Det er bestemt ikke kærlighed ved første blik. Jeg har umiddelbart svært ved at finde charmen ved Dublin, der virker slidt og uorganiseret.
Men som dagene går, finder jeg langsomt ind til byens sjæl. Jeg finder også ind til den irske varme og gæstfrihed, der er en stor del af oplevelsen. Læs meget mere i min Dublin guide herunder.
Indholdsfortegnelse
- Dublin Centrum – orientering og oplevelser
- O’Connell Street – orientering og oplevelser
- Kilmainham – orientering og oplevelser
- Oplevelser andre steder i Dublin
- Dublin – hvor mange dage skal du bruge?
- Transport
- Overnatning – forslag til hoteller
- Mad og drikke i Dublin
- Aktiviteter og forlystelser
- Praktisk information til din rejse
- Kort over Dublin
Det siges, at Dublin blev grundlagt af vikingerne i år 841. I begyndelsen var det en slags bosættelse kaldet Dyflin – et navn, der kom af det irske Duiblinn.
Selvom vikingerne delvist mistede indflydelse i Irland i år 917 efter et tabt slag mod Brian Boru, der betragtes som den første irske konge, så bibeholdt man magten i Dublin flere hundrede år frem.
I 1169 søgte den afsatte irske konge Dermot MacMurragh hjælp i England til at generobre magten. Resultatet blev en invasion af Irland anført af den engelske konge Henrik 2. Invasionen betød, at Irland i århundreder var underlagt englænderne og først i 1922 fik sin selvstændighed tilbage.
Den engelske besættelse skabte masser af konflikter, der kun blev værre omkring reformationen i 1536. Mens irerne var katolikker, så blev englænderne protestanter (anglikanere) hjulpet på vej af Henrik 8.s brud med den katolske kirke og paven i Rom.
Det forskellige syn på kristendommen var også årsag til Irlands deling, og selv i dag fornemmer jeg tydeligt hadet mellem katolikker og protestanter.
Mange irer jeg taler med, fortæller om to befolkningsgrupper, der lever side om side, men som helst ikke vil have noget med hinanden at gøre. Og så er der forholdet til englænderne, der sjældent bliver omtalt i rosende vendinger.
Dublin i dag
Dublin er bestemt ikke nogen køn by. Husene er et imponerende mix af stilarter, og mange af dem trænger til en kærlig hånd. Men der findes heldigvis smukke bygninger i den irske hovedstad. De ligger bare ret spredt og udgør ikke et samlet indtryk af en by, der er mere end 1000 år gammel.
Brande har gjort det af med en lang række historiske huse, og det har Irlands kamp for selvstændighed og interne konflikter også. Mange af Dublins flotte bygninger synes også at være klemt inde af nybyggerier og kommer ikke rigtig til deres ret.
F.eks. Leinster House, som er flankeret af National Museum of Ireland og National Library of Ireland. Museerne ligger i to identiske bygninger fra slutningen af 1800-tallet, mens Leinster House var Hertugen af Leinsters tidligere hjem. I dag holder det irske parlament til i den historiske bygning.
Jo, perlerne findes i Dublin, der har en venlig og imødekommende befolkning, som er nemme at tale med. Den særlige accent kan dog volde problemer, men det fører som regel kun til sjov og latter. Især hvis du møder irerne på deres hjemmebane: pubberne, der er så indgroet i kulturen og som er grund nok til at besøge Dublin.
Nu til min Dublin guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Dublin Centrum – orientering og oplevelser
Centrum af Dublin ligger syd for Liffey-floden ved O’Connels Bridge og mod vest. Det er et område med travle gader, historiske bygninger og masser af pubber.
Mens Grafton Street tiltrækker shoppere, så er der langt hyggeligere i gaderne Suffolk Street, St. Andrews Street og William Street, hvor pubberne sørger for liv og atmosfære.
Centrum betyder også masser af turister. Mere end én gang fortæller de lokale mig, at jeg skal holde mig langt væk fra Temple Bar. Dublins førende forlystelsesområde er svær at undgå, men priserne er selvfølgelig skruet pænt i vejret.
