Lund er mest kendt for det store universitet, men den svenske by har også andre spændende seværdigheder – f.eks. katedralen, den botaniske have og de herlige brostensbelagte gader. Læs mere om de bedste oplevelser i Lund, hvor du nederst på siden også finder tips til din rejse.
Indholdsfortegnelse
Lund – en introduktion
Lund har en aura af noget stort. På trods af størrelsen er der en fornemmelse af en ungdommelig og international atmosfære, der naturligvis hænger sammen med byens store universitet, der tiltrækker studerende fra hele verden.
Som i Halmstad støder jeg også her ind i masser af danmarkshistorie. Byen blev sandsynligvis grundlagt af Knud den Store i 1020 som erstatning for nærliggende Opager, der lå udsat for fjendtlige angreb. 40 år senere fik Lund sin første biskop, og i begyndelsen af 1100-tallet blev byen hjem for ærkebiskoppen i Skandinavien.
Lund var en betydningsfuld by, som i en kort periode også var Danmarks hovedstad. Erik Emune, der var i krig med Kong Niels om den danske trone, gik i forbund med ærkebiskoppen i Lund og blev allieret med den tyske Kejser Lothar. Kejseren sendte militær hjælp til Erik, der trak sig sejrrigt ud af Slaget ved Fodevig i Skåne.
Erik Emune blev hyldet som konge på Leerbecks Høj ved Lund, der nu blev anset som Danmarks magtcentrum. Selvom Lund med tiden mistede indflydelse og mere magt rykkede til Malmø, så beholdt byen sin status som religiøst knudepunkt.
Skåne og dermed Lund blev svensk ved Freden i Roskilde i 1658. Danmark blev tvunget til at indgå en fredsaftale med svenskerne for at undgå det totale nederlag. Den svenske konge Karl 10. var dog ikke tilfreds med resultatet og genoptog krigen for at indtage Danmark og Norge.
Svenskerne mødte stor modstand, og da Karl 10. pludselig døde, gik de stridende parter tilbage til forhandlingsbordet, hvor en ny fredsaftale, Freden i København, blev underskrevet i 1660.
Få år efter blev Danmark og Sverige involveret i en europæisk konflikt på hver deres side. Svenskerne, der var allierede med sejrherren Frankrig, fik ved Freden i Lund i 1679 gennemført, at bestemmelserne i Freden i København stod ved magt. Skåne, Halland og Blekinge var endegyldigt på svenske hænder.
Lunds universitet blev grundlagt i 1666 og har lige siden været med til at sætte byen på verdenskortet. Det tilhørende sygehus, den gode infrastruktur og nærheden til Øresundsregionen har senere bidraget til at skabe en by i konstant vækst.
Selvom Lund er nem at udforske til fods, så er der rigeligt med oplevelser. De ligger tæt og hverken en eller to dage er nok for at se det hele. Slet ikke, hvis du også skal shoppe i de hyggelige gader omkring Stortorget, hvor du også finder en række glimrende spisesteder.
Nu til de bedste oplevelser i Lund som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.
1 Lundagård og Lund Universitet
Lunds berømte universitet ligger i området Lundagård centralt i byen. Det er et parklignende område grundlagt i 1745, men endnu tidligere var det her biskoppen boede.
Allerede i 1425 anlagde franciskanermunke et akademi i Lund, der af mange anses som en forløber for universitetet. Det var biskoppen Peder Winstrup, der kom med idéen til et universitet, som efter Freden i København skulle vise, at Skåne var svensk og byens indbyggere uafhængige af Danmark.
I de første år foregik undervisningen i katedralen, men da universitetet fik overdraget Lundagård i 1688, flyttede det ind i Kungshuset, som Peder Winstrup havde købt 28 år tidligere.
Kungshuset er fra 1584 og var oprindelig Kong Frederik 2.s residens i Lund. Det er en pragtfuld bygning i renæssancestil, der i dag ligger mellem katedralen og Universitetspladsen, som blev grundlagt i 1745 og redesignet i 1882 af arkitekten Carl Hårleman.
