals rejse ad Yangtse-floden. Kineserne syr med lang tråd er selvfølgelig væsentlig mere uddybende og jeg fornemmer, at det må have været svært for Kløvedal at vælge hvad der skulle med i tv-serien og hvad der ikke skulle.
Det skal med det samme siges, at jeg elsker Kløvedals bøger, men jeg kunne godt tænke mig, at han stillede sig lide mere kritisk over for det han oplever. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Kløvedal er bevidst om og har stort kendskab til de lande han besøger. Af samme grund ville bogen være så meget bedre, hvis al den viden kom læseren til gode.
Jeg kan sagtens forstå, at Kløvedal i sin bog er noget nær ukritisk af f.eks. det kinesiske styre. Han har arbejdet i mange år for at kunne realisere turen op ad Yangtse-floden, men det efterlader desværre Kineserne syr med lang tråd som halvfærdig og sine steder ensidig.
Hvad bogen ikke har af samfundskritik har den af spændende afsnit om bl.a. dansk søfartshistorie i Kina. Kineserne syr med lang tråd på saxo.com.
4 Jeg har set verden begynde – Carsten Jensen
En mand, der til gengæld er helt bramfri og siger præcis, hvad der passer ham er Carsten Jensen. Hans bøger er generelt temmelig lange og kræver en del af læseren. Sproget er intellektuelt, og det er helt nødvendigt at vide lidt om samfundet og den verden vi lever i for at læse bøgerne.
Det gælder i høj grad også Jeg har set verden begynde, hvor forfatteren i 1990’erne rejser til Rusland og videre med den transsibiriske jernbane til Kina.
Carsten Jensen fortsætter til Cambodja og Vietnam og slutter rejsen i Hong Kong. Alle steder kaster han sig over historie og befolkning, men insisterer også på at fortælle om hverdagslivet og komme ind under huden på de lokale.
Det er præcist det Carsten Jensen er så god til. Med viden, indsigt og empati indleder han venskaber og møder mennesker, som man ellers aldrig hører om. Hele bogen er læseværdig, men selv holdt jeg meget af afsnittet om Vietnam.
Jeg har set verden begynde blev en bestseller og modtog ikke ufortjent De Gyldne Laurbær. Jeg har set verden begynde på saxo.com.
5 Fra Cape til Cairo. På motorcykel gennem Afrika – Hjalte Tin & Nina Rasmussen
Så til en rigtig eventyrfamilie. Hjalte Tin og Nina Rasmussen gør alt det som mange af os drømmer om. De Kaster sig ud i vanvittige ekspeditioner som f.eks. at køre på motorcykel fra Sydafrika til Cairo. En lang strabadserende tur, hvor de endda havde deres børn med. Uansvarligt vil nogle nok synes, mens andre finder det inspirerende og berigende.
Uanset holdning til den lange motorcykeltur, så er bogen spændende og et befriende eksempel på, at livet kan leves på mange måder. Mens langt de fleste danskere sidder fast i hamsterhjulet, så er der andre, som udlever deres drømme.
For mit eget vedkommende behøver det dog ikke være så ekstremt som her, men bogen er inspirerende og fin som underholdning.
Selvom fra Cape til Cairo er en ældre sag fra 1994, så kan den sagtens læses. Parret Hjalte Tin og Nina Rasmussen har udgivet flere andre bøger, der tager læseren med på spændende ekspeditioner rundt om i verden. Fra Cape til Cairo på saxo.com.
6 Hej Far Kære Emil – Emil Midé Erichsen og Mikkel Beha Erichsen
Man skal nok være fan af tv-serien Kurs mod fjerne kyster for at holde af Hej Far Kære Emil. Jeg kan ikke se TV 2 og kender hverken programmet eller de medvirkende, hvilket er helt nødvendigt for at give bogen nogen som helst mening.
En samtalebog kan godt være spændende, men det kræver et vist indblik i personerne og deres mission. For en udenforstående som mig er Hej Far Kære Emil bare dræbende kedelig.
Jeg beundrer i høj grad folk, der sejler over atlanten og jeg ville elske at have modet til at gøre det samme. Bogen har helt sikkert sine kvaliteter, men den har mere karakter af fanbog end egentlig inspiration. Med andre ord: jeg er nok ikke i den helt rigtige målgruppe for at kunne anmelde bogen. Hej Far Kære Emil på saxo.com.