Det gælder også overnatning – mange af de ting du skal se i Dublin ligger i centrum omkring O’Connel Street og Temple Bar, men det er et dyrt område.
Trinity College
Det centrale Dublin er i høj grad domineret af Trinity College, der blev grundlagt i 1592 af den engelske dronning Elizabeth. Universitetet er siden udvidet markant og ligger i dag i en række flotte bygninger, som er fra begyndelsen af 1700-tallet og frem.
Dengang universitetet blev grundlagt var det udelukkende for byens protestanter. Den irske overklasse så dog Trinity College som et engelsk projekt og sendte derfor deres unge til uddannelsessteder på den europæiske fastland.
Først i 1793 fik katolikker adgang til universitetet, men med skrappe restriktioner. Stipendier, professorater og ledende stillinger var forbeholdt protestanter. I 1874 blev der officielt indført samme rettigheder for katolikker og protestanter, men kvinder havde først adgang fra 1904.
Hele 17.000 studerende går i dag på Trinity College, der er verdensberømt for sit bibliotek, som har over syv millioner bøger. En af dem er The Book of Kells, der er en bog fra omkring år 800, som bl.a. indeholder det nye testamente skrevet på latin med den fineste kalligrafi.
Tidligere var der adgang til selve universitetsområdet, men da jeg kommer forbi er der lukket i et forsøg på at regulere antallet af besøgende. Det er dog stadig muligt at besøge biblioteket og The Book of Kells, men kun hvis du booker billet på forhånd – det kan du gøre her.
St. Stephens Green
For enden af shoppinggaden Grafton Street ligger St Stephens Greens. Det er i dag en populær park, men her er også en lang række fine skulpturer af irske berømtheder.
St. Stephens Green kan dateres til 1663. Dengang var det ikke en park, men et marskområde som bystyret solgte i mindre stykker for at skaffe penge. Her blev bygget nye huse rundt om et stort grønt område. Det var et sted for eliten, der opførte en mur for at holde uvedkommende ude.
I løbet af 1800-tallet blev muren erstattet af et hegn, men der var stadig kun adgang for beboerne. Det lavede Arthur Guinness (ham med den berømte øl) dog om på. Han købte hele området og gav det tilbage til Dublins indbyggere.
Flere historiske begivenheder har fundet sted i St. Stephens Green. F.eks. i 1916 ved påskeopstanden, hvor irske frihedskæmpere barrikaderede sig i kampen for selvstændighed. Der er gratis adgang til St. Stephens Green.
Dublin Castle
Præcis hvor der engang var en vikingebosættelse ligger Dublin Castle. I 1200-tallet blev der her opført en borg, som i århundreder var hjem for vicekongen af Irland, der repræsenterede den engelske krone.
I 1684 udbrød en brand, der lagde det meste af borgen i ruiner. Der er kun lidt tilbage af den oprindelige middelalderborg, men nye bygninger er senere tilføjet. Resultatet kan diskuteres, men Dublin Castle er i dag et slags symbol på den irske selvstændighed.
Det var bl.a. her den sidste vicekonge overdrog slottet til Michael Collins, der var med til at forhandle Irlands selvstændighed på plads. Michael Collins var også manden, der stiftede IRA – Irish Republican Army.
Dublin Castle fungerer i dag som regeringsbygning, der bl.a. bliver brugt til administration og ceremonielle begivenheder. Der er offentlig adgang, og du kan udforske stedet på egen hånd eller tage med på guidede rundture.
Et besøg i Dublin Castle byder på lige dele historie, flotte rum, fine kunstsamlinger og skiftende udstillinger.
Chester Beatty Library
Unikt og vanvittigt smukt. Måske er jeg en lille smule farvet af min uddannelse som litograf, men Chester Beatty Library er bare helt fantastisk.