Samme år stod den flotte hvide universitetsbygning færdig (billedet øverst). Den er tegnet af Helgo Zettervall og er pladsens mest markante bygning. Den er også selve symbolet på Lunds Universitet. Hvert år når Magnoliatræerne springer ud samles studenterkoret på universitetsbygningens trapper for at byde foråret velkommen.
På universitetsområdet ligger mange flotte bygninger med hver deres historie. F.eks. Studenterhuset (AF-borgen), som ligger overfor universitetsbygningen, men et af højdepunkterne er det smukke bibliotek, der hører til Sveriges største.
Biblioteket blev grundlagt sammen med universitetet, men er siden udvidet betydeligt og den nuværende og meget flotte bygning er fra 1907.
Det er ganske enkelt en fornøjelse at gå rundt i Lundagård, der gemmer på så meget historie og så smukke bygninger. Her og der står skilte, der fortæller om universitetet, og det gør bare en tur rundt på området endnu mere interessant.
2 Lund Katedral
Lunds enorme katedral vidner om byens religiøse betydning gennem århundreder. Oprindelig var det en katolsk kirke bygget i romansk/italiensk stil, hvor ærkebiskoppen over Skandinavien havde sæde. Katedralen stod færdig i 1145 og bliver betragtet som en en af Sveriges ældste stenbygninger.
Rundt om lå en række andre bygninger, der servicerede kirken og biskoppen. Kun det gamle bibliotek, Liberiet, eksisterer endnu og ligger klods op af katedralen. Som med mange andre gamle bygninger har også Lund Katedral været udsat for brande, udvidelser og ombygninger. Alt sammen noget, der har ændret på dens udseende.
En af de mest bemærkelsesværdige begivenheder i katedralens historie fandt sted i 1385 da Margrete l rejste i Skåne. Sønnen Oluf døde pludselig som 17-årig, men inden Margrete bragte liget tilbage til Sorø Kloster, begravede hun hans hjerte midt i Lund Katedral.
Indenfor kan du opleve skulpturer, det astronomiske ur fra den sene middelalder, den over syv meter brede altertavle fra 1398 og mange andre fantastiske store og små detaljer. Der er ingen tvivl om, at katedralen er en af de bedste oplevelser i Lund.
3 Allehelgens Kirke
Katedralen er ikke Lunds eneste spændende kirke. Få hundrede meter vest for universitetsbiblioteket kan du besøge Allehelgens Kirke, der blev indviet i 1891 og ligger ved den tidligere nordlige bygrænse, hvor Slaget ved Skåne fandt sted.
Det var arkitekten Helgo Zettervall, der tegnede kirken, som er i nygotisk stil. Tårnet med de tre klokker udført af M & O Ohlson er hele 72 meter højt og indenfor i Allehelgens Kirke er der plads til hele 2000 mennesker.
4 Kulturen
Kulturen er byens kulturhistoriske museum. Her kan du lære mere om livet i Lund fra middelalderen og frem til ca. midten af 1900-tallet. Dele af museet er et frilandsmuseum med fine huse, havemiljøer og redskaber fra gamle dage.
Der er både faste og skiftende udstillinger i Kulturen, der også byder på f.eks. kunst og arrangementer og som er et rigtig godt sted for børn. Kulturen ligger som nabo til Lundagård og det, der kaldes den gamle bydel. Du kan se mere om entré og åbningstider på Kulturens hjemmeside.
5 Den Gamle Bydel
Lund har mange år på bagen, men alligevel kaldes gaderne med de herlige 1800-tals huse, der ligger mellem Kulturen og Den Botaniske Have, for den gamle by. Bl.a. i de brostensbelagte gader Adelgatan, Hjortgatan og Stora Tomegatan kan du se små bindingsværkshuse flankeret af farvestrålende stokroser.
6 Lunds Botaniske Have
Lunds universitet dominerer byen og er den absolut vigtigste seværdighed, men i mine øjne er den smukke botaniske have en lige så stor oplevelse. Haven kan spores tilbage til 1690, hvor den lå i Lundagård på det nuværende universitetsområde.
To gange, i 1700-tallet og i 1840 løb man tør for penge, hvor både haven og de tilhørende bygninger forfaldt. Det fik en af universitetets botaniske professorer til at foreslå en ny botanisk have udenfor bymuren.
Det er her, du kan se farvestrålende blomster, krydderurter og smukke velholdte haveanlæg. Der er Hele 7000 forskellige plantearter i den skønne oase, der helt forståeligt tiltrækker både lokale og turister.
I gamle dage tilhørte den botaniske have det medicinske fakultet, og selvom den stadig bliver brugt til forskning, så er hovedformålet at formidle viden om botanik og naturvidenskab.
Haven er stor, og der er hele tiden noget nyt at kigge på. Det store stenbedsanlæg, de medicinske urter og så er der det hyggelige område ved drivhuset og caféen, hvor træerne spejler sig smukt i den lille sø.
7 Drottens Kirkeruin
En af Lunds mere specielle seværdigheder er Drottens Kirkeruin. I gamle dage lå byen under nutidens gadeplan, og her gemmer sig bl.a. spor efter flere kirker fra det 11. århundrede.
Oprindelig lå en af Skånes ældste trækirker her. Den er sandsynligvis fra år 990 og blev opført af Svend Tveskæg, der som bekendt erobrede England. Tveskæg opførte et Trefoldighedskloster, hvor han skulle begraves. Da han døde i den engelske by York blev han begravet, men senere ført til Trefoldighedsklostret.
Hvor præcis det har ligget er uklart. Ifølge eksperter kan der kun være tale om enten Lund, Hedeby eller Roskilde. Sidstnævnte er ikke særlig sandsynligt, men Svend Tveskæg kan til gengæld være begravet i trækirken i Lund, hvor arkæologer i 1980’erne fandt to tomme krypter, som ret sikkert har indeholdt de jordiske rester fra vigtige personer.
Trækirken blev erstattet af en stenkirke, der stod færdig omkring år 1050. Det er et stykke rigtig spændende Danmarkshistorie. Ruinområdet er ikke særlig stort, men kan umiddelbart være svært at overskue. Heldigvis er der rigtig god information om de gamle kirker og deres historie.
Det specielle ved Drottens Kirkeruin er, at der kun er adgang via den italienske restaurant, som ligger på Kattesund 6A. Tidligere gjorde man ikke meget for at vise vej, men i dag er der et stort skilt ved indgangen. Det kan virke underligt at gå gennem en restaurant for at komme ned under jorden, men sådan er det altså her.
Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Lund. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
Rejsetips og information til dit besøg i Lund
Transport
Med bil kommer du til Lund over Øresundsbroen. Via E20 er der ca. 35 km, når du er kørt af broen. Lige så nemt er det med Øresundstog fra København. Her er rejsetiden ca. 55 minutter, og der er afgang hvert 20. minut i dagtimerne.
Som nævnt kan Lunds gamle bydel og dermed de fleste seværdigheder opleves til fods.
Overnatning
På trods af byens størrelse har Lund et stort antal overnatningssteder, der selvfølgelig servicerer turisterne, men i lige så høj grad universitetet.
Mange af de store hotelkæder er repræsenteret – f.eks. Radisson Blu Hotel, Scandic Star, Best Western Plus Hotell Nordic Lund og Clarion Collection Hotel Planetstaden, der alle får rigtig gode anmeldelser.
Se det store udvalg af hoteller i Lund her. Husk at være opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingplatforme.
Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.
Mad og drikke
Også når det gælder spisesteder er Lund utrolig alsidig. Du kan komme verden rundt gastronomisk – f.eks. kan du spise italiensk, japansk, libanesisk, thailandsk og selvfølgelig svensk/nordisk.
Prisniveauet på restauranterne i Sverige er yderst rimeligt og et sted, hvor du får rigtig meget for pengene.
Andre oplevelser
Udover Lunds mange historiske seværdigheder, så har byen også en stribe gode museer – f.eks. Lunds Konsthall, Historiska Museet og The Museum of Sketches.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her.
På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar, hvor du kan få gode råd og skrive dig på danskerlisten.