Lige bag Dublin Castle ligger det imponerende bibliotek, der indeholder rigmanden Chester Beattys samling, som han testamenterede til byen Dublin. Vi taler bl.a. om ældgamle bøger, der indeholder skrifter og illustrationer fra f.eks. Asien, Persien, Mellemøsten og Afrika.
Der er gratis adgang til Chester Beatty Library, som du kan læse meget mere om i dette indlæg.
Christ Church
Få hundrede meter fra Dublin Castle ligger den flotte Christ Church Cathedral, der blev grundlagt af vikingerne omkring 1030. Selvom renoveringer og nybygninger har ændret kirkens udseende, så er den stadig fuld af flotte detaljer og udsmykninger.
I 1152 indgik Christ Church Cathedral i Church of Ireland, hvis historie er lige så turbulent som kirkens. Officielt rådede både den katolske og anglikanske kirke over Christ Church, men siden reformationen har det kun været den protestantiske (anglikanske) ærkebiskop af Dublins hjemkirke.
Få steder i Dublin har som Christ Church været vidne til byens og Irlands historie. I dag er kirken også berømt for sit imponerende klokkespil, der består af hele 19 klokker, som vejer mellem 250 kg og 2,5 ton. Hver søndag kl. 10 og 14.30 spiller klokkerne til gudstjeneste.
Et must er at besøge krypten. I det ældste af kirken er der indrettet et lille museum med flotte genstande og ældgamle manuskripter. En lidt speciel oplevelse er “katten og rotten”, der mumificerede ligger til skue for de besøgende. Det siges, at katten har jagtet rotten ind i et rør, hvor de begge døde.
Christ Church er åben for turister, der kan opleve kirken på egen hånd eller tage med på guidede rundture.
Temple Bar
For mange turister vil Temple Bar være Dublins centrum. Ved første øjekast er det Irland som vi forventer det med traditionelle pubber på stribe, men selvom de bilfri brostensbelagte gader er hyggelige, så er det ikke her, du møder de lokale.
Ok, Dublins ungdom lægger ofte vejen forbi fredag og lørdag, hvor Temple Bar syder og er proppet med festglade mennesker, men både mad og drikke er temmelig dyrt.
Temple Bar er dog andet end natteliv. Eller rettere: man vil gerne gøre det til andet end fest og farver. Nyere tiltag er Temple Bar Market og det, der kaldes Designmarket. Ingen af delene behøver du have med i din rejseplan – da jeg kom forbi en lørdag formiddag var det virkelig skuffende.
For en lidt mere autentisk oplevelse kan du krydse Dame Street for at snuppe en øl i gaderne omkring Exchequer Street. Det er lidt mere lokalt og fremfor alt billigere.
O’Connell Street – orientering og oplevelser
O’Connell Street er en del af centrum og kunne i princippet være nævnt i afsnittet ovenover. Den lange boulevardlignende gade ligger nord for Liffey-floden, og fra området ved Trinity College er der kun få hundrede meter til O’Connell Street.
Tidligere hed gaden Drogheda Street og derefter Sackville Street opkaldt efter Hertugen af Dorset. I 1924 skiftede gaden igen navn. Denne gang til O’Connell Street efter Daniel O’Connell, der var en ledende katolsk politiker. Til ære for ham er der rejst en statue i begyndelsen af gaden ved Liffey-floden.
General Post Office (GPO)
O’Connell Street har været skueplads for flere dramatiske begivenheder i Irlands historie. Mest berømt er historien om de irske frihedskæmpere, der under påskeopstanden i 1916 forskansede sig i det store posthus som de brugte som hovedkvarter.
Det var her nationalisten Patrick Pearse udråbte republikken Irland, men frihedskæmperne måtte bøje sig for de engelske styrker, der bl.a. bombede posthuset. Pearse og 15 andre nationalister blev efterfølgende henrettet. General Post Office er i dag en af Irlands mest berømte bygninger og står som et symbol på frihedskampen.
Henry Street og Earl Street
Henry Street og Earl Street er to bilfri gader, der ligger på hver sin side af O’Connell Street. Her ligger butikkerne på stribe, og det er lidt mere lokalt end f.eks. Grafton Street.
Du finder nemt de to gader – kig efter det 120 meter høje spir, der blev opført som del af en byfornyelse. Spiret skulle erstatte Nelson’s Pillar som irske nationalister sprang i luften i 1966.
Kilmainham – orientering og oplevelser
Ca. 2,5 km vest for centrum ligger bydelen Kilmainham, der har to rigtig gode seværdigheder. Her er du i udkanten af Dublin og tæt på de lidt mere lokale bydele, der er en oplevelse i sig selv.
Kilmainham Gaol
En af Dublins mest populære seværdigheder er Kilmainham Gaol. Det tidligere fængsel er i dag museum, og det var her Patrick Pearse og de 15 andre frihedskæmpere fra påskeopstanden blev henrettet i 1916.
Kilmainham Gaol blev grundlagt i 1796. I årtier brugte englænderne fængslet til irske nationalister og uønskede personer. Nogle ventede på at blive deporteret til Australien, andre på at blive henrettet.
I øjeblikket kan fængslet kun besøges som del af en guidet tur, og du SKAL reservere adgang på forhånd – se mere om priser, åbningstider og book billetten her.
Museet for Moderne Kunst
Lige overfor Kilmainham Gaol finder du indgangen til det fine parkområde, der fører op til Museet for Moderne Kunst. Museet ligger i en smuk bygning fra 1684, der engang fungerede som hospital.
I dag er bygningen omdannet til museum, som byder på faste og skiftende udstillinger. Samlingen er på flere end 3500 værker af både irske og internationale kunstnere.
Oplevelser andre steder i Dublin
St. Patrick Cathedral
Hjertet af Dublin og hjertet af Irland. Den smukke St. Patrick Cathedral er om noget symbolet på det religiøse Irland. Grundlagt i 1191 er katedralen i dag Church of Irelands hovedkirke.
Katedralen er opkaldt efter St. Patrick, der var missionær. I det 5. århundrede kristnede han befolkningen lige præcis der, hvor kirken ligger i dag. St Patrick udbredte katolicismen, men han er også bredt accepteret og helgenkåret i den lutherske og anglikanske kirke.
De fleste danskere har sandsynligvis ikke noget forhold til St. Patrick som helgen, men mon ikke alle har hørt om St. Patricks Day, der afholdes på datoen for hans død. Det er en kæmpe begivenhed og noget som irer i hele verden fejrer.
Katedralen har naturligvis stor religiøs betydning for irerne, men den fungerer også som museum, hvor du kan høre mere om St. Patrick og kirkens historie. Entré 8 € for voksne. Du kan læse mere i indlægget Besøg i St. Patrick’s Cathedral.
Guinness Storehouse
Noget af det bedste ved et besøg i Irland er pubkulturen. Hver dag bliver der langet tusindvis af pints over disken og mange af dem indeholder den berømte Guinness, der kommer fra Dublin.
Det var Arthur Guinness, som grundlagde bryggeriet, der i dag er et af verdens største. Det ligger ved St. James Gate, hvor der også er lavet et museum kaldet Guinness Storehouse. Det kan du læse om i indlægget Besøg i Guinness Storehouse.
Phoenix Park
Dublin har flere grønne områder og et af dem er den enorme Phoenix Park. Den bliver også kaldt verdens største bypark, og det skal såmænd nok passe. I hvert fald vil det tage det meste af en dag at udforske hele området, der primært består af åbne plæner.
Phoenix Park ligger i den vestlige del af byen lige nord for Kilmainham. I parken kan du bl.a. opleve det høje Wellington-monument, men mest berømt er nok de mange hjorte, der lever vildt. I et hjørne af Phoenix Park ligger i øvrigt Dublin Zoo.
Dublin – hvor mange dage skal du bruge?
Nej, Dublin var ikke kærlighed ved første blik. Jeg skulle lige have byen ind under huden, men så var det også bare om at nyde den irske hovedstad, der har så meget at byde på.
Dublin har mange rigtig gode oplevelser. Som absolut minimum kræver byen to hele dage, men så skal du også kun forvente at besøge de vigtigste seværdigheder. Du kradser blot i overfladen på en by, der kræver væsentlig længere tid at udforske – fire eller fem dage er absolut ikke for meget.
Selv kommer jeg gerne tilbage – Dublin er jeg ikke helt færdig med, og byen vil uden tvivl også være en perfekt base til oplevelser i smukke Irland.
Herunder finder du min Dublin guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Ind og ud
Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Dublin, mens det fra Aalborg er nødvendigt med en mellemlanding. Fra Billund er det Ryanair, der betjener ruten og fra København SAS, Ryanair og Norwegian. Nogle af ruterne kan dog være sæsonbetonede. Du kan søge efter de bedste og billigste flybilletter her.
Lufthavnen i Dublin ligger ca. 20 minutters kørsel fra centrum. Du kan tage en taxi – de holder lige udenfor ankomstterminalen. Stil dig i køen og du vil hurtigt få anvist en taxi.
Du kan også tage bussen – flere selskaber kører på ruten – kig efter skiltene i lufthavnen, der fører til busholdepladsen. Den mest populære rute er Aircoach (linje 700), der kører hvert kvarter i dagtimerne. En returbillet fra lufthavnen til f.eks. O’Connell Street koster 9 €. Se mere i indlægget Fra Dublin lufthavn til centrum – sådan gør du.
En hurtig, men lidt dyrere måde at komme fra lufthavnen til centrum er at forhåndsbooke en privat transfer.
At komme rundt
Bor du i centrum af Dublin, så kan du med gode ben gå rundt til de forskellige seværdigheder. Byen har dog et omfattende kollektivt transportsystem, der består af busser og sporvogne.
Klik ind på denne side for at se kort, linjer og afgangstider for den offentlige transport i Dublin. Skal du bruge den offentlige transport meget, så kan du købe et Leaf Card, der fås til 1, 3 og 7 dage. Se mere her.
Overnatning – forslag til hoteller
En by af Dublins størrelse har selvfølgelig overnatning for enhver smag. Uanset hvordan du vælger at bo, så er prisniveauet forholdsvis højt. Er budgettet ikke til at bo i centrum, så kommer du nemt ind til byen med offentlig transport. Læs mere om byens områder i indlægget Hvor skal du bo i Dublin.
Du kan booke hotel på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og de laveste priser. I min Dublin guide anbefaler jeg disse overnatningssteder, der alle får gode anmeldelser af tidligere gæster:
Hotel 7 Dublin
I området Rotunda ca. 400 meter fra O’Connell Street og dermed centralt beliggende, finder du Hotel 7 Dublin, der har 51 værelser. Det er et moderne hotel, som er charmerende indrettet i gammel stil. Her er bl.a. bar/restaurant og du kan tilkøbe morgenmad. Se billeder og priser på Hotel 7 Dublin.
Aloft Dublin City
Så skal vi syd for Liffey-floden til Aloft, der ligger i The Liberties blot 450 meter fra St. Patrick Cathedral. Det er et større hotel, hvor du kan vælge mellem suiter, studiolejlighed eller almindelig værelser. Se billeder og priser på Aloft Dublin City.
Pembroke Hall
Et mindre hotel med blot 12 værelser, der ligger i Ballsbridge ca. 1,2 km fra St. Stephens Green og 30 minutters gang til centrum. Pembroke Hall er moderne indrettet og score topkarakter hos tidligere gæster. Se billeder og priser på Pembroke Hall.
Roxford Lodge Hotel
I området Beggar’s Bush ca. 1,2 km fra Trinity College finder du Roxford Lodge Hotel, der kun har 20 værelser. Alligevel kan hotellet tilbyde flere forskellige værelsestyper – f.eks. enkeltværelser og familieværelser. Det populære hotel er lyst og moderne indrettet med mulighed for at tilkøbe morgenmad. Se billeder og priser på Roxford Lodge Hotel.
Holiday Inn City Centre
Det moderne Holiday Inn ligger perfekt direkte på O´Connell Street. Her bor du i gode funktionelle værelser, som du ofte kan booke til en god pris. Hotellet har god service og enkel morgenmad inkluderet i prisen. Se billeder og priser på Holiday Inn City Centre.
Mad og drikke i Dublin
Maden i Irland er tung og rustik. I hvert fald hvis du prøver de traditionelle retter som pies, pølser og stuvninger. Det er comfort food, som typisk serveres på pubber og lokale spisesteder.
Der er selvfølgelig meget andet at komme efter i Dublin, når det gælder restauranter. Her kan du komme jorden rundt rent gastronomisk, og både vegetarer og veganere kan finde gode spisesteder.
Temple Bar er byens forlystelsesområde med masser af barer og restauranter. Priserne er skruet i vejret og mere end én gang fortæller de lokale mig, at jeg skal gå andre steder hen for at spise billigere og mere autentisk.
Fleet Street i Temple Bar og Dame Lane på den anden side af hovedgaden Dame Street har et kæmpe udvalg af pubber.
Tilbage til spisestederne. Tjek disse steder, som jeg har besøgt eller se indlægget 7 gode spisesteder i Dublin.
Flannagans
Klassisk irsk restaurant, der byder på hyggelige omgivelser, god service og dejlig mad. Menukortet består af f.eks. pies, irish stew og andre gode retter fra det irske køkken, men også lammeskank og fish and chips.
Flannagans har et fint udvalg af øl – bl.a. Guinness og Five Lamps. Der er siddepladser inde og ude (aflukket) plus en tagterrasse. På O ‘Connell Street.
The Oval Bar
På The Oval Bar får du bl.a. gode irske stuvninger, som stedet er særlig berømt for. Pubben blev grundlagt i 1822, men ødelagt under den irske frihedskamp i både 1916 og 1922.
Heldigvis eksisterer den ikoniske pub stadig, og her kan du snuppe en øl eller gå ombord i menukortet, der bl.a. består af irsk morgenmad, burger, lammestuvning og Guinness Pie. The Oval Bar har selvfølgelig også et stort udvalg af øl. På Middle Abbey Street.
Merchant’s Arch
Så bliver det ikke mere irsk. På Merchant’s Arch, der ligger i Temple Bar ud til Liffey-floden, får du klassisk irsk pubmad som pølser, røget laks og stuvning, der er langtidskogt i Guinness. Selvfølgelig har stedet også et godt udvalg af lokale øl.
Hvis du ønsker ro, mens du spiser, så skal du time dit besøg. Ofte har Merchant’s Arch livemusik, der er øredøvende højt. Pubben ligger i en af områdets gamle bygninger, der engang var hjem for et købmandslaug.
Har du ikke morgenmad inkluderet på dit hotel, så kan du besøge Queen of Tarts i Cow Lane og Joy of Chá på East Essex Street i Temple Bar. Begge har også et udvalg for vegetarer.
Aktiviteter og forlystelser
Dublin har masser af aktiviteter. Du kan f.eks. tage med på pubcrawl, prøve whiskeysmagning eller besøge Glasnevin Kirkegård, hvor flere berømtheder ligger begravet.
Museer i Dublin
Byen har selvfølgelig flere andre museer end de nævnte – f.eks.:
• The Irish Immigration Museum
• Irish Whiskey Museum
• Jameson Distellery
• Museumsskibet Jeanie Johnston
Dublin tiltrækker selvfølgelig også en lang række events som f.eks. udstillinger, koncerter og sportsbegivenheder – i denne Dublin guide anbefaler jeg at klikke ind på visitdublin.com for at se, hvad der sker under dit besøg.
Er du på lavbudget, så vil du sikkert synes om indlægget Gratis oplevelser i Dublin.
Praktisk information til din rejse
Godt at have styr på
Inden din rejse til Dublin er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Irland – den finder du her.
Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.
Øvrigt
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.
Kort over Dublin
I min Dublin guